Bilanțul S.R.I. – între festivismul deșănțat și prostia întruchipată în discursuri cu pretenții

Lume multa, de calitate si nu prea, la cea de-a 24 aniversare si la analiza de bilant a activitatii desfasurate in anul 2013 de Serviciul Roman de Informatii.

In asemenea momente de referinta, nu nu sunt potrivite lauda de sine, platitudinea discursurilor inaltilor responsabili politici ai Comunitatii Nationale de Informatii, complezentele exagerate ale sefilor celorlalte autoritati de securitate nationala, iar patinajul de logica din exprimarile directorului nu poate trece neobservat.

Astfel, Domnia Sa ne-a dat de inteles ca S.R.I. ar detine un fel de tunel al timpului, in care face “incercari” de a preveni lucruri intamplate, ceea ce presupune ca poate “incerca” si teleportarea trecutului ori prezentului in viitor. Citam: In ceea ce priveşte dimensiunea antiteroristă sau contrateroristă, am încercat [sic! ], prin măsuri de prevenţie, să evităm accidente sau evenimente catastrofale petrecute [sic !] pe teritoriul României (…)”[Sursa: www.sri.ro]

Oare la ce s-o fi gandit si ce o fi intentionat sa spuna ambasadorul Cristian -George Maior, cand a servit presei si intregii lumi aceasta asertiune, care descalifica intregul efort al Serviciului, care a “incercat”, deci nu a reusit sa “evite”, “accidente sau evenimente catastrofale petrecute [sic !] pe teritoriul României (…)” ?!

Tonul improvizatiilor si al afirmatiilor taxabile l-a dat insusi Coordonatorul General al Securitatii Nationale, Traian Basescu. Purtatorul calitatii de Presedinte al Romaniei, dupa aproape zece ani, vede cum serviciul a devenit, sub coordonarea sa, un fel de “club al oamenilor seriosi, cu principii si cu dorinta de a-si servi tara”.

Calea de pierzanie a Serviciului Roman de Informatii, de la o autoritate legala de securitate nationala catre un club, adica o asociatie libera pentru petrecerea placuta a timpului liber, a fost luminata de Traian Basescu cu stelele de general acordate cu o generozitate, mai mult decat suspecta.

A tinut sa mentioneze ca in anul 2005 prim adjunctul in functie al directorului Serviciului, generalul locotenent ( cu trei stele ) Florian Coldea avea gradul de maior. Cinci avansari in noua ani ! Mult rau a putut sa-i faca potejatului sau, aducandu-i aceasta lauda.Bineinteles, ca avertisment: “ Vezi ca eu te-am facut si, la o adica, tot eu te…”

Arareori ne-a fost dat sa intalnim pe forumurile de discutii atat de multe expresii injurioase si aprecieri mizerabile, cat a putut sa adune stirea avansarii lui Coldea in noul grad de general. Stim si noi cate ceva, dar se vede ca lumea cunoaste mai mult, deci comentariile noastre, de aceasta data, pot lipsi.

Spre deosebire de alte perioade anterioare, S.R.I. nu a comunicat opiniei publice, deci nici contribuabililor, nimic relevant in planul credibilitatii angajamentelor sale. Dupa cum nu a mai spus nimic de natura a castiga suportul populatiei in implementarea politicilor de securitate nationala. Nu putem sa nu observam ca strategia de comunicare publica a Serviciului s-a golit de continut, s-a blocat in scheme inertial, daca nu este chiar absenta.

Desigur, despre S.R.I auzim mereu ca ar fi facut tot felul de lucruri. Dar sunt, oare, cele necesare, impuse de scopul existentei sale ?! Niste directive aiuritoare, date de Traian Basescu, l-a transformat , cand in paznic, sa nu se copieze la examene, cand in vanator de spagari prin spitale, adica l-a trimis la impinsul remorcii unor operatiuni politienesti “en gros”.

Nu putem sa nu ne intrebam daca ceea ce astazi face efectiv S.R.I. se mai incadreaza in litera si spiritul legilor care-i stabilesc cu parcimonie contabiliceasca competentele si atributiile. Punem pariu ca o sesizare la Curtea Constitutionala, daca ar fi posibila, ne-ar aduce mari surprize.

In mediile societatii civile exista , in pofida statisticilor elogioase ale “sondajelor de opinie”, motive intemeiate de rezerva si chiar teama fata de ceea ce serviciile, in genere, ascund sub eticheta “secretului de stat”. Mai ales cand statul nu-i prea prietenos, daca nu chiar ostil. Un stat risipitor, cu hipertrofii functionale in materie de servicii secrete , carora le rezerva un capitol bugetar pentru cheltuieli operative speciale, exceptate controlului privind destinatia concreta, nu are cum sa nu fie suspectat de activitati desfasurate “in conul de umbra al legii”, dupa cum se exprima primul director al S.R.I., in mult agitatul si tulburele an politic 1990.

Nu este exclus ca uneori sa si exageram, ori sa gresim in pozitionarile noastre fata de serviciile secrete. Dar este mai bine asa, decat sa fim nepasatori si lipsiti de atitudine . Pana la urma, toti vom ajunge la o judecata a istoriei, iar adevarul , ori minciuna ascunse azi vor atarna mai greu in balanta dreptatii.

V.D. Stanciu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.