„Bomba cu ceas” din Italia

Din cauza numărului mare de cazuri de COVID-19, Italia i-a lăsat acasă pe cei cu forme uşoare ale bolii. Măsura a funcţionat pentru reducerea numărului infectărilor, dar casele oamenilor au devenit noul focar de infecţie din Peninsulă, cred mai mulți medici italieni, citați de New York Times.

„Este o bombă cu ceas”, spune Andrea Crisanti, consultantul pentru epidemie din regiunea Veneto. Iar asta se aplică în multe puncte fierbinţi de pe planetă, fie că este vorba despre cartierul Queens, din New York, suburbiile Parisului sau cartiere muncitoreşti din Roma şi Milano. Epidemiologii transmit că nu se acordă suficientă atenţie acestei probleme, în vreme ce guvernul a anunţat primii paşi către ieşirea din izolare la începutul lui mai.

Virusologii de top ai Italiei consideră acum casele, precum şi căminele de bătrâni, o sursă persistentă de contagiune. Traiul în cartiere aglomerate, precum şi imposibilitatea de a-i muta pe cei infectaţi în locuri de carantină dedicate au dus la creşterea numărului celor infectaţi, în loc să ducă la o scădere, aşa cum preconizau măsurile de distanţare socială.

Chinezii au rezolvat rapid această chestiune, scriu jurnaliştii americani. Ei i-au ridicat pe toţi cei infectaţi din Wuhan şi i-au dus în carantină, fără să îi îngrijească prea mult. Dar asta ar fi fost o blasfemie pentru democraţiile vestice, în special Italia, unde legăturile de familie sunt atât de puternice.

„Ca medic, aş spune să scoatem tancurile pe stradă şi să facem un stat controlat de poliţie. Dar Vestul are realităţi diferite”, spune Guido Marinoni, preşedintele asociaţiei medicilor din Bergamo.

Italia nu a făcut un efort naţional ca să nu le permită celor contagioşi să nu îşi infecteze familiile. A acceptat o tragedie controlată acasă în timp ce se concentra pe prevenirea răspândirii epidemiei în masa populaţiei.

„Infectarea domestică este răul mai mic. Decât să lăsăm epidemia pe străzi, mai bine am ţinut virusul în familie. Acasă este blocat!”, spune Giorgio Palu, profesor la Universitatea din Padova şi fost şef al Societăţii Europene de Virusologie.

Preşedintele Institutului Naţional al Sănătăţii din Italia şi unul dintre principalii consultanţi ai guvernului, Silvio Brusaferro, recunoaşte că locuinţele prezintă un loc cu risc crescut, iar la sfârşitul săptămânii trecute un sfert din noile cazuri proveneau din familii, dar crede că a fost esenţial să nu lase infecţiile să se răspândească şi mai mult.

Asta nu oferă însă consolare familiilor compuse din mai multe generaţii care trăiesc sub acelaşi acoperiş şi care au fost decimate de epidemie. Experţii au estimat că mai mult de un milion de oameni din Italia ar putea fi infectaţi acasă. În ciuda faptului că amploarea epidemiei a scăzut, Lombardia a raportat într-o săptămână 5000 de noi cazuri şi aproape 900 de decese. Mulţi experţi în sănătate publică spun însă că numărul cazurilor ar putea fi de zece ori mai mare.

Mai mulţi medici chinezi care au vizitat Italia în martie, au recomandat izolarea tuturor celor infectaţi în structuri prefabricate, cu multe paturi. Dar acest lucru nu a fost posibil în Italia.

Presa din Peninsulă a scris că guvernul ia în calcul ridicarea carantinei în anumite regiuni, dacă autorităţile locale furnizează locuri de cazare pentru cei infectaţi. Experţii au subliniat importanţa urmării cazurilor şi a dignosticării precoce, în codiţiile în care infectarea apare şi în lipsa simptomelor.

Un decret din luna martie le permitea autorităţilor locale să rechiziţioneze hoteluri pentru a îi caza pe cei care nu se pot izola la domiciliu. Dar, la fel ca în cazul multor altor decrete guvernamentale, legea este interpretată şi implementată diferit la nivelul ţării.

În cele mai multe cazuri, doar cei confirmaţi pot merge la hoteluri. Dar camerele nu sunt disponibile peste tot şi nici teste nu se fac. În zonele cele mai afectate de epidemie sunt testaţi doar cei care au fost spitalizaţi.

Oficialii din Toscana le-au cerut celor cu simptome uşoare care se externau să se izoleze în hoteluri. Dar nu i-au putut obliga, iar la jumătatea lui aprilie doar 200 de oameni aleseseră acest lucru. Alţii au preferat să semneze un document prin care declarau că se autoizolează acasă.

La Milano, Hotelul Michelango, pregătit penru a primi bolnavii, este mai mult gol. Iar la Bergamo, cel mai lovit oraş al Italiei, nu sunt decât 400 de locuri în hoteluri pentru cei infectaţi, în condiţiile în care medicii estimează că acasă sunt 65.000.

Nici medicii nu au locuri de cazare în Italia. Federica Brena, medic la spitalul din Bergamo, s-a autoizolat acasă cu soţul şi fiul care are un an, imediat ce a început să aibă simptome. Fiul său a avut febră şi a tuşit, soţul s-a îmbolnăvit şi el după câteva zile şi a avut febră 12 zile.

„Ideal ar fi fost să nu mă duc acasă. Era clar că o să îi infectez şi pe ei. E dificil să stai în casă cu alţi oameni, oricât ai încerca să te izolezi. Mai ales dacă nu stai într-un palat”, a declarat doctoriţa pentru New York Times.
Jurnaliştii americani spun că epidemia îi loveşte acasă mai ales pe cei din clasa de mijloc, care nu se pot izola complet de familii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. Bat-o săraci de familie tradițională. Ea e de vina pentru toate relele din zilele noastre. Las ca vin cei din legiunea corectitudinii politice si ne arata ei cum se rezolva totul, in doi timpi si
    Trei miscari.

  2. Astora din zisul west, le-a intrat propaganda mincinoasa in sange, nu mai pot nici sa se salveze. Pai, dupa 50 de ani de minciuni propagandistice, cu care i-au tampit pe estici, s-au tampit si ei.

  3. Ciuma a aparut in CETATI…acolo unde oamenii stau in locuinte una langa alta cu strazi inguste…daca sufla unu virusul din balcon ajunge in casa celuilalt. Marile aglomerari sunt potential de epidemie si raspandirea rapida a bolitor. Poate in viitor e mai bine fiecare cu casa lui cu curtea lui cu gradina lui.

  4. Ok, am inteles. In numele „binelui omenirii” scoti tancurile pe strada si creezi stat politienesc. Asa spune medicul din Bergamo.
    Este, probabil, un fel de Arahat; dar hai sa-l creditam, pt „frumusetea rationamentului”.
    Sa zicem ca porneai asta cand aveai 10.000 de infectati. Cu tancurile pe strada si cu conducerea politieneasca era clar ca ai fi testat in masa fara impotrivire. Corect? Corect! EVIDENT ca s-ar fi descoperit cu muuult mai mult (asa cum de fapt este si in RO acum). Sa zicem pt rationament, 100.000. Ii iei, cum spune italianul (sau Cercel) si ii duci, conform consultantei chinezesti undeva in niste baraci/containere si nu faci altceva (pt ca nu ai medicatei) decat sa se negativeze sau sa moara. Batrani, adulti de mijloc si poate tineri. NU pot sa scriu ca nu am spatiu, dar ganditi-va un doar un minut: mah voi realizati ce genocid iesea in sectorul carantinat? Voi realizati ca era cam acelasi lucrur cu a-i lasa liberi pe strada pt imunizare naturala? Si acum un adevar, credeti-l: chinezii nu i-au dus nicunde pe ai lor: i-au inchis in case pur si simplu; sigilat! Si o profesoara romanca a stat exact asa cand a ajuns acasa in wuhan. O sa contraargumentati, desigur, dar trebuie sa vedeti altceva, dincolo de chestiunea pandemiei: exista in lume dementi. exista fascisti, scelerati. istoria nu ii rapune. IN numele convingerilor lor, foooooartee frumos coafate (binele omenirii , natiunii, rasei, patriei) acesti criminali sunt gata sa distruga si bruma de libertate pe care o avem, pt a face BINELE LOR. Si mai grav este ca o patura INSEMNATA de idioti, ii sprijina

  5. Si mai am ceva: voi chiar nu intelegeti ca frica asta inoculata pana la nebunie v-a facut sa acceptati fara cracnire o clasa de hegemoni? de dictatori ai sanatatii? Mai oameni buni, nimeni nu neaga ca acesti indivizi nu au carte. Dimpotriva! Si cum suntem obisnuiti, suntem inoculati, conditionati de mici sa punem stiinta in varf, chiar daca nu ii intelegem partea HIDOASA, pt ca aceasta exista si prevaleaza in constructia mintala a omului, ne vom ruga la acest Dementi ai sanatatii, noua artistocratie
    Stiinta manipuleaza ingrozitor, iar cei care nu ii inteleg resorturile, care nu au educatia necesara pe un domeniu sau altul, scuzati expresia, pun botul ca vita la taiere in abator! IN NUMELE BINELUI! Pt ca ORICE, chiar daca pleaca din ideea de bine, este malformat de lideri si intors impotriva noastra. Stiinta trebuie tinuta in frau la fel ca politia, armata, securitatea. Altfel devine LETALA! Va recomnda un film pe arte tv. Lasati kkt-ul de netflix si pe gunoiul de badea sau radu tudor si priviti documentarul. Aveti timp, stati in case oricum: https://www.arte.tv/fr/videos/083310-000-A/tous-surveilles-7-milliards-de-suspects/

  6. Medici epidemiologi, savanţi,politicieni,stiristi se perindă pe ecranul televizoarelor cu promisiuni, iluzii obositoare şi amăgitoare. Stiristii tortureaza zilnic cu „analize ” care produc panică. Aceste alerte continue  inoculeaza insa si scepticul sentiment că cifrele sunt false. Globalizarea îşi arată capacitatea concentrationara. Politicienii made in UE rostesc discursuri vagi şi  îndeamnă la solidaritate. Suntem anuntati că actualul virus ucigaş va acţiona numai…2 ani ! Inca odata e validata vechea  teorie a economistului si demografului britanic Malthus ( sec XIX)  care arata că populaţia globului creşte  în progresie geometrică (ex. 1, 2, 4, 8, 16, 32, 64…), în timp ce mijloacele de subzistenţă cresc lent, în progresie aritmetică (ex. 1,2,3,4,5,6…). Astfel epidemiile şi războaiele sunt „factori pozitivi” pentru omenire, deoarece asigură echilibrul între numărul populaţiei şi cantitatea mijloacelor de subzistenţă. Deci, epidemiile şi războaiele sunt o necesitate! Doar in 2019 s-au investit peste 1900 mld $ in mijloace militare…

  7. Pandemia inca nu si a incheiat misiunea. Alte tari nu au sustinut izolarea tocmai datorita acestui fenomen. Apoi trebuiesc testari masive. Si la noi exista purtatori pe care nu ii stie nimeni si altii care au murit acasa de acest virus combinat cu alte boli.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.