Cât de greu ajungi să produci energie

Consiliul Concurenței și Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) au finalizat recent studiul privind accesul investitorilor pe piața de producere a energiei electrice din surse regenerabile. Această variantă finală a studiului este publicată după ce Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) a transmis o serie de observații la recomandările inițiale.

ACUE a adus în discuție aspecte legate de modificarea legislației aplicabile în domeniul racordării la rețea și armonizarea procedurilor de racordare la nivelul operatorilor de distribuție. Problemele semnalate de studiu, în ceea ce privește intrarea pe piața producției de energie electrică din surse regenerabile, includ dificultăți legate de procesul de autorizare administrativă, birocrație, procese netransparente și durata mare de emitere a avizului tehnic de racordare (ATR).

Alte obstacole identificate includ un cadrul legislativ interpretabil și insuficient, investiții insuficiente în dezvoltarea rețelelor de energie electrică, lipsa de experiență în lucrul cu proiecte regenerabile a personalului implicate în diverse etape ale procesului de autorizare, precum și dezvoltarea unor investiții cu caracter speculativ.

Consiliul Concurenței și ANRE au emis recomandări către Ministerul Energiei, operatorul de transport și sistem și operatorul de distribuție pentru eliminarea barierelor legislative, birocratice și financiare, precum și pentru soluționarea problemelor generate de dezvoltarea insuficientă a rețelelor electrice în procesul de racordare la rețea.

Printre propunerile făcute se numără implementarea unui modul „one-stop-shop” pentru obținerea licenței în domeniul producției de energie electrică din surse regenerabile, integrat în cadrul Punctului de contact unic electronic pentru licența industrială. Aceasta ar simplifica procedurile și ar reduce timpul de acordare a licențelor și de racordare la rețea, oferind o abordare transparentă și uniformizată.

Recomandările vizează și nevoia de pârghii legislative care să prevină investițiile cu caracter speculativ și o corelare mai bună a legislației pentru reducerea duratei procesului de racordare. Este subliniată importanța elaborării și implementării strategiilor pentru energiile regenerabile, împreună cu identificarea unor noi surse de finanțare a dezvoltării rețelelor.

În ceea ce privește finanțarea lucrărilor de întărire a rețelelor electrice, se recomandă utilizarea schemelor de sprijin pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile, având în vedere că costurile de racordare pot fi prohibitiv de mari. Armonizarea procedurilor la nivelul operatorilor de rețea, actualizarea constantă a informațiilor și organizarea de programe de instruire pentru personal sunt alte aspecte abordate în recomandările emise. Studiul vine ca o completare a demersurilor recente ale Consiliului Concurenței privind restricționarea accesului pe piață pentru producătorii de energie din surse regenerabile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

3 Comentarii

  1. În loc să scrieți zi de zi că totul este despre sărăcirea noastră, lăudați, zi de zi, pe ocolite, pe nedrept, recuperatorii.

  2. Cum sa legi la retea niste surse imprevizibile in generarea de energie ? Pe Greta si pe Ursula de la Ojdula le inteleg, lupta femeii cu roata dintata, dar sa vina unii cu 12 clase sa pretinda asa ceva ? Reteau nu este o vidanja in care sa bagi energie aleatorie si fara rost ! Bajeti, reveniti-va, duceti gunoiul si reveniti la masa. In Romania, totul se stabileste la o masa, la care unii servesc si altii consuma. Poate asa intelegeti o faza simpla: cum sa aduci la masa niste mancare necomandata sau cum sa servesti un fel pe care nu-l ai in bucatarie ? Ati vazut, la masa se intelege totul, mai mult la popota.

  3. cert este doar ca in producator de energie si un speculator in energie sunt incompatibili (cine afirma altceva este fie idiot fie interesat)…normal ca exista surse energetice regenerabile „pacatoase” din pdv al predictibilitatii (cea eoliana fiind in top!) dar daca am avea mai multi specialisti tehnici (in regulatoare de viteza si tensiune si protectii) si mai putine otrepe birocrate si corupte in institutiile care se ocupa de energie producatorii ar avea castig de cauza in fata speculatorilor,,,ar mai fi de discutat tehnic pe marginea acestui subiect dar nu intr-un comentariu,,,pentru speculatori am o propunere provocare (ca tot se pricep la „economia de piata” capitalista) : sa caute o cladire cat mai inalta si sa se arunce cu ONOARE (ti-ai gasit onoare la speculatori) in gol, poate plutesc pe „norii energetici” speculativi…noi ceilalti ne multumim cu o energie reala, din cat mai multe surse (fie ele si impredictibile, fara nevoia ancestrala de retea de putere „infinita”) extrem de ieftina care sa ne ajute sa tinem si inflatia sub 1% fara jutorul lui manole/bnr

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.