Revenirea Basarabiei la România, la ordinea zilei. Contextul, mult mai complicat şi imprevizibil

În urmă cu opt ani, în intervalul dintre turul I şi turul II al alegerilor prezidenţiale din cel de al doilea stat românesc, Republica Moldova, o demonstraţie pro unionistă din Bucureşti, a Platformei Acţiunea 2012, a înclinat balanţa în favoarea lui pro rusului Igor Dodon.
Tema unionistă este iarăşi la ordinea zilei, dar contextul actual este mult mai complicat şi imprevizibilibil. Motiv pentru care republicăm analiza din 24 octombrie 2016.

Cel mai mare şi periculos secret pentru securitatea naţională a României îl reprezintă întinderea şi adâncimea operaţiunilor unor servicii speciale, între care primează cele ale Moscovei, pentru menţinerea controlului şi manipularea intenţiior decizionale în sfera celor trei puteri ale statului român, în media şi organizaţiile neguvernamentale.

Sâmbătă, 22 şi duminică, 23 octombrie 2016, am avut parte de o astfel de operaţiune, pentru a cărei acoperire, servicii speciale interesate şi agenţi ai acestora din structurile puterii statului român, dar şi din aşa-zisa societate civilă s-au folosit, în mod criminal, de marele şi nemuritorul ideal al unităţii naţionale a Românilor.

Acest mare şi nemuritor ideal a mai fost compromis, dar recenta provocare nu poate fi extrasă din contextul mizei alegerilor prezidenţiale care vor avea loc peste o săptămână la Chişinău, din contextul declaraţiilor ambasadorului SUA în Republica Moldova, referitoare la istoria Moldovei şi despre contraproductivitatea idealului unionist, din contextul repetatelor avertismente, începând cu anul 1996, ale lui Vladimir Putin, potrivit cărora punerea în discuţie a frontierei de est va atrage după sine punerea în discuţie a chestiunilor privitoare la Transilvania, Banat şi Dobrogea.

Cine, cum şi când a mai compromis marele şi nepieritorul ideal de unitate naţională a românilor?

Agenţii Moscovei din conducerile de la Bucureşti şi Chişinău, care, în anul 1991, în pofida avertismentelor primite de la Washington, în loc să purceadă la unire, au deschis cale liberă multiplicării entităţilor statale româneşti. Aşa ne-am trezit cu un Partid al Moldovenilor, apoi şi cu o Comunitate a Moldovenilor, cu idealuri unionist-secesioniste, adică o Moldovă Mare în Comunitatea Euroasiatică a Statelor Independente.

Pasul următor, în cea mai pură logică a Ohranei ţariste, la Moscova s-a elaborat un plan al „aducerii fluturilor la lampă”. Ameninţarea imediată din partea României pentru Moscova era idealul unionist. Drept urmare, un agent al KGB-ului şi-a făcut apariţia pe holurile fostului Comitet Central al PCR, unde funcţiona Senatul României, pentru a flutura şi oferta ciorna platformei mişcării unioniste „România Mare”. Senatorul Radu Ciontea („Vatra Românească, PUNR), care a fost primul ofertat, a replicat direct: „Măi, tu eşti nebun, chiar nu îţi dai seama ce faci?”. Nu a muşcat Radu Ciontea, dar nada i-a momit pe alţii. La un moment dat, toată floarea veştejită a serviciilor secrete ale Moscovei s-a aciuat la PRM, compromiţând idealul ”România Mare”.

Cum agenţii Moscovei de la Bucureşti nu aveau astâmpăr, în etapa următoare au orchestrat mitingul cu Corneliu Coposu şi cuşca de fier din faţa Ambasadei URSS la Bucureşti. Apoi au făcut declaraţii unioniste belicoase din ipostaza de şefi ai serviciilor secrete, urmarea fiind conflictul transnistrean din anul 1992, când masacrarea patrioţilor unionişti a fost ascunsă cu lamele buldozerelor.

Au urmat apoi actele de trădare şi compromitere a marelui şi nepieritorului ideal al românilor parafate în Tratatul cu Ucraina.

Ca şi cum nu ar fi fost suficiente trădările anterioare, în actele, gesturile şi faptele preşedintelui Traian Băsescu am avut dovada unui profesionist al permanentelor provocări şi diversiuni de care Moscova avea nevoie pentru argumentarea tezei „românismului agresiv”. Traian Băsescu îi iubeşte pe românii de peste Prut la fel de puţin, sau de mult, cât pe noi românii care l-am avut preşedinte un deceniu, deceniu în care ne-a eşuat statul, am fost asasinaţi economic şi am devenit cel mai mare popor migrator din istoria erei creştine.

Nu mi-am propus să descâlcesc iţele apariţiei mişcării „Platforma Unionistă Acţiunea 2012” şi nici legăturile liderului acesteia cu Traian Băsescu, via Robert Turcescu. Controversele privind aşa-zisa „lucrătură rusească” de „internaţionalizare a chestiunii reunificării Basarabiei, prin coalizarea a peste 30 de organizaţii neguvernamentale de pretutindeni”, au apărut imediat ce s-a auzit de „Acţiunea 2012”.

Nimeni nu s-a sesizat de absenţa din această platformă a reprezentanţilor filonului unioniştilor dincolo de orice bănuieli. Am văzut, în schimb, dotarea cu corturi noi-nouţe, precum şi ordinea cazonă a campusului instalat de combatanţii angajaţi în „Marşul Luptă pentru Basarabia”.

Provocările dintr-o parte sau alta au dus la un foarte bun rezultat. Cel scontat. Jandarmul român, emblema propagandei sovietice antiromâneşti în chestiunea Basarabiei, este din nou la ordinea zilei. De această dată ca muniţie pentru candidatul Moscovei la preşedinţia Republicii Moldova.

Revendicările pe care reprezentanţii Platformei Unioniste Acţiunea 2012 le-au exprimat faţă de Guvern, luate ca atare, pot deveni periculoase în interpretare juridică „lato senso”, având în vedere calitatea Republicii Modova de subiect al dreptului internaţional. Fapt pentru care nu putem decât saluta abţinerea Guvernului şi cumpăni asupra raţiunilor reprezentanţilor partidelor politice, mass-media şi ai societăţii civile.

Când nu înţelegi ce se întâmplă, aştepţi să vezi „qui prodest”? României? Republicii Moldova? Candidaţilor prezidenţiabili Maia Sandu sau Igor Dodon? Sau sforarului din spatele tuturor?!

Știu de la tata şi de la Eminescu că românii trăiesc, cu sufletul şi fiinţa, de la Nistru până la Tisa. File de istorie, cândva ascunse, mi-au mai dezvăluit că Patria Românilor este spaţiul etnogenezei neamului, iar Țara Românilor este doar ceea ce ne-a mai rămas de pe urma cataclismelor geopolitice, a conspiraţiilor internaţionale şi a trădărilor de Neam şi Patrie.

Urmele sălaşurilor strămoşilor păstori, dar şi ale sărăriilor, căci turmele aveau nevoie de sare, care se găsea la suprafaţă doar în arealul carpatic, au fost găsite din nord-estul Mării Negre până în Munţii Pindului, din Pind până în zona Balticii, iar în est până în Boemia şi Moravia. Nicolae Iorga spunea că “atât în Serbia, cât şi în Bulgaria sunt sute de mii de români care trăiesc dincolo de apă tocmai cum trăiesc oltenii şi ţăranii munteni pe malul cel stâng”, iar George Vâlsan că avem aici “o adevărată Bucovină de Sud”.

Legăturile dintre nordul şi sudul Dunării sunt evidente şi prin strămutările de populaţie. În anii 10- 12 î.Hr., consulul Sextus Aelius Catus transferă 50.000 daci la sud de Dunăre, la 57-67 î.Hr. guvernatorul Moesiei strămutase 100.000 suflete în dreapta fluviului. Dintre cei 80 de împăraţi romani 40 au fost de origine traco-iliro-dacă. Iosif Constantin Drăgan le înşiră numele în “Istoria românilor”.

În anul 328 Constantin cel Mare a făcut pod de piatră peste Dunăre. Importanţa excepţională în destinele Imperiului Roman a zonei între sec III-VI l-a făcut pe V. Beşevliev să vadă în statul roman de atunci un “imperiu roman de neam tracic”.

În est, românii transnistreni au fost prezenţi mult dincolo de Nistru, precum şi pe aliniamentul Cameniţa-Doneţ (Ucraina lui Duca Vodă, care a fost, de altfel, numit de otomani, în anul 1680, „hatman al Ucrainei”). De asemenea, aromânii musulmani populau nordul Mării Azov.

În aceste teritorii, slavii (ruşii şi ucrainenii) au apărut după anul 1700, începând cu domnia lui Petru cel Mare.

Românitatea estică s-a tot restrâns, pe măsura afirmării statalităţii slavilor estici şi extensiei lor teritoriale spre vest şi sud. În anul 1740, slavii au ocupat teritoriile din margine („ucraina”), patru decenii mai târziu au luat Transnistria şi în anul 1812 Basarabia. La 27 noiembrie 1918, Basarabia a fost cea dintâi „provincie exterioară” a României care s-a unit cu România. În iunie 1940, Stalin a reanexat-o, adăugând în plus Bucovina de Nord şi Herţa.

În total, slavii estici au luat din Patria Românilor 164.500 kmp.

Azi România are o suprafaţă de 238.391 kmp.

Cu entuziasm gratuit, cu nesăbuinţă patriotardă şi demagogie politică, în condiţiile de faliment al politicii externe şi cu o strategie de securitate natională alcătuită din lozinci, indivizi apăruţi de nu ştim unde pot face România şi mai mică. Apoi, ne vor sfida şi ne vor rânji în faţă: ”Ohrana a murit, KGB-ul să trăiască!”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 12
Aurel I. Rogojan 248 Articole
Author

81 de Comentarii

 1. S-a facut vreun recensamant printre locuitorii R. Moldova, sa fie intrebati DACA VOR s ne unim? Daca da, CARE A FOST REZULTATUL? Adica, ce vor moldovenii din R. Moldova, sa se uneasca cu romanii din Romania, sau …?!? Daca tot o radem cu democratia, de ce nu o si practicam, ci ne rezumam la lozinci cu democratia?? La fel cum au facut si Ucrainenii, care ne intoxica cu lozinci, dar ei NU au respectat un tratat pe care L-AU SEMNAT.

 2. Moldorusia va deveni un statulet in cadrul Confederatiei evreiasca central europeana,impreuna cu jumatate de Ucraina,Moldova romaneasca,Muntenia,Oltenia si Dobrogea.Nici un oficial de stat moldorus nu vrea unirea din care sa rezulte functii in doar 4 judete sarace ca si Vasluiul lui Buzatu.

 3. Atata timp cat Romania este coada cozilor din Europa la nivelul de trai si la dezvoltarea economica, nici nu poate fi vorba de unirea cu ‘Racu.
  Unirea cu Rep Moldova inseamna unirea cu Transnistria, Gagauzia si cu rusofonii si rusofilii de peste Prut.
  Asta vreti?
  Rep Moldova nu doreste unirea cu cea mai prapadita tzara din UE……[Rumburak]

 4. articol greu…n am inteles nimic…poate daca l citesc in engleza …sa ne, sau nu sa ne?

 5. Sa ne unim ieri ,ce panorama de Parlament ar fi cu rusi,unguri,gagauzi,lipoveni ,asiatici etc,distracție mate!

 6. Sa ne unim ieri ,ce panarama de Parlament ar fi cu rusi,unguri,gagauzi,lipoveni ,asiatici etc,distracție mare!

 7. …daca ar fi sa refacem romania mare mai mult de jumatate din continent ar tre sa invete limba…

 8. Bună Singur impotriva românilor?
  Sau la comanda ocupantului rus? Cand Basarabia a fost luata de rusi a fost referendum? Cand au fost deportati zeci si zeci de mii de moldoveni si apoi aduși rusi si ucrainieni drept colonisti a fost refetendum?
  Deznationalizarea si rusificarea a fost intensă, agresiva in Moldova.
  Cine să voteze pt unire ? Coloniștii rusi sau moldovenii rusificati?
  Daca esti ignorant taci! Daca ești rus sau ucrainian poti sa pleci de unde au venit ai tăi in Moldova!

 9. A fost o dată, ca-n povesti. A fost si nu a fost sa fie, penyru ca Ivan Iliescu l-a informat imediat pe Gorby si Gorby a zis:”Niet!”. Dupa, a aparut o ciupercarie de „unionisti” fripturisti. Dupa, a fost avortata si „secta” kremlibeza a lu’Lulea. Abjectia pentru Ura tuturor Romanilor. Ceea ce-i caracterizeaza este o infumurare penibila, crezand, pana mai ieri, ca Basarabia va inghite momeala vopsită in galben si se va ralia la „secta” pseudo-unionista si eurofoba. Ce canta ei acum vor canta si maine cu furie de betiv: „Vesnica pomenire UE! Traiasca și-nfoleasca armata de ocupatie muscaleasca! De la Romania Mare la Romania moare in izolare si putinizare!”.

 10. @singur: s-au făcut destule sondaje de opinie şi e clar că moldovenii nu vor. Majoritatea preferă să fie în CSI, fiindcă ar duce-o mai bine iar ruşii nu i-au jefuit aşa cum UE a jefuit de resurse, distrus şi colonizat statele membre mici (cum ar fi RO).
  De aceea trebuie să-i reunim cu forța! Pe madam Dragu am trimis-o să le distrugă Banca Națională, urmează Dănileț, ca procuror general 😂

 11. Cu câtă evlavie rostesc și scriu mancurții stataliști numele sfânt al „țărișoarei” lor_„ Republica Moldova”! Numai Sabin Gherman se mai ridică pe aceleași culmi ale vibrației patriotarde atunci când vorbește de „poporul ardealean”.Dacă am avea și noi un regim putinist în România, în mod sigur acești Ghermani, RumburaKci, Singuri și Zicși antiunioniști n-ar mai apuca dimineața în pătucurile lor calduțe!

 12. Trebuie sa fii prost sa ceri asa ceva in contextual actual.Este doar o provocare si o propaganda ruseasca. Republica Moldova va adera la UE si uite,dispar granitele.Hai sa nu mai facem jocul haurarilor.

 13. Bursucul Cand te apuci si tu sa citesti ceva mai mult decat zodiacul? Poate vei intelege mai mult decat narativele putiniste,trol prostovan.

 14. Niciodata nu s – a discutat serios de unire. Doar Tr. Basescu a sustinut ideea.Unirea se poate face cu oameni politici adevarati nu cu covrigari si generali de paie si profesori de sc.generala. Daca se face unire, R.Moldova poate renunta f.bine la Transnistria. Iar odata facuta unirea, procesul este de durata iar rusofonii si asiaticii vor pleca in Rusia si Caucazia. Din tarile baltice au plecat jumatate din rusofoni iar cei ramasi au trebuit sa invete noile limbi nationale daca mai doreau sa aibe un loc de munca. Unirea se poate daca se vrea cu adevarat.

 15. Voi ati scris asta..”Au urmat actele de trădare şi compromitere a idealului românilor parafate în Tratatul cu Ucraina.” …Cine le-a parafat??? Evreul Iliescu..evvreul Basescu evreul Constantinescu si evvreii infiltrati in ministerul de externe Aurescu si Severin si altii.
  Rusia e hoatza si nu poti avea incredere in ea. Dar politica externa a Romaniei este gresita. Romania trebuia sa adopte o pozitie moderata. Pentru ca aliatii te arunca la caini. A zis-o si Trump. Romania poate fi vanduta pentru interesele imperiilor.
  Evvreii satanisti au pierdut. Au vrut sa inrobeasca globul pamantesc dar nu le-a iesit. Ce este de facut. CUURATENIA…si Refacerea Industriei . Ciolacu nu le are …dar poate incerca .

 16. Andrei Ionescu, chiar nu intelegi deosebirea dintre OCUPAREA PRIN RAZBOI si unirea liber consimtita, la dorinta populatiei din cele doua tari? Bag seama ca-ti doresti razboi. Sunt sigur ca faci parte dintre cei care NU s-ar duce la razboi, fie ca au spatele aigurat, stiu ei de cine, fie ca esti politician care-i trimite pe altii la razboi. Asta e gandirea americana care le e specifica si rusilor. NU conteaza ce vrea populatia de acolo, ci numai ce vrem noi.

 17. Desen: In marja razbelului din Ucraina si a prezumtivei inchideri a accesului la Marea Neagra pentru vecinii nostri, prin jonctiunea Donbas-Odessa-Transnistria, USA va face unirea RO-RM pentru a-si putea planta bazele pe Nistru, face to face cu Rusia. Daca te uiti cum a fost pregatit leadership-ul de la Bucuresti si Chisinau, de ani de zile, cum a muncit Unchiu sa nu intram in Schengen, tocmai ca sa nu trebuiasca securizat Prutul de pomana, lucrarea devine transparenta. Se va face fara referendum si fara petarde si artificii. Alea vor veni dupa. Cum un lucru care incepe prost se termina intotdeauna printr-o catastrofa, eu zic sa ne pregatim de pe acum valizele de lemn.

 18. Nu pot decat sa salut rabufnirea de ROMANISM a Dlui Rogojan, chiar daca are loc atat de Tarziu si nu, asa cum ar fi fost normal, inca din iepoca de Aur si mai ales dupa LOVITURA DE STAT KGB/GRU/Comintern!!! Introducerea OHRANEI Tzariste in ecuatie dovedeste
  insa indubitabil ca NU CUNOASTE Istoria PARTIDULUI MONDIAL marxistoid/bolsevicoid, altfel ar cunoaste CONTRIBUTIA ILEGALILOR MARXISTI/NARODNICI/ANARHISTI de pretutindeni „IMPAMANTENITI” in Romania MICA, cu totii AGENTI OHRANA, anterior ai Sectiei a treia
  TZARISTE, dar si ai TUTUROR IMPERIILOR inconjuratoare!!! Majoritatea PROFI…Pacat ca asociaza ROMANISMUL cu NARODNICUL MARXIST Eminovici caruia URSS-Rasputin i-a batut moneda…In schimb mi se pare salutara DEMASCAREA FACATURII SOVIETICE „Romania mare”, care A FOST SI A Securitatii ETERNE!!! Dl Rogojan ar putea studia arhivele si literatura istorica pentru a stabili IDENTITATILE REALE si CALITATILEFUNCTIILE REALE ale CULTURNICILOR Maxim Gorki/Peshkov, vezi si stranepotul purtator de cuvant, Katz Dobrogeanu Gherea/Razboinicul/PLEHANOV, FAMILIA NARODNIC-BOLSEVICA Nadejde, Rakovsky care ca si Trotzky a operat din Romania Mica…

 19. Dementii ne omoara cu cancerul Romaniei, cancer numit Basarabia….@ Andrei Ionescu…Rusia a luat Basarabia de la Otomani prin Razboi la 1812…Romania a anexat Basarabia de la Rusia in martie 1918 cand Armata romana a invadat Rusia la Chisinau…Statele Unite ale Americii nu au recunoscut anexarea. URSS si – a luat – o inapoi la 1940 pentru ca era de drept a lor cucerita de la Otomani…Romania nazista impreuna cu Hitler invadeaza URSS in 1940 si Romania anexeaza Basarabia prin forta…Urmare victoriei URSS impotriva nazismului, URSS isi reia Basarabia ca era de drept a lor….In toata povestea Romania a jucat rolul derbedeului analfabet. A folosit forta si a pierdut…Daca romanii ar fi avea minte si Scoala primeau Basarabia de la Rusi. Insa ruminu e legionar deci este prost…prefera sa cheme America de la 20.000 de km sa bata Rusia aflat la granita Romania.
  .

 20. In 1926 ministrul de Externe sovietic Maxim Litvinov vrea sa rezolve problema cu Basarabia fara a supara electoratul sovietic…Propune Romaniei care detinea Basarabia sa faca Referendum. Daca Referendumul e favorabil Romaniei, populatia sovietica nu poate acuza Moscova ca a pierdut teritoriu mostenit de la Tarism ….Insa Romania A refuzat sa faca referendum desi Romania numara voturile…a refuzat fiindca stia ca pierde…Bastinasii voiau cu Rusia.

 21. Dorinta de unire intre Moldova si Romania ,daca nu vine din ambele parti ,vorbim doar de pomana.Ceva exista totusi pt. ca daca ar fi fost intradevar aceasta dorinta ,cele doua se uneau de foarte multi ani si nu o frectionau asa cum vedem noi .Cineva nu cred ca isi doreste unirea si asta este si cauza pt. care in atitea ani nu sa realizat nimic.Trimitem ca fraierii in Moldova destule pe moka ,dar cind vine vorba de unire se fac ca ploua.Sint convins ca nici Maia Sandu nu isi doreste unirea Moldovei cu Romania pt. ca in situatia respectiva pozitia ei si la fel ministerele, nu vor mai fi la farfuria cu mancare buna .

 22. Sigur,rușii au luat Basarabia ,tot rușii o vor da înapoi cu forța,deoarece serviciile din cele două tari Moldova și Romania sunt împotriva reunificării,preferând luxul funcției de a tăia frunza la câini și căldura biroului înmiresmat de cafeaua aburindă făcută de secretara tinerica.Putin în plină campanie electorală va face asta pentru a justifica operațiunea specială de ai salva pe etnicii ruși din Doneț și Lugansc de civilizația democrațiilor din UE.A început cu Ukraina declarând că nici măcar nu este stat,format din teritorii furate de la țările vecine,urmează nerecunoașterea Republicii Moldova după aceeași legenda,(păstrând Transnistria pentru Rusia) Republica Moldova ar fi aparținut României dintotdeauna pana la 1812,unde a intrat în componența imperiului țarist,cedat de imperiul otoman care nu avea dreptul să facă asta.Culmea,politicienii români aflați la putere refuza reunificarea,chipurile că nu vor da facă jocul lui Putin,nu vor da aibă vecin la granița Rusia.Fauritorii României mari se răscoală în mormânt blestemând pe cei care sunt împotriva unirii României ci Republica Moldova.

 23. Recomand, lucrarea lui J. A. Vaillant profesor la Sf.Sava prin anii 1830-1840,scrisa in 1844, se numeste ‘La Romanie ( ou Histoire, langue, littérature, orogrphie, statistique des peuples de la langue d’or, Ardialiens, Vallaques et Moldaves, résumés sur le nom de Romans)’ si poate fi citita in pdf,la fel Karl Marx – Insemnari despre romani.pdf
  Chestiunea unificarii nu poate fi lasata la mana unor ‘suveranisti’ SH iar daca secesiunea provinciilor ucrainiene estice locuite de rusi -minoritari,majoritari-sprijinita direct de Moskova in perioada 2014-2024, prin arme si infiltrari de ‘turisti’plus agresiune directa in ultimii doi ani, nu e invatatura,atunci nimic nu conteaza.
  Republica Moldova trebuie sa-si traiasca independenta si sa scape de colonii rusi inaintea oricaror alte actiuni si alegeri, greselile trecutului pot fi repetate de cretinismul clasei poolitice ,mai ales ca deja SUA o falfaie cu sprijinul Ucrainei, au cu totul alte probleme, iar UE se comporta imprevizibil, in conditiile in care problema Europei e imensa imigratie indo-arabo-africana

  Sa nu uitam ca Basarabia a trecut la Rusia ca prada de razboi,cand inca era provincie otomana,Romania nu exista
  Rusia are dispute teritoriale :
  -Insulele Kurile, cu Japonia
  -Ministerul Resurselor Naturale al Republicii Populare Chineze a publicat o harta cu 8 obiecte geografice ale Federatiei Ruse care apartineau Chinei.E vorba despre Vladivostok (Haishenvai), Ussuriysk (Shuangchenzi), Khabarovsk (Boli), Blagoveshchensk (Hailanbao), Insula Sahalin (Kuedao). Li se adauga Nerchinsk (Nibuchu), Mykolaivsk-on-Amur (Miaotze), Stanovy Ridge ( Vaisinan-lin).
  -ceva disputa in marea Barents cu Norvegia
  -Karelia de la Finlanda
  -Tuva (independenta în 1921-1944; mai înainte guvernata de Mongolia ?i de Imperiul Manchu)
  Belarusul de Vest ?i Ucraina de Vest de la a Doua Republica Poloneza
  -Kaliningrad pana in 1946 Konigsberg -Germania

 24. N-ai priceput nimic.
  In Romania este cam greu sa avem un regim putinist, asa cum iti doresti tu. Dupa regimul ceausist si dupa cel basist, romanii s-au lamurit ce inseamna un regim totalitar. Cu atat mai mult nu si-ar mai dori un regim totalitar de tip asiatic precum cel al lui Putin, cel chinezesc sau nord-coreean. Acestea sunt forme primitive de guvernare: cum se opune cineva, il si lichidezi. Cu ce se deosebeste Putin al tau, de Ivan cel Groaznic?
  Unirea cu Moldova nu o poti face cu forta precum a facut-o Stalin. Nu poti sa obligi Moldova sa se uneasca cu cea mai paduchioasa tzara din UE. Sa unesti doua nevoi.
  Acum nu este momentul ptr unire cu nici 30% dintre moldoveni favorabili unirii.
  Romania este un stat european, nu o dictatura asiatica precum Rusia……[Rumburak]

 25. Tu nu ai inteles ceva esential din ,,politica” ruseasca: pe ce pune rusul laba, nu-l mai da inapoi de buna voie in vecii vecilor.
  Muscalii au nevoie de Romania doar ca un stat sluga tampon intre ei si Occident. In caz de paruiala cu Occidentul, aici ar vrea sa se bata cum au facut in toata istoria lor de vecinatate cu noi……[Rumburak]

 26. Sa fie o intamplare ca doru popescu FARA Dumnezeu si FARA PATRIE/APATRID ALOGEN BOLSEVIC UCRAINEAN „impamantenit” NU L-A DECLARAT DUSMANUL NR.1 pe dez axon narul rollasonat care NEAGA APARTENENTA la ROMANIA GENERICA a TERITORIILOR ROMANESTI RAPTUITE DE URSS?
  NU, dusmanul tuturor popestilor Securitatii si Comintern sunt eu Charlie si pe buna dreptate, le demasc ANTIROMANISMUL SOVIETIC!!!

  Dl Rogojan cu tot trecutul sau si toate inconsecventelor partizane a facut o RADIOGRAFIE EXEMPLARA, cu micile corectii prezentate de mine, a DEVENIRII NATIUNII ROMANE pe TERITORIILE ISTORICE atestate de MII DE ANI!!!

  Nu poti proslavi REGII GETO-DACI pe de-o parte si sa le ignori GRANITELE REGATELOR LOR!!! Nu poti sa proslavesti VOIEVOZII Mihai Viteazul si Stefan cel Mare si sa-i ignori ultimului GRANITELE VOIEVODATULUI sau!!!

  Intrucat am apreciat intotdeauna echidistanta jurnalistica salut posibilitatea publicarii unui articol ANTISOVIETIC MILITANT care vine in contradictie cu productiile PROSOVIETICE ale unor obisnuiti ai site-ului, data Dlui Rogojan!!! Bravo, Nea Cornel!!!

 27. Aiurea bre.. Ai semnat solemn angajamente de nemodificare a granițelor.. De le modifici, ai spart gheața și ai de pierdut mult mai mult decît crezi că ai cîștigat… In mod firesc Transilvania pleacă..

 28. chiar așa greu uită basarabeanul -palma jandarmului român?

 29. ReUNIREA trebuie facuta, INDIFERENT CUM, da’fara Gretzuri DAMACRATICE False, pen’CaCAND Rusia a furLUAT Basarabia, NU s-a facut NICIUN „Referendum”.

  @ UN Patriot, esti SINGURUL care „LE ZICE” bine …
  @CaCharlie, IAR te iei BAaaa, Paduche INTORTOCHEAT la Minte de EMINESCU?

  Cu CAT se iau de Eminescu toate Cazaturile Opintit PLESCAINDE din Iedhitoarea Dorsala a lui DREACuu’, cu ATAT se trezesc Romanii si VAD CINE incearca asa ii PROSTeasca …
  BAaaa Paducks NAROZI, acuu’ dau cu GAZ pe voi … 🙂

  CUM se ajunge la ASHA Discutzii iMEDIAT apar Paducks AntiUNIONISTI, Oamenii lu’ DREACuu’, SAR din Iarba, Saltareti ca SI KKs lu’ DREACuu’
  Ca sa vedem, ca CE ne facem cu ASHA Multe VENITURI, ca sa ii intrebam DACA vor si Alte asemenea Dume CRETINE.

 30. Asha cum foarte corect a spus Dimitri Medvedev UNIREA Romaniei cu Basarabia, Bucovina, Maramureshul de nord Bugeacul shi Insula Sherpilor este singura solutzie pentru supra-vietzuirea poporului Roman. Sigur in caz ca UNIREA se va realiza vor fi probleme care vor trebui rezolvate democratic respectand drepturile minoritatzilor asha cum azi sunt respectate drepturile Maghiarilor shi altora dar in caz ca UNIREA nu se va realiza poporul Roman va fi exterminat de Americani folosindu-i drept calai pentru exterminare pe nazishtii pushi de CIA la Kiev. Problemele alea unele expuse in articol care ar fi trebuit shi ar fi putut fi rezolvate democratic dupa UNIRE nu vor mai exista caci nu va mai exista nici poporul Roman exterminat de calaii nazishti pushi de CIA la Kiev shi inarmati cu arme Americane. Medvedev, un Rus, spune clar ceea ce ar trebui sa intzelega shi Romanii dar shi Rushii din R. Moldova: Fara UNIRE Romanii shi Rushii de acolo vor fi arshi de vii de catre nazishtii pushi de CIA la Kiev cum au fost deja Rushii din Odesa.

 31. Secu,printre altii don Rogojan stie despre „repetatelor avertismente, începând cu anul 1996, ale lui Vladimir Putin, potrivit cărora punerea în discuţie a frontierei de est va atrage după sine punerea în discuţie a chestiunilor privitoare la Transilvania, Banat şi Dobrogea.”
  Atunci,vajnicul Secu romanesc s-a bagat sub masa si a tacut milc,desi noi stim ca Putin,chiar recent a afirmat ceea ce a spus de multe ori ca Ucraina e stat artificial prin teritoriile date de Hrusciov si Stalin de la Polonia,Romania,Ungaria.
  Romania are tratate internationale privind Transilvania,Dobrogea,Banatul si granite consfintite deci bau-baul lui Putin ca dorinta unionista cu Rep Moldova ar duce la punerea lor in „discutie” este falsa !
  Dar ac.discutie falsa ca Rom ar fi amenintata de Putin prin „punerea in discutie”este convenabila SUA,NATO.UE -este punctul in care acestea sunt de perfect acord cu Putin, intrucit aceste imperii au facut ce au facut Hrusciov si .Stalin si exact de ce il acuza pe Putin -imperiile se intilnisc cind e vorba de „teze comune”constind in cuceriri si dominatie geopolitica.
  Rogojan loveste si in Romania MAre care a agitat stegul nationalismului unionist,ca un cadru in virsta,cu exeperienta ce este- toate ac.cadre pe care nu vreau sa le calific au contribuit la intinarea idealului sfint de care vb.Rogojan, fare ei exista nici activ.Ohranei in Ro.nici KGBul care a trait mina in mina cu ei si desigur traieste bine mersi:in liniste,pace si slana grasa ,de mult si-au vindut idealul ,ar fi bine sa taca.

 32. Basarabeanul nu uita palma jandarmului roman, dar uita deportarile in Siberia si masacrul de la Fantana Alba ale lui Stalin.
  Mai grea a fost palma jandarmului decat deportarile si masacrele muscalilor……[Rumburak]

 33. Vi se ridica tensiunea degeaba! Nici Romania si nici Moldova nu au dreptul de a alege ceva! Intrebati guvernatorii coloniilor sau globalistii! Poporul – a ajuns o vorba aruncata in vint de toti bashinosii handicapati pusi in functii de catre papusari! Va agitati degeaba!

 34. @Putin da Basarbia României cu forta (I): asta e si impresia mea: cu pacostea de la Chishinau, Basarabia ar putea suferi o actiune armata rusa, dat fiindca individa – à la Poroshcenko-Jale-nski, „emanatiile” „revolutiei portocalii” din Piata Maidan -, persecuta la sânge minoritatile nationale (rusofoni, evrei, lipoveni, etc., ale caror manifestari politico-partinice le-a si interzis, încalcând Charta ONU, care-a fost si la baza interventiei armate a Rusiei în Ucraina actuala, art.51). R. Moldova atrage furia Rusiei si din cauza Transnistriei, strategica si rusofona, si Putin, în nenumarate rânduri, si-a invitat vecinii (polonezi, români, unguri) sa-si reintregeasca frontierele de dupa WW1. Johannis n-aude n-avede din cauza de-o incultura istorica absolut crasa si de NATO, organizatie terorista, distrusa de Rusia-n Ucraina, si, poate-poate, dizolvata de Trump daca reajunge presedinte al SUA. SUA însa, asa cum bine spune @axon, n-au recunoscut anexarea Basarabiei-Bucovinei dupa WW1, prin primul Tratat de la Versailles, la care nici Rusia – care nu participa la negocierile de dupa WW1: încheie armistitii cu tarile ale caror invazii le sufera imediat dupa Revolutia din Octombrie, 1917, Polonia, de pilda, ai caror soldati prizonieri si populeaza gulagurile, la origine, LOCALITATI TARANESTI din regiuni înca neelectrificate si canalizate -, nu-i parte.

 35. Orișicum Basarabia va revenii României. Arsealul Ungariei.Banatul Serbiei și Dobrugea Bulgariei.

 36. S-a scris cu multi ani in urma despre o mare nedumerire a lui Putin exprimata la adresa romanilor de pe ambele maluri ale Prutului. Sigur ca dupa cum a fost formulata nu a fost deloc magulitoare pentru romani. Ar fi spus: nu inteleg de ce prostii aia nu se unesc sau ceva asemanator. Deci din partea Rusiei, Romania si Moldova aveau verde si mai mult ca sigur nici America sau UE nu s-ar fi opus. Deci cei care nu au vrut au fost securistii lui Imre care conduc autoritar din umbra Romania.In nici un caz de sub masa.

 37. @Corect Ileana!:

  De fapt, foarte incorct. Putin este un mincinos ordinar. Daca este asa de binevoitor fata de Romania si nu are nimic contra unirii, la ce isi mai tine armata pe Nistru?

 38. @IR:

  Si tu si axon bateti cimpii.

  Prostiile lui axon sint arhicunoscute si le repeta ca papagalul. Nu e singurul. La fel face si ics, un alt tavarisch de delir.

  Rusia nu a luat Basarabia (in sensul de azi al termenului) de la Imperiul Otoman ci de la Principatul Moldovei. Faptul i-a pus in lumina ipocrizia sa. Rusia pretindea ca lupta pentru eliberarea crestinilor dar a jertfit prima tara prima tara crestina in calea expansiunii sale catre Balcani si Strimtori.

  In 1918, Romania nu a invadat Rusia ci a trimis trupe peste Prut la cererea expresa a Sfatului Tarii, parlamentul proaspat proclamatei independente Republici Democratice Moldovenesti, in acord cu declaratiile lui Lenin, dovedite pina la urma ipocrite.

  Articolul 51 din Carta ONU nu autorizeaza interventia armata a unui stat pentru a sustine pretentiile minoritatii din alt stat. Articolul 51:

  „Nici o dispoziţie din prezenta Cartă nu va aduce atingere dreptului inerent de autoapărare individuală sau colectivă în cazul în care se produce un atac armat împotriva unui Membru al Naţiunilor Unite, pînă cînd Consiliul de Securitate va fi luat măsurile necesare pentru menţinerea păcii şi securităţii internaţionale […]”

  Deci articolul 51 prevede expres dreptul la aparare al unui stat membru ONU in caz de agresiune armata. Este exact situatia in care s-a aflat Republica Moldova in 1991-1992 si Ucraina, din 2014 pina azi.

  La conferinta de pace de la Paris din 1919, a participat si un reprezentant al Rusiei Albe, intrucit guvernul bolsevic nu era recunoscut de nimeni. Acesta s-a opus unirii Basarabiei cu Romania. Naravul din fire nu are lecuire.

  Putin nu va da nimic vecinilor pagubiti prin pactul din 1939 ci va pastra pentru sine. Daca ar vrea sa dea Basarabia Romaniei, hazaica purtatoare de minciuni a Kremlinului nu ar gavari despre identitatea moldoveneasca diferita de cea romana. La fel si ics, care si-ar vedea de pascut gistele in pusta.

 39. (II). Cenzurari „politic” („NATO”) si aiurea, @Cotidianul, când ce-i mai jos a aparut, deja, inclusiv în româneste: Rusia ar fi recunoscut Transilvania româneasca si dupa WW1 (tratative secrete cu administratia tzarista, la fel cum Rusia actuala recunoaste Transilvania, româneasca dupa WW2, datorita lui Stalin). „Fauritorii României Mari”: Participarea României la WW1 e discutabila: 2 ani de neutralitate (pâna la 1916), si dupa, o bataie crunta din partea Germaniei: armata, câta era, macelarita, Pacea de la Bucuresti, extrem de rusinoasa, si reintrarea simbolica a tarii-n razboi, zdravan impinsa de la spate – de Franta, generalul Berthelot – pe … 10 noiembrie 1918, adica la o zi înaintea Armistitiului (11 noiembrie 1918). De unde si graba unor fruntasi transilvaneni, dintre care, unii, Memorandisti – Maniu Iuliu, „marele patriot si luptator” (?!) i s-a opus ideii -, de-a organiza o adunare populara, un lobbying, la Alba Iulia, oras simbolic, la 1 decembrie 1918: „fauritorii” României Mari nu-s, dpdv al tratativelor, români: zarurile fusese deja aruncate (taranii de la Alba Iulia contând dpdv al „principiului autodeterminarii popoarelor”, cf. Stalin), sunt francezi (Clemenceau, gen.Berthelot), scopul primului, Clemenceau (stupid, fiindca l-a produs pe Hitler, el însusi, reincarnare a Mariei Thereza de Habsburg a Austriei, care-i trage pe roata si pe Horia si Closca si-i alunga pe evrei din Praga, unde-aveau comunitatea cea mai mare din Europa) fiind strivirea Germaniei, care se proclamase imperiu la Versailles, 1871, în Sala Oglinzilor. Clemenceau a batut cu pumnul în masa, la Trianon, pentru Franta, careia România, tara latina, sa-i fie-n zona de influenta. Garda de Fier si Antonescu tradându-si, ulterior, tara si aliantele.

 40. @IR:

  Tratatul cu Antanta prevedea ca, dupa razboi in caz de victorie, Transilvania sa revina la Romania. Daca Rusia va fi fost consimtit vreodata la asta, este vorba de Rusia tarista, nu de Rusia bolsevica a lui Lenin sauStalin. Rusia bolsevica a sustinut Ungaria lui Bela Kun si, prin Comintern, actiona pentru destramarea Romaniei. Aliatii nu sustineau Diktatul de la Viena, anularea sa si revenirea Transilvaniei de Nord la Romania figura in toate preliminariile de armistitiu. Stalin nu are de ce sa isi aroge un merit special. E drept ca URSS a sustinut frontiera de Vest cea din 1938, dar a facut-o cu 3 conditii, grele pentru Romania: Basarabia ramine ocupata de URSS, Romania nu expulzeaza pe ungurii colonizati de Horty in Transilvania de Nord, crearea chiar in inima Romaniei a unui fief al iredentismului unguresc, iredentism pe care Putin il sustine si azi.

  La infringerile din 1916, a cotribuit si non combatul armatei ruse, asta dupa ce Rusia somase Romania sa intre in razboi, acum ori niciodata, cu scopul ascuns de a o distruge. Infringerea Romaniei in Dobrogea venea perfect pe drumul Rusiei spre Constantinopole, era ceea ce generalii rusi declarau fara pic de rusine celor romani. Unde s-a vazut rusine la rusi? Daca armata romana ar fi fost asa de macelarita cum spui tu, nu ar mai fi avut cine lupta pe Siret in vara lui 1917, respinge atacurile bolsevicilor unguri si sovietici din 1919. Mai rusinoasa decit pacea de la Buftea a fost cea de la Brest-Litovsk, careia i se datoareaza si iesirea din razboi a Romaniei. Pentru reintrarea Romaniei in razboi, nu erau necesare imboldurile Frantei, caci misiunea franceza parasise deja Romania in martie 1918. Cind Berthelot a revenit in Est, a fost pe frontul de sud, in Balcani.

  Romania nu a tradat Franta, pentru ca nici nu avea pe cine mai trada, cind Antonescu a devenit conducator. Carol este cel care a adus tara in orbita Germaniei, si asta numai dupa ce nu a mai avut alta cale.

 41. SATANA GLOBALISTA Satana se ascunde in oamenii fara educatie. Satana este propaganda putinista.

 42. TRAIASCA ROMANIA LIBERA Teleaca,doar rusul iti ordona ce sa faci si ce sa nu faci. Uite,cum Ucraina a dorit altceva decat a vrut rusul,a fost invadata. Cand te-a invadat vreodata SUA pe tine analfabetule?De cand traiesti tu in colonie si in care colonie? ai garduri,ai interdictie de circulatie,ai lanturi? Ba, prostovani ca voi uita sa multumeasca celor care s-au sacrificat pentru a fi si voiliberi . Nu va convine libertatea din „colonie” mergeti trolilor in Rusia.

 43. Trebuia facuta unirea cand o facem? Serviciile își arata impotenta.
  Debilu ala fura frigidere si noi nici democratic nu putem sa luam ce ne apartine..

 44. Nu UNIRII se opune armata Rusa de pe Nistru ci EXTERMINARII Rushilor, Gagauzilor, Evreilor shi chiar a Romanilor Basarabeni de catre nazishtii pushi de CIA la Kiev shi sluga lor Maia Sandu. Dupa UNIRE shi inlaturarea de la putere a nazistei Maia Sandu drepturile minoritatzilor din Romania Mare vor fi respectate.

 45. Ce aveti cu Maica Sandu?..
  Nu va intrebati ce face Maica pentru tara mama. Ci ce face mama tara pentru Maica ?

 46. @Munteanu:

  Pur si simplu, vorbesti prostii, de parca nu erau de ajuns cele ale lui axon si ics.

 47. Evident ! Chisinaul nu trebuie sa faca pasi de unire cu Romania ci doar de integrare in U.E. ! Unirea in acest stadiu ar fi DESTABILIZATOARE si pentru Romania….ganditi-va doar la milionul de rusi , ucrainieni, gagauzi care au trebui integrati in Romania….Brrrr ! Iar nivelul de trai in Romania s-ar prabusi cu efecte distructive evidente. Deci sa intre(Doamne ajuta!) intai in U.E. si apoi sa mai vada/vedem …..Pe Simion l-a luat valul !

 48. Simion este un idi.t ! Un idiot util, foarte util. Cui ? Evident Moscovei pentru ca creaza sentimente antiromanesti in Basarabia. Mari. Isi joaca rolul perfect ! (Sosoaca nu a zis niciodata despre unire….)

 49. Cica in cazul unui referendum despre UNIRE, care ar trebui organizat cat mai curand, Basarabenii ar vota cica contra UNIRII. Depinde de ce intrebare va fi tiparita pe buletinele de vot. Propun urmatorea intrebare care reflecta foarte bine realitatea: Vretzi sa va UNITZI cu Romania care cu toate ca este inca saraca respecta drepturile tuturor locuitorilor inclusiv ale minoritatzilor sau vreti sa fitzi arshi de vii de batalionul Azov cum au fost deja arshi Rushii din Odesa ? Decizia democratica a Basarabenilor de toate etniile trebue respectata shi batalionul Azov sa fie deja pregatit cu coctailuri Molotov in caz ca Basarabenii aleg a doua optziune.

 50. Adevarata TITULATURA a conducatorilor nostri cei STRAVECHI (conducatorii de triburi GETO-DACICE) este cea de BASILEI imparatesti (si NU de regi). [BASILÉU s.m. 1. Titlu purtat de conducătorii tribali. DEX’09]

  Asa cum se dovedeste arheologic si documentar pe acest TARAM. STAND INSCRIS in PIATRA in DECRETUL DIONYSOPOLITAN ÎN CINSTEA LUI ACORNION (inscriptie sapata in piatra/lapidarium) ca TITULATURA folosita (“βασιλέως Βυραβε[ισ]τα”/BASILEUS Burebista (80-44 BC)). Si in descoperirea arheologica din cetatea Buridava (Ocnita,jud Valcea) a vasui cu inscriptia „Basileus Tiamarcos” (Basileos Thiamarkos Epoiei) , datat in perioada 40 BC-10 AD. Precum si in numele capitalei GETO-DACILOR (si pe vremea lui Burebista si Decebal/60 BC-106 AD) Sarmizegetusa Basileon (Ζαρμιζεγεθούσα Βασίλειον) descrisa ca nume de catre Ptolemeu in Geografia/150 AD.
  NEAMUL nostre cel STRAVECHI/GETO-DACIC folosim inca din paleo-crestinismul anilor 50 AD, si crestinismul anului 325 AD, aceeasi denumire de „împărăţie” (asa cum apare in Rugaciunea NOASTRA ‘Tatal Nostru’) si de „praznice imparatesti” (pentru marile noastre sarbatori religioase). In timp ce grecii folosesc, in NT de dupa 325 AD (Conciliul de la Niceea) denumirea de ‘βασιλεία’; latinii, in traducera lor Vulgata a NT/post 400 AD, folosesc denumirea de ‘regnum’, italienii de ‘regno’, francezii de ‘regnes’, spaniolii de ‘regnes’, neamurile slave (crestinate post 850 AD) de ‘царството’/bulgarii, ‘Царствие’/rusii kieveni/988 AD.
  Iar, in tot FOLCLORUL nostru cel STRAVECHI, TZARANIMEA cea PAMANTEANA ROMÂNEASCA a folosit doar DENUMIREA de ‘imparati’ si de ‘rude mari imparatesti’. Si NICIODATA cel de ‘rege’. Nume STRAIN de acest TARAM, pe care unii l-au folosit doar intre anii 1881-1947 (ANTIROMANISMUL de tip GERMANIC).

 51. Doru Popescu cu DumneZEU [ZEITATEA noastra cea STRAVECHE (pre-crestina), mitologica (CERUL Tatal), de tip PIE/3000 BC (Zeul DZEUS/ZEUS), si AUTOHTONA (DZEUL cel adorat de OMUL-DZEU Zamolxis/550 BC)] si CU PATRIE [NASCUT si BOTEZAT in ORASUL Craiova din Oltenia/ROMÂNIA]. Exista orasul Craiova si pe taramul ‘maidanului’ ? DACA DA … INTREGUL ‘maidan’ ar TREBUI sa APARTINA de ROMÂNIA !

  R. Moldova :
  Ethnic groups (2014; excl. Transnistria)
  82.07% Romanians
  6.57% Ukrainians
  4.57% Gagauzes
  4.06% Russians
  1.88% Bulgarians
  0.85% other

  Religion (2014; excl. Transnistria)
  90.1% Eastern Orthodoxy
  1.7% other Christian
  0.3% other religions
  5.5% no religion
  2.4% unspecified

  ROMÂNIA
  Grupuri etnice
  89,3% români
  6,0% maghiari
  3,4% romi
  1,3% alte minorități etnice

  Structura religioasă (2011)
  ortodoxie (89,45%)
  romano-catolici (4,62%)
  reformați (3,19%)
  penticostali (1,92%)
  greco-catolici (0,8%)
  baptiști (0,6%)
  islamică (0,34%)
  atei (0,11%)
  nereligioase (0,1%).

  Exista vreo DIFERENTA semificativa (privind etnia si religia majoritara) dintre R. Moldova si ROMÂNIA ? NU.

 52. Doru Popescu cu DumneZEU [ZEITATEA noastra cea STRAVECHE (pre-crestina), mitologica (CERUL Tatal), de tip PIE/3000 BC (Zeul DZEUS/ZEUS), si AUTOHTONA (DZEUL cel adorat de OMUL-DZEU Zamolxis/550 BC)] si CU PATRIE [NASCUT si BOTEZAT in ORASUL Craiova din Oltenia/ROMÂNIA]. Exista orasul Craiova si pe taramul ‘maidanului’ ? DACA DA … INTREGUL ‘maidan’ ar TREBUI sa APARTINA de ROMÂNIA !

 53. Adevarata TITULATURA a conducatorilor nostri cei STRAVECHI (conducatorii de triburi GETO-DACICE) este cea de BASILEI imparatesti (si NU de regi). [BASILÉU s.m. 1. Titlu purtat de conducătorii tribali. DEX’09]

  Asa cum se dovedeste arheologic si documentar pe acest TARAM. STAND INSCRIS in PIATRA in DECRETUL DIONYSOPOLITAN ÎN CINSTEA LUI ACORNION (inscriptie sapata in piatra/lapidarium) ca TITULATURA folosita (“βασιλέως Βυραβε[ισ]τα”/BASILEUS Burebista (80-44 BC)). Si in descoperirea arheologica din cetatea Buridava (Ocnita,jud Valcea) a vasui cu inscriptia „Basileus Tiamarcos” (Basileos Thiamarkos Epoiei) , datat in perioada 40 BC-10 AD. Precum si in numele capitalei GETO-DACILOR (si pe vremea lui Burebista si Decebal/60 BC-106 AD) Sarmizegetusa Basileon (Ζαρμιζεγεθούσα Βασίλειον) descrisa ca nume de catre Ptolemeu in Geografia/150 AD.
  NEAMUL nostre cel STRAVECHI/GETO-DACIC folosim inca din paleo-crestinismul anilor 50 AD, si crestinismul anului 325 AD, aceeasi denumire de „împărăţie” (asa cum apare in Rugaciunea NOASTRA ‘Tatal Nostru’) si de „praznice imparatesti” (pentru marile noastre sarbatori religioase). In timp ce grecii folosesc, in NT de dupa 325 AD (Conciliul de la Niceea) denumirea de ‘βασιλεία’; latinii, in traducera lor Vulgata a NT/post 400 AD, folosesc denumirea de ‘regnum’, italienii de ‘regno’, francezii de ‘regnes’, spaniolii de ‘regnes’, neamurile slave (crestinate post 850 AD) de ‘царството’/bulgarii/860 AD, ‘Царствие’/rusii kieveni/988 AD.
  Iar, in tot FOLCLORUL nostru cel STRAVECHI, TZARANIMEA cea PAMANTEANA ROMÂNEASCA a folosit doar DENUMIREA de ‘imparati’ si de ‘rude mari imparatesti’. Si NICIODATA cel de ‘rege’. Nume STRAIN de acest TARAM, pe care unii l-au folosit doar intre anii 1881-1947.

 54. Exista vreo DIFERENTA semificativa (privind etnia si religia majoritara) dintre R. Moldova si ROMÂNIA ? NU.
  Si tocmai de aceea Basarabia TREBUIE sa REVINA (sa se REintegreze) in cadrul PATREI Mama (ROMÂNIA).

 55. Exista vreo DIFERENTA semificativa (privind etnia si religia majoritara) dintre R. Moldova si ROMÂNIA ? NU.
  Si tocmai de aceea Basarabia (numita ASA dupa numele lui Basarab I/DOMNUL Țarii Românesti) TREBUIE sa REVINA (sa se REintegreze) in cadrul PATREI Mama (ROMÂNIA).

 56. Pe taramul nostru/ROMÂNIA, neamul nostru/ROMÂNESC are drept EMBLEMA de tip NAȚIONALA pe POETUL cel NAȚIONAL Eminescu !
  Cine NU-L RESPECTA pe Eminescu, PE TARAMUL neamului nostru cel majoritar (90%)/ROMÂNESC, este SOCOTIT doar un TRADATOR de PATRIE/ROMÂNIA si de POPOR/ROMÂNESC ! Aviz detractorilor STRAINI de NEAM si TARA !

 57. @Anonim: faptele istorice te contrazic. Transilvania devenise (pâna la Nastase Adrian si clica) româneasca DATORITA LUI STALIN. „Rusia bolsevica a sustinut Ungaria lui Bela Kuhn” = evident, în conditiile blocadei vestice a „comunismului”. Ungaria actuala = gospodarita, nu ca România sau Franta. În rest, din rusofobie, scrii lucruri incomplete, intoxici. Plus ca nu-i vorba de 1919, ci de 1918, de reintrarea României în WW1 la 10 noiembrie 1918, când Armistitiul intervine a doua zi.

 58. @IR:

  Faptele istorice te contrazic exact pe tine, dar ce conteaza cind tupeul de komisareasa inlocuie lectura.

  Si Aliatii si URSS considerau nul Diktatul de la Viena, deci Stalin nu poate fi factotum. Soarta Transilvaniei, in sensul dorit de Romania, se decisese deja in 1944, chiar din 1941, cind Stalin i-a declarat lui Anthony Eden ca Ungaria trebuie pedepsita. Asa stind lucrurile, tinind cont si de faptul ca Romania a si iesit din razboi, Ungaria nu avea nici o sansa de a fi sustinuta de URSS, careia i se daduse mina libera in Est.

  A existat, intr-adevar, o oarecare sustine din partea Aliatilor, dar aceasta s-a limitat doar la o posibila rectificare de frontiera, nu la revenirea la Ungaria a intregii Transilvanii sau macar a partii cedate la Viena. Ca a fost doar un joc de glezne din partea Aliatilor s-a vazut la vot, cind nimeni nu a votat in favoarea Ungariei. Pretul platit de Romania l-am mentionat in comentariul anterior. Te rog, nu ma face sa ma repet, ca pentru ics si axon, alti doi politruci invechiti in minciuna grosolana.

  Sigur ca Vestul s-a opus bolsevizarii, ca doar nu voia sa vada gulagul la el acasa. Daca nu ar fi fost asa, nici tu nu ai avea de unde sa iti imprastii neasemuitele cugetari. E usor sa faci propaganda prorusa, dar nu locuind in Rusia. Ungaria nu este asa de gospodarita pe cit pare de pe autostrada.

  Se pare ca sai cuvinte cind citesti. Nu am spus ca Romania a reintrat in razboi in 1919 ci ca a luptat contra bolsevismului pina in 1919, ocupind Budapesta si respingind incursiunile sovietice. Ultima a fost chiar in 1924, la Tatar Bunar.

  Ungaria a semnat armistitiul cu Antanta doar pe 13 noiembrie la Belgrad si Romania a reintrat in razboi pe 9 noiembrie. Era o simpla formalitate, care putea si lipsi. Odata Puterile Centrale dezagregate, pacea de la Buftea cadea de la sine. De altfel, ciocniri nu au fost decit cu trupele unguresti, caci Ungaria nu recunostea unirea Transilvaniei cu Romania, ceea ce tacit face si acum.

 59. @Anonim (I): esti de-o grasolanie si violenta remarcabile („tupeu”, etc.). N-ai 7 ani de-acasa. În rest, îmi dai dreptate. Povestea „gulagului”: erau SATE POPULATE. Fara apa la robinet/WC si curent electric, însa POPULATE, locuite de TARANI. La fel Baraganului, în care au fost „deportati” sustinatori sau activisti ai regiumului nazist (legionar) din România si ai interventiei militare-n URSS. În gulaguri, în Siberia, au fost transportati PRIZONIERII DE RAZBOI POLONEZI (Polonia lui Pilsudsky, prometeist, atacând Rusia imediat, de altfel, dupa reconstituirea ei ca stat, la 1918). „Gulagul” e, pentru vestici, EGALITATEA pe care o instituie Franta Revolutiei de la 1789, dar care, cf. Grigore Alexandrescu, nu trebuia sa fie „si pentru catei”. EGALITATEA MATERIALA, în speta, Manifestul Partidului Comunist, de Marx, 1848. Marx (si nu-i singurul), extrem de influentat de Revolutia de la 1789, fiindca VICTORIOASA. Aparent, cel putin, fiindca produce si criminali de masa, între care, cei mai crunti, INTELECTUALI, Starea a III a. Nu poporul, care si ia armele-mpotriva lor (razboiul si genocidul din Vandeea). La fel cum în Revolutia din Octombrie, criminalul cel mai crunt e tot un intelectual, Trotzky, cf si Macron, cu Vestele Galbene, masacrate si mutilate, judecate si condamnate, B. Kouschner, fost ministru de externe al Frantei si parte emergenta a unei familii gretoase, între care, pedofili si criminali, Bernard Henry Lévy, Galia Ackerman -, si cu totii, nejudecati , ba chiar deveniti si miliardari prin gratia industriei internationale de razboi.

 60. @Anonim (II) : „EGALITATEA ” = MATERIALA (o societate cu lume care sa nu mai crape de foame si doarma, în cel mai bun caz, în azile de noapte) si SOCIALA (scoala gratuita si obligatorie si reusita, prin MERIT). Lucruri care nu s-ar fi-ntâmplat în Europa fara Revolutia din Octombrie, de la care Rusia devine un exemplu, si, implicit, materia intoxului american, începând de la vârf, Stalin, Putin – a carui „biografie” o face … Navalnâi:”palate”, „noviciok”, ambele, intoxuri -, pentru ca SUA intelectualilor de Obama, Robinette, Nuland – fiindca sunt intelectuali, la fel lui Trotzky -, sa puna mâna pe si distruga tot ce se poate, sa fie unice stapâne ale Planetei. „Misiunea” cu care-au fost investiti, ei întâi, si SUA, „pamântul ..fagaduintei, „mânânca si roaga-te” (cu Julia Roberts). ps „Ungaria nu recunoaste Unirea Transilvaniei cu România”: dar Nastase Adrian si complicii socialisti au recunoscut-o, cu „legea” lor a „restituirilor”?

 61. @IR:

  Minti cu tupeu de komisar bolsevic.

  Ororile gulagului au fost expuse de sovieticii insisi, imediat dupa moartea lui Stalin. Insisi conducatorii sovietici nu s-au sfiit sa vorbeasca in gura mare despre propriile crime. Asa a facut Stalin fata de Churchill, spunindu-i ca a trebuit sa omoare 10 milioane de chiaburi. Asa a facut Molotov, in discursul de la Odesa din 1933, cind se lauda ca a fost ucisi peste 20 de milioane de burghezi in primii 13 ani ai revolutiei bolsevice.

  Iata ce poate nu s-ar fi petrecut daca revolutia bolsevica nu ar fi avut loc, adica un genocid fara egal in istorie, repetat peste tot unde a ajuns ideologia comunista, ipocrit promitatoare de bine.

  Imbunatatirea vietii din Occident nu s-a datorat nicidecum revolutiei bolsevice ci eficacitatii economiei libere. Tarile comuniste nu au ajuns niciodata la aceasta eficienta, drept care au abandonat dogma marxista, exemplul principal fiind China, urmat de cel al Vietnamului.

  La urma urmei, daca ai atitea de reprosat Vestului si atitea laude Rusiei, de ce stai in Franta si nu te duci in Rusia?

 62. Aberezi: Hrusciov era UCRAINEAN. STALIN-CHURCHILL: nu cred ca primul sa fi „vorbit în gura mare”, etc., fiindca cei doi se-ntelegeau perfect. REVOLUTIA FRANCEZA a produs, de altfel, INFINIT MAI MULTE SI MARI ORORI si victime decât Revolutia rusa. „Molotov, etc.”: amice, Rusia imediat dupa Revolutia din Octombrie a fost INVADATA de TOATE ARMATELE VESTULUI, nu numai de POLONIA, plus ca-n tara erau si batalioanele Armatei Albe, care luptau, si ele, tot împotriva revolutionarilor (razboaiele civile). VICTIMELE MILITARE SI CIVILE ale razboiului au fost de zeci, daca nu sute de milioane, într-adevar, moarte de foame ori împuscate pe strazi, fiindca toata lumea era-narmata, Rusia de-atuncea = SUA de-acuma. + STALINGRADUL si MOSCOVA, blocadele, sa-i omoare pe civilii rusi, organizate nu de „comunisti”, ci de HITLER si ALIATII, între care balticii si ucrainienii). „Gulagul” dracului! BLOCADA ECONOMICA VESTICA, FOAMETEA PROVOCATA ÎN SCOPUL DECIMARII RUSILOR, „rasa inferioara”. Slabeste-ma. Tupeu tu ai, sa insulti o femeie, inclusiv. UNDE au fost si „alte” „genocide” provocate de „ideologia comunista”, om turbat? „Eficacitatea economiei libere”: aberatii. Crizele economice succesive din SUA (razboiul de secesiune din cauza crizei si datoriilor Nordului a si izbucnit, nu de dragul negrilor sclavi, care tot sclavi au ramas) + razboaiele coloniale ale SUA peste tot în lume au provocat saracie de masa, sute de milioane de saraci, peste tot, nu numai în SUA, unde, acuma, sunt oficial 50 de milioane de fara adapost, si-n realitate, peste 100 de milioane, si peste tot unde tipii si-au întins ocupatia (teritoriala si-a mintilor. Propaganda SUA + a UE a UrSSulei = propaganda nazista), în afirmarea, printr-o escrocherie, a $ si acuma, în salvarea lui, a rezultat tâlharirea bogatiilor naturale si decimarea populatiilor locurilor. Woke, ultima campanie-n data. ps: m-as muta-n Rusia, numai ca NU STIU CHIRILICELE si sunt înca-n indiviziune.

 63. @IR:

  Tu aberezi. Hrusciov era rus, nascut in Ucraina. Tocmai pentru ca s-au inteles perfect, Stalin nu s-a sfiit sa-i spuna lui Churchill de cele 10 milioane de chiaburi ucisi in timpul colectivizarii. Razboiul civil s-a terminat in 1923. Cei 20 de milioane de burghezi ucisi din 1920 pina in 1933, de care vorbea Molotov in 1933 la Odesa, nu sint numai consecinta razboiului ci in primul rind cea a politicii bolsevice. Interventia straina a fost palida. Armata Rosie este creatia lui Trotski. Balticii, ucrainenii, polonezii, romanii nu luptau pentru cucerirea Rusiei ci pentru propria independenta, pentru a respinge subversiuna si agresiunea militara bolsevica. Faptul ca tu o tii langa cu nazistii in sus, jos, dreapta, stinga arata doar stereotipul tau de propagandista bolsevica. Daca esti femeie nu inseamna sa fii si mahalagioaica.

 64. @Anonim: termina! INTOXICI cu tupeu! Anglo-saxonii sunt cea mai genocidara speta umana, si-ntre ei, americanii! Nu-ti mai raspund, fiindca nu-i vorba de nici un progres. Balticii tai, polonezii si ucrainienii tai = NAZISTI GENOCIDARI, si-ntre razboaie, si-n timpul WW2, si pregatindu-se a redeveni si-acuma! Ce „libertate”-ti casuneaza mintea bolnava, când era vorba de crime împotriva umanitatii comise si-n Baltice, si-n Polonia si Ucraina?!!! Si-n România, „liberararea de rusi” (comisa de UCRAINEANO-POLONEZI, cf. Zelea Codreannu) = POGROMURI, CARTI ARSE, GENOCID (Iorga, Madgeau, I.G. DUCA, ec., etc.), DICTATURA si TEROARE!Pricepe ca-n Rusia au fost un val de INTERVENTII ARMATE STRAINE dupa 1918 si RAZBOAIE CIVILE! termina, ca esi gretos!

 65. Chiaburii ucisi în timpul colectivizarii : TARANII I-AU OMORAT, nu alcineva, si-naine de colectivizare! La fel cum au fost omorâti aredasii, la 1907!

 66. @IR:

  Gavaresti aiurea din strafundul celei mai abjecte propagande bolsevice, adica jargonul uzat demult: nazisti pentru ca isi aparau tara de ocupatia ruseasca, anglosaxoni si americani criminali, uitind ca exact ei au salvat Rusia bolsevica de la infringere.

  Chiaburii nu aveau de ce sa fie omoriti de tarani. Stalin a spus clar si fara echivoc ca au fost lichidati in timpul colectivizarii. Colectivizarea nu a fost dorita de nimeni, in afara de comisarii si politrucii ca tine si nici nu a dus la imbunatatirea productiei agricole.

  Din contra, prin aplicarea unor metode fanteziste, cum a fost iarovizarea, precum si imposibilitatea de a-i motiva pe lucratorii agricoli, redusi la sclavie, au compromis productia agricola, ajungindu-se la foamete. Cea mai clara dovada asuora esecukukui colectivizarii este ca s-a renuntat la acest sistem inclusiv in Rusia, care, din importatoare de cereale, a devenit astfel exportatoare.

  Pe scurt, experimentul comunist, in oricare forma sa, dar in soecial cea bolsevica, a fost un imens esec, generator de genocid si drame personale, ale caror proportii nimeni niciodata nu le va putea cunoaste in adevarata lor dimensiune.

 67. Cum s-a facut colectivizarea in SUA stim foarte bine caci s-au facut filme la Hollywood pe tema asta: Mai multzi fermieri invidioshi pe unul dintre ei mai „ortoman” ii ataca casa. Fermierul „ortoman” avertizat de Mioritza pleaca de acasa shi se adaposteshte printre nishte stanci. Fermierii invidioshi ii incendiaza casa shi ii fura vacile. La intorcere insa ei trec pe langa respectivele stanci shi fermierul „ortoman” deschide focul cu pushca automata Winchester shi ii ucide pe totzi. Apoi fermierul „ortoman” se duce la fermele invidioshilor shi le ucide familiile inclusiv copii mici shi sotziile insarcinate. Apoi fermierul „ortoman” le fura fermele shi vitele invidioshilor shi astfel el creaza o ferma mare, viabila, capitalista shi prospera.

 68. @Munteanu:

  Asa ai fost tu instruit la cursul KGB de la Tiraspol? Slaba scoala, buna pentru retardati. Pusca Winchester nu era o arma automata, nici macar semiautomata.

 69. Corneliu Zelensky bunicul actualului preshedinte al U-Krainei shi-a schimbat numele in Zelea-Codreanu dar un alt legionary, Stelescu, a aflat numele real shi etnia U-Krainiana a pretinsului Roman Zelea-Codreanu. Pentru ca a spus adevarul Stelescu a fost assassinat.

 70. @Munteanu:

  Ce legatura are Corneliu Zelea Codreanu cu subiectul articolului?

  Tot ce spui este gresit.

  Nimic din activitatea lui CZC nu il arata ca fiind strain. Din contra, toata activitatea sa a fost inchinata romanismului, ceea ce este definitoriu.

  Numele de Zelinski are rezonanta poloneza, nu ucraineana. Ideia ca ar fi fost ucrainean este de data recenta, in linie cu propaganda prorusa care inunda media. Numele de Zelinski provine de la vreun functionar al administratiei imperiale din Bucuvina. Imperialii nu numeau in administratie pe autohtonii romani, ci preferau veneticii, pe care ii copleseau cu tot felul de favoruri. Acestia poceau numele romanilor fie din interes fie din nestiinta. De aici, numele de Zelinski, al tatalui sau, in loc de Zelea.

  Nu pentru ca ar fi descoperit originea etnica a lui CZC a fost asasinat Stelescu. Subiectul nici macar nu preocupa pe legionari, ci pe dusmanii Legiunii. Stelescu era la inceput un colaborator al lui CZC. S-a distantat apoi de acesta, ajungind, dupa opinia legionarilor, la tradare. Acesta a fost motivul asasinarii lui Stelescu, nu originea etnica a lui CZC.

 71. Normal ca Zelensky Este un nume Polonez pentru ca nume U-Krainiene nu exista cum nu exista nici limba U-Krainiana care este o Rusa cu multe gresheli de ortografie shi pronuntzie vorbita peste tot in Rusia de aia care nu stiu sa scrie pentru ca nu au fost pe la scoala. Kraina=Regat air U-Kraina=Marginea Regatului shi asha cum nu exista un popor „Regatzean” ci un popor Roman nu exista nici poporul U-Krainian ci doar Romani, Rushi, Polonezi, Maghiati, Romi, Evrei, etc. cotropitzi de nazishtii pushing de CIA la Kiev.

 72. Și cum se numește asta la București, nu iredentism? A, există doar pentru ungurii care vor să fure Transilvania cu milioanele de români care au migrat prin Carpați…din fostul regat.

 73. @Munteanu:

  Tii cu tot dinadinsul sa aberezi pe tot felul de subiecte, fara legatura cu continutul articolului.

  Odata ce exista citeva zeci de milioane de oameni care se identifica ca fiind ucraineni, vorbind o limba care se numeste ucraineana si care este doar in parte inteligibila cu rusa, indiferent geneza istorica, nu poti spune despre ei ca sint un fel de rusi care vorbesc stricat.

  Apropo de nazisti, mai bine i-ai cauta in Rusia, ca acolo sar opozantii lui Putin pe fereastra, mor in inchisori, otraviti sau impuscati pe strada si Rusia este cea care da buzna peste altii, Republica Moldova, Georgia, Ucraina, chipurile ca sa-si protejeze minoritatea rusa, la fel cum a facut Hitler cu Austria si Cehoslovacia.

 74. @primavis:

  Cind s-a vazut acest exod si in care documente se poate el vedea, care a depopulat vechiul regat si a umflat populatia Ardealului?

 75. Cele 3 tzari, cand populatzia lor romana au dat de greu s-au ajutat una pe alta, pentru ca romanul cand a dat de greu, ca sa scape de belele de toate felurile, inclusiv cele politice, a avut shansa sa se integreze ushor shi cu folos pentru romanitate in alte regiuni locuite de romani. Moldova are origini in Maramuresh, dar mai ales Tzara Romaneasca a primit multzi romani din Ardeal, nu cum se deliru pe aici ca ei au invadat Transilvania.
  Exemple sunt multe, mai ales zona subcarpatica unde sunt sate shi localitatzi originate de romanii, shi nu numai din Ardeal (ex.nume precum Secui in zone predominante de romani, precum Oltenia). Cum spune romanul tot raul spre bine. Ca bolshevismul revizionist, ex.Putin se vaita ca apara pe rushii oriunde, uitand ca Stalin i-a exportat acolo, este doar pura propaganda, mai ales ca au omorat ca shi magarii, shi i-au trimis in Siberia, etc…Inca lumea mai shtie istoria reala, dar nebuneala unora, ex.khazarii ca sa zica ca domina shi conduc lumea, aplica vechiul dicton roman de a dezbina ca sa poata manipula mai ushor. Actualmente sunt multzi basarabeni in Romania, in ciuda WW2 cand au trebuit sa fie evacutzi din cauza lui Stalin, atacandu-se o tzara neutra.
  Atunci totzi refugiatzii, inclusiv strainii, precum polonezii indiferent de religie, au avut loc stabilit unde sa locuiasca shi sa traiasca normal, pacat ca unii nu mai recunosc, ponegrand pe mamaligari. Dovada ca am ramas la fel este ajutorul dat Ukrainei.
  O zi buna.
  Con

 76. Con spune:
  03 MART. 2024 LA 10:07
  De ce legionarul roshu alogeniu (ca shi Hitler) tov.Putin vrea sa dezmembreze U.E., precum Stalin tzara neutra Romania? U.E.este medicamentul sau mai bine zis pandemia care va desfintza imperiul rus, ca toate tzarile din zona estica vor fi atrase de U.E., singura cale de a lichida disputele teritoriale, samd, drepturile universale ale omului fiind shi trebuie respectate. Desigur tov.kgb ca sa ramana sub influientza khazara nu numai imperiul Rus, va incerca ultima Solutzie Finala=bomba atomica, dar se pare ca este cu dus shi intors. Trebuie sa ishi faca sepucu, ca are oamenii lui sa-i explice, pentru ca timpul shi viatza (lui) nu va lucra pentru nebuniile lui.
  O zi buna.
  Con

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.