Candidat la preşedinţie? Ciolacu. ”Provocările pe care le am acum sunt suficiente”

Premierul Marcel Ciolacu, lider al PSD, susţine că nu a luat în calcul până acum o candidatură la preşedinţie, apreciind că „provocările” pe care le are „sunt suficiente în acest moment”.

„Nu face parte din priorităţile mele şi nu o spun cu nicio falsitate. (…) Eu nu am luat în calcul acest lucru până acum, indiferent cât de mult se discută pe acest subiect. (…) Nu am vorbit în partid, nu am vorbit cu colegii mei acest lucru. Am un job în acest moment, nu simplu, dar nu mă obligă nimeni, ca să nu fiu ipocrit”, a declarat Ciolacu, marţi, la România TV.

Întrebat dacă şi-a dorit să fie prim-ministru, liderul social-democrat a afirmat că acest lucru nu a fost „un scop” în viaţa sa.

„Da, a venit cumva inerţial, nu a fost un scop în viaţa mea, dar cred că provocările pe care le am acum sunt suficiente în acest moment”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Noua lege a pensiilor este una sustenabilă şi echitabilă

A fost prezentat noul proiect, noua lege a pensiilor, în interiorul coaliţiei. În primul rând, vreau să o felicit pe doamna ministru, având în vedere perioada scurtă pe care a avut-o de a închide noua lega a pensiilor, şi întreaga echipă din minister (…), pentru că au avut, concomitent, atât negocieri cu Banca Mondială, cât şi cu Comisia, eu impunând un ritm alert la Legea pensiilor. De fapt, era trecută ca jalon în cererea de plată nr. 4 (din PNRR – n.r.) astfel încât, în luna noiembrie, să pot negocia cu Comisia scoaterea acelui 9,4% din PIB definitiv în România. El este scos, este acceptată scoaterea de către Comisie, dar erau două opţiuni, să venim cu o nouă lege a pensiilor sustenabilă sau să vin cu alţi indicatori. Şi am evitat ceva subiectiv şi am venit cu o nouă lege a pensiilor. Ea cred că este, deja, pusă în transparenţă la Ministerul Muncii. (…) Vreau să mulţumesc şi domnului preşedinte Nicolae Ciucă, şi celorlalţi membri ai coaliţiei. De astăzi cu toţii am picat de acord că este o lege a pensiilor foarte bună, sustenabilă şi echitabilă„, a declarat  Ciolacu.

El a precizat că după cele 10 zile de procedură de transparenţă, proiectul va intra în avizare în Guvern şi ulterior va fi transmis Parlamentului.

„Şi cred, în procedură de urgenţă, va trece sper până în data de 20 noiembrie şi va fi trimisă la promulgare”, a completat Ciolacu.

Acesta a precizat că, într-o primă fază, de la 1 ianuarie 2024, pensiile ar urma să fie mărite, potrivit actualei legislaţii, cu indicele inflaţiei, 13,8%.

„De la 1 ianuarie se aplică la toate pensiile din România o mărire de 13,8%, urmând iarăşi o mărire în cursul anului 2024, cred că pe data de 1 septembrie, când se termină toată procedura de recalculare a celor 4.765.000 de dosare de pensii”, a explicat Ciolacu.

Întrebat dacă şi pensiile speciale vor fi mărite cu 13,8%, el a răspuns că toate pensiile vor beneficia de această creştere.

Este neconstituţional ca să ai altă abordare. A existat şi această propunere în interiorul coaliţiei de a nu se mări celor care au aceste pensii, dar în momentul acela intrăm într-o zonă de neconstituţionalitate şi cred că nu ne putem permite. Dar aceste inechităţi se închid odată cu recalcularea şi cu impozitarea. Nu va fi afectată nicio pensie. Au drepturi obţinute pe vechile legi. Toată proiecţia este pentru viitor. (…) Este exclus ca cineva să piardă vreun ban după recalculare„, a spus Ciolacu.

Doreşte o digitalizare accelerată a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, la fel ca în cazul ANAF 

„Am avut azi cu mai multe instituţii ale statului discuţii în ceea ce priveşte digitalizarea Casei de Sănătate într-un mod accelerat, la fel ca şi ANAF-ul, pentru a avea toate informaţiile. Am nevoie şi de instrumente, am nevoie de statul român să se implice şi să ordoneze anumite lucruri, după 32 de ani. Cum adică, copilul când se naşte n-are card de sănătate? De la o zi la 18 ani, fără card de sănătate. Unde se mai întâmplă acest lucru în lume? Oricine poate deconta reţete şi orice fel de servicii fără să fie digitalizat şi fără să ai o fişă foarte clară. Unde se întâmplă aşa ceva? Aceste lucruri trebuie să înceteze”, a declarat premierul.
În context, el a acuzat atacurile lansate prin social media privind reformele anunţate de guvernanţi, subliniind că şi le asumă întrucât „avem nevoie de o Românie ordonată”.

„Toate atacurile, când vrei să faci o reformă sau vii cu o modificare, se fac intenţionat. (…) Aşa s-a guvernat: prin ură, prin minciună şi arătând frica mereu. Oameni buni, nu vreau să guvernez arătând ură şi frică. Nu mi-e frică decât de Dumnezeu. Am zis că-mi asum reformele şi sistemul bugetar, o să-mi asum. Am nevoie şi de instrumente, am nevoie de statul român să se implice şi să ordoneze anumite lucruri, după 32 de ani. (…) Avem nevoie de o Românie ordonată, de o Românie unde să ştie fiecare ce are de făcut, să ştim exact impactele, fiindcă vezi din cifre. Trebuie să-ţi dai seama după execuţie, după o lună-două, ce se întâmplă la ANAF, ce se întâmplă la vamă, ce se întâmplă la marii contribuabili, ce se întâmplă la Casa de Sănătate. Păi dacă n-ai instrumentele, cum să guvernezi? Nu vedeţi câtă manipulare este în acest moment şi pe social media?”, a spus Ciolacu.

Măsura limitării plăţilor cash la 5.000 de lei nu va afecta cetăţenii

„Cum vreţi să combat eu evaziunea? (…) E o restricţie în acest moment. Dacă ai cea mai mare evaziune din Europa, te uiţi la televizor şi vreţi un prim-ministru care vine ca o babă să se plângă la dvs.? Aoleu, ce mă fac? (…) Dacă avem cea mai mare evaziune, dacă se fură cu portbagajul, şpagă, cum, spuneţi-mi mie? (…) Ăla pe care l-ai prins îl iei şi-l bagi la puşcărie. Ăla pe care nu l-ai prins spuneţi-mi mie ce face cu banii, dacă el e limitat, cum îşi ia el Ferrari, cu sacoşă? Cum cheltui banii, domnule, din şpagă, dacă tu ai limitat 5.000 lei? Pe lucruri mici”, a declarat Marcel Ciolacu.

Despre posibilitatea ca anumiţi români să fie tentaţi să cheltuie într-o ţară vecină banii pe care-i deţin, dându-se exemplu Bulgaria, unde nu există aceleaşi restricţii la plăţile cash.

„În momentul acesta, 70%, dacă nu ai provenienţa banilor, o ia statul. Până acum nu exista acest lucru. Până acum, dacă te prindea cu o sumă de peste 10.000 la vamă, lua 10% din ei, restul îţi dădea banii înapoi. În acest moment, te prind cu mai mult, îţi şi iau 10% şi îţi mai iau şi 70% dacă nu ai să-mi justifici, da? Asta este combatere de evaziune”, a explicat Ciolacu.

Nu o să existe probleme cu plata în bani cash nici la cumpărăturile făcute la piaţă, acuzând o falsă propagandă în acest sens.

„Merg la fiecare tarabă şi cumpăr de 5.000 (de lei – n.r.). Dacă nu-mi ajunge, îmi iau soţia cu mine, mai cumpără şi ea de 5.000, mai vine şi fiul, mai cumpără şi el. Cine interzice cash-ul? Cine intră în casă la om să-l întrebe ce cash are? Treaba lui! Treaba fiecăruia! (…) Au oamenii suficiente probleme. Cât să-i mintă pe Facebook şi pe Tik Tok cu inteligenţă artificială şi cu… Pentru ce? E normal că-i doare. E normal că nu mai ai cum să-ţi cheltui şpaga. E normal că nu mai ai cum să cheltui banii din evaziune. Ei înţeleg, doare. O s-o duc până la capăt. Oamenii vor vedea că nu sunt afectaţi şi nu or să fie probleme. Li se va întoarce în cap toată această propagandă pe care o fac în acest moment. E o minciună grosolană. Domnilor de la AUR o să li se întoarcă ca un bumerang în cap. (…) Oamenii se vor duce în comuna lor, în oraşul lor, la cumpărături şi vor vedea că n-au nicio problemă”, a afirmat premierul.

În aceeaşi linie, premierul a continuat: „Ce problemă are omul de rând, omul care are banii declaraţi? Ce om în activitate în acest moment nu are card? Domnule, ce se întâmplă la ţară? Măi mincinoşilor, nu se întâmplă nimic, nu păţeşte nimeni nimic, nu obligă pe nimeni statul! Nu ia nimeni, nu desfiinţează cash-ul! Cu cipurile pe care ni le bagă în creier, cu antenele care-s 5G şi ne urmăresc noaptea în case… Trebuie să ieşim din logica asta! Nu mă las de ei! Nu mă las până nu îmi duc reforma bugetară, până nu modific legislaţia cu evaziunea fiscală. Astea sunt priorităţile României! Poate să urle!”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

6 Comentarii

  1. În motivarea contestaţiei, doamna Simion Ecaterina susţine următoarele:

    – Domnul Ion Iliescu „nu este român”, ci „este venit cu armatele roşii”
    şi „nu are dreptul decît de a sta în ţara, nu la conducerea tarii”.
    De asemenea, candidatul „a făcut parte din nomenclatura şi a ieşit revolutionar”
    iar „în doua perioade de conducere a dus ţara la pirjol şi tot soiul de invazii”;

    – Domnul Petre Roman „nu este român”, ci „este evreu,
    fiul lui Walter Newlande (veneticul) cel care a decapitat armata şi taranul român”.
    Domnul Petre Roman „după instalare în conducerea României a adus o invazie de evrei şi i-a instalat consilieri ministeriali peste mi
    e”;

    -Domnul Adrian Paunescu „este evreu venit cu armatele roşii – nu are dreptul la conducere”;

    – Domnul Mudava „este evreu” şi „nu are dreptul”;

    – Domnul Emil Constantinescu „îşi permite sa hotărască în numele poporului român” mai întâi ca „aduce el pe rege în ţara;
    poporul nu mai are dreptul să fie întrebat”;
    de asemenea, ca „aduce pe nemti sa ne se facă drumuri”.

    Contestatoarea conchide ca „toţi sunt gata sa ne colonizeze”.

    – Domnul Funar este „reprezentantul Uniunii Democrate”. Or, considera contestatoarea,
    „noi suntem o ţara România, nu uniuni”.

    Procurorul, având cuvintul, apreciază ca neîntemeiată contestaţia, întrucît motivele invocate nu reprezintă cauze de neeligibilitate
    ci simple consideratiuni politice.

  2. Un gargaragiu dar…priceput, neică, priceput! Nu mișcă un pai din monstrozitatea de aparat bugetar, taxează de rupe mediul privat, nu se atinge de „speciali”, ruinează agricultura pentru „Slava Ucraina”, dă miliarde acum pe un armament la timpul viitor, împrumută și strănepoții (pe nepoți i-a îndatorat Câțu și Orban, să fim corecți) și…? Și țara-l crede reformator, om cu judecată sănătoasă, care face treabă bună! Mare pezevenghi! Mare prostie-n popor!

  3. Cu o salopeta ciolacu ar aduce a gunoier, asta este eleganta lui. Ce blestem pe Romania sa fie patata cu faptele acestor bezmetici gen psd pnl udmr usr. Pacat ca lasam interesele straine sa ne conduca prin personaje gen ciolacu.

  4. Pensiile speciale domne marite foarte bine publicati ca si guvern lista beneficiarilor de pensii speciale si de ce se califica la pensiile speciale acei beneficiari. Asta este elefantul din camera. La urma urmei acesti borfasi politici se protejeaza unul pe altul, stau pres in fata intereselor straine si sint paraziti pe tara si popor.

  5. daca candideaza peste cinci ani,poate discutam,anul viitor nu are nici o sansa daca candideaza Ciuca

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.