Caricatura care sparge capul

Începând de azi, 24 august, călătorii care trec prin culoarul expoziţional din Terminalul Plecări al Aeroportului Internaţional Henri Coandă sunt întâmpinaţi de lucrările unor nume de marcă ale caricaturii româneşti şi internaţionale. Expoziţia de grafică satirică „Viaţa între două avioane – Aviatori celebri” este organizată de Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, în colaborare cu Uniunea Caricaturiştilor şi Federation of Cartoonists Organisations Romania.

Cristian Topan este preşedintele Uniunii Caricaturiştilor din România, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Caricatură pentru România şi a dezvăluit pentru Cotidianul mizele expoziţiei de la Otopeni: „Grafica satirică fiind un mod direct de adresare şi presa scrisă fiind într-un declin violent, trebuie găsite modalităţi fireşti de adresabilitate. Am întrebat de ce i se spune spaţiului în care avem expoziţia tunelul timpului şi mi-au spus că este culoarul care face legătura între terminalul plecări vechi şi cel nou. Toţi cei care expun de azi la aeroportul Henri Coandă fac parte din Uniunea Caricaturiştilor, cea mai mare asociaţie profesională a graficienilor satirici de la noi. Doi dintre expozanţi sunt chiar aviatori. Vasile Scripcaru a zburat în Al Doilea Război Mondial şi expune desene din 1945. Și Pavel Constantin a făcut şcoala de aviaţie. Este unul dintre cei mai apreciaţi caricaturişti din România la ora actuală. Publică în New York Times şi în Le Monde şi a adunat multe premii internaţionale”.

Trei luni de evenimente pe aeroport

Printre autorii expuşi se numără Puiu Găzdaru, Gabriel Rusu, Pavel Constantin, Eduard Mattes, Doru Axinte, Nicolae Lengher şi Liviu Stănilă. „Aeroportul e o lume, un mozaic cultural. Caricatura, ca limbaj non verbal, e o limbă internaţională. Comunică şi creează atât amuzament, cât şi un moment de destindere şi interes pentru călători. Mai ales că omul este prins în perioada în care aşteaptă şi nu se întâmplă nimic pe aeroport. Are ocazia să plece cu un portret făcut live. Pe toată durata expoziţiei vom avea aici evenimente, de la muzică live la lansări de carte”, arată Topan.

Expoziţia de la Aeroportul Henri Coandă rămâne deschisă până în luna noiembrie.Cristian Topan are propriile sale urme care dovedesc faptul că umorul nu rămâne nepedepsit: „Caricatura e un mod de adresare mult mai direct decât editorialul scris. Imaginea e mult mai puternică. Chiar şi în zone civilizate sunt caricaturişti pândiţi de puşcărie. Până şi în Franţa. În România a fost aşa în anii ’90. După un desen al meu cu un tată care pleacă de acasă şi îi spune copilului Dacă nu eşti cuminte, chem minerii, m-au căutat minerii şi mi-au spart capul. Nu cred că se mai poate întâmpla din nou la noi, dar presiunea internaţională asupra libertăţii presei se simte şi în România. E o presiune care se manifestă în diferite forme, cea mai agresivă mi se pare cea economică”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Tupa 152 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.