Bucureștenii vor avea în continuare probleme cu apa caldă

Venirea lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei nu va garanta apa caldă pentru bucureștenii care au suferit în ultimele luni pe motiv că Termoenergetica, moștenitoarea RADET, raportează în acest an pierderi de 2.200 de tone de apă fierbinte, de două ori cât pierderile consemnate anul trecut. Principala problemă o constituie starea rețelei de termoficare, adică una de aproape 4.000 de kilometri de conducte, a doua ca mărime din lume după cea din Moscova, în care peste 80% din conducte datează din anii ‘60-‘70 și necesită reparații majore.

În prezent, din cauza gradului major de degradare a rețelei de termoficare, ce poate fi comparată cu o găleată cu fundul spart, presiunea din conducte a scăzut progresiv de la valori de 8 – 9 bari la 3,5 – 4 bari și chiar sub acest nivel. Așa s-a ajuns ca ELCEN, producătorul de căldură al Capitalei, să pompeze în rețea până la 2.200 de tone de apă de adaos/oră, în condiţiile în care, în 2016, cantitatea nu depăşea 1.200 de tone. ,Creşterea volumului de apă de adaos atrage o degradare şi mai mare a reţelei de termoficare, pentru că vine însoţită de reactivi chimici care corodează conductele şi limitează debitele de agent termic livrate. În plus, peste nivelul de 2.200 de tone/h s-a intrat într-o zonă periculoasă, existând riscul de avarii majore’’. Pe fondul degradării conductelor, avariile au devenit din ce în ce mai dese, iar bucureștenii o simt pe pielea lor. Deși își plătesc facturile, mulți dintre ei au ajuns să se spele cu apă încălzită la aragaz.

Reprezentanții Elcen spun că în luna august a avut loc o explozie a pierderilor în rețea în luna august a acestui an: de la aproximativ 1.700 t/h la 2.200 t/h. În timpul campaniei electorale n-au executat reparații semnificative în rețea pentru pregătirea pentru sezonul de iarnă, fapt ce periclitează grav asigurarea încălzirii și a furnizării energiei electrice în perioada următoare. Degradarea sistemului de termoficare are implicații grave nu doar asupra consumatorilor care rămân deja zile în șir fără apă caldă și căldură, ci afectează și siguranța energetică națională prin periclitarea funcționării centralelor de cogenerare din Capitală care, pe lângă energie termică, produc și energie electrică pe care o injectează în Sistemul Energetic Național contribuind astfel la funcționarea în condiții de siguranță a acestuia.

În mod normal, ar fi trebuit ca rețeaua să intre într-un program amplu de reparații. Din păcate însă, de peste 20 de ani, volumul de înlocuire a conductelor este infim în comparație cu dimensiunea problemei. Spre exemplu, după ce, în 2019, Primăria bugetase reabilitarea a 31,2 kilometri de conducte, în acest an s-a programat repararea a 137,5 kilometri. Cât s-a realizat reprezintă o enigmă pentru că Termoenergetica, continuatoarea defunctei RADET, nu a furnizat un raport public. Primăria condusă de Gabriela Firea susține că s-a reușit reabilitarea a 180 de km de conductă, ceea ce reprezintă foarte mult comparativ cu cât s-a reabilitat anterior, când nu mai pleca subvenția de la Primăria Municipiului Bucureşti către RADET, iar banii erau folosiţi pentru alte scopuri, în loc să fie investiți în sistemul de termoficare’.

În esență, Primăria spune că nu a avut bani pentru mai multe reparații și că abia acum face demersurile pentru a atrage fonduri europene. Ar fi vorba de un prim transon de 202 kilometri, care urmează să fie reabilitat.

Deși bucureștenii își plătesc facturile la întreținere, banii nu sunt de ajuns pentru a susține giganticul sistem de termoficare al capitalei. Cum costurile sunt uriașe, primăria subvenționează, pentru moment, prețul apei calde și a căldurii (gigacaloriei). Mai departe, pe lanțul comercial, banii ar trebui să meargă la ELCEN, furnizorul de agent termic. ELCEN produce energia termică și o trimite către Termoenergetica care, prin rețeaua de conducte și punctele termice din cartiere, o distribuie către cele aproximativ 500.000 de apartamente şi 5.000 de instituţii de stat ( inclusiv școli și spitale) şi firme particulare.

Termoenergetica este noua societate înființată de Primărie după ce RADET a intrat în faliment, pentru că n-a mai putut să-și plătească facturile. Acum, Termoenergetica se află pe același drum păgubos. Datoriile acumulate de Termoenergetica față de ELCEN au ajuns, la data de 12.07.2020, la 422,1 milioane lei. Suma reprezintă contravaloarea facturilor neachitate de compania municipală, către ELCEN, în perioada februarie-mai 2020. Urmare a acestei situații, ELCEN a ajuns să acumuleze, la rândul său, o datorie de 200 milioane de lei către furnizorul de gaze naturale și către prestatorii de servicii auxiliare. În acest context, ELCEN a primit deja o notificare privind posibila sistare a livrării gazelor naturale, în cazul neachitării obligațiilor financiare. Dacă se va ajunge în această situație, ELCEN nu va mai putea produce energia termică necesară pentru asigurarea, de către Termoenergetica, a apei calde și a căldurii în București.

Nicușor Dan va trebui să decidă soarta Termoenergetica și cum și cât va aloca din bugetul local pentru reparația rețelei de termoficare. Noua administrație va trebui, de asemenea, să construiască proiectele de finanțare europeană pentru reabilitarea rețelei și a punctelor termice și să găsească o soluție pentru momentul când subvențiile la plata energiei termice vor fi eliminate. În esență, dacă este să luăm în calcul estimările oficiale, decizia ar putea duce la triplarea cheltuielilor de întreținere.

Aplicarea legii privind eliminarea subvențiilor a fost amânată până în aprilie 2021. Pe de altă parte, ELCEN, companie aflată în insolvență după ce a avut de suferit de pe urma falimentului RADET, trebuie la rândul ei salvată.

Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN, avertiza, recent, într-un comunicat de presă, că statul român este singurul în măsură să salveze una dintre companiile de importanță națională. „Noi avem nu doar o obligație contractuală, în calitate de administrator judiciar desemnat, dar și una morală față de bucureșteni, față de angajații ELCEN. Statul român are pârghiile necesare pentru a revitaliza acest obiectiv economic cu puternice conotații sociale și să îl revitalizeze, respectând legile economiei de piață”, declara, recent, Ovidiu Neacșu, partener fondator Sierra Quadrant.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4589 Articole
Author

19 Comentarii

  1. O data cu venirea lui plicusor mucusor bucurestenii NU vor mai avea nici o problema. Totul va fi roz, lapte si miere.

  2. ce ba,a plecat parasuta cu apa calda??..mortii ma-tii de nenorocit..vrei acum ca maine noul primar sa va dea ce nu v-au dat 30 de ani toti infractorii care s-au perindat pe la primarie??..

  3. Aoleo, pai și noi de ce l-am votat? Nu Firea era cea care închides intenționat robinetul de la apa calda? Că așa ne zicea Nicușor. Am inteles … Ii pregătiți și ăstuia terenul pentru placa cu „greaua moștenire”

  4. Ca un handicapat ce sunt care cat de cat cunosc Bucurestiul, credeam ca, bucurestenii sunt mai informati decat provincialii. Si cand colo ce sa vezi, au gresit tinta. Oricum, se pare ca la iarna Plicusor Ban va da apa calda gratis la toata lumea. Bucurestenii vor trebui sa se roage la Dumnnezeu sa nu se fisureze conductele vechi de 70 de ani. In rest, psd-ul e de vina! Taticule, vrei la capitala, trebuie sa platesti gras ciorba de burta din Obor!

  5. Problema nu se poate rezolva in 4 ani, dar trebuie pornita treaba prin centrale de cartier si redus transportul aoei si caldurii de la mari distante.Iar subventii sa primeasca doar cei cu venituri sub salariul minim pe economie si pensia mai mica de 2000 de lei.

  6. Adica l-am votat pe Nicusor pentru apa calda si la iarna va curge la robinet termoenergetica, reteaua distrusa si lipsa banilor din primarie pe care i-a furat caracatita ?

  7. DE ce n.am apa calda azi dimineata? Hai plicusor deschide nu numai buzunaru pt caine, dar si apa calda! Nu era propaganda pdl=usr ca Firea era aia rea care închidea intenționat robinetul de la apa calda pt bucuresteni? Ca va curge lapte si miere cu pdl=usr?

  8. aaaaa,pai ce-ai facut bobitaaa!baa,da voi ati auzit de centrale termice pe gaz?va incalziti cu pacura,ca acu’ 100 de ani?vai de capu’ vostru de bucuresteni…si io tre’ sa iau lumina de la voi,ca deh,voi sunteti dân capitala?!

  9. Deh, asta au votat bucurestenii!, sa curga apa calda si investitii in parcuri fara copaci in Bucuresti, din putul(a) lui Nic(o)isor Daniel Dan! A promis si promisiunea e obligatie pura si clara! Pentru toti bucurestenii: ati votat ce v-a convenit, sa nu va mai plangeti de nemultumiri din partea primariei generale! Va va oferi fix ce v-a promis si ati votat…manipulari crase! Oricum, veti avea si legile promise: LGBT, droguri la liber prin lege, competitie la infractiuni cu risc canci…minim si totul pe acceptul vostru! Nici Firea nu era asa departe de acest individ! Buna si perfecta gandire pentru votantii capitalei!

  10. In sfarsit, am aflat care e solutia:
    „aaaaa,pai ce-ai facut bobitaaa!baa,da voi ati auzit de centrale termice pe gaz?”
    Deci l-am votat pe Nicusor, ca sa-mi pun centrala pe gaz …
    gata, m-am luminat.

  11. Acum, cu oamenii Franței la butoane, smecherii din Hexagon vor lua și afacerea cu apa calda în stăpânire. Satisfacția celor ce i-au votat va fi maxima. Apa calda va fi la fel de „calda” dar facturile vor deveni chiar fierbinți. Mulțumim votacilor dă dreapta! (Ma gandesc cu groaza cat va costa un bilet la noul STB francez!)

  12. Hei, bucureșteanule! Da, bre, tu cel de la capitală. Cumpără-ți, frate, boiler sau centrală termică de apartament ( electrică sau pe gaz), că cu muhepsd nu se încălzește nici apa, nici caloriferu. Hai, că doar ești capitalist acum, nu mai sta cu mâna-ntinsă ca săracii care votează, câh, peseedeeuuu.

  13. Cand Nicusar apare apa calda pleaca sa faca plaja la mare.
    Ps. Solutie propusa de Mucusor Ban pentru apa calda: Se ia un pum de apa rece de la frigider si se freaca pana se incalzeste. Dupa incalzire se toarna peste capul plin de sampon LGBTQ-ist al omului smart. Actiunea se repeta pana la epuizarea apei de la frigider. Apa e obligatoriu sa fie plata, caci creierele plate nu suporta alt ti de apa. e de preferat apa plata cu orientare sexuala indecisa, pana la decizia CCR, cand isi va putea exprima clar sexul fluid.

  14. Credeai ca bucurestenii sunt mai educati decat provincialii. Pai 50-60% din bucuresteni erau inca provinciali acum 10 ani. La ce te astepti?

  15. Noroc de boilere si centrale, ca altfel ramanea votantul userist din Bucuresti nespalat pe cap un an intreg. 🙂
    Sa vedem cum o sa fie cu transportul in comun la Bucuresti, pe viitor.
    Prea multa subventie, de stanga, pesedista, in Bucuresti, prea multa risipa.

    Apropo, studentii mai merg gratis cu chefereul sau profita de pomana lu’ Dragnia, chiar si pe vreme de guvern de reapta?

    Prea multa pomana pentru un popor de dreapta.

  16. N-are frate cum asa ceva…chiar azi dimineata am avut apa fiarta la robinet. Se vede ca a venit Mucusor Plicusor Ban Imobiliaru’ la primarie, gata conducerea pedelista de la regia de apa calda a dat drumu’ la robinet pt prostime…hai ca o sa fie bine. Ce ma, nu credeti ca o sa faca treaba asta care isi stergea mucii de maneca ? O sa faca, dar pt cine, asta e intrebarea , valabila pt prostanii care citesc titluri alarmiste pe Fb…rezistentii si corporatistii adica, astia informati :))))

  17. De acum gata. A venit plicusorul ,deacum vom face spirale si vom bea pisat ,nu noi ei :plicusor ,ciolosvekul ,klotilda Trai neneaca!Banii se vor sifona prin metodele stiute Nici nu va veti da seama

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.