Securitatea cibernetică salvează organizaţia, dărâmă oamenii

Volum mare de muncă și răspundere. Responsabilii cu securitatea cibernetică sunt predispuși stresului. Nivelul crescut al ameninţărilor cibernetice îi face să se afle într-o stare de alertă continuă.  Riscul cibernetic propulsează sau dărâmă o organizaţie.

Aproape două treimi (65%) dintre  angajații unei companii (CISO – Chief Information Security Officer) vor să își părăsească postul din cauza presiunii. Un sfert (24%)  au recunoscut că folosesc automedicaţia pentru a atenua stresul, arată un studiu recent al ESG, citat de Eset.

„Riscul cibernetic este, în mod fundamental, un risc de bază al business-ului, cu potenţialul de a propulsa sau de a dărâma o organizaţie. Este cu siguranţă principiul care stă la baza noilor norme de reglementare din SUA.

Echipa de management şi autorităţile de reglementare exercită o presiune  mare asupra responsabililor CISO (Chief Information Security Officer), ca urmare a  importanţei rolului pe care aceștia îl au, nefiind întotdeauna urmată de  recunoaştere  sau recompensă pe măsură.

Rezultatul este previzibil: angajaţii  înregistrează o creştere a nivelului de stres, a epuizării şi a nemulţumirii”, scrie Phil Muncaster, expert Eset.

Nu mai pot performa

Circa un sfert (24%) dintre liderii globali din domeniul IT şi al securităţii au recunoscut că folosesc automedicaţia pentru a atenua stresul, în timp ce aproximativ două treimi (65%) dintre CISO recunosc că stresul legat de locul de muncă le-a compromis capacitatea de a performa la locul de muncă.

„Pe lângă acest nivel de stres de bază, în ultimele luni au apărut controale suplimentare din partea autorităţilor de reglementare, a autorităţilor juridice şi a consiliilor de administraţie”, notează sursa citată.

Noua directivă NIS2, care urmează să fie transpusă în legislaţia statelor-membre ale UE până în octombrie 2024, conferă Consiliului de Administraţie responsabilitatea directă de a aproba măsurile de gestionare a riscurilor cibernetice şi de a supraveghea punerea lor în aplicare.

Se tem de represalii şi de răspunderea penală

„Concluzia este că, dacă responsabilii CISO se luptă să facă faţă volumului de muncă şi se tem de represalii şi de răspunderea penală pentru acţiunile lor, este probabil ca aceştia să ia decizii zilnice mai proaste. Mulţi ar putea chiar să părăsească industria. Acest lucru ar avea un impact extrem de negativ asupra unui sector care deja se luptă cu lipsa personalului specializat.

Consiliile de Administraţie ar trebui să evalueze sănătatea mentală, volumul de muncă, resursele şi structurile de raportare ale personalului cu rol de CISO pentru a le optimiza eficienţa (…)

Echipa de management ar trebui să remunereze angajaţii CISO în concordanţă cu riscul ridicat pe care îl înglobează acum rolul lor (…)

Consiliile de Administraţie ar trebui să le ofere directorilor şi personalului CISO o asigurare de tip D&O (Directors and Officers) pentru a-i proteja de riscuri grave”, menţionează Muncaster.

Eset a fost fondată în anul 1992 în Bratislava (Slovacia) şi se situează în topul companiilor care oferă servicii de detecţie şi analiză a conţinutul malware, fiind prezentă în peste 180 de ţări.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

7 Comentarii

  1. Ca să fi stresat înseamnă că trebuie să minți. Înseamnă auto cenzură, înseamnă ca anumite lucruri trebuie să te faci că nu le vezi și altele nu-i voie să-ți scape! Înseamnă cum zice domnul Serbănescu că ești “sfâșiat” între ce se vrea de la tine și conștiință.

  2. Hai sa fim serioși, sunt asigurări private la care contribuie cei care doresc sau e obligatoriu în multe țări. Aceste firme de asigurări, ce nu se vrea știut, au un catalog cu posibilele boli la locul de munca. Aceste firme de asigurări, sunt obligate să încheie contracte cu medicii specialiști și de familie sau medici personali și tot se rezolva boala! Că nu mai vor firmele să semneze contracte pe sănătate, nu mai vor să semneze contracte cu firme unde muncesc cetățenii din anumite motive, e strict problema firmelor de asigurări! Că nu vor să ofere angajaților condiții de muncă din viața, e problema patronilor habotnici setoși și avari după bani! Că firmele vor să aibă doar sclavi care sa nu ceara drepturile, la fel, e problema patronilor! In aceste cazuri, pute a reducere de personal și rămânerea la sclavie.

  3. „Un sfert (24%) au recunoscut că folosesc automedicaţia pentru a atenua stresul”.
    Nu e aşa, nu pentru a atenua stresul folosesc „automedicația” cu oxicodonă, fentanil şi cocaină, ci fiindcă aşa e „cool” printre corporatişti de la o vreme încoace, iar IT-ştii sunt vârf de lance când vine vorba de prostii. Li se pare că dacă se droghează sunt mai asemănători cu „lumea bună” din top-level management, cu artiştii sau cu agenții şmecheri de pe Wall Street. Nu există team-building sau petrecere corporatistă fără cocaină, iar atitudinea asta e încurajată de conducere. Chiar şi de autorități, fiindcă „lupta” antidrog este o mare minciună a lumii occidentale. Altminteri de ce s-ar legaliza peste tot consumul de droguri, de ce se prescriu antidepresive din ce în ce mai mult, care au la bază opioide şi dau dependență?

  4. Păi dacă Şmecherul României Coldea merge la Untold Dubai, corporatiştii de ce să nu fie şi ei măcar şmecheruți, dacă nu şmecheri de şmecheri speciali? Automedicația energizează organizația!

  5. „Consiliile de Administraţie ar trebui să evalueze sănătatea mentală, volumul de muncă,” Pai ce stiu astia? Sunt doar profitorii platiti pt ca asa e la moda toti sunt „de partid” si ar fi minunat daca ar sti profilul unitatii care le ofera niste banuti pt ”i-a trimis partidul”. Ba in presa aflam ca unii sunt in mai multe consilii de administratie ca sa aiba ”mormanul” cum ar zice unul din neamul Basesecu…

  6. doar alt strat de paraziti bine platitzi…
    complexitatea e asa de mare…ca aparatorii sistemului vor minca de viu sistemul …
    si stai sa vezi…cind e de facut ceva…realizezi ca marii specialisti habar nu au cum sa rezlove problemele in timp util..
    circul deabia incepe

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.