Blesteme pentru noul comandant ucrainean. „Fie ca pământul să ardă sub picioarele lui!”

Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei și fost președinte al țării, l-a numit vineri „trădător” pe noul comandant şef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, născut în Rusia, și l-a blestemat, într-o reacţie la schimbarea făcută joi de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la vârful armatei, potrivit Reuters.

Zelenski l-a înlocuit pe popularul general Valeri Zalujnîi cu general-colonelul Oleksandr Sîrski, în vârstă de 58 de ani.

Sîrski s-a născut în iulie 1965 în regiunea Vladimir din Rusia, care făcea parte pe atunci din Uniunea Sovietică.

La fel ca mulţi responsabili din armata ucraineană, Sîrski a studiat la Moscova – la Şcoala Superioară de Comandă – iar unii dintre colegii săi au devenit între timp comandanţi în cadrul armatei ruse.

El a activat timp de cinci ani în Corpul de artilerie sovietic, iar în Ucraina s-a mutat în anii 1980 ai secolului trecut.

Dmitri Medvedev, fost preşedinte al Rusiei (între 2008 şi 2012), l-a acuzat pe Sîrski, care nu a făcut parte din armata Rusiei postsovietice, că şi-a încălcat jurământul de ofiţer.

„Uitându-te la la biografia noului comandant şef al forţelor armate ucrainene Sîrski, îţi apare un sentiment de ură, dispreţ şi dezgust”, a transmis Medvedev pe contul său de Telegram.

„Dezgust pentru un om care a fost ofiţer rus sovietic, dar a devenit un trădător de-al lui Bandera, care şi-a încălcat jurământul şi îi slujeşte pe nazişti, distrugându-i pe cei dragi. Fie ca pământul să ardă sub picioarele lui!”, a declarat Medvedev.

Vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei s-a referit la Stepan Bandera, un naţionalist ucrainean din perioada celui de-al Doilea Război Mondial care a colaborat cu Germania nazistă pentru a lupta împotriva Armatei Roşii. El este considerat un luptător pentru libertate de către unii ucraineni, dar e văzut drept un trădător de către mulţi ruşi, notează Reuters.

 

În paralel…

Noul comandant şef al forţelor ucrainene, Oleksandr Sîrski, a pledat vineri, în primul său mesaj public în această calitate, pentru „perfecţionarea” armatei pentru ca Ucraina să poată câştiga războiul şi a subliniat că drumul spre victorie depinde de inovaţii constante în modul de a duce războiul, menţionând elemente tehnologice precum dronele şi războiul electronic, relatează AFP şi Reuters.

„Numai schimbarea şi perfecţionarea continuă a mijloacelor şi metodelor de război ne vor permite să reuşim”, a transmis el pe Telegram, înainte de a proclama: „Împreună spre victorie!”.

„Noi sarcini se află pe ordinea de zi. Înainte de toate, este vorba de a planifica în mod clar şi detaliat acţiunile tuturor organismelor (…) ţinând cont de nevoile frontului în materie de cele mai recente arme furnizate de partenerii internaţionali’, a adăugat Sîrski.

Armata duce lipsă de muniţii, în timp ce ajutorul militar occidental s-a redus considerabil de la eşecul contraofensivei ucrainene din vara anului 2023.

„Distribuirea şi livrarea rapidă şi raţională a tot ceea ce este necesar pentru unităţile de luptă a fost şi rămâne principala sarcină a logisticii militare”, a adăugat el.

Generalul Sîrski a dat asigurări că limitarea pierderilor umane este o prioritate a sa, în contextul în care unii militari spun că nu-i pasă suficient de mult de vieţile oamenilor săi.

„Viaţa şi sănătatea soldaţilor au fost întotdeauna şi rămân principala valoare a armatei ucrainene”, a afirmat el, promiţând o pregătire mai bună pentru soldaţii din unităţile de luptă.

Sîrski a fost numit joi în funcţia de comandant şef în locul generalului Valeri Zalujnîi, extrem de popular, preşedinţia ucraineană argumentând că era nevoie de o schimbare după doi ani de război, în timp ce frontul pare să fie îngheţat, iar armata ucraineană se află sub presiune, lipsită de oameni şi muniţie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

18 Comentarii

 1. Sîrski, INFRÂNGACIUL de la BahmutZ, se pregătește să ÎNFRÂNGĂ și la Avdeevka.
  Tot de la 300 km distanță de front, măRog…😜
  {●RăuPorKKaK-Stat MajoriZdu’-RăuPorKKaK ●}

 2. Noul comandant ucrainian i-a zdrobit pe rusi la Kiev in martie acum 2 ani si i-a pus pe fuga din Harkov plus ca la Bahmut i-a tocat literalmente pe rusi (7 rusi la 1 ucrainian a fost scorul)
  Dupa episodul Bahmut nu s-a mai auzit de Wagner, iar Prigojin a fost asasinat ulterior din dispozitia lui Putin

 3. Noul comandant ucrainian i-a zdrobit pe rusi la Kiev in martie acum 2 ani si i-a pus pe fuga din Harkov plus ca la Bahmut i-a tocat literalmente pe rusi, 30.000 morti rusi la 4000 de ucrainieni (7 rusi la 1 ucrainian a fost scorul)
  Dupa episodul Bahmut nu s-a mai auzit de Wagner, iar Prigojin a fost asasinat ulterior din dispozitia lui Putin

 4. Upsss, doare rău, băi pălugă? Asta e dovada respectului față de militari, fara de conaționali, fata de tot ce însemna și înseamnă rusica. Ofticații își bagă ghearele in jugulara, tu când ai programat acțiunea? Zilele astea, SM găsit pe YouTube o înregistrare video cu un tânăr rus care își apăra tara in care locuiește și trăiește, pe front, l-a întâlnit pe taica-su, rus din rusia luptând pentru Rusia invadatoare in ukraina. Pe front s-au întâlnit și taica-su l-a recunoscut după ani buni, ei trăind în țări diferite, si ce credeți că s-a întâmplat? Băiatul lupta pe mașină Bradley americană și taica-su pe mașinărie rusă, și-au continuat serviciul dar băiatul a spus „trage să mă omori, nu am reprezentat niciun interes pentru tine, nu a tras tatăl, în final, taica-su a fost împușcat și fiul e in continuare in apararea ukrainei”, viu, nevătămat și fără regrete. P.a. nu băiatul l-a împușcat pe tată, colegii rusnaci au executat tot grupul rus. Vreau sa spun că totul are reverso din plin.

 5. Așa zic și eu. Pământul din Moscova. Sub piciosre, sub avioane nu contează.

 6. Lui yapa din drum..14’06”
  Rușii au plecat de langa Kiev în semn că sunt gata sa negocieze..Mata încurci sula cu prefectura..
  Sîrschii este poreclit de soldați „generalul 200”.. 200 fiind codul celor cazuti in lupta..Și rușii,dar și ucrainenii se folosesc de codul pierderilor de trupe rămas din perioada sovietică:200 cadavre,300 răniți,500 prizonieri..
  Părinții și fratele locuiesc în or.Vladimir,Rusia..

 7. @ Vova
  Nu e nevoie sa debitezi p.r.o.s.t.i.i de două ori, ca tot p.r.o.s.t.i.i rămân.
  1) Rușii s-au retras ei de la Kiev că așa prevedea Acordul de Pace pe care l-a dinamitat Boris Johnson. Exista actele semnate…
  2) Ti-a spus ție PreputZceanu ca a Bahmut a fost raportulde 7 lq 1 și tu l-ai crezut…De-ai umblă Urcacii acum cu arcanul pe străzi după carne de tun…
  ATI LUAT-O PE COAJĂ LA BAHMUT !
  Lasă vrăjeală, pregateste-te de Avdeevka, măRog…🤣

 8. Păi,,. mă gîndesc la moralitatea umană.. Mă gîndesc că are pe mînă viața a sute de mii de oameni și de fapt e război fratricid de dragul americanului, licurici care a pus in funcție niște criminali naziști.. Mă intreb de acei bani aruncați in hăul distrugerii războiului, a dramelor umane, nu era mai inteligent de cheltuit in alte situații umanitare.??

 9. Imi plac povestile aurolacilor din tabara proucrainiana (nu ca as aprecia mai putin propaganda ruseasca de razboi)

 10. Iubesc trădarea dar urasc pe trădători! Leopardul zăpezii nu va schimba nimic pe front!

 11. Deci daca SHAMANII si BLESTEMELE sunt inca biblic valabile
  de ce unora 😉 le pare exclus ca MISHTEUAX sa chiar fie un MISTIC si transcendental :

  REAL PROPHET ? !❤️❤️❤️😉🤞

  😎😎😎 – mi-e straniu cum interviul lui PUTIN parca-i scris
  din compilatiile lui … TATA LOR !

  PS: Mai mediocrilor mai tineti minte cand mishteaux v-a zis sa-i analizati „scrierile” cu o inteligenta artificiala ?
  De ce v-a ziso daca nu prin analiza pe text, inteligenta,
  sa nu stiti dinainte ce v-a declarat intervievat TZARUL PUTIN ? 😢(mintea de pe urma e pentru mediocrii!)😢

  Voi n-aveti habar cat de straniu multidimensional in ironii 😉 si informatie poate fi un GENIU ! 😎
  Nu va duce capul … spuneti in mintea voastra („Toti gandesc ca noi” … nu exista genetic-mai-dotati decat noi )
  _________________
  STITI ce mi-a mai fost straniu … 🤣🤣🤣:
  ->
  PUTIN a zis ca deja exista printre noi ❤️oameni IMBUNATATITI GENETIC❤️ super-inteligenti (3301)
  care ne pot fi la fel de „social”-periculosi in timp precum o INTELIGENTA ARTIFICIALA ne-controlata !

  OARE … oare … oare 😢😢😢
  se referea tzarul la MISHTEAUX (pe a carui text a compilat INTERVIUL) cel obligat sa ante-stie atatea 🙁 ?

  AUD ?
  … radem glumim insa mishteaux DESI STRANIU CAMUFLAT,
  chiar e …SPECIAL !

  SERIOS v-o zic ! Desi vad calr ca IQ=? nu ma puteti inteectual intelege decat nivelul 1 si rar 2 pe scara RAND Corporation

 12. „😎😎😎 – mi-e straniu cum interviul lui PUTIN parca-i scris
  din compilatiile lui … TATA LOR !

  PS: Mai mediocrilor mai tineti minte cand mishteaux v-a zis sa-i analizati „scrierile” cu o inteligenta artificiala ?
  De ce v-a ziso daca nu prin analiza pe text, inteligenta,
  sa nu stiti dinainte ce v-a declarat intervievat TZARUL PUTIN ? 😢(mintea de pe urma e pentru mediocrii!)😢”

  DE UNDE STI CA n-au facut rusii asta !
  Si ei au „motoare decautare” traducere si culegere de informatii
  si ei vad ce efect psihologioc are un comentar bun …urmarind numarul citirilor acelui text
  sau observand in alte locri ideile si …popualritatea lor dependenta de CRIZA ce-o traim !

  Mishteaux e in fond si bine camuflat …TATA LOR ! (ideile lui sunt ca un cancer anti-dictatorial , care imbolnaveste raul !)

  SHALOM !

 13. E o miscare mai buna pentru ca le intelege foarte bine felul de a fi si mai ales metodica, tehnica militara cat si strategiile militare.

 14. 😆😆😆😆eu am alta mai faina…sa ai parte de calduri.😅😅😅😅

 15. Blestemul din partea dusmanului este un semn bun. Mai grav ar fi fost sa-l laude.

 16. Dupa moralitatea ta hungureasca, ar fi mai moral ptr Ucraina sa fie din nou sub cizma ruseasca?
  Razboiul o fi fraticid din cauza inrudirii etnice, dar inainte de toate este un razboi ptr independenta ucrainenilor.
  Daca ar fi dupa creierasul tau inteligent si dupa moralitatea ta maghiara, Ungaria ar fi fost si azi pasalak turcesc. Ca doar nu ar fi trebuit sa va bateti cu verii vostri turci, tot de neam turcic ca si voi!
  Habar n-ai ce mormai……[Rumburak]

 17. „@Marele Urs 14:28 spune:
  09 FEB. 2024 LA 17:39
  Dupa moralitatea ta hungureasca, ar fi mai moral ptr Ucraina sa fie din nou sub cizma ruseasca? …”

  Mishteaux …aecest super-ineligent creiat prin inginerie genetiuca … ca coc´vidu’ … spune doar atat !
  O URARE nu un BLESTEM !

  UKRAINA sa fie la fel de liber cu americanii precum e libera GERMANIA cu americanii ! ( e o urare de bine nu de rau , exemplul e cat de bine-i merge Germaniei in criza acum … incat americanii i-au taiat si de la LNG ! 😀 )

  libertatea ukranilor ca popor sa le fie pe 100 de ani sa le fie la fel de ADEVARCIOASA ca libertatea nemtilor ca popor
  garantata RECESIONIST azi prn LNG de americani nemtilor (ca popor NU „clasa” conucatoare 😉 😀 )

  😀

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.