Cartel ALFA: Ar fi cuiul din coșciugul serviciilor publice

Sistemele de sănătate şi pensii sunt precare, subfinanţate şi marcate de inechitate, iar o eventuală reducere a contribuţiilor sociale nu va face decât să le precarizeze şi mai mult, susţine Cartel Alfa.

„O scădere a contribuţiilor sociale ar fi cuiul din cosciugul serviciilor publice. CNS Cartel Alfa respinge ferm astfel de propuneri şi cere revenirea la un sistem echilibrat de contribuţii între angajat şi angajator”, se arată într-un comunicat al confederaţiei sindicale.

Potrivit sursei citate, în mediul politic, precum şi în spaţiul public se discută ideea reducerii contribuţiilor sociale, cea mai recentă propunere fiind reducerea contribuţiei de asigurări sociale şi de sănătate (CASS) de la 10% la 5%. Alte iniţiative parlamentare vizează reducerea CAS (asigurarea pentru pensie), de la 25% la 20% sau plafonarea plăţii contribuţiei de sănătate.

„Ambele sisteme – şi sănătate, şi pensii – sunt precare, subfinanţate şi marcate de inechitate, iar astfel de iniţiative nu fac decât să le precarizeze şi mai mult. Accesul persoanelor cu venituri mici la servicii publice va fi şi mai dificil decât în prezent. Dacă luăm în considerare structura veniturilor populaţiei, practic cea mai mare parte a cetăţenilor va avea de suferit, câştigătorii fiind o categorie îngustă de privilegiaţi, cei cu venituri mari şi foarte mari, care îşi vor permite costurile din sistemul privat, precum şi operatorii privaţi”, subliniază comunicatul.

Sindicaliştii arată, în context, că, deşi la intrarea în sistemul medical a operatorilor privaţi angajamentul a fost că nu vor accesa fonduri publice, în prezent o parte semnificativă din fondurile publice din sănătate sunt direcţionate acum către aceştia, în timp ce sistemul public, cel care oferă servicii de urgenţă întregii populaţii, non-stop şi nediscriminatoriu, este cronic subfinanţat.

În plus, ei consideră că România nu are o problemă privind taxarea ridicată ci cu distribuţia injustă a poverii fiscale, arătând că lucrătorii suportă cea mai mare parte din efortul financiar pentru finanţarea serviciilor publice, respectiv 35% din salariul lor, pe când media europeană este 15%, iar în ţări precum Belgia, Italia, Spania, Finlanda, Suedia lucrătorii plătesc chiar mai puţin, restul costurilor fiind în sarcina capitalului (angajatorilor).

„CNS Cartel ALFA a arătat în plângerea sa către Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) că modul în care este aşezată povara fiscală în România încalcă prevederile Convenţiei 102 privind normele minime de securitate socială, ratificată. Aşa cum au avut ocazia să constate milioanele de cetăţeni români care au migrat (definitiv sau temporar) spre alte ţări cu un nivel de trai mai bun, sistemele publice de protecţie socială şi de sănătate sunt menţinute printr-un nivel de taxare care este destul de ridicat. Diferenţa este că taxele sociale nu sunt suportate aproape integral de lucrători, ci sunt distribuite echitabil în societate, între capital (angajatori) şi lucrători”, subliniază comunicatul citat.

În ceea ce priveşte contribuţia la fondul de pensii, situaţia este similară, potrivit Cartel Alfa. În condiţiile în care nivelul pensiilor pentru actualii pensionari este atât de scăzut, cu excepţia „sfidătoare” a unor categorii de privilegiaţi, exceptaţi de la principiul contributivităţii, iar în anii următori se anticipează o creştere a numărului de beneficiari, orice propunere de reducere a nivelului de contribuţie, fără a indica o altă sursă de finanţare, ascunde de fapt intenţia de a distruge complet sistemul public şi de a-l înlocui cu cel cu capitalizare, administrat privat.

„Să nu uităm că în PNRR a fost inclusă măsura creşterii cotei de contribuţie la Pilonul II, cu un procent mai mare decât stabilea iniţial legea. Legea 411/2004 prevedea creşterea treptată a cotei pentru pilonul II până la 6 puncte procentuale (din cele 35 pp contribuţie CAS, angajat+ angajator). După ajustarea la transferul de contribuţii, cele 6 puncte procentuale reprezintă 4,2 pp. În schimb, PNRR a stabilit ţinta de creştere la 4,75 pp, fără vreo consultare sau acord politic în acest sens. În concluzie, CNS Cartel ALFA respinge orice iniţiativă de reducere a contribuţiilor sociale în România şi cere în schimb revenirea la un sistem de distribuţie a poverii fiscale între capital şi lucrători mai echitabil, prin trecerea unei părţi din contribuţiile lucrătorilor înapoi la angajatori”, se precizează în document.

Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa a fost înfiinţată în 1990, este reprezentativă la nivel naţional, reuneşte 38 de federaţii sindicale la nivel de sector şi coordonează activitatea a 42 de filiale teritoriale, interprofesionale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. Și cui îi pasă de ce ziceți voi!…infractorii din guvern au alte preocupări, cum să pună mâna pe banii de la mue!…
    Conducătorul se gândește unde să plece după alegeri, șefii partidelor politice încep atragerea de cretini, de criminali economici în bărcile lor…
    De români, de țară nici dracul nu se mai gândește…
    Caz concret privind bugetul de stat!…calcul greșit și minus 10 miliarde de lei !…adică vreo 2 miliarde de euro s-au dus pe apa sîmbetei!…din prostie, incompetență…

  2. v-ati obisnuit cu bani pentru CRIMA ORGANIZATA SHPAGARILOR! CASS SA FIE CALCULAT CUM ERA INAINTE, IN ASA FEL INCAT FIECARE ROMAN SA POATA PLATI SI SA AIBA ACCES LA SERVICII DE SANATATE PU-BLI-CE!! dai o gramada de bani la sanatate ca sa fii ucis cu INDIFERENTA SI CHIAR INTENTIONAT CU „MEDICATIA” O-ME-SE IN SPITALELE LAGARE DE CONCENTRARE EXPERIMENTALE! TREZESTE-TE GHEORGHE! TREZESTE-TE IOANE!

  3. Noi nu avem sindicate decât cele plinie de securiști slugi la partide

  4. Alooooo Sindicatele Crimei, cati platesc, dar beneficiaza toti ???

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.