Cât de pregătit este Vestul pentru un război pe care el însuși îl anunță

Într-un recent articol publicat de The Times, istoricul Niall Ferguson scrie că nu doar Israelul a fost luat prin surprindere de atacul Hamas – și Statele Unite au fost surprinse de multitudinea fronturilor pe care hegemonia le este amenințată. Niall Ferguson consideră că lumea a intrat demult în Al Doilea Război Rece iar acum se aproprie de un nou război mondial. Negocierile pentru încetarea conflictului din Israel sau din Ucraina nu ar putea pune capăt decât conflictelor pe două fronturi ale acestui război, cele care, prin apropierea lor geografică și ideologică de Vest sunt cele mai vizibile și percepute ca fiind cele mai dramatice. Însă marele război actual înseamnă și războiul pentru rutele comerciale și resursele Arcticii, războiul din Pacific, războiul submarin, cel din spațiu, multitudinea de conflicte civile locale, războaiele dintre bandele ce își creează adevărate state și narcostate în țări considerate civilizate.

Precedentele mari războaie au fost câștigate nu numai datorită unor conduceri militare și politice competente, ci și prin forța industrială și controlul resurselor naturale. Are oare Vestul atuurile necesare pentru a câștiga un mare război în acest moment? Este  o întrebare pe care și-o pune sociologul american Joel Kotkin.

 

„Un război în secolul 21 ar opune Vestul și pe aliații săi asiatici – în primul rând Japonia, Coreea de Sud și India, unei alianțe asemănătoare ”pactului de oțel” dintre Germania nazistă și Italia fascistă. Ar fi o alianță între China, Rusia și Iran.

Pentru a contracara aceste trei state, Vestul nu are nevoie de un ”Green New Deal”, ci de ceva asemănător New Deal-ului din anii 1930 – un program care să întărească infrastructura, producția de energie și producția industrială. Aceste politici au pus bazele pe care America și aliații ei au devenit ceea ce Franklin Roosevelt numea ”arsenalul democrației” și au permis SUA să devină sprijinul principal în lupta împotriva fascismului.

În acest moment, orice încercare de reindustrializare a Vestului ar stârni opoziția elitelor americane. Asta înseamnă și opoziția unor giganți precum BlackRock care, prin politica sa de Guvernanță de Mediu, Socială și Corporatistă încearcă să promoveze investiții în firme care au aceeași obsesie a emisiilor zero de carbon. În practică, aceste politici perpetuează hegemonia industrială a Chinei, în vreme de BlackRock își extinde afacerile în China, cel mai mare poluator global.

Ideologii pieței libere au jucat și ei un rol în dezindustrializarea Vestului. Consultanții și investitorii au promovat delocalizarea producției de bunuri esențiale și strategice. Între 2004 și 2017, SUA au scăzut de la 15% din producția industrială mondială, la 10%. Deficitul comercial cu China a dus la pierderea a 3,7 milioane de locuri de muncă în America. Începând din 1965, SUA și UE și-au redus la jumătate procentul din producția industrială cu valoare adăugată mare, ajungând la 33%, de la 65% din totalul mondial.

Este puțin probabil ca potențialii inamici ai Vestului să facă aceleași greșeli. Ei atacă pe mai multe fronturi – Rusia lovește Ucraina, arabii lovesc avanpostul vestic din Israel, iar China se pregătește să ia Taiwanul. Vestul este prost pregătit pentru aceste provocări. Un studiu al Centrului pentru Studii Strategice Internaționale arată că, înaintea atacului Hamas, SUA aveau deja probleme cu rezervele de arme și sisteme de luptă pentru a asigura antrenarea militarilor ucraineni și susținerea efortului de război al Ucrainei.

Nu este adevărat cp SUA poate compensa actuala dependență de importuri prin investiții și dominația la nivel tehnologic. Deficitul net al SUA în materie de comerț cu produse high-tech a fost de 242 de miliarde de dolari in 2022, iar anul acesta pare să urmeze aceeași tendință. Este vorba și despre componente necesare pentru armament, multe dintre ele fiind produse in China. Dependența poate crește dacă China va invada Taiwanul, acolo unde se produc multe componente necesare industriei americane. Taiwanul este esențial pentru Apple, Intel, AMD, Nvidia, acolo se produc semiconductoare pentru avioanele F-35. Ce se va întâmpla dacă China va pune mâna pe aceste componente critice?

Puternicul lobby pentru energia regenerabilă ajută China să obțină dominația la capitolul ”industriilor verzi”. China are control asupra metalelor rare și a tehnologiei prelucrării lor. China are monopol virtual asupra industriei energiei solare și produce acum de două ori mai multe vehicule electrice decât SUA și UE la un loc. Ecologiștii radicali din Vest laudă acest progres al Chinei, fără a vedea însă că această țară construiește centrale pe cărbune și emite mai multe gaze cu efect de seră decât toate țările dezvoltate luate împreună.

China primește un cec în alb pentru a polua, în timp ce politicile verzi slăbesc industria occidentală. Dezindustrializarea este vizibilă în California, dar și în Germania, campionul industrial al Europei.

Dar lupta nu este pierdută. O evoluție pozitiva este faptul că SUA au devenit producătorul dominant de carburanți. În timpul războiului de Yom Kippur, în urmă cu 50 de ani, producția americană de petrol stagna și SUA depindeau de petrolul din Orientul Mijlociu. Acum, SUA exportă patru milioane de barili de petrol pe zi, precum și gaze naturale. SUA sunt cel mai mare exportator de gaze naturale lichefiate din lume. Aceste evoluții au generat însă o opoziție din partea a ceea ce unii numesc ”industria anti-industrie”, un complex de ONG-uri și corporații care învârt 4,5 miliarde de dolari în fiecare an. Această rețea de grupuri de activiști primesc sute de milioane de dolari din parte unor oligarhi precum Michael Bloomberg, Laurene Powell Jobs, Jeff Bezos sau John Doerr, pentru a promova energiile regenerabile și pentru a reduce sectorul energetic tradițional.

Prin urmare, dezvoltarea industrială rapida este imposibilă în contextul actualei agende eco, deoarece costul energiei amenință o mulțime de industrii. Dacă este să se pregătească de o mare confruntare, Vestul ar trebui să observe că autosuficiența energetică este un element critic pentru securitate.

Opoziția față de energia nucleară a ajutat Rusia să devină campioană la îmbogățirea uraniului, cu 46% din capacitatea mondială.

Unii lideri europeni, precum Emmanuel Macron și Pedro Sanchez, și-au dat seama cât de importantă este reindustrializarea continentului. În SUA, schimbările climatice și mediul preocupă foarte mult doar 5% din populație. Până și administrația Biden a recurs la măsuri mai dure pentru a face față provocării chineze în materie de știință și tehnologie.

Cu toate acestea, puterea militară este ignorată de multe state vestice. Armata SUA a ajuns să aplice ”strategii climatice”, în vreme ce rezerva de muniție se reduce și pregătirea de luptă a militarilor a scăzut. Lucrurile stau la fel în Europa, unde armatele sunt atente la schimbările climatice, iar serviciile secrete au ajuns să prioritizeze drepturile LGBT, în loc să se axeze doar pe factorii de descurajare a potențialilor inamici.

Vestul nu mai poate nesocoti amenințarea reprezentată de obiectivul Chinei de a domina lanțurile de producție și de a deveni superputerea globală până în 2050, obiectiv care acum pare mai tangibil decât obiectivul Vestului de ”build back better” sau de a impune ”marea resetare” prin descreștere economică.

Intrăm într-o perioadă cu primejdii, iar Vestul trebuie să prioritizeze întărirea armatelor, a industriei și resurselor de energie. Nu se observă însă că liderii occidentali se ridică la înălțimea acestor provocări. Însă, așa cum au demonstrat precedentele conflicte globale, acest lucru a fost posibil. Întrebarea este dacă acum Vestul va avea suficient timp și suficientă voință pentru a face ca acest lucru să se întâmple din nou”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 15

38 de Comentarii

 1. “ Ideologii pieței libere au jucat și ei un rol în dezindustrializarea Vestului. Consultanții și investitorii au promovat delocalizarea producției de bunuri esențiale și strategice. Între 2004 și 2017, SUA au scăzut de la 15% din producția industrială mondială, la 10%. Deficitul comercial cu China a dus la pierderea a 3,7 milioane de locuri de muncă în America. Începând din 1965, SUA și UE și-au redus la jumătate procentul din producția industrială cu valoare adăugată mare, ajungând la 33%, de la 65% din totalul mondial.”
  porostia vine la plată
  cum zic ăștia : https://www.youtube.com/live/BBkL6dn2b-E?si=4qkND3XMtHrqs4n0c
  aici : https://www.youtube.com/live/BBkL6dn2b-E?si=4qkND3XMtHrqs4n0
  sau pe scurt dacă n-aveți timp de academic care se miră că uite după ce-am făcând am pormit “sanction war” am observat că ceea ce merge cu țări mici nu merge cu țări mari.
  (editat)-ul care trebuia să rupă spinarea Venezuelei , Iranului ori României lui Ceușescu nu merge cu Rusia și “ne-a” crea doar necazuri când l-am încercat cu Huawei .
  Știți ce ? Din partea celor de la la Huawei ZTE ori DJI (editat)de voi am o vorbă să vă spun.
  Ba p-a mamii voastre.

 2. Articol naiv ! Razboiul termo-nuclear total va izbucni in curand deci nu va mai fi timp sa domine China lumea obiectiv care va fi cica atins in 2050 cand foarte probabil nu va mai exista o lume care sa fie dominata. China stie foarte bine asta shi construieshte cat poate de repede arme nucleare singurele care conteaza acum totushi este inca mult in urma Rusiei shi SUA. Din disperare stiind ca razboiul este aproape Chinezii construiesc bombe ne-nucleare care seamana perfect cu cele nucleare sperand ca Americanii care vor incepe razboioul termo-nuclear total le vor distruge pe alea confundandu-le cu cele nucleare reale. Americanii spera sa cashtige razboiul termo-nuclear total pe care ei il vor incepe shi sa ucida totzi Rushii, Chinezii shi … Indienii cea ce Indienii stiu foarte bine deci e exclusa orice aliantza SUA-India. Narendra Modi stie foarte bine asta shi l-a exclus pe spionul American Rahul Gandhi din parlament. Daca asta se va intampla nu va fi pace caci Americanii vor continua sa ucida in primul rand „rasa Latina”: Romanii, Mexicanii, Francezii, Italienii, Spaniolii, Argentinienii, Brazilienii, etc. shi Lula stie foarte bine asta shi probabil stie shi Iohannis dar nu-i pasa el fiind German.

 3. Kuotkin ăsta (seamănă perfect cu actorul Richard Dreyfuss, zici că-s frați… inclusiv întru Iahve) își face iluzii că „în primul rînd Japonia, Coreea de Sud și India” ar fi aliații S.U.A.
  Poate că Coreea de Sud ar fi tentată să fie de partea amerlocilor, de spaima Japoniei. Da’ va fi instant contracarată de Coreea de Nord comunistă.
  Japonia ce motiv ar avea să fie pro-amerlocă? Bombardamentele nucleare din 1945, cu sute de mii de civili arși și pulverizați, comemorați în fiecare an? Orice guWern japonez ce ar măcăni despre intrarea țării în război alături de Marele Lickurici va fi doborît imediat, și li se va tăia capu’ în ziua următoare!
  India? DE CE să vrea să intre într-un război? Ca să-i scadă populimea? …și de ce ar fi împotriva Rusiei sau Iranului? „Așea, bre!”? Dușmanu’ e Pakistanu’ pro-amerloc, despre care Kuotkin nu ciripește nimicuța! Da’ împotriva Chinei de ce ar fi? Ca să ocupe Himalaya și pă versantu’ opus? HAHAHAHA! Cine se bate pentru niște stînci golașe, alfel decît cu pumnii? …aaa, Marele Lickurici, pentru deșertu’ dîn Arizona, ca să-i împingă pă mexicani cît mai departe dă cîmpiile fertile!
  Apropo, Ariel Kuotkin ăsta ot Tel-Aviv nu-și pune problema că Mexicu’, fie șî dîn simpatie lingvistică păntru Venezuela, ar putea participa la un război împotriva Marelui Lickurici? Mai ales că jumătate din teritoriul ce-l avea la 1845 a ajuns atunci parte a S.U.A., prin RĂZBOI! Mexicul și Venezuela adună lejer 10 milioane de soldați, la care se mai adaugă 10 milioane migrați în S.U.A., batjocoriți zilnic în timp ce sunt exploatați.

 4. Cu frontiera sudică făcută ciur, cu orașele sufocate de Fentanyl, cu o intelectualitate aproape unanim neo-marxistă și cu o datorie externă de dimensiuni astronomice, Li🌈icia e în pragul colapsului.
  Si-i trage în prăpastie și pe Birocrații Bruxellezi.
  Doar Trump ar mai putea sa încerce o oarecare redresare, măRog..🎯
  MAGA ! 2024 TRUMP 2024 ! MAGA !

 5. poate ca vrea sa-l piarda…
  datoriile sint uriase…si pretul imobilelor de asemenea..cam trebuiesc doborite si apoi reconstruite
  un reset general cu oameni care sa munceasca pentru un blid de mincare ar fi necesar…
  doar asa a fost si WWI care a fost cauzat de supraproductie si somaj—au rezolvat problema somajului…
  si WW2… cauza fiind saracia Germaniei dupa acordurile de la versailles si plecatul nemtzilor lor dupa jaf …
  acu…ce mai e
  …Ah da…bani multzi tiparitzi si impartzitzi la totzi cei care nu stiu sa produca nimic dara au pretentzii la viata de lux masini si case scumpe, haine de firma, si viatza pe datorie
  …nu pre ai merita astia….asa ca ii resetam
  cam asa ar fi normal…dai omului incredere…da pina cind …daca nu e in stare sa returneze datoriile

 6. Articol aproape de-o laie. Mai si intoxicând: Taiwanul face parte din China, e recunoscut de ONU si chiar si de SUA, drept parte a Chinei, „o tara, doua orânduiri sociale”. Si-n rest, da-i, si da-i, cu „superioritatea” vestica – si inexistenta, si-având exponenti de tip Robinette-cade-pe-scarile-avionului si iar cade-pe-scarile-avionului, si uita unde-i dreapta si-unde-i stânga, si-iar uita, si se-nvârte ca un titirez deprogramat, UrSSula-Pustula cu Baerbock a ei cu tot. Cu asa ceva e Vestu’ „fruncea”?! sau cu Obama-Black-Lives-Matter?!!! Plus c-americanu’ din articol „uita” ca, pâna la finele secolului al XIX lea, China era, si de sute de ani, deja – Marco Polo! calatoria lui în China (Chitai), si best-seller-ul pe care-l scrie, Milionul -, prima putere economica mondiala, si ca toate capetele încoronate din Europa si nu numai, si americanii, se mândreau cu negotul cu si-si construiau sau fabricau chinezarii (Pavilioane chinezesti, si la Versailles, si la Potdsam al lui Friedrich II de Hohezollern al Prusiei, si la St Petersburg (din Rusia, nu din SUA), în Tzarskoie Selo al Ecaterinei cea Mare, si portelanul chinezesc, si matasea naturala chinezeasca, si lacul natural de China, si mobila pictata, si stilul Napoleon III – o chinezarie amestecata unei japonizerii – , si mobila Sheraton, la onoare si-n Marea Britanie, si-n SUA, si Art Nouveau, si medicina chinezeazsca … asa ca. Parafrazând, Lasati China sa vina la mine! Dusmani, numai SUA paranoice sa nu li se compromita procesul de colonizare „globala” si exploatare pâna la epuizare a tuturor resurselor imaginabile si inimaginabile ale Pamântului, si pionii lor sorosisti, platiti, vazând peste tot.

 7. Vestul nu mai are la ora actuala nici-o putere sa duca un razboi.Industria este toata plasata in tari unde mana de lucru este mai ieftina,o mare parte din armamentul fiecarei tari europene din ordinul americanilor a fost trimis in Ukraina.Stajul militar obligatoriu a fost desfintat si tarile Europei inafara de militari profesionisti ,destul de putini la numar pt. un atac , nu pot face fata unui razboi,ceilalti tineri sint asa cum ii vedem cu totii,deci nu se pune baza in ei ca ar putea lupta.Doamne fereste de un razboi pt. ca Europa va fi distrusa cu tot NATO care au baze militare .

 8. „cum i-au omorât palestinienii pe evrei”???Iată ce scrie un prof.univ.dr.PAUL CRAIG ROBERTSDUPĂ SCRISELE COMANDANTULUI BATALIONULUI„KEREM SHALOM :?1)OBSTACOLUL-ZIDUL DIN JURUL GAZEI-NU POATE FI TRECUT NICI MĂCAR DE O VULPE:;ALERTE FUNCȚIONALE PE TREI NIVELURI DE PRESIUNE-24 DIN 24 ORE-PE FIECARE CENTIMETRU DE ZID-GRANIȚĂ:FEMEI OBSERVATOARE,TANCURI CU CAPACITĂȚI DE OBSERVARE-DETECTARE ȘI O PUTERE DE FOC TERIFIANTĂ;LUNETIȘTI,TURE DE ZI ȘI NOAPTE,,TRACKERI,..DECI:CUM S-A ÎNDREPTAT SPRE ZID-BULDOZERUL,TRACTORUL A SABOTAT GARDUL O ORĂ ȘI JUMĂTATE,CUM AU TRECUT SUTE DE TERORIȘTI CIVILI BARIERA ,CUM AU AJUNS TERORIȘTII ÎN ZECI DE AȘEZĂRI ISRAELIENE,CUM I-AU SURPRINS TERORIȘTII PE SOLDAȚII EVREI,NU AU TRAS NICI UNGLONȚ,UNDE AU FOST :DIVIZIA,BRIGĂZILE,NOUĂ BATALIOANE,36 COMPANII,UNDE ERAU MIILE SOLDAȚI,–CONCLUZIA—TOATE PENTRU A„ÎNCHIDE CARTEA PALESTINEI”

 9. Aici s-a ajuns pentru ca toti pa.pa.galii si cret.inii au fostpusi in functii politice pe baza de obedientza la agenda neocons…

 10. occidentu are nevoie de ceva ca in anii ’30. 1933 mai exact. dar nu mai are barbati, asa ca r.i.p. occidentu.

 11. SĂ NU LĂSĂM ADEVĂRULSĂ NE STRICE NO: aveti imaginatie bogata. toti stim asta. da parca erati in greva toti scriitorii. nu exista nicio dovada pentru asazisele atrocitati comise de freedomfighterii palestinieni. exista doar dovezi pentru atrocitatile comise de ovrei.

 12. Eu iubesc America. America lui Ronald Reagen. Dupa el s-a terminat si America…. Constitutia Americii este cea mai perfecta si completa Lege Fundamentala din lume. Este singura Lege Fundamentala din lume care garanteaza LIBERTATEA SI FERICIREA INDIVIDULUI. au muncit mult s a ta ne le sa distruga America… sper sa nu reuseasca. sper inca intr-o minune. Cum spunea Ronald Reagen: daca pierdem LIBERTATEA AICI (America), nu mai avem un alt loc unde sa scapam. Aceasta (America) este ultima reduta (a libertatii) de pe pamant…

  “If we lose freedom here, there is no place to escape to. This is the last stand on earth.” / Ronald Reagan

 13. @marin: Ronald Reagan. Fost actor, si prost. E bine de stiut si asta, si ca presedinte, narcisic. Pacifist din constrângere,
  si narcisic. Faptul c-afirma ca SUA ar fi unica tara libera din lume, si echivalând Lumea Statelor Unite – restul nefiind decât, si implicit, sub-oameni în dracu stie ce – sub-state, triburi, clanuri ?- , dovedind-o. Ca SUA ar fi o tara democratica si a libertatii, fiind un intox. Apropo, statuia Libertatii din golful NY e-a unui FRANCEZ, Bartholdi. Nascut în Lorena, la Belfort. Si „libertatile” de care pomenea Reagan tot europene sunt, „exportate”-n SUA de 1. Franta extremist – iacobina care, la Revolutie, îsi decapiteaza regele si regina si le lasa mostenitorul sa moara de foame, frig si TBC. Înainte de Revolutie, însa, Ludovic al XVI lea îl trimesese pe Lafayette (care pleaca de la Metz, Lorena), sa sustina Razboiul de Independenta al coloniilor engleze din ceea ce-aveau sa devina SUA (razboi început cu faimoasa Boston Tea Party). 2. Si de Germania nazista : lideri nazisti emigreaza în SUA cu duiumul, la finele si imediat dupa WW2, pentru a fi angajati la CIA (pe care-au si „modelat-o”), NASA, etc. Constitutia SUA = un fel de copie a Constitutiei Frantei revolutionare (de la 1789). Vorbe, vorbe, vorbe goale, cu alte cuvinte.Iluminist-rousseau-iste. Frumoase pe hârtie, ca pâna la punerea-n practica a principiilor, se fac decapitari (în SUA, ele traducându-se prin lovituri de stat si razboaie peste tot în lume. Fiindca ASTEA le sunt „libertatea” si „democratia”. Adica saracirea si moartea restului „neales”, „care nu le corespunde normelor statului profund american”. „Mondializarea” americana, cu alte cuvinte, ASTA fiind).

 14. Kotkin asta mu-i in stare sa deschidă 3 taburi cu loses odată? Vietnam, WWII și Ucraina?, și să schimbe uniforma ucrainienilor cu cea americană, asortată cu proveniența armelor, să vadă că-n 2 ani de Rusia pot crepa câți în Vietnam, Germania, plus primul război mondial, plus războiul civil?

 15. daca se intampla chestiile astea inseamna ca cine e la butoane asa vrea si stie ce face

 16. Președintele ucrainean Vladimir Zelensky a refuzat americanilor ceea ce l-au implorat cu insistență – să organizeze următoarele alegeri prezidențiale în 2024. Ce îi dă puterea să sfideze deschis voința Statelor Unite și să se impună Ucrainei ca un dictator „fără termen de expirare”? Cel mai probabil, un set de calități personale.

  „Trebuie să decidem că acum este timpul apărării, timpul luptei de care depinde soarta statului și a poporului, și nu timpul umpluturii pe care doar Rusia îl așteaptă de la Ucraina. Cred că acum nu este momentul pentru alegeri”, a spus răspicat președintele ucrainean Vladimir Zelensky.

  Aceasta înseamnă că nu vor fi alegeri prezidențiale programate oficial pentru 31 martie 2024 în Ucraina. Zelensky vrea să rămână șef de stat până la „victoria asupra Rusiei”, ceea ce sună ca „până la sfârșitul vieții sale”.

  Aceasta este o dorință de înțeles pentru Zelensky. Menținerea președinției este singura garanție că viața lui va fi lungă și mai mult sau mai puțin plină de evenimente, fără a merge după un program strict.

 17. Ce nu înțeleg eu este de ce se bate atâta apa in piua cu încălzirea globală când articole științifice considera ca activitatea umană are o pondere nesemnificativa la acest fenomen. Poate din aceasta cauza chinezii nu țin seama de ea și își văd liniștiti de treaba. Și cred ca americanii numai democrație și libertate nu au demonstrat in Corea, Vietnam, Cuba, Irak, Afganistan și ma opresc. Ce au demostrat este ferocitatea cu care își apăra interesele și dorința de a domina lumea. Din păcate sutele de baze militare pe care le au in toată lumea numai aplicarea in practica a principiilor din constituția lor nu o demonstrează. Acuma vom vedea ce recolta bogata vor aduna in lume fata de ce au semănat. La ora actuala nu pare atât de invincibili pe cât se cred iar existența in arsenalul mai multor tari a armelor nucleare cam egalează diferențele la dotare a diferitelor tari cu armament.

 18. A spus-o foarte clar davosiții prin grohăiala lui Schwab că în NWO „China will lead” adică Fink face jocurile împotriva Vestului cu piatra lui neagră pentru a transforma Occidentul într-o sărăcie fără orizont pentru peoni condusă la modul mafiot de politică, exact pe modelul chinezesc.Îi excită, pesemne, faptul că chinezii vopsesc porcul și carnea si gătesc cu ulei scos din canalizare.Pe modelul „cum e turcul și pistolul”eliții vor o societate tâmpită, ca ei, în care nimeni să nu-i mai concureze vreodată și-n care să aibe timp de dezmăț și căutarea imortalității.Numai că sunt idioți dacă cred că PCC îi va accepta la plăcintă.În plus, China e aliat de circumstanță al Rusiei, de la care vrea Siberia.Iranul e tembelizat de mullahi dar noua generație nu-i iubește deloc.Iranul ar fi putut fi eliberat demult dar deep state e o adunătură de tâmpiți cu CIA si „think tank”-urile lor cu tot care sunt surprinsi de fiecare dată că filozofeala lor de birt nu funcționează.În lumea condusă de septuagenari decrepiți îmbătrâniți în rele politica devine o răfuiala între bande in care suicidul mondial pare destul de posibil.

 19. 1.germania e masochista,si a stricat prietenia cu rusii de la care primeau marfuri bune.in schimb,platesc dublu de la usa 2.germanii sint pregatiti?daca vin rusii,conform sosoka si haur,astia iar schimba tabelele iar amb german iar face vreo prostie.haha 3.israelul vrea darimarea mosxheii din ierusalim sa si faca porcaria lor de templul nr3 unde sa l primeasca pe dracul om.speram ca mahomedanii sa nu se uneasca cu totii 4.s a anuntat sfirsitul sua daca continua asa(mesaj sf arh mihailde acum probabil mai au 2…3ani si vor fi distrusi) 5.imparatia ursului rusii,imparatia dragonului china,imparatia lui dracuom(antihrist),israelul,asa scrie pe net.deci serpii sint reprezentati dd sionistii care vor puterea in lume.mai e putin si dracu(puterea evreilor) isi va pierde puterea,va fi distractiv.evreii ataca,cea mai buna aparare este atacul.ei l au omorit pe dumnezeu omul dar nu recunosc,ei au fost raspinditi in lume,acum s au grupat iar.evreii au puterea(dracu i sprijina) in nato,sua si ue.in rusia,nu stiu.media gloabala este curva lor,nu mai pierdeti timpul cu tembelizorul 6.romania va fi atacata si probabil distrusa(boca),bucurestiul va fi demolat cred ca doar jumatate(boca,argatu).nu mai cumparati case,si cele noi pot cadea.cine e destept,sa plece in tarile calde(africa),va fi in liniste 7.justitia ro nu poate face procesul rev ro din 89 pentru cs statul,armata au macelarit romani.inainte de 22dec89 armata,din seara de 22dec89,reteaua r(gasiti pe net).procesul comunismului judecat de boarfele din justitie?hai sa vedem.procesul mineriadelor unde barbari olteni mineri su lovit bestial romani?ce gluma,mare cit romania 8.in sua urmeaza:cutremur devastator san andreas,san mmadrid,posibil yellowstone sa explideze,are doar 60km(conul).citeva orase(ny,…) lovite…nuclear! de iran sau n corea,razboi civil.cum in ny sint 2mil evrei,platesc si ei pentru porcariile noului irod israelitean(in largul marii,in dreptul gaza sint…gaze!

 20. Vestul e in razboi cu Estul de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, deci e un nonsens sa spui ca acum se pregatesc. Cum sa ai incredere in criminali ca Stalin sau Mao, mincinosi patologici si dusmani ai propriilor popoare, sau in urmasii acestora. Rusii sunt cu botul pe labe, razboiul cu Ucraina i-a pozitionat ca putere de mana a paishpea. Cu chinezii, americani vor colabora economic, altfel ce ar putea face China? Ca sa se bage in seama China a trimis si ea niste ligheane prin Orientul Mijlociu. Nimeni nu mai stie de ele probabil ca nici ea. 🙂

 21. Ileana Rollason, nu incerca sa ma convingi pe mine de convingerile dumitale…ai trait in sua in acea perioada? stii cum era atunci si acolo? oamenii erau fericiti. oricine putea munci LIBER. Ronald Reagen a fost ultimul Presedinte al SUA. dupa el, America a fost infiltrata de sistemul chinez mao (ca model). atunci a inceput socializarea americii, distrusa din interior. Presedintele Trump a incercat sa conduca in aceeasi linie, a Presedintelui Ronald Reagen. A reusit oarecum, firmele oamenilor au prosperat in perioada lui. O parte din productia din china se intorcea in sua. razboaiele se oprisera, se retrasese din bolsevismul satanist o-me-se. si urma a retarage sua din mai multe organizatii de depopulare a omenirii – cam toate sunt. eu vorbesc „la caldut”…matalica de unde vorbesti? ce inseamna „prost”? pentru ca cele mai prostesti afirmatii chiar dumneata le faci. iar agresivitatea arata cat de deranjata/deranjat esti de ADEVAR. ti-am citit comentariile, in general. esti agent mao? agent rus? comentariile tale imi amintesc de latraii ceausisti ha! te rog sa nu mai comentezi comentariile mele. daca ai ceva de comentat asupra articolului, fa-o. succ_escuri.

 22. Razboiul se va termina cu Franta si Germania contra Americii si Angliei.
  Pentru ca branza e pe bani. Rusia si arabii au resurse petroliere. Pentru asta e lupta .

 23. Poate ca a sosit vremea ca „vestul” împreună cu civilizația iudeo-greco-romana sa dispară. Ne îndreptăm din ce in ce mai mult spre un ev mediu tehnologizat, marile idei umaniste (liberate, dreptate, fraterniate) s-au consumat și sunt acum destructurate de actuala clasă finaciaro-politică ( cine are aurul face regulile – deocamdată).

 24. In cazul lui Bideu,si daca e facut K.O. la podea,cu nasul rupt in bucati si plin de singe,el vrea sa puna reguli.Ati observat la sanctiunile impuse Rusiei?! Au afectat mai mult Europa.Sa nu evaluezi situatia inainte de a actúa nu apartine de „pregatire” ci de cit de psihopat esti.Numai bestiile din jungla ,dar nici ele,se arunca in lupta in lupta fara a fi sigure de reusita.Mai mult.Nici dupa ce s-a vazut ca de fapt este afectata Europa si USA,tot nu s-a abandonat aceasta cale.Asta inseamna ca avem de-a face cu niste psihopati din aia care vor sa-l omoare si pe medicul care vrea sa-i trateze.

 25. Căline pe când un articol cu ce spune un sociolog și din partea aialaltă? Pentru echilibru că de aberațiile celor „democrați” suntem sătui.Dacă visele unora pot fi numite predicții se ajunge la stadiul de a nu mai sunt crezute nici măcar politicile oficiale a statelor vestice și distanța de acest lucru nu e departe. Sa „aberezi” în articole că India se va alia cu SUA și Marea Britanie contra Rusiei trebuie să fi cel puțin sub influența Fentanilului, iar de Coreea de Sud…,are paznicul mai la nord și știe asta ca să facă ceva contra Chinei. Cât despre Japonia în afară de a cumpăra datoriile SUA (când nu le mai cumpără nimeni) nu vor face nimic ei fiind conștienți că ar fi urgent un fel de Ucraina2. De fapt toate alianțele astea sunt de hârtie (Corea și Japonia poate Australia, India nici nu intră în schemă), ce e mult mai consistent e că SUA își pierde aliații, Turcia și Arabia Saudită sunt cele mai recente exemple și dacă privim în Africa mai ai motive să nu te îndoiești de acest lucru (rezultatele vizitelor lui Blinken din ultimele zile prin Orientul Mijlociu sunt relevante in privința influenței diplomației americane de azi).

 26. Continuare:Și ultima bomboană pe coliva acestui analist , nu poți compara aliantele fasciste din al doilea război mondial cu cea din BRICS din mai multe motive de exemplu : 1 populația. 2 resursele , axa din al doilea război mondial era formată din țări fără resurse energetice și minerale fiind dependenți de alții și motivul principal al înfrângerii lor a fost că aliații au reușit să le taie căile de aprovizionare, cei din Bricx sunt posesorii resurselor și ai industriei manufacturiere.Iar faptul că SUA e cel mai mare producător de materii prime e foarte discutabil, exemplul e că nu pot ține prețul petrolului, la orice strănut OPEC+ SUA are guturai (stocurile de motorină și petrol brut) Iar de gaz lichefiat e doar o afacere sezonieră forțată către sclavi din UE la prețuri de monopol care de fapt nu face altceva decât să sărăcească aliatii în dauna lor. 3 armele nucleare și nu mai are rost să dezvolt. 4 Reacția țărilor nealiniate la politica SUA din secolul acesta care numai de prietenie nu e și care la primul semn de slăbiciune vor reacționa nu tocmai prietenos cu vestul.

 27. Continuare 2: 5 Problemele de degradare socială in societatea vestică, problemele de autodistrugere economică prin aberantele sancțiuni aplicate de politic fără consultarea economicului care se întorc distrugător împotriva celor ce le-au dat (vezi cazul mașinilor de litografiat, a chipurilor și altor asemenea aberații date împotriva Chinei, respectiv petrol și gaze față de ruși). Iar degradarea socială o vedem zilnic de la politicile woke, pro LGBD,dominația agresivă a minorităților contra majorității, manipularea și cenzura informatiei, la invadarea SUA și a UE cu imigranți ilegali care nu pot fi integrați, lucruri care deranjează puternic populațiile țărilor vestice diminuînd puternic coeziunea socială si reacția la o eventuală criză de așa natură. Și mai sunt multe care să anuleze asemenea aberații ale insului dar poate altădată.

 28. Rusia sta in transee de peste un an .Europa se decupleaza total de Rusia la nivel economic si militar. Germania si NATO european isi adauga noi forte si se inarmeaza cu tehnologie de ultima generatie .100 de ruble abia de fac ciitiva centi .China se prabuseste demografic si economic .Stau marturie ,miliardele de apartamente goale si cimpurile pline de masini chinezesti .Rusia pierde contractel de gaze si de armament .UE se federalizeaza si se inarmeza .Bancile occidentale parasesc China si Rusia .Rusia este scoasa din toate Enclavele acolo unde detinea puterea .Peste o suta de nave occidentale sunt deja in Mediterana impreuna cu Portavioanele si submarinele de tot felul .Hamas si Hazbollah vor fi distruse .In Pacific un nou NATO opreste China .In Armenia si Kasahstan Rusia nu mai are nici o influenta .Franta inarmeaza Rep.Moldova si Armenia si ofera trupe in Romania ca si armament in Ucraina .Tot mai multi etateni chinezi si rusi sar de la etaj .SUA vinde peste tot in lume armament si gaze lichefiate .In curind Transnistria dispare ca si Enclava .Cine ziceati ca este beneficiarul ?Rusia ? China ?

 29. @marin (I): am impresia ca stai în SUA. Faci, în orice caz, parte din masa ignoranta. Pricepe ca SUA PRIMEAU si înca primesc DOBÂNZI la TOATE contractele ÎN DOLARI din lume! Asta si fiind schepsisul escrocheriei Bretton Woods: o tara plina de datorii, si-atuncea, sa traiasca pe spetzele tuturor celorlalte, carora le aduce „libertatea” LOVITURILOR DE STAT, a DISTRUGERII, cu urmarea unei SARACII CRUNTE! Americani „rentieri”. 80% din populatie, cu fundul gol, însa „rentieri”! FANNY MAE, FREDDY MAC, SOROS, speculatia bursiera, desteptule! ReagAn (NU ReagEn! numai cu asta, si faci dovada ca esti un habarnist!): prin acordurile cu URSS urmarea DOBÂNZILE în $ de-ncasat de pe urma contractelor unei tari de aproape 150 de milioane de locuitori. Si cum îndraznesti sa spui ca „dupa el, America a fost infiltrata de sistemul chinez mao (ca model). atunci a inceput socializarea americii, distrusa din interior”, când, si dimpotriva, SUA datorita CHINEI au prosperat! EA le-a cumparat datoriile interne COLOSALE (absenta de investitii în infrastructura – cai de comunicatie -, si sociale rezultând în mahalalele de corturi, fiindca 1/3 din populatie = FARA ADAPOST sau precara, etc.).

 30. @marin (II) : Si de MAO sa nu te-atingi! Tipul le-a pus capat a) OCUPATIEI JAPONEZE ASUPRA TARII (Manciuria, cu genocidele japoneze de-acolo, daca habar n-ai!) b). razboiului civil. Agresiv tu esti, nu eu. Ne-n stare sa sustii un excurs istoric. „Bolsevismul satanist ” (Stalin) a scapat Rusia/URSS de foame si saracie si-a câstigat WW2, acuma Rusia fiind prima putere militara a lumii!! Pe ce lume traiesti? nu-ti dai seama ca SUA sunt depasite din toate pdv, din cauza propriilor lor lideri? ca numai de lovituri de stat în regiuni strategice, bogate-n resurse naturale, energetice, si de prada bogatiilor restului lumii se tzin? Ca-si inventeaza dusmani peste tot? ca sunt TROTZKISTE? Fiindca vorbesti de „bolsevismul satanist” fara sa-ti dai seama ca SUA sunt TROTZKISTE, arhi-„bolsevizate”: lovitura de stat permanenta, 800 de baze militare bugetofage, coruptie la toate nivelurile, 1/3 din populatia tarii, fara acoperis deasupra capului! Esti o calamitate cu pretentii, amice!

 31. @ „gheo”, 07 nov. 2023 la 19:26
  „…exista doar dovezi pentru atrocitatile comise de ovrei”?
  Vine Crăciunu’, bade, șî colindele românești atașate:
  https://www.youtube.com/watch?v=pcsFeFLRuZk
  @ „Ileana Rollason”, 07 nov. 2023 la 20:51
  „Ronald Reagan. Fost actor, si prost”… Un bow, de-a dreptu’, da’ PUS președinte ca să citească la Vașin’ton textele amenințătoare COMANDATE dă „Deep State” tikiatt dă pă „Wall Street” dă la Neviorc! …”Constitutia SUA = un fel de copie a Constitutiei Frantei revolutionare (de la 1789). Vorbe, vorbe, vorbe goale, cu alte cuvinte.Iluminist-rousseau-iste. Frumoase pe hârtie, ca pâna la punerea-n practica a principiilor, se fac decapitari (în SUA, ele traducându-se prin lovituri de stat si razboaie peste tot în lume. Fiindca ASTEA le sunt „libertatea” si „democratia”.”
  „Guccifer”-Lehel poate depune mărturie despre prințipurile „justiției” amerloce!
  @ „GalbatoriKs, 07 nov. 2023 la 23:25
  „Președintele ucrainean Vladimir Zelensky a refuzat americanilor ceea ce l-au implorat cu insistență”?
  HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!
  Bă, „Galbatoorist”, prostovane, jîdu’ Jale’n’sky e o simplă SLUGĂ PLĂTITĂ a amerlocilor (vilă dă 4 meleoane dă $$ în Italia! la fel cum „Mihai Viteazul” adeca bitangu’ GRECULUI, nemernicul Mikhail Pătrașcul născut „dîn flori” la Tîrgu’-dă-Floci, a fost SLUGA PLĂTITĂ a Habsburgilor, care aveau nevoie dă un fraier care – dă ani în șir lipsit dă bani, șî în pericol să-i linșeze familia otomanii musulmani șî slugili lor valahe – să fie dispus să riște păntru ei în Transilvania!), care LA ORDINU’ LOR a impus Legea Marțială șî a trimis ukrainenii creștini să moară pă front păntru interesili amerloce tikiate. Va fi spînzurat dă ukraineni……[Rumburak]

 32. tuturor adoratorilor mao le doresc sa dispara rapid din Romania. plecati in china, in rusia, in tarile ciuhape. va asteapta cu mult drag. insa! mizeriile si talhariile securice pe care le facetio voi aici, acolo cam greu mah, baietzi mah. le reamintesc analfabetilor postaci ceva informatii despre minunatia moista si canibalismul atat rus, cat si chinezoid:
  How Joseph Stalin Starved Millions in the Ukrainian Famine
  https://www.history.com/news/ukrainian-famine-stalin
  Torture, mass murder, rape and cannibalism … the horror of Mao’s Cultural Revolution 50 years on
  https://www.mirror.co.uk/news/world-news/torture-mass-murder-rape-cannibalism-8017041
  dah mah baietzi, cum spuneam: va doresc drum bun in iadul tatucilor vostri. am ajuns in pozitia de a alege intre stapanii criminali ai Romaniei, de cand america a devenit bolsevica pe model estic. sper intr-o revenire a unui Ronald Reagen, iar de voi sa nu mai aud.

 33. Nu doar Taiwanul face parte din China dar chiar shi constitutzia Taiwanului spune asta. Denumirea oficiala este „republica China” nu Taiwan shi harta oficiala afishata in Taiwan include shi restul Chinei. Steagul este shi el roshu identic cu al Chinei shi partidul la putere acolo Chin Hua Gomindan se traduce ca Partidul natziunii Chineze.

 34. China e-n criză de ceva vreme, în Murika CIA se ocupă de droguri și a intrat bine în comerțul en gross cu fentanyl și „specialități” din Sud, e stat în stat, la fel ca FBI iar politica e amestecată cu crima organizată cu care seamănă tot mai mult, lucru valabil și-n România și-n creștere în occident, și, vizibil pe față în Rusia și China, ca să nu mai vorbim de Africa. Canada e un shithole cu commie Trudeau, păduche roșu-n frunte, Australia pute a leninism incipient, America de Sud e în bună parte prăbușită economic cu tot mai puține zone respirabile.Peste tot, politica arată tot mai mult a Camora, ceea ce și era defapt, de câțiva ani, ineptă, avidă de putere și bani și cântată de cerșetori cu ștaif.Și nici n-avea cum fi altfel pe un pământ al neocimpanzeilor unde oamenii involuează de ani buni, cu judecata dominată de ecrane și condusă de decompensați la limita și peste limita psihopatiei, trăsătură de succes în lumea de azi.Rețeta dezastrului pare aproape completă.

 35. America a intrat în I WW de partea Marii Britanii cu condiția ca aceasta să renunțe la Palestina, în al II WW a intrat de partea rușilor ca aceștia să fie de acord cu înființarea Israelului pe teritoriul Palestinei, câștigată în I WW.
  Acum pregătesc un al III WW, ca să ce ?
  Ca să facă prin Israel statul mondial globalist cu capitala la Ierusalim ?
  P.S. China n-are nevoie să ocupe militar Taiwanul.
  Este suficient ca prin alegeri „libere”, ca peste tot în Lume ( vor urma și la noi , nu că până acuma n-ar fi fost la fel 😎 ) să vină la putere un regim favorabil Chinei.
  Cineva spunea că tot răul din Lumea asta vine de la evrei, și dacă stai bine și te gândești, mai ales cu ce se întâmplă acum, cu ei în prim plan peste tot îți dai seama că ăștia dacă ar vrea ar putea face și mult bine, pentru că sunt capabili și au cu ce, vorba aia, dar nu vor !
  Și nu vor pentru că cele sfinte a lor, vorba vine!, le cer și îi îndeamnă la cu totul altceva.
  Să ai atâta amabilitate să conduci atâtea state importante din Lume, mai direct ca-n SUA, Canada, UE, Rusia , toată Africa la un moment dat și să provoci doar dezastre inclusiv meteo , în loc de bunăstare dovedește că nu se vrea, nu că nu se poate, cum poate ar vrea alții, dar nu pot . Deocamdată ! 😉
  Și oricât am vrea s-o ignorăm , sau chiar s-o desființăm, Religia, de fapt Religiile își demonstrează supremația în tot ce mișcă-n Lumea asta, nu prost făcută ( cum zice o vorb- 😎 ), că ea a fost inițial bine concepută de Creator, dar s-a înrăit pe parcurs și cu cât ne apropiem de Final, aceasta se observă din ce în ce mai mult !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.