BREAKING NEWS. Greu la deal cu desființarea Secției speciale

Lovitură în plex pentru partidele care doresc desființarea Secției Speciale de anchetare a magistraților!

Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat, marți, raport de respingere asupra proiectului de lege al USR care vizează desființarea Secției de investigare a infracțiunilor în justiție (SIIJ).

Raportul de respingere a inițiativei legislative a fost adoptat cu 12 voturi „pentru” și 10 „împotrivă” și urmează să ajungă în plenul Camerei Deputaților pentru a fi votat, în calitate de prim for sesizat. PSD a votat împotriva proiectului. Doar reprezentanții PNL, USR și ai minorităților au votat pentru desființare.

Dezbaterile din Comisia juridică au fost unele aprinse.

Iată discuțiile din ședința de marți a Comisiei juridice:

„Ioan Cupșa, deputat PNL – Noul ministru din Guvernul PNL cu certitudine va susține și cred că va duce la bun sfârșit acest demers desființare a SIIJ. Nu vă mai e utilă. Dacă nu mai sunteți la putere la ce vă mai este utila, domnule Iordache.

Nicușor Halici, președintele Comisiei juridice, deputat PSD – Dacă nu ne mai e utilă, ținem la independența judecătorilor. În ceea ce privește susținerea în continuare a USR, o înțeleg. Nu e legitimă, e de înțeles, dar vă descalifică complet.

Stelian Ion, deputat USR – A renunțat la niște căi de atac pentru domnul Hrebenciuc, domnul Sebastian Ghiță. Acolo e stat în stat. Dacă unul dintre procurori săvârșește orice fel de infracțiune, doar colegii să se vor pronunța, vor decide dacă se face sau nu anchetă. Asta înseamna stat în stat.

Stelian Ion, deputat USR – O mare parte dintre anchetele de la DNA s-au dus pe această filieră pe SIIJ în mod artificial. Faptul că era nominalizată o persoană, că era anchetată o persoană și avea calitatea de judecător a dus din start la declinarea de competență pentru această secție. Deci această Secție este o pagubă. Nu știm cu ce magistrați ați discutat, dar asociațiile reprezentantive ale magistraților au invocat acest argument. Dacă vă faceți că nu vedeți, e treaba voastră, dar să știți că pierdeți orice credibilitate pe care de altfel nu ați avut-o niciodată. Ați încercat să aduceți modificări negative legislației.

Florin Iordache, deputat PSD – Înțelegi mai greu, îți explic după aia. Da, da înțelegi mai greu.

Stelian Ion, deputat USR – E grav să spuneți că avem puține condamnări ale judecătorilor. Dvs. ați spus-o.

Nicușor Halici, președintele Comisiei juridice – Tocmai am spus că dacă sunt sub 10 condamnări.

Eugen Nicolicea, deputat PSD – Criticile internaționale care se referă la criticile aduse de parlamentari justiției sunt foarte vehemente și sunt și în MCV. De astfel, noi am adoptat un cod de conduită care ne face să ne abținem de la astfel de declarații. Domnul Stelian Ion este singurul pe care l-am auzit în ultima vreme atacând justiția. O să iau stenograma și am s-o public cu ce a zis despre ce face Secția specială, ș.a.m.d.

Nicușor Halici, deputat PSD – Procurorul-șef e numit pe criterii profesionale, nu politice.

Ioan Cupșa, deputat PNL – O altă inițiativă legislativă are același obiect, desființarea SIIJ. Ne-am permis acolo să vorbim, preluând din presă, din rapoartele făcute de către Comisii, instituții internaționale și un aspect care pentru noi e relevant. Pare că această secție, în afară de a crea mijloace să controleze justiția, produce și un efect de intimidare asupra magistraților. Această intimidare a magistraților este din păcate un fapt. Ați vorbit despre 60.000 de dosare și doar despre 10 magistrați condamnați. Nu știu care a fost intenția dvs întrutotul, dar în ceea ce privește afirmația dvs, mesajul a ajuns la magistrați. E vorba despre o amenințare a unui parlamentar care se dedă la o astfel de intimidare a magistraților.

Nicușor Halici, deputat PSD – Dacă din 60.000 doar 10 sunt condamnați, înseamnă că celelalte sunt ținute în sertare. (…) Mai vedem corpul magistraților judecătorilor din CSM care sunt blocați de o parte a CSM să numească pe criterii exclusiv profesionale, nu politice, nu se poate.

Ioan Cupșa, deputat PNL – Atunci când am pronunțat anumite cifre am făcut-o pentru a releva care este întinderea fenomenului. Am făcut-o folosindu-mă de datele pe care le-ați urcat pe site. Am avut argumente obiective, consistente, nu de natură politică, în legătură cu nevoia de a desființa această secție specială. V-am auzit vorbind despre principiul specializării, nu v-am auzit aducând un singur argument care să ne răstoarne această susținere.

Cătălin Predoiu, deputat PNL – Unul dintre antevorbitori a menționat MCV pentru că e conținută și în raportul precedent, este și în cel actual, și recomandarea este aceeași, respectiv că e o soluție nefericită și se recomandă desființarea. Cred că de aceea s-a făcut această legătură. Vreau să vă citesc presa națională de azi care, citând surse de la Bruxelles, se pare că Bulgaria va fi scoasă de sub monitorizare. Începând cu acest raport Bulgaria devine practic un stat ca și statele vechi fondatoare ale UE, fără niciun fel de diferență. Vreau să vă întreb care a fost politica mai dreapta a sistemului bulgar care să bifeze mecanismul, sau a celui românesc care a înțeles să rupă legăturile cu acest raport. Parlamentul trebuie să găsească cea mai înțeleaptă soluție la toate problemele, inclusiv la cea a SIIJ.

Nicușor Halici, deputat PSD – Într-o anumită măsură aveți dreptate. E adevărat că Bulgaria nu are nici DNA, nici ANI, și nu trebuie să îndeplinească atâtate condiționalități. Fără să aibă DNA, ANI, ce să mai vorbim de alte secții. La noi din mai puține recomandări au derivat altele și altele. La ce achiesez eu este faptul că ei și-au jucat bine cartea, mă refer la anul 2012, când noi eram într-o situație mult mai favorabilă. Astăzi ei sunt într-o situație mai favorabilă. Azi au negociat politic și cu secții și fără secții. Noi că ne ducem și ne reclamăm unii pe alții la Bruxelles, nu reușim. Cel puțin din punct de vedere al Camerei Deputaților noi am bifat cam tot ceea ce era în ultimul raport”.

Proiectul USR prevede: „Art I Pe data intrării în vigoare a prezentei legi, Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se desființează. Art V Procurorii care, la data intrării în vigoare a prezentei legi, își desfășoară activitatea în cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție revin la parchetele de unde provin sau se încadrează la alte parchete unde au dreptul să funcționeze, potrivit legii. (2) De la data revenirii la parchetele unde provin, procurorii acare au activat în cadrul SIIJ își redobândesc gradul profesional de execuție și salarizarea corespunzătoare acestuia avute anterior sau pe cele dobândite ca urmare a promovării, în condițiile legii, în timpul desfășurării activității în cadrul selecției”.

De asemenea, „la data intrării în vigoare a prezentei legi, încetează detașările ofițerilor și agenților de poliție judiciară din cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție”, arată sursa citată.

„Specialiștii cu statut de funcționar public din cadrul Secției de investigare a infracțiunilor din justiție se eliberează din funcție cu aplicarea dispozițiilor corespunzătoare din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici”.

Parlamentarii USR argumentează, în expunerea de motive, că au fost critici în sensul în care nu există motive temeinice pentru înființarea Secției speciale.

„În esență, criticile s-au referit la inexistența unor motive care să justifice înființarea acesteia, la impactul generat asupra independenței judecătorilor și procurorilor, precum și asupra încrederii cetățenilor în sistemul de justiție penală și, în general, asupra justiției din România”, arată inițiatorii, în expunerea de motive a proiectului.

„Desființarea secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție a fost solicitată inclusiv de magistrați, sens în care amintim «Apelul magistraților români către Parlament și Guvern», semnat de peste o mie de judecători și procurori, prin care solicită, printre altele, «desființarea imediată și necondiționată a secției de parrchet separate, creată pentru investigarea infracțiunilor comise de judecători și procurori»”, conchid aleșii USR, în expunerea de motive a inițiativei legislative.

Și liberalii au un proiect de lege pentru desființarea acestei Secții, depus la Senat.

Referitor la această inițiativă, Biroul Permanent al Senatului a trimis la Comisia juridică proiectul legislativ al PNL ce prevede desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Comisia juridică trebuie să adopte raportul pe proiectul de lege până pe 5 noiembrie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Ioana Radu 8518 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Inca un slagar actualizat:
    „Vine,vine, iata ca vine,
    Legea,legea,odata cu mine,
    Vine,vine,iata ca vine,
    H’alde,h’alde iar sunt in vine!
    Ca nu mai tine!
    ……” si versurile pot continua.

  2. Să nu mai faci Secție pt cercetarea magistrațilro că se supără rezistenții Lăncrănjan, Danileț, Pîrlogii și alții, procuoriii corupți nu pot răspunde în fața legii ca toți muritorii de rînd. Sînt buni să dea din gură danileții rezist da cînd îi pui la muncă, sînt un munte de prostie, dovadă procurorii rezistenți de la Craiova, care altoia o fetiță, și Popescu de la Caracal care stătea de pază la gardu criminalului cu polițaii. da pe cînd o comisie care să investigheze de unde își iau banu asociațiile de procurori rezistențI? Și de ce mai sînt ținuți ăștia în sistem ca să paraziteze justiția? Pe impozitele poporului.

  3. Nu o lasă Iohannis cu hidra Birchall să lucreze pe procuroru Florea fiindcă le e teamă de ea. Nu mai e la parchetu general fomistu Augustin Lazăr să îi închidă dosarele lu nazistu pe NV, acu e răsplătit și l-a trimis klaus la pensie de 6000 de euro lunar din munca noastră, ce-a făcut torționaru ăla comunist Lazăr ac să ia banii ăștia? Păi ce-a făcut? A salvat statu paralel, în frunte cu Iohanis și Kovesi.

  4. Joianis, jos labele de pe SIIJ! A, si citeste naibi Constitutia Romaniei ca esti praf….!

  5. Unor șnapani,șpagari de fapt niște găinari de prin Justiție le-a intrat frica-n oase că s-ar trezi cineva cum ar această Sectie săi intrebe multe lucruri interesante ce ar putea sa-i duca ,pe unii dintre ei,pe la ”beciul domnesc”.Asta cred eu ca este marea zbatere a unor așa ziși procurori și judecători.Apelul a peste o mie de procurori și judecatori arată corupția din justiție.Iar ”stimata formațiune” Uniune nu știu ce salveaza prin solicitarea lor.

  6. SIIJ este singura institutie din Romania care poate apara cetatenii simpli si fara ,,relatii” fata de abuzurile nerusinate ale judecatorilor si procurorilor. Eu m-am judecat 20 de ani cu statul roman si ministerul mafiot al justitiei care fara a avea vreun titlul de proprietate mi-au furat terenul tatalui meu cu ajutorul unui primar fost dublu puscarias.I-am executat silit prin 2014 si pina azi nu pot avea titlul de proprietate deoarece mafia ,,e in toate cele ce sunt” si la ….OCPI unde 3(trei) directori generali adj. nu pot concepe si intelege ca ministerul mafiot al justitiei nu-si poate face acte de proprietate pe terenul unor cetateni fara sa aiba nici un titlu de proprietate pe teren [lg.213/1998 art.6 arata obligativitatea existentei titlului pentru oricine]. Bietii sunt politruci nerusinati.

  7. Cetățene trăiești in țara tuturor posibilităților mai ales după lovitura de stat dată de ilici ion.iliescu .Nu-i vezi pe marii bogați ai României?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.