Bolojan, subvenționare cu până la 1.000 euro lunar a medicilor care se vor stabili în mediul rural

Consiliul Județean Bihor va oferi subvenții de până la 1.000 de euro lunar pentru medicii de familie care lucrează în mediul rural și se stabilesc în localitățile unde asigurarea serviciilor de medicină primară este deficitară, a anunțat joi Ilie Bolojan, potrivit ebihoreanul.ro.

Acesta a afirmat, într-o conferință de presă susținută la sediul PNL Bihor, împreună cu primarul Oradiei, cu vicepreședintele CJ Bihor Mircea Mălan și cu prefectul județului, Dumitru Țiplea, că ideea i-a aparținut acestuia din urmă, după ce o jurnalistă a întrebat ce „proiecte provocatoare” ale administrației județene, conduse de reprezentanți ai PNL, ar putea fi extinse la nivel național și în celelalte județe.

Cabinet dotat, locuință de serviciu și „bonus financiar”

Răspunzând întrebării, Bolojan a dat exemplul unui proiect „pe care l-a propus dl. Țiplea și pe care l-am gândit împreună în noiembrie și decembrie”, și despre care a afirmat că „este un proiect bun, care poate fi extins și în alte județe”.

Concret, în condițiile în care există comune fără niciun medic de familie, dar și comune unde numărul medicilor de familie este insuficient raportat la populație ori la suprafață, CJ Bihor „va aloca în fiecare lună niște bonusuri financiare, pe o perioadă de 2-3 ani de zile (…) pentru medicul care se duce acolo, în așa fel încât toate localitățile să aibă medic de familie sau, dacă sunt mai mari, să fie 2-3 medici”.

Asta înseamnă, a detaliat Bolojan, că împreună cu primăriile și cu administrația județeană, medicului de familie „i se va garanta cabinet pus la punct și locuință de serviciu pusă la punct”, iar, dacă vrea să se stabilească în respectivele localități, și locuri de casă puse la dispoziție de autoritățile locale, precum „și alte elemente de sprijin financiar”.

Tot el a spus că au fost gândite două variante de sprijin, o situație fiind cea în care „medicul are cabinetul în comuna respectivă, dar nu locuiește acolo”, iar „subvenția va fi mai mică”, și o altă situație, în care „medicul locuiește acolo, deci este disponibil și după-amiaza și seara”, caz în care „venim cu o subvenție mai mare”.

Întrebat când ar urma să fie pus în aplicare acest program, Bolojan a spus că împreună cu CAS, DSP și Prefectura Bihor „semnăm acest protocol anul viitor, în primele zile din ianuarie, și imediat după aprobarea bugetului activăm acest mecanism”.

Factorii implicați ar urmă să facă și o campanie în rândul medicilor rezidenți și al medicilor de familie care în prezent fac doar gărzi la centrele de permanență, pentru a-i convinge să participe la acest program.

8 comune fără medic

„Medicii de familie trebuie să fie motivați să meargă și în cătunele izolate, și în comunele mai mici, care nu oferă o pacientură bogată. Practic, ne-am propus ca în maximum doi ani fiecare bihorean să aibă acces la medicina de familie, indiferent unde locuiește. Este un proiect pilot, niciun alt județ nu și-a propus acest lucru”, a spus și Dumitru Țiplea.

Acesta a adăugat că asigurarea serviciilor de medicină primară este deficitară, în condițiile în care în județ există peste 132.000 de persoane vârstnice, de peste 65 ani, și „opt UAT-uri fără medici de familie”, pentru care „până acum nu s-au găsit soluții” de către CAS și DSP.

În acest context, trebuie precizat că în județul Bihor, la o populație de aproape 600.000 locuitori, sunt doar 384 medici de familie, organizați în 322 cabinete, care nu acoperă întregul teritoriu, o parte dintre ei făcând gărzi în cele 36 de centre de permanență din județ.

Medicii de familie sunt propriii lor angajați, plătind toate cheltuielile cabinetelor, iar veniturile lor nu depășesc, în cel mai bun caz, nivelul a 6.000 – 7.000 lei pe lună, în condițiile în care primesc fonduri de la CAS pe de o parte pentru lista de pacienți, câte 10 lei pentru un pacient, și din prestații, adică 20 lei pentru o consultație, numărul acestora fiind limitat la cel mult 20 pe zi.

Medicii de familie nu realizează deloc venituri dacă merg în concediul de odihnă, iar în mediul rural au probleme să-și efectueze concediile chiar și în aceste condiții, deoarece sunt obligați prin lege să-și asigure un înlocuitor, ceea ce mulți nu reușesc.

Unele primării au încercat să își asigure servicii de medicină primară oferind medicilor de familie dispensare reabilitate pe bani din bugetele locale, dar nu au posibilitatea legală să contribuie și la salarizarea lor, potrivitebihoreanul.ro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

7 Comentarii

  1. Foarte frunos !

    Da’ SI o Pozitionare mai puternica vis a vis de Actiunile ANTI Romanesti de ACOLO ?
    SI din Alte Parti DIN Aredealul NOSTRU SI al Maghiarilor NORMALI, nonInfectati de NeBunia Bashkira.
    Pentru ca este inContestabila titudinea de Dispret AGRESIV si AntiUMAN care LI SE inculca Magiariilor IN FAMILIE !

    NU care CumVa sa se „spurce” …
    SAU
    Sa dea Afara ALIENuu’ StraVechi BASKIREZ !

  2. Mai terminati o data cu prostia asta de dat bani la medici pentru orice.
    Nu vedeti ce esec a inregistrat majorarea aproape nesimtita a salariilor medicilor, cu motivatia ca asa nu o sa mai ia spaga de la amaritii de bolnavi?
    Viata demonstreaza ca iau si multi chiar conditioneaza actul medical de spaga, exact ca inainte de majorarile amintite.

  3. Bolojan e cel mai frumos si mai destept din PNL,te apuca greata de atat servilism
    un medic bun face banii lui Bolojan intr-o zi

  4. Nici un medic nu va veni la tara sa lucreze. Ce sa faca in afara celor 7 ore de program. Sa isi bata cainele ori pisica, sa creasca capre si gaini.

  5. Atat poate mintea acestui politruc ajuns. Ar fi bani dati aiurea unor noi navetisti. Nici popii nu stau la tara desi in multe localitati au case parohiale. Au familiile stabilite la oras datorita serviciului nevestei si scolii copiilor. Isi fac si ei de lucru pe-acolo iar cand da sa moara cate un taran batran nu are cine sa-i citeasca la capatai.

  6. dar sa fie si testati si urmariti daca isi practica meseria cu adevarat. Decat niste Spiru Haret, mai bine lipsa!
    Stii ce se spune prin unele orase, cel mai bun medic este trenul de Bucuresti, ai grije.

    Siii, sa ai grije de statuile romanesti, auzi?
    Ce vei face cand vei fi premier, demolezi Mausoleul de la Marasesti?

  7. ‘mai repede gasesti un bolojan pe drum, sa arunci dupa caine,decat un bolovan’zicala den batrani

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.