Bucovineanul care a adus cizmăria la rang de lux

Cea mai mare comună din județul Suceava (13 000 de locuitori), Vicovul de Sus, a devenit oraș în 2004, dar a reușit să păstreze o parte a farmecului rural. Dacă ajungi pentru prima dată în aceste locuri, vei fi surprins de zecile de reclame stradale la…încălțăminte. Comuna Bivolarie, atașată orașului Vicovul de Sus, este cunoscută pentru una dintre cele mai mari fabrici de încălțăminte din România: Marelbo.

Aurel Bobu, fondatorul și proprietarul companiei Marelbo, a început în urmă cu 36 de ani o adevărată călătorie  în lumea confecționării de încălțăminte.

 De la papucii mamei, la peste 60.000.000 lei cifra de afaceri

Bobu a început să învețe tainele unui bun cizmar încă din anii ’80, de la maestrul său, din sat. Provenind dintr-o familie cu șase copii, nevoia de bani era evidentă, mai ales că au rămas fără casă, aceasta arzând în totalitate din cauza unui incendiu. Prima încălțăminte pe care a confecționat-o în 1984, a fost o pereche de papuci cu talpa de microporos, cu un rând alb și un rând negru, pe care a dăruit-o mamei sale. Văzând că tânărul Aurel este talentat, vecinii au început să comande și ei pantofi, astfel, afacerea prindea încet, încet, contur, învățând în anii de ucenicie, toate fazele de producție artizanală. Deoarece avea nevoie de o mașină de cusut nouă, a împrumutat 1700 de lei și a plecat la Timișoara de unde a achiziționat un Singer la mâna a doua. Au urmat comenzile pentru nunți. Mirii și miresele își doreau pantofi unicat și vestea că Aurel realizează încălțăminte de calitate a mers departe în regiune. Antreprenorul nu putea acoperi toate cererile astfel încât a luat câțiva ucenici pe care i-a învățat meserie și care l-au ajutat în atelier la realizarea comenzilor în curs. A format 50 de cizmari până în 1989 prin Secția Prestări Servicii din primărie.

Deoarece avea nevoie de piață de desfacere, în perioada 1990 – 1994, a vândut în piețe și oboare. Tot în ‘94, Aurel înființează Marelbo: Ma- de la Maria, rel- de la Aurel și bo – de la Bobu.

Susțineți economia românească! Cumpărați produse românești!

Timp de șase ani de la nașterea societății Marelbo au fost încheiate contracte cu distribuitori și anumite lanțuri de magazine, dar lucrurile se desfășurau greoi și apăreau tot timpul dificultăți, așa încât Aurel Bobu decide, în 2000, să deschidă primul magazin Marelbo.

Așa cum în orice sector de activitate piața este în continuă expansiune și modernizare și producția Marelbo s-a mărit, liniile de producție au început să se diversifice: zi, casual, seară, elegante. Materia prima s-a adaptat tendințelor, talpa a necesitat omologare la nivel european.

Toate produsele din magazinele Marelbo provin din fabrica societății, au prețuri de producător, egale în toate magazinele, cu excepția magazinului de la poarta fabricii unde clienții pot achiziționa încălțămintea cu aproximativ 10 % discount.

Marelbo are 49 de magazine și un magazin online, de unde vinde în multe țări europene : Germania, Ucraina, Austria, Italia, Spania etc. Peste 2700 de perechi de pantofi şi 200 de curele sunt produse zilnic în fabrica din Vicovul de Sus.

Nevoia școlilor de meserii este din ce în ce mai necesară economiei românești deoarece există un raport direct între învățământul profesional al unei țări și industria ei. Înainte de 1990 școlile profesionale funcționau pe lângă întreprinderi, durau trei ani și ofereau posibilitatea de a munci aici, după terminarea studiilor.După ’90 învățământul profesional a fost aproape ignorat, o mare parte dintre liceele tehnologice transformându-se în licee teoretice.

Aurel Bobu își amintește de vremurile când meseriile erau la loc de cinste iar oamenii cumpărau de la micii producători din zonă. Această nostalgie, raportată la scară națională a inspirat și motto-ul companiei Marelbo: «Susțineți economia românească cumpărând produse românești!»

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 13

10 Comentarii

  1. Felicitări acestui domn! De oameni ca dânsul are țara nevoie, nu de asistații de lux cum e majoritatea parlamentarilor români.

  2. Este f. bine ca am aflat ca este o fabrica romaneasca , eu sunt de felul meu mai nationalist (moderat!) si voi tine cont de aceasta stire .

  3. Am cumparat produsele lor si am avut probleme cu vopseaua.Am rezolvat dar cu interventii direct la fabrică eu fiind din Ploiesti.Una peste alta au calitate

  4. Dacă ar fi și de calitate ar fi perfect… cred că eu sunt ghinionistul maxim cu produsele lor dar la o pereche de ghete s-a tăiat talpa iar la alta s-a tăiat pielea de la îmbinarea cu talpa. Sunt perfecte dacă le porți o dată pe săptămână maxim trei ore, în rest fiecare cu norocul lui.

  5. in urma cu 3-4 ani am cumparat o pereche de pantofi Marelbo din piele , talpa s-a taiat dupa cateva luni desi i-am purtat ocazional, talpa nu era din cauciuc ci din poliuretan sau alt polimer de acest gen, MARFA PROASTA !!!

  6. Au talpa proasta care se rupe-n doua, in loc de cauciuc folosesc poliuretan sau alt polimer de acest gen.

  7. Perechea de ghete de iarna ce le-am cumpărat în 2014 mai rezista încă 3 ani. După 5 ierni in care i-am purtat, arată destul de bine. Marelbo, a reușit un produs de calitate foarte bun!

  8. SUCCES LUI BOBU! Dar cei ce saboteaza din conducerea țării tot ce e afacere românească vor sabota și asta! În rest vad aici comentarii ca li sa rupt talpa de polimer!? Eu am avut o per. de pantofi cu talpa din polimeri și sa rupt,taiat pielea dar talpa tot talpa era! m-au tinut vreo 3 ani folosință intensă!Deci nu-i cred pe ăia care zic ca nu e buna talpa de polimeri! Cred ca scrie antiromînu Nastrapules,lili,ăla cu ștevia din Tiraspuleanus.

  9. Bravo lui/lor ! încălţămintea e de calitate şi deşi sunt pocăiţi fac o treabă bună în România !
    Dacă nu luaţi de la Marelbo, luaţi de chinezi !

  10. Produsele sint din piele de buna calitate .Rezista in timp.Felicitari !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.