CE a aprobat 100 de milioane de euro pentru pădurile româneşti

Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă românească în valoare de 100 milioane de euro, menită să sprijine regenerarea pădurilor deteriorate.

Schema va fi finanțată prin Mecanismul de redresare și reziliență („MRR”), în urma evaluării pozitive, de către Comisie, a Planului de redresare și reziliență al României (PNRR) și a adoptării acestuia de către Consiliu.

Schema este menită să îi sprijine pe proprietarii de păduri să promoveze regenerarea pădurilor în zonele afectate de incendii forestiere, de fenomene climatice nefavorabile, de infestări cu dăunători și de evenimente catastrofale. Sprijinul va lua forma unor granturi directe acordate proprietarilor privați și publici de păduri, precum și asociațiilor acestora.

Schema de ajutoare se va încheia la 30 iunie 2026.

Comisia a evaluat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, în special în temeiul Orientărilor Uniunii Europene privind ajutoarele de stat în sectoarele agricol și forestier și în zonele rurale pentru perioada 2014-2020.

Comisia a constatat că schema este necesară și adecvată pentru a încuraja regenerarea pădurilor. În plus, Comisia a concluzionat că schema este proporțională și nu va avea efecte negative nejustificate asupra concurenței și a schimburilor comerciale din UE. Pe această bază, Comisia a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Comisia evaluează cu prioritate măsurile care implică ajutor de stat cuprinse în planurile naționale de redresare prezentate în contextul Mecanismului de redresare și reziliență și a oferit orientări și sprijin statelor membre în etapele pregătitoare ale planurilor naționale, pentru a facilita implementarea rapidă a Mecanismului de redresare și reziliență. Versiunea neconfidențială a deciziei va fi disponibilă cu numărul de caz SA.102070 în Registrul ajutoarelor de stat, pe site-ul web al Comisiei privind concurența, de îndată ce vor fi fost soluționate eventualele probleme legate de confidențialitate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

10 Comentarii

  1. Regimul Fanariot Iohannis Nu se Dezminte !
    Interlopul Iohannis impreuna cu Complicii Austrieci si Germani au Chelit Muntii Carpati jefuind ca Tilharii la Drumul Mare Sute de Miliarde de Euro in Lemn iar acum vin cu Maruntis pentru ReImpadurirea Muntilor Nostri.
    ALUNGATI REGIMUL FANARIOT IOHANNIS CU FURCILE !!!

  2. Dupa ce pretenii diferitelor guverne au taiat de zeci de miliarde (luand in calcul si efectele colaterale) ni se arunca mizilicuri de bani, in loc de o banare totala a exploatarilor industriale. hai sictir !

  3. Bre,trebuie mers pe sens invers..Sa se plateasca la hectar proprietarii de padure pentru a n-o taia si ,astfel sa incurajeze sa puna copaci si cei care detin terenuri.De tai si vinzi butuc castigi odata,asa ramane si padure,ramane si aer curat,ramane si loc pentru ursi si alte salbaticiuni,ramane si fructe de padure bune de vanzare,ramane turism pe locuri sigure la cabane.Asta e drumul bre.Trebuie platit ca padurile SA NU FIE TAIATE de proprietari si sa-i faca pe alti sa impadureasca.Da nu cred ca se va intampla vreodata…Ratanii rumannesti cu legile sunt interesati mai intai de spaga primita de la austrici,decat sa faca ce este normal si corect.Ghinion.E la mintea cocosului ca acum o lege cu interzicerea taierei copacilor pe zece ani da la temelie mafiei lemnului..Da nu se vrea de politruci si organilie statului esuat.Rominia euriopeana,Rominia norr-maa-laaa,Rominia lucului binee fecut.Hi..hi..hi..dragii miei rumani.Ghinion.

  4. Schema este menită să îi sprijine pe proprietarii de păduri să promoveze regenerarea pădurilor în zonele afectate de incendii forestiere, de fenomene climatice nefavorabile, de infestări cu dăunători și de evenimente catastrofale.
    Dar in zonele defrisate datorita contractelor facute de Romania cu diverse tari europene pt.livrari de cherestea ,acolo nu se face nimic ,sau se astepta sa creasca padurea asa doar cu ajutorul naturii ? Ma intreb de multe ori cind vom avea niste guvernanti si presedinte de tara oameni normali si nu asa cum arata derbedeii astia la ora actuala care isi bat joc de tara si de romani ?

  5. Paduri si ecosisteme ruinate irecuperabil pe oricat de multi bani nu se vor mai reface. Paduri seculare n-au contat pentru partide cica romanesti, servicii secrete platite de la buget sa acopere mafii din care tot ei au facut parte de 30 si de ani. Iohannis se face ca nu vede ce-au distrus cu buna stiinta guvernele lui pe care le poate felicita pentru reusita lor din pandemie. Au dat lovitura definitiva.

  6. Sa nu credeti tot ce mint banditii astia de la putere, fie din Ro sau din UE. Stirea corecta trebuie interpretata astfel:
    Comisia Europeană a aprobat suma de 100 milioane de euro, menită să sprijine eficient defrisarea pădurilor romanesti.

  7. Normal, pana si CE a ajuns la concluzia ca padurile romanesti se taie prea incet. Trebuie mecanizate taierile, iar ptr asta trebuie investitii.

  8. @Valah, ai mare dreptate! Varianta oficială trece prin ceva ONG-uri. Decide Cel mai valoros Dulap. Paltonul va fi bonus!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.