Complotul ”binomului” de la antipozi

Deși spectaculoase, demisia si fuga din Bolivia a președintelui de stânga Evo Morales pălesc pe lângă implicațiile eliberării din închisoare, săptămâna trecută, a fostului președinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, liderul de necontestat al stângii braziliene.

În spatele deciziei Curtii Supreme braziliene se află presiunea uriașă a dezvăluirilor cum că Lula da Silva nu a avut parte de un proces corect, că a fost închis în urma unei colaborări in afara legii între judecători și procurori, victima a unor procurori ce au acționat ca niște ideologi dreapta, cu misiunea de a decapita stânga braziliană și a ușura alegerea președintelui conservator Jair Bolsonaro.

În primul său discurs, după peste 500 de zile de închisoare, Lula da Silva a dat semnalul de luptă împotriva președintelui, a milițiilor și clanurilor care îl susțin, împotriva imperiilor mediatice, împotriva neoliberalismului care în Brazilia a îmbrăcat, în opinia sa, haina neofascismului.

Se anunță zile grele pentru președintele de dreapta Jair Bolsonaro. Brazilia va găzdui, pe 13 și 14 noiembrie, summitul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud), iar presa braziliană se întreabă dacă nu cumva președinții Vladmir Putin și Xi Jinping au în plan să-i dea o lovitură omologului brazilian, organizând o întâlnire cu rivalul său de stânga Lula da Silva.

Comentatorii de stânga susțin că există pericolul ca președintele Jair Bolsonaro să încerce să creeze haos în țară după eliberarea rivalului său, să lanseze acuzații privind colaborarea dintre stânga braziliană și gherilele FARC din Venezuela, cu Hezbollah, pentru ca apoi să apeleze la armată pentru restabilirea ordinii și să adopte legi care să-i permită reîncarcerarea fostului președinte.

Eliberarea lui Lula da Silva

Decizia Curții Supreme braziliene nu s-a luat strict pe dosarul fostului președinte. A fost vorba despre o decizie privindu-i pe toți deținuții care nu au epuizat toate căile de apel. Curtea a decis, cu șase voturi contra cinci, că aceștia pot fi eliberati până la epuizarea căilor de atac. Este vorba de peste 5.000 de deținuți.

Decizia acoperă și cazul lui Lula da Silva. El a fost condamnat la nouă ani de închisoare, in 2018, într-un dosar de corupție – primirea unei mite de 1,2 milioane de dolari pentru un apartament de lux. La apel, Lula a primit o pedeapsă și mai mare – 12 ani de închisoare. Investigația s-a numit Lava Jato și a dus la decapitarea Partidului Muncitorilor din Brazila, principala forță de stânga, inclusiv la destituirea fostului președinte al Braziliei, Dilma Rousseff, succesoarea lui Lula.

”Binomul” brazilian

Abia după decizia Curții Supreme din Brazilia presa de mainstream a început să acorde atenție unor dezvăluiri făcute de publicația The Intercept în vara acestui an. The Washington Post trimite către această investigație jurnalistică ce arată că a existat o colaborare secretă între procurorii din cazul Lula da Silva și judecător. Miza era aruncarea în închisoare a lui Lula, singurul politician care îl putea învinge la alegerile din 2018 pe actualul președinte de dreapta Jair Bolsonaro. Asta s-a și întâmplat.

Cum funcționa ”binomul” brazilian? Judecătorul din cazul lui Lula, Sergio Moro, a avut discuții frecvente cu șeful procurorilor ce investigau dosarul, Deltan Dallagnol (un procuror de 37 de ani la data pronunțării verdictului). Era un caz flagrant de încălcare a normelor fundamentale ale justiției. Colaborarea aceasta în afara legii ajungea până la indicarea unor potențiali martori și probe de către judecător, adevărate concalvuri ale procurorilor și judecătorilor pentru stabilirea strategiei de comunicare cu presa și de acoperire a lipsei probeblor concludente în dosarul lui Lula. Este de notat că, până la finalul procesului, procurorii nu au putut demonstra clar care este apartamentul pentru care a fost găsit vinovat fostul președinte.

Procurorii și judecătorul Moro au colaborat îndeaproape și pentru împiedicarea intervievării lui Lula, aflat în închisoare, în timpul campaniei pentru prezidențialele din octombrie 2018. Influența fostului președinte era atât de mare, încât un interviu ar fi putut ruina șansele lui Bolsonaro în fața rivalului său de stânga, Fernando Haddad.

Recompensarea ”cruciaților” anticorupție

Investigația Lava Jato din Brazilia a fost lăudată în mai toată presa internațională ca un model de luptă împotriva corupției la nivel inalt, iar procurorii au fost prezentați în țară ca un soi de eroi ai luptei anticorupție. Investigațiile jurnalistice ulterioare au sugerat însă că aceștia nu au fost decât ”niște ideologi de dreapta a căror misiune a fost să distrugă Partidul Muncitorilor și să împiedice revenirea la putere a lui Lula, la alegerile din 2018”, după cum scrie The Intercept. Faptul că președintele Bolsonaro l-a numit pe judecătorul Moro în funcția de ministru al Justiției, un portofoliu cu puteri sporite acum, nu face decât să arunce o umbră de îndoială și mai mare asupra modului în care a fost instrumentat și judecat cazul lui Lula.

Ce se întâmplă când vrei să crezi o monedă rivală cu dolarul?

Însă toate aceste dezvăluiri nu pot explica decizia Curții Supreme din Brazilia ce a dus la eliberarea, cel puțin temporară, a fostului președinte Lula da Silva.

Un răspuns poate veni analizând susținerea de care a avut parte Lula da Silva din partea unor mari lideri internaționali, dar și trecând în revistă câteva dintre strategiile sale ca președinte, dezvăluite în timpul interviurilor oferite din închisoare.

În august 2019, Lula da Silva, aflat în detenție, a prezentat strategia sa în relația cu China. ”I-am spus tovarășei Dilma (Rousseff, fosta președintă a Braziliei, succesoarea aleasă de Lula da Silva) că ar trebui să punem la cale un pact precum cel dintre China si Rusia. Un pact uriaș prin care să dăm Chinei o parte din ceea ce vor, adică capacitatea Braziliei de a produce hrană și energie. Brazilia avea nevoie de infrastructură, trenuri de mare viteză, multe altele. Însă acest lucru nu s-a întâmplat”, a spus Lula da Silva.

Apoi, Lula a subliniat rațiunea apariției grupului BRICS, al economiilor emergente (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud). ”BRICS nu a fost creat ca un intrument pentru apărare, ci ca instrument de atac. Putem să ne creăm propria monedă și să devenim independenți față de dolar în tranzacțiile internaționale; să ne creăm propria bancă de dezvoltare, să creăm ceva puternic și capabil să ajute cele mai sărace zone ale lumii”. ”SUA se temeau când am discutat despre noua monedă, iar Obama m-a sunat și mi-a spus: «Încerci să creezi o noua monedă, un nou euro?» I-am spus: «Încerc doar să scap de dolar. Încerc doar să fiu independent»”.

Nu peste mult timp, succesoarea lui Lula da Silva, Dilma Rousseff, avea să fie avertizată de președinții Vladimir Putin și Recep Erdogan că Brazilia va fi ținta unui contraatac al puterilor liberale vestice. Rousseff a fost destituită, iar apoi Lula da Silva a fost închis, pentru a nu mai putea candida la președinție. Odată ales, noul presedinte de dreapta Jair Bolsonaro a recurs la reforme de factură neoliberală și la privatizarea mai ultor agenții ale statului.

Atac din închisoare împotriva austerității

”Lula da Silva este unul dintre puținii politicieni a căror soarta preocupă audiența globală”, spune Andre Pagliarini, un istoric specializat în politica latino-americana, citat de The Washington Post. După eliberarea din închisoare, Lula a primit mesaje dintre cele mai laudative din partea liderului laburiștilor britanici, Jeremy Corbyn, și din partea candidatului democrat la Casa Albă Bernie Sanders.

Înainte de eliberare, Lula i-a scris următoarele laburistului Corbyn: ”Austeritatea este cuvântul magic prin care bogații de pretutindeni atacă drepturile și realizările clasei muncitoare. «Trebuie să economisim resursele, să reducem costurile», spun ei, în timp ce dezmembrează statul și devin și mai bogați,iar săracii devin și mai săraci. Așa este în Marea Britanie. Așa este, din nou, în Brazilia”.

Bătălia din Vest între stânga și dreapta trece prin Brazilia, scrie The Washington Post. Cea mai puternică economie latino-americana nu poate fi ignorată și nici realizările președintiei lui Lula da Silva. Acum, odată eliberat, ”nu ne trebuie prea multă imaginație pentru a-l vedea pe Lula devenind vârful de lance împotriva ascensiunii dreptei reacționare în Brazilia, America Latină și în întreaga lume”, scrie Andre Pagliarini.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

5 Comentarii

  1. Ma intreb cat o sa mai tina golaneala asta cu partidele ,, muncitorilor ” ! Muncitorii crapa de foame cand tarile intra pe mana partidelor ,, muncitorilor ” ! Si dupa viteza cu care se mecanizeaza , electronizeaza si informatizeaza procesele de productie , iarasi ma intreb pe cine vor mai reprezenta partidele ,, muncitorilor ” ! Si nu inteleg de ce e asa mare smecherie sa fii un partid al ,, muncitorilor ” ? Astia au doua perechi de coa…ste ? Si NSDAP-ul lui Hitler a fost tot un partid al ,, muncitorilor ” !

  2. @ Nastratin Ce bine le merge cand intra pe mana Globalistilor neoliberali propedofili, Grecia, Peru, Chile, Brazilia au o prosperitate de nu se vad! De China ce zici, economul lui peste prajit?

  3. E aceiasi gargara cu completul de 3 vs 5 ,cu basmele CCR-ului nostru!Masoneria internationala, pronuntat social-democrata a presat sa isi scoata membrul la aer curat!

  4. @aristo : Partidele ,, muncitorilor ” au avut 70 de ani in Rusia si 45 de ani in alte tari blestemate sa devina ,, socialiste ” pentru a demonstra ca stiu sa guverneze in beneficiul ,, muncitorilor ” ! N-au demonstrat nimic decat saracie , foamete , puscariile pline cu ,, dusmanii poporului ” ,… ! De China nu spun nimic , sa nu zici ca sunt subiectiv si dusmanul ,, muncitorilor ” ! Iti recomand sa citesti ,, Panama Papers ” scrisa de fratii Obermayer ! Ai sa te ingrozesti ce fac conducatorii partidului ,, muncitorilor ” in China ! Cam aceleasi lucruri le poti citi si despre Rusia lui Putin !

  5. Cu arestarea lui Lula, in Brazilia a fost o lovitura de system sub camuflaj. Lucrurile se vor complica acum pentru Sionistii planificatori.
    Sigur, America de Sud sta mereu pe nisipuri miscatoare; e o traditie. pana cand ? vom vedea.
    Venezuela rezista si e foarte important, mai ales cu revenirea Argentinei in clubul independentilor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.