Cătălin Zamfir: Ca de obicei, Mugur Isărescu ne spune jumătate de adevăr

Statistica prezentată, luni, de Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) Mugur Isărescu pe marginea rezultatelor înregistrate până acum de implementarea Legii Dării în Plată este o evidenţă incompletă, consideră deputatul liberal Daniel Cătălin Zamfir.

„Ca de obicei, Mugur Isărescu ne spune jumătate de adevăr, pentru că BNR nu are date nici de la executori, nici de la avocaţi, nici de la notari, nici de la firmele de recuperare, iar cele mai multe dări în plată probabil că au fost făcute în cazurile de executare silită.

De asemenea, au fost vândute pachete întregi de credite neperformante, despre care băncile nu mai raportează date la BNR, iar recuperatorii nu fac nici ei acest lucru.

De unde obţinem aceste informaţii ca să avem o viziune completă a rezultatelor pe care le-a avut până acum Legea Dării în Plată; să ştim câte notificări au fost făcute în total şi câte au fost acceptate? Cine contabilizează numărul notificărilor depuse la firmele de recuperare a creanţelor? La cererea pe care am făcut-o, preşedintele Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti (UNEJ) mi-a transmis că Uniunea nu întocmeşte astfel de statistici. Aşadar, nu ştim la câte persoane a fost stopată procedura de poprire pe venituri. De asemenea, pe cele de la recuperatori nu le cuantifică nimeni, iar societăţile de recuperare nu raportează astfel de date, a spus deputatul, potrivit Bursa.

Conform BNR, până acum au fost depuse 3.907 notificări de dare în plată, întocmite de 3.398 de debitori, 404 debitori notificând cel puţin două credite. Notificările au fost adresate către 24 de bănci, valoarea totală a datoriilor aferente creditelor notificate fiind de peste 1 miliard de lei. Această sumă reprezintă 1% din totalul creditelor acordate populaţiei, respectiv 2% din creditul ipotecar. În proporţie de 67%, notificările au fost contestate de bănci şi se află în diverse stadii de analiză juridică. Peste 90% dintre creditele vizate sunt denominate în valută, fiind distribuite relativ echilibrat între euro şi franci elveţieni. Din totalul împrumuturilor pentru care s-a cerut darea în plată, 56% figurează cu întârzieri la plată de peste 90 de zile. În majoritatea cazurilor, valoarea creditului rămas de rambursat este mai mare decât valoarea garanţiei imobiliare, în cazul a 504 notificări valoarea garanţiei fiind mai mare decât creditul de rambursat. BNR a anunţat şi că 30% din numărul debitorilor identificaţi în Centrala Riscului de Credit provin din Bucureşti şi judeţul Ilfov, valoarea creditelor notificate concentrându-se în proporţie de 83% la persoanele cu vârsta cuprinsă între 30 şi 50 de ani. Vârsta medie a debitorilor care au transmis notificări privind darea în plată este de 43 de ani.

BNR subliniază că datele oferite pe marginea Legii dării în plată se bazează numai pe raportări ale băncilor, transmise la solicitarea BNR, în vederea monitorizării poziţiei prudenţiale a instituţiilor de credit şi a evaluării stabilităţii sistemului bancar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.