Cât ar costa bugetul de stat introducerea programului „Prima Casă” în Darea de plată

Introducerea programului Prima Casă în legea dării în plată ar amplifica deficitul bugetar cu un miliard de euro, a declarat Enache Jiru, secretar de stat în Ministerul de Finanţe. Potrivit acestuia, neexceptarea Primei Case în actul normativ va face programul neatractiv, întrucât garanţia statului ar deveni nulă în condiţiile dării de plată, iar băncile nu ar mai fi interesate de program.

Trecerea amendamentului conform caruia garanția statului ar trebui sa fie extinsă si in cazul dării în plată ar aduce intr-un prim scenariu un deficit bugetar de un miliard de euro. Calculele lui Enache Jiru pleacă de la faptul ca statul a acordat 160.000 de garanții in programul Prima Casă. În total, garanţiile statului din programul „Prima Casă” se ridică la 3,15 miliarde de euro. În perioada 2009-2011, statul garanta 100% creditul, iar apoi garanţia a fost redusă la 50% Oficialul a vorbit şi de o ipoteză în care garanţia statului ar acoperi toate creditele imobiliare acordate şi nu doar programul Prima Casă, unde există garanţii. „50.000 de români ar putea lăsa cheia la bancă dacă garanţia statului ar acoperi şi riscul dării în plată”, a afirmat Jiru. Conform reprezentantului Finanţelor, România se împrumută, în prezent, la costuri minime atât de pe piața internă cât și de pe piețele externe, însă primește întrebări de la investitori, inclusiv cu privire la inițiativa legislativă privind darea în plată, din care reiese un potențial de îngrijorare.

„România are o mare încredere din partea investitorilor, însă aș atrage atenția să nu stricăm ceva ce deja am construit și este bine construit, pentru că toate se vor repercuta în bugetul de stat prin creșterea costurilor cu datoria publică. Trebuie să ne gândim la orice risc oricât ar fi de mic. Ceea ce percepem noi este că parcursul acestei inițiative privind darea în plată poate manifesta un risc destul de mare asupra statului. (…) Recent am avut o redeschidere de emisiune de obligațiuni. În procesul de due diligence, în general, România primește întrebări care se reflectă în actualizarea prospectului. (…) Și, în întrebările primite, simțim un potențial de îngrijorare referitor la ce se întâmplă cu legea dării în plată. Nu ne-am dori ca aceste îngrijorări să se reflecte în costurile cu datoria publică”, a explicat Jiru în cadrul unei conferințe pe teme de dezvoltare regională. El a reamintit că, în 2007, statul se împrumuta la o dobândă medie de 7%, iar în perioada de criză, 2008 — 2009 dobânda la o lună urcase peste 14%, adică o dublare a costurilor. „Din cauza faptului că România nu mai avea acces la finanțare externă, s-a apelat la programul cu FMI, CE și BM și abia în martie 2010 a ieșit pe piețele externe și s-a împrumutat la o dobândă surprinzătoare de 5%”, a mai spus oficialul MFP. Senatorii au adoptat, recent, în unanimitate, proiectul legii privind darea în plată a unor imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite. Ei au respins un amendament care prevedea excluderea din lege a programului ”Prima casă” și au introdus un altul care se referă la faptul că pentru stingerea creanței dintr-un contract de credit prin dare în plată, valoarea contractului de credit, la momentul acordării, nu trebuie să depășească 150.000 euro, sumă calculată la cursul de schimb al BNR în ziua încheierii contractului, garantat prin ipotecă asupra unui bun imobil cu destinație de locuință.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.