Bolnavii în fază terminală – condamnați la suferință

De parcă lipsa unor medicamente vitale din farmacii n-ar fi fost suficientă, bolnavii de cancer se confruntă și cu birocrația sistemului medical. Cei aflați în fază terminală nu mai au nici locuri în spitale, dar nici nu-și pot procura medicamentele esențiale care le-ar putea face mai ușoare ultimele zile de viață. Și asta, din cauza unor amărâte de rețete care pot fi prescrise și eliberate numai în anumite condiții.

Strigătul de disperare vine chiar din partea rudelor care, după ce au fost plimbate de la Ana la Caiafa, între medici și autorități, pentru prescrierea rețetelor, privesc neputincioase cum le mor cei dragi în cele mai cumplite chinuri. În mod firesc, formularele cu pricina, niște rețete speciale, ar trebui să fie în dulapul oricărui medic. Însă, din lipsă de timp ori din indiferență, nu toți merg să le ridice de la Direcțiile de Sănătate Publică. Astfel, inspectorii sanitari îi acuză pe medici de lipsă de interes, de pierdut având tot bolnavii.

Și totuși cine e de vină?

Rețetele cu regim special sunt cele pe baza cărora medicii pot prescrie, în scop medical, preparate care conțin substanțe psihotrope sau stupefiante, care altfel sunt interzise prin lege. Este vorba despre formularele galbene sau verzi, iar acestea sunt completate pentru ca bolnavii de cancer să-și poată obține tratamentul de la farmacie. Este cazul morfinei, esențială pentru bolnavii de cancer în fază terminală. Fără această substanță, aceştia sunt condamnați la o moarte în chinuri.

Ana a avut nevoie de morfină pentru a-i ușura mamei sale, bolnavă de cancer în fază terminală, ultimele zile de viață. „Oncologul era în concediu, iar medicul de familie mi-a zis că nu are la cabinet și că trebuie să meargă să ia. Nu știu din ce motive nu s-a dus, iar eu nu am avut cum să-i iau mamei morfina. A murit în dureri groaznice. A fost greu de imaginat“, povestește femeia.

Rețetele speciale galbene sau verzi sunt eliberate mai ales de către oncologi și psihiatri. Orice medic poate prescrie o astfel de rețetă, dar trebuie să îndeplinească o singură condiție: să meargă să ridice formularul, pe semnătură, de la Direcția de Sănătate Publică. De multe ori însă, aceștia fie uită, fie nu au timp să meargă să o ia, fie nu sunt interesați. Singura metodă prin care bolnavii ar putea să-i sancționeze pe medicii de familie ar fi schimbarea lor. Însă și pentru asta este nevoie de câteva drumuri: alegerea unui alt cabinet medical, unde se înregistrează pe baza cardului de sănătate și a unei adeverințe de salariat, apoi o nouă programare pentru prescrierea și eliberarea unor rețete.

Nu sunt locuri în spitale

Fiind vorba despre substanțe interzise, atunci când merg pentru prima dată să ridice rețetele speciale, medicii trebuie să depună la Direcția de Sănătate Publică un dosar cu certificatul de liberă practică, autorizația sanitară de funcționare a cabinetului, contractul cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate și certificatul de înregistrare fiscală. Medicii de familie reclamă însă birocrația, care le cere foarte mult timp, pe care ei însă nu îl au întotdeauna la dispoziție. „Medicul, în timpul lui liber, trebuie să meargă la Direcțiile de Sănătate Publică. Cel mai bine ar fi ca aceste rețete să fie rețete electronice. Adică în loc să completezi un formular, să ți se dea o chitanță, să te duci la bancă și să vii înapoi, mai bine s-ar trece în sistemul electronic și cu aceste rețete, așa cum se întâmplă și cu rețetele normale. Ne-ar scuti de timp pierdut, nervi și drumuri inutile“, explică Nicoleta Tomescu, medic de familie.

Aceasta nu este însă o variantă pe care statul să o ia în calcul, cel puțin deocamdată. Iar cel care suferă este, evident, tot bolnavul. Situația devine și mai clară atunci când vorbim despre cifre: din cei 60.000 de români care mor anual de cancer, doar 8% au un loc în spital unde să fie îngrijiți. „Restul oamenilor mor acasă, cel mai des în chinuri, pentru că nu există un sistem clar prin care acestora li se poate administra morfină sau alte medicamente calmante foarte tari“, spune Oana Gheorghiu, reprezentant al Asociației „Dăruiește viață“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.