BNR decide să lase mai mulți bani băncilor

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25 la sută pe an, de la 1,50 la sută pe an, începând cu data de 18 ianuarie 2021. Trecând peste formularea tehnică, practic șefii Băncii Centrale au hotărât să lase la dispoziția băncilor mai mulți bani astfel încât acestea să poate oferi credite mai multe în economie. Conform Băncii Centrale Europene, ratele dobânzilor de referință sunt utilizate pe larg de persoane fizice și organizații la nivelul întregului sistem economic. De exemplu, băncile le utilizează atunci când acordă împrumuturi clienților persoane fizice sau companii.

O bancă ar putea accepta să împrumute bani unei companii la o rată a dobânzii convenită, stabilită la o anumită rată a dobânzii de referință plus 2%, ceea ce înseamnă că respectiva companie ar plăti o dobândă cu 2% superioară ratei de referință actuale. Așadar, costul împrumutului crește dacă rata dobânzii de referință se majorează și scade dacă rata dobânzii de referință se reduce. În acest caz, rata dobânzii de referință poate constitui o referință fiabilă, independentă și relativ simplă pentru toate părțile implicate.

Companiile, băncile și alte organizații pot utiliza, de asemenea, ratele dobânzilor de referință pentru a evalua poziții bilanțiere; cu alte cuvinte, aceste rate permit unui contabil să calculeze mai ușor care este, în ultimă instanță, valoarea organizațiilor (mai exact, a activelor financiare pe care acestea le dețin).

”Decizia luată vineri seara de Consiliul de Administrație al BNR nu a suprins foarte mult economiștii. Dobânzile în piață au scăzut, apetitul la risc s-a mai îmbunătățit, percepția României ca țară riscantă s-a diminuat și ea, așa încât ne gândeam că la un moment dat BNR va fi tentată să reducă dobânda-cheie, a spus Ionuț Dumitru, economistul șef al Raiffeisen Bank și fostul președinte al Consiliului Fiscal, citat de presă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4569 Articole
Author

4 Comentarii

  1. „(BNR) a decis reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25 la sută pe an”

    CE AR FI CA RATELE ROMANILOR LA BANCI SA AIBA ACEEASI VALOARE = 1.25% ???????????
    Poate furgaciosii din BNR ar fi mai bine sa aplice bancilor din ROMANIA aceasta cerinta/POLITICA !!!

  2. Este evident ca, oculta mondiala i-a dat bani lui Catuvencu! Adicatelea, BNR globalista/sorosista cu Vasilescu sarind in sus pentru bancile straine/multinationale le-a lasat mai multi bani sa-l imprumute pe Catu la aceeasi dobanda. Sunt curios daca bancile straine il vor imprumuta pe Catu la dobanzi mai mici. Mira-m-as!

  3. Asta e un semn ca romanii nu mai imprumuta bani de la banci iar cei care se imprumuta nu se imprumuta cu dobanda variabila si nu permit bancilor sa-i tepuiasca pe romani cu roborul. Cei care vor da navala la imprumuturi acum ca a scazut roborul au liber la imprumut cu dobanzi mici spune BNR dar sa nu plangeti cand va creste roborul si veti fi jefuiti de banci. Si nu e prima data…

  4. fals : nicio banca nu mai acorda credite si-au transferat sumele la IFN urile lor( pe care bnr nu le controleaza si se face ca nu observa) si acestea lucreaza cu dobanzi foarte mari si alte conditii decat cele stabilite de BNR . dupa ce a diminuat la maxim depozitele obligatorii acum le da si credit cu dobanda preferentiala. de ce nu da atunci credit bnr la firme cu 1,25 % pe an?????????????de ce nu da credit bnr la guvern cu aceeasi dobanda????????

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.