Când va fi închisă ultima centrală pe huilă din Valea Jiului

Termocentrala de la Paroșeni va arde huilă până în 2032, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Aceasta este ultima unitate care mai arde cărbune local, după ce Mintia a fost vândută și se va transforma într-o centrală ce va arde gaz.

”Termocentrala Paroșeni este una dintre cele mai moderne termocentrale din România. E modernizată cu fonduri japoneze. Acolo se arde huilă. Huila vine din Valea Jiului, din patru mine. Aceste patru mine nu au capacitatea cu oamenii care sunt acolo, ei scot huilă pentru a alimenta centrala Paroșeni două zile pe săptămână. Și de câte ori o repornesc sunt niște costuri, se folosește foarte mult gaz în procesul acesta de repornire a termocentralei. Și explorăm un posibil parteneriat cu o companie americană, dar nu numai, e o și o companie românească, sunt și alții care produc biomasă și biomasa asta se poate arde în condiții de mediu mult mai prietenoase în termocentrala de la Paroșeni”, a declarat Sebastian Burduja, la Prima News.

Reprezentantul Cabinetului a explicat că după 2031 trebuie găsite alternative pentru termocentrala de la Paroșeni. “Până în 2032 se va arde huilă la Paroșeni. Ne gândim la alternative, pentru că după 2032, presupunând că nu vom putea renegocia acel termen, ce facem cu Valea Jiului. E vorba despre această biomasă care se poate arde la Paroșeni pentru că cealaltă variantă este să închidem din 2032 o termocentrală modernă, nu mai ardem nimic pentru că nu mai avem huilă sau nu mai putem extrage. O companie din Australie are un sistem de greutăți, ele se coboară în puțurile de mină și practic prin coborârea aceasta, prin efectul gravitațional se produce energie. Se numește Green Gravity această companie și noi avem puțuri de mare adâncime, de la 300 de metri la 900 de metri. E un lucru care trebuie explorat”, a afirmat ministrul Energiei.

El a precizat că a discutat și cu Hidroelectrica pentru a realiza parcuri solare în Valea Jiului. “Am discutat cu Hidroelectrica să vină în Valea Jiului, la noul Complex Energetic Valea Jiului, unde am reușit să salvăm cele 2.032 de locuri de muncă și să facem niște parcuri solare. Sunt aproximativ 11 hectare disponibile. Trebuie să diversificăm activitatea Complexului Energetic Valea Jiului pentru că doar pentru exploatarea huilei, din păcate, în 2032 se dă stingerea. Ăsta-i termenul asumat  în fața Comisiei Europene”, a mai declarat Burduja.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4703 Articole
Author

10 Comentarii

  1. la modul sincer Burduja a inceput sa bata campii,cred ca e spre sfarsit de mandat; numai afaceri cu escroci australieni nu am mai avut,pacat de acest fraier de ministru,alfel bine educat

  2. frumoss! Romanii le inchid apoi vin baietii smecheri, din afara(sic) si le racordeaza la gaze. Iar curentul il vand la fraierii ce ii voteaza, cu 5-10lei per kw.
    Caritasurile continua atata timp cat exista gutani!

  3. Termocentrala are o putere instalată de 150 MW
    -e un lin’dik

    Huila vine din Valea Jiului, din patru mine,
    140’000 tone pe an
    pentru comparatie aflati ca China extrage PESTE
    4’010’000’000 tone pe an
    e un raport de 28700….

    alea 10’000’000 tone pe an peste cele 4 miliarde
    ar ajunge Romaniei pentru…orice.

  4. Dar pentru completare veneau înainte de 1990 zilnic, cu o precizie de ceasornic, marfar cu cărbune de bună calitate din Polonia pentru Termocentrale Mintia și Paroșeni , la preț mai ieftin. Minele aveau și caracter strategic și social, locuri de muncă. Întâi a venit regimul PDL Băsescu-Boc-Marko prin Elena Udrea prostia cu Valea Jiului paradisul schiorilor. Acum combinația PSD-PNL alternează la debitat enormități și inițiative dezastruoase pe termen lung cu dealurile din Vale pline de celule solare. Mai defrișam să punem “solare” în întunecata Vale ajunsă a plângerii, pentru viitoarele alunecări de teren. Uriaș a fost carul cu ticăloși, inconștienți și proști harnici care s-a răsturnat în România după 1990.

    cu pre

  5. Iar vine Burduja cu idei cretze, ca sa nu zic altfel. Centrala aia nu are treaba cu biomasa, merge foarte bine cu carbune. Obtinerea de energie din vrajeala aia cu miscarea unor obiecte in puturi de mina este o imposibilitate fizica, intrebati orice elev care stie carte, sau un profesor de fizica, aaa, avem unul care s-a dus sa bage Romania in alianta solara 🤣🤣🤣
    Sper ca proiectul NuScale sa fie mort si ingropat, sa nu dam 9 miliarde de dolari (plus dobanzi) pe cel mai ineficient (doar cca 450 MW putere instalata) si periculos (nuclear experimental) mod de producere a energiei.

  6. Un ministru extraordinar fara nicio experienta reala de munca dar baiatu’ lu’ tata de la Bancorex. Cum spunea balena Angie pe vremea cand era revolutionara si ministrul avea un partid de buzunar: niste baieti de securisti foarte faini!

  7. Au semnat prelungirea până în 2032, bugetarii de lux din politica românească? In 2032, politicienii sunt obligați să închidă centrala indiferent de conjunctura, au semnat, si-au asumat în numele țării, nu a cetățenilor români. Numai distrugeri și ilegalități de capul lor fac acești bugetari de lux din politica românească!

  8. Rezerva strategică.Acu se-mping unul pe altul,se-ncurajează care să apese butonul”STOP” ,dar e ultima resursă reală a SEN, asa că mârâie și latră la ea.Apropo dd Cernavodă, toași, parcă mai aveați fo 6 reactoare de făcut, sau uitarăți? Vi a-a dat după murikani să plantați motoare de submarin nuclear de anii ’50 prin țară?V-ați pierdut piuitul?Aaa, nu e ca sub apă in Războiul Rece, unde crapă 50 de nenorociti si se duce reactoru-n străfunduri unde nu-l mai vede nimeni până nu scot chinezii conserve cu pești cu scintilații albăstrii pe întuneric din zonă, dacă pocnește, nu-l sting ăi de la ISU cu apă si nisip, în aer trebuie alte angarale la răcire, nu-i ca sub apă in apa nimănui.

  9. Burduja e un alt gargaragiu la energie ca precedentul Vergil și Popescu. Paroșeniul ca de altfel rămășițele ce-și zic azi complexul energetic sunt închise demult.Sunt menținute doar (cred) din motive sociale, pentru că la câteva roabe de cărbune ce se obțin de la cele patru exploatări nu se asigură nici lefurile ca să vorbim și de costurile de producție.Iar despre producție amintesc că înainte de 89 numai mina lupeni avea o producție anuală de 2000000 tone , comparativ cu producția prezentă, cele patru zise exploatări, nu fac nici cât un sector al Lupeniului pe vremea împușcatului.Burduja aplica tehnica in stilul vorbim vorbe, menținînd în viață un cal mort din motive electorale, că soluțiile tehnice propuse sunt demne de emisiunea , copiii spun spun lucruri trăznite,însă pe bani mulți din banii contribuabililor ….Valea Jiului din punct de vedere economic e terminată, începutul făcându-l Constantinescu zis și țapul, continuând cu Bombonel finuțul,capacul punându-l Băse cu gașca Berceanu-Videanu…Urmează bazinul carbonifer al Olteniei..Hai să trăiți bine și la vară cald

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.