Tam-tam, dar nu degeaba: Blue Air nu mai are poprire pe conturi

Administrația Fondului pentru Mediu a decis suspendarea popririi asupra disponibilităților bănești ale companiei Blue Air Aviation S.A și stabilirea unui grafic pe 12 luni pentru achitarea creanței.

„În urma solicitării transmise în dimineața zilei de 7 septembrie 2022, de eșalonare la plată a obligațiilor restante la Fondul pentru Mediu și a transmiterii documentației necesare pentru începerea procedurii de eșalonare, în conformitate cu prevederile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, Administrația Fondului pentru Mediu a decis suspendarea popririi asupra disponibilităților bănești ale companiei Blue Air Aviation S.A și stabilirea unui grafic pe 12 luni pentru achitarea creanței”, transmite AFM.

Administrația Fondului de Mediu precizează etapele prin care s-a ajuns la măsura popririi conturilor companiei Blue Air Aviation S.A.

Potrivit AFM, în data de 3 mai 2022, Agenția Națională pentru Protecția Mediului a transmis către Administrația Fondului pentru Mediu lista operatorilor care nu au restituit certificatele de emisii de gaze cu efect de seră aferente emisiilor de dioxid de carbon generate în anul 2021, în scopul demarării procedurii de stabilire și încasare a penalității în cuantum de 100 euro, echivalent în lei, pentru fiecare tonă de dioxid de carbon. În baza acestor informații, a fost emisă o decizie de impunere, privind aplicarea penalității prevăzute în cazul nerestituirii certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, pentru toți operatorii economici, inclusiv pentru compania Blue Air Aviation S.A, ca urmare nerestituirii unui număr de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, decizie care a fost comunicată societății la data de 13 mai 2022 și care avea termen scadent de plată până la data de 5 iunie 2022, în conformitate cu prevederile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.

Decizia de impunere nu a fost contestată și s-a trimis în data de 17 mai 2022 o solicitare de eșalonare la plată a creanțelor la Fondul pentru Mediu. În data de 24 mai 2022, Administrația Fondului pentru Mediu a răspuns solicitării prin care a informat compania Blue Air Aviation S.A cu privire la cadrul legal prin care se poate realiza eșalonarea datoriei.

În data de 24 iunie 2022, compania Blue Air Aviation S.A a revenit cu o adresă prin care a solicitat eșalonarea la plată a debitului provenit din decizia de impunere. Administrația Fondului pentru Mediu a răspuns solicitării în data de 15 iulie 2022, prin care a solicitat mai multe documente pentru a realiza legal procedura de eșalonare. Întrucât compania Blue Air Aviation S.A nu a achitat suma restantă și nici nu a pus la dispoziție informațiile și documentele solicitate, nu a prezentat garanții în conformitate cu prevederile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, în data de 25 iulie 2022, Administrația Fondului pentru Mediu a demarat măsuri de executare silită și a emis un Titlu executoriu și o Somație de plată. În data de 29 august 2022, Administrația Fondului pentru Mediu a revenit cu o adresă către compania Blue Air Aviation S.A prin care a adus la cunoștință faptul că se respinge eșalonarea de plată a creanțelor la Fondul pentru mediu întrucât nu au fost transmise documentele solicitate prin adresa din 15 iulie 2022.

Întrucât contribuabilului i-a fost respinsă solicitarea de eșalonare la plată a obligațiilor la Fondul pentru mediu pentru neprezentarea documentelor solicitate și pentru că acesta nu a achitat sumele înscrise în Titlul executoriu și în Somația de plată, în data de 1 septembrie 2022 au fost continuate măsurile de executare silită în cadrul Dosarului de executare silită pentru recuperarea creanței datorate la Fondul pentru mediu prin emiterea adresei de înștiințare privind înființarea popririi și a adresei de înființare a popririi asupra disponibilităților bănești.

Premierul Nicolae Ciucă a spus, miercuri dimineața, că în ultimele ore 2.098 de români au apelat serviciile consulare cerând să fie aduși acasă din țările unde au rămas după anularea zborurilor Blue Air. El a spus că ANPC trebuie să monitorizeze întreaga situație.

Din cauza unei popriri a conturilor de către Ministerul Mediului, compania Blue Air Aviation anunță că sistează toate zborurile programate pentru plecare de pe aeroporturile din România, până luni, 12 septembrie 2022. Compania spune că situația a venit la scurt timp după declarațiile șefului ANPC.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. Niste golani,certificatele de mediu sunt afaceri cu aer ,SF, nu realitate Agenția Națională pentru Protecția Mediului si Administrația Fondului pentru Mediu sunt cuiburi de hoti,nu institutii
    La prima e presedinte Lóránd-Árpád FÜLÖP, un dobitoc udmrist
    la a doua e presedinte Ștefan-Andrei Cazacu un dobitoc liberal

  2. Intr-o tara in care statul functioneaza dupa regula „cine are pile sau santajeaza cu succes traieste!” politica Blue Air da roade. Da-le dracului de reguli si legi, cine poate oase roade! Nenorocitii de romani care s-au dus la aeroport doar ca sa fie batjocoriti de Blue Air nu au decit sa fluiere a paguba.

  3. Văzurăti? Nu Piszta chiar atât de viteaz precum vrea să pară… “Decât” îi arătară mădularu’ și-o lăsă mai moale. Tot așa-i și Hanțzu… Curaj, vitejii mei!

  4. Eu abia astept sa vad gloata infractionala politica facand carari batute la DNA sau justitie, strigand in cor: SUNTEM PATRIOTI!, de asta ne haituiesc statul paralel!

  5. Asa da,este vorba de birul pe fumarit care il platim cu totii catre cativa smecheri,birul ala ca in evul mediu intunecat care era demonizat de omul modern si civlizat si care om acum a fost intors la dari pentru te miri ce ca in iobagie,ca „inainte era mai bine”.

  6. Nu stiu ce alte datorii are Blue Air, dar certificatele verzi sunt o hotie monumentala. Nu se stie in ce.buzunare intra banii luati cu japca de mafia financiara.si guvernanti. Nimeni nu ar trebui sa plateasca inselatoria asta gandita de bestia penala Ursula.

  7. Parcă unii ca Olingipia țîpau patriotic ca dîn gaură dă șerpe că e vorba dă „50 000 dă rrromînași verrrzi părăsiți pă koklauri dă Ministrul U.D.M.R. a’ Mediului”!
    Cînd ‘colo, sunt „dăcît” 2 098 dă rrr’ mari șî lați, tatuați șî testosteronsuplimentalimentarizați… Care, oricum, datorită depășirii greutății individuale regulamentare, n-ar trebui admiși pă avioanele ușoare rrromînașe ale BluzzAir trekolor
    https://www.businessinsider.com/elon-musks-tweet-shows-chad-and-romania-have-identical-flags-2019-9
    kare se fofilează, ca să nu plătească țărtificatili urSulei! …pă care CEILALȚ’ LE PLĂTESC, că așea spune Lejea!
    Parcă am mai văzut astfel dă țirk: la caii „sălbatici” dîn Delta Dunării, declarați dă un fante dă Bukale „cai dintr-o specie dă-mult-timp-dispărută”, ce erau de fapt cai crescuți în stăbulime liberă în zonă ne-revendicată șî ne-controlată, pă care-i vindeau bukaleții la abatoare dîn sudul Moldovei, pentru export dă carne în Italia. Ca la patrihoții balkanici neaoși, adeca…..[Rumburak]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.