Cât contează Ziua Națională pentru români

Cât contează Ziua Națională pentru români? Sau, de fapt, mai contează Ziua Națională pentru români?   Reveal Marketing Research a desfășurat un studiu pentru a afla care sunt planurile românilor în această perioadă, dar și cât de apropiați sunt de țara noastră în ceea ce privește consumul produselor românești. 

  • După 1 Ianuarie (36%), Ziua Națională este sărbătoarea națională preferată a românilor (30%).
  • 42% dintre români vor petrece Ziua Națională acasă, unde vor alege să se relaxeze
  • Legumele și fructele sunt considerate cele mai calitative produse românești (23%), urmate de vin (16%)

Revelionul, mai important pentru români decât Ziua Națională

Deși sărbătoarea națională preferată de cei mai mulți români din mediul urban este ziua de 1 Ianuarie – Anul Nou (36%), Ziua Națională a României ocupă poziția a doua, considerată sărbătoarea națională preferată de 30% dintre respondenți. Pentru persoanele peste 55 de ani, 1 Decembrie ocupă poziția 1 în topul sărbătorilor preferate (49%).

Ziua Femeii este sărbătoarea preferată a 13% dintre români, iar Ziua Copilului a 12% dintre aceștia. Pentru tinerii între 18-24 de ani, Ziua Copilului este semnificativ mai puțin importantă (3%), aceștia sărbătorind în mai mare măsură Ziua Femeii sau Ziua Europei. Ziua Muncii și Ziua Monarhiei sunt preferate de puțini români, acestea scorând 2%.

Cum vor sărbători românii Ziua Națională a României

42% dintre respondenți declară că vor sărbători Ziua Națională a României acasă, unde se vor relaxa, într-o măsură mai mare persoanele peste 55 de ani (52%). Un sfert dintre români vor organiza și o masă festivă în familie sau cu prietenii, iar 14% declară că vor participa la paradele și evenimentele organizate pe 1 Decembrie.

28% dintre românii din mediul urban vor profita de minivacanța de săptămâna aceasta pentru a părăsi orașul pentru un concediu. Tinerii între 24 și 34 de ani vor pleca în concediu în perioada aceasta într-o măsură semnificativ mai mare (34%).

Dintre aceștia, o treime declară că va merge la munte, 28% vor vizita rude iar 18% vor alege să viziteze un alt oraș din țară. Un procent mai mic, 7% dintre cei care vor pleca în concediu în perioada următoare, vor părăsi țara sau vor vizita prieteni în altă zonă a țării.

Alimentele românești sunt considerate net superioare celor produse în afara țării

Pentru 47% dintre românii din mediul urban originea sau țara producătoare este relevantă în alegerea produselor pe care le achiziționează. Pentru persoanele peste 45 de ani aceasta este semnificativ mai importantă (65%). Mai mult decât atât, două treimi dintre respondenți declară că verifică originea produselor în magazin, înainte de achiziționare.

În urma rezultatelor studiului realizat de Reveal Marketing Research, putem observa că produsele românești sunt preferate într-o măsură semnificativă celor importate. Românii consideră legumele și fructele cea mai bună categorie de produse românești, cu 23% dintre respondenți considerând acestea ca fiind de cea mai bună calitate. Vinul este considerat cel mai de calitate produs românesc de 16% dintre români, iar apa îmbuteliată de 12%.

Produsele românești de o calitate superioară celor importate sunt considerate a fi cele alimentare. 97% dintre români consideră lactatele românești ca fiind mai calitative decât cele străine. Valori asemănătoare întâlnim pentru carne (96%), legume și fructe (96%), apa îmbuteliată (96%), dar și pentru produsele de bază (făină, ulei etc) (94%) și produsele de patiserie (94%).

Pe de cealaltă parte, românii consideră într-o proporție semnificativă (77%) că automobilele produse în afara țării sunt de o calitate superioară celor românești. Aceeași situație o întâlnim și în cazul articolelor vestimentare, pentru care 55% dintre români consideră că cele importate sunt mai calitative decât cele produse în România.

Pentru tinerii între 18 și 24 de ani se observă o tendință marginală de a considera produsele din afara țării ca fiind mai calitative decât cele românești, în particular pentru categoriile de produse non-alimentare (diferența ponderată este de 10% în medie pentru toate categoriile măsurate).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

19 Comentarii

  1. poporul roman nu mai exista. Au reusit occidenatalii in ultimii 30 de ani ce nu au reusit turcii, maghiarii, polonezii si rusii in sute de ani la un loc adica sa ne faca praf

  2. Victor,meriti o ciorba a saracului deseara.Nu vezi decat partea rea a lucrurilor.Nu vezi ca Romania nicicand nu a dus-o mai bine ca acum,in orice fel ai privi lucrurile?.Primesti ciorba cu un polonic de sare ca sa-ti stea in gat biet on al strazii.Nu ti-e rusine sa arunci cu otrava in tara care te hraneste si a carei limba o vorbesti ?Ce ai fi vrut omul Lui Dumnezeu?:Sa fim sub umbrela rusilor?Subdezvoltare ,crima,izolare,dispret,astea doresti?NATO inseamna securitate,Europa inseamna democratie si prosperitate.Cu un pret desigur:sa muncesti si sa fii cinstit.Ma adresez puhoaielor de contestatari nimeni in drum, ca dumneata:ce va apucat sa manjiti si sarbatoarea nationala?Cu otrava voastra viziunii voastre halucinante si rautacioase la culme?Daca v-as vedea pe strada as trece pe cealalta parte.Nu de frica,ci de dispret.Fiti iubiti,de negura,trolii lu tata.Ghita din Bihor.

  3. Ce sa mai conteze o zi nationala pusa ca dracu in prag de iarna, la 1 decembrie! este total insipida si incolora!
    Nici nu se compara cu fosta zi de 23 Aug, cand romanul simtea cu adevarat ca traieste o Zi Nationala. Era o zi la care nu trebuia sa renuntam, de parca ne-ar fi rusine ca la 23 Aug 1944 am rupt alianta cu Germania hitlerista……[Rumburak]

    • Draghe Dec=vax, dacă nu ști istorie, nu trebuie să te lauzi. Data de 1 Decembrie 1918 este o victorie la care Românii au visat sute de ani.

  4. Adevarata zi nationala este 10 Mai. Ziua de 1 decembrie a fost decisa de puterea securista, condusa de Ion Iliescu si perciunatii de langa el.

  5. Exemplu ar trebui sa plece de la varf, de la primul om, la parlament, la guvern si ultimii suntem noi aia 14 milioane numarti 24. Tara asta ne minte in fiecare zi din 365,25 de zile pe an. Ne mint ca e bine, ne mint ca nu e inflatie, ne mint ca nu se taie paduri, ne mint ca nu e saracie lucie, ne mint ca suntem 24 de mil, ne mint ca nu se vinde tara hectar cu hectar la straini, ne mint ca suntem beneficiarii acestei tari cand ei van toate resursele, gaz, petrol, ape, minerale etc. Cat conteaza ziua nationala? Nu stiu, spuneti-mi voi. Asta cu faza ca facem gratar sau iesim la petrecere este pentru prosti, din seria am intrebat 100 de romani. In afara ca e zi libera nu inseamna nimic. Sunt atatia tradatori de tara in jurul nostru care nu iubesc tyara asta incat peste 5 milioane si-au luat campii prin afara. Mai urmeaza multi. Aceasta tara va fi umpluta cu nepalezi, vietnamenzi, bangladezi etc. Asa e ziua nationala a Romaniei. O mascarada, care sa creeze aparenta ca existam ca le pasa…
    Ar trebui sa ne intrebam bunicii ce a reprezentat pentru ei ziua nationala si Romania. Oameni care au luptat in ambele razboaie mondiale, care au facut si lagar 7 ani prin Rusia, au extras carbune sa aiba economia energie sa se ridice o tara.

  6. Am fost din aceia care pe viscol si lapovita cu stegulet in mana, ma duceam sa vad parada militara.
    Dar ce sa vezi??? Niste militari cu pensii speciale de la 30 la 60 milioane si tu profesor sau inginer cu 11 milioane.
    Si acesti militari s-au aliat cu evvreii care capusheza Ucraina.
    Ugraina tara ugrilor care ocupa ilegal Insula Serpilor si Sudul Basarabiei pamanturi romanesti cu 1 milion jumate de romani in sclavia evvreiasca.

  7. Va veni o vreme în care cei care-au uitat de Țară îşi vor plânge amarnic risipirea lor. Neiubirea de Țara ta este neiubirea de tine insăți, române! Mulți sunt cei ce te vor prost, slab și risipit în nimic, te ispitesc cu ce au alții, te învată să disprețuiești ce e al tău, rădăcinile care ți-au dat viață, te vor amnezic, fară vlagă, fără simțire pentru a le fi lor lesne… Eu rămân cu nădejde şi atâta ştiu că valul ce pleacă, mereu se va întoarce la țărmul lui… În noaptea risipirîi noastre, cândva, tot vor răsări zorii de zi. Țara mea, te iubesc în fiecare clipă dată mie!

  8. Au fost odata aceste zile sarbatorite cu bucurie! De cand cu plavanul si guvernele miele, s-au transformat tacit si pe nevazute in comemorari de orice! Bucuria politicienilor privind comemorarile generalizate, au devenit scarba cetatenilor romani oriunde s-ar afla! Asa ca, vrem multi cetateni romani sa comemoram disparitia acestei gloate cu luxul in gat, nesimtirea la purtator si dara de ura viscerala pe mecla fiecarui bugetar cu pensii nesimtite?!

  9. Ziua națională a româniei e în 24 Ianuarie!…parca atunci s-a format românia!…
    Pentru aurolaci care nu înțeleg această dată citiți istoria adevărată a româniei!…

  10. Nu trebuie să ne comportăm că pupăcioșii de ghiuluri de la Victoria și Cotroceni ,noi trebuie să iubim România ?? noastră frumoasă și să o prețuim pt că e o adevărată comoară ❤️??

  11. Roman este un cuvant in sanscrita veche de acum 6 mii ani si insemna OM. Romania inseamna tara oamenilor.
    Romanii latini Ro…Mani, Man inseamna tot om. U..Man, U…Mani.
    Greaca si Latina au multe cuvinte din Sanscrita pentru ca Danscrita erea o limba religioasa casi acum ,inca se mai folosedte in templele budiste chiar in japonia, Tibet, India, Coreea.

  12. Salutam contributivii cartitori!
    Si de Ziua Nationala.

  13. De 1 decembrie trebuie sa dam foc la steagul asta de parca ar fi facut cineva ur!na pe el. O mizerie de steag comparativ cu blazonul Valahiei.

  14. Adunarea de la Alba Iulia s-a desfășurat luni, 1 decembrie 1918.
    În Vechiul Regat era ziua de 14 decembrie 1918 !
    Deci, corect : Adunarea de la Alba Iulia a avut loc la data de 1/14 decembrie 1918 !
    Cu o zi înainte ,la 30 nov/ 13 decembrie 1918 a avut loc demonstrația tipografilor din București în Piața Teatrului Național , împotriva războiului imperialist.

  15. Ziua nationala este 30 noiembrie ziua sfantului Andrei, ziua crestinarii noastre !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.