Candidatele la NATO încearcă să obțină acordul Turciei

Finlanda şi Suedia vor trimite miercuri delegaţii la Ankara, pentru discuţii în cadrul eforturilor de a convinge Administraţia Recep Tayyip Erdogan să accepte admiterea celor două ţări în Alianţa Nord-Atlantică, a anunţat marţi Pekka Haavisto, ministrul de Externe de la Helsinki.

„Trimitem delegaţii în vizită la Ankara, atât Suedia, cât şi Finlanda. Vizitele vor avea loc mâine, deci dialogul continuă”, a declarat Pekka Haavisto, la Forumul Economic de la Davos, conform agenţiei Reuters.

„Înţelegem că Turcia are preocupări de securitate referitoare la terorism. Credem că aceste probleme pot fi rezolvate. S-ar putea să mai existe unele probleme care nu se referă direct la Finlanda şi Suedia, ci mai degrabă la alte state membre NATO”, a subliniat Haavisto.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a discutat telefonic, sâmbătă, cu liderii Suediei şi Finlandei despre admiterea celor două ţări în NATO.

Preşedintele Turciei a afirmat în mai multe rânduri că este „determinat” să blocheze aderarea Finlandei şi Suediei la Alianţa Nord-Atlantică, acuzând aceste ţări că găzduiesc „terorişti”.

Turcia a criticat în mod constant Suedia şi alte state vest-europene pentru găzduirea unor organizaţii considerate drept teroriste de către autorităţile turce, printre care grupurile separatiste kurde Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi Unităţile Populare de Apărare (YPG), precum şi membri ai reţelei clericului islamist disident Fethullah Gulen.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

10 Comentarii

  1. Daca eram si noi musulmani acum aveam la degetul mic pe Suedezi si Finladezi cum ii are Suliman Erdogan

  2. si iaca cum prorocirile lui Arsenie Boca se adeveresc … Romania, in urma unui acord international dezastruos (care vine-vine-vine) in fata caruia tradatorii si criminalii Romaniei, catarati la putoare de sts prin rotirea cadrelor, se vor inclina obedienti intru beneficiile proprii (ceea ce fac de 32 de ani), va fi sfasiata intr-o noapte catre dimineata… nu mai e mult pana departe, nu?

  3. Degeaba, turcul nu cedează!!..Si dacă ar fi singurul, mai sunt croații,ungurii,slovacii…

  4. O sa intre in NATO Suedia si Finlanda cind o zbura porcu.

  5. Finlanda sta mult mai bine strategic,are granita de 1300 km cu Rusia fix pe orasele importante ale rusilor,fata de Turcia! In plus Putin sprijina infiintarea unu Stat Kurd,deci ce se face Ali Comicul Erdogan?
    Daca inchide stramtorile,il spulbera Rusia
    „Turcul, de e turc, şi tot te lasă întâi să mai mănânci şi apoi te omoară”

  6. Nu ai dreptate domnule Paulian Ionescu, nu cind porcu va zbura Suedia si Finlanda vor intra in NATO, ci va intra in NATO la calendele grecesti sau in prima zi de joi, dupa Miercurea Ciuc! Sau cel mai tirziu cind o face plopu pere si rachita micsunele!

  7. Tot asa va intra in UE si Ucraina, asa cum a afirmat Macron, care a spus ca Ucrainei ii va trebui circa 15-20 ani, insa Macron a uitat sa specifica ca este vorba de ani lumina !

  8. @Proverbe: Turcia a inchis deja strimtorile, inca de la inceputul razboiului in Ucraina.

  9. Erdogan nu este singurul care pune conditii la intrarea Finlandei si a Suediei la NATO. Croatia de asemenea impune conditile ei pentru a aproba intrarea Suediei si a Finladiei. Erdogan nu este o problema, deoarece conditia care vrea sa impuna nu are niciun fundament, curzii nu sint teroristi, terorist este Erdogan.
    Mult mai greu de resolvat este conditia care impune Croatia,asta pentru ca e vorba de o problema teritoriala intre
    Bosnia si Croatia dar care vrind ne vrind o implica si pe Serbia. Asta face ca treaba sa fie mult mai complicata. Este ca si cum te ai baga intr- un furnicar cu furnici otravitoare. Nu stiu cum UE poate resolva asemenea treaba

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.