Bucuria contemplării lucrării lui Brâncuși „Cap de copil“ – un loz câștigător

Muzeul de Artă al Academiei Române găzduiește una dintre cele mai frumoase lucrări figurative de Constantin Brâncuși – „Cap de copil“, din bronz patinat.

Sculptura a figurat în colecția academicianului George Oprescu, donată Academiei Române. George Oprescu a achiziționat-o în anii ’30 de la Victor N. Popp, cel mai mare colecționar de lucrări de Brâncuși din țară. În noiembrie 1906, studentul Popp a câștigat-o la o loterie organizată de pictorul Ștefan Popescu, pentru a-i veni în ajutor sculptorului care se afla în condiții economice precare.

Listele de subscripție au fost deschise de Cercul studenților români din Paris și de Vasile G. Morțun în țară. Din cei 1.000 de lei strânși s-au folosit 200 pentru turnarea în bronz, la Valsuani, a lucrării. Tragerea la sorți s-a realizat în Capela ortodoxă română din strada Jean de Beauvais. În colecția lui Popp vor mai intra și alte opere brâncușiene. „Orgoliu“, „Sărutul“, „Coapsa“, „Cap de băiat“ se află în prezent la Muzeul de Artă din Craiova, iar „Supliciu“ se găsește la Muzeul Național de Artă al României.

Bronzul, loz câștigător, mi se pare cel mai reușit din seria de capete de copii sculptate de Brâncuși pe când locuia în Place Dauphine 16.

Din cele relatate domnului Barbu Brezianu de către soția lui V.N. Popp, se pare că modelul era un copil orb care locuia în aceeași casă cu artistul. Lucrarea apare sub diferite nume în exegeza operei lui Brâncuși. A fost expusă la „Arta Română“, cu denumirea „Cap“ în 1920 și cu denumirea „Copil“ în 1928.

La Muzeul de Artă, la expoziția omagială din decembrie 1956 figurează „Cap de copil“, colecția Oprescu. La Expoziția Colocviului Brâncuși din 1967, la Retrospectiva din 1970 și la Expoziția Centenarului din 1976 apare „Copilul“, cu mențiunea: Muzeul de Artă „George Oprescu“ al Academiei. Din 1976 lucrarea nu a mai figurat în expoziții. Pe 20 mai 2017 va putea fi văzută câteva ore, cu ocazia Nopții Muzeelor din București. Bucuria contemplării ei va fi cu adevărat „un loz câștigător“.

Sculptura „Cap de copil“, semnată de Constantin Brâncuși, realizată în anul 1906, de dimensiunile: 26 x 36 x 8 cm, în tehnica bronz patină, va fi expusă în Noaptea Muzeelor la Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică-Minovici“ (str. Dr. N. Minovici nr. 3). Lucrarea lui Brâncuși va putea fi admirată timp de zece ore, în intervalul orar 16.00-02.00.

Sorana Georgescu-Gorjan este fiica inginerului care a coordonat lucrările de turnare a „Coloanei fără sfârșit“ din Complexul monumental Târgu Jiu.

Sorana Georgescu-Gorjan

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.