Cațavencii: Putem intra oricînd în Schengen

Cu șantajul potrivit, România poate intra în Schengen. I-am putea spune și „negociere politică“, și „inteligență diplomatică“, ba chiar „legitimă apărare a interesului național și european“. Rămîne, însă, un șantaj veritabil, o formă de presiune acceptată de Bruxelles, această capitală a neputinței și birocrației, care nu se poate elibera de povara unanimității decît prin intimidare și tragere pe sfoară.

Ca să înțelegem valoarea șantajului, trebuie să avem imaginea contribuției noastre la buna desfășurare a războiului din Ucraina. Fără să mai punem la socoteală armamentul vechi expediat pe front și deschiderea umanitară a brațelor pentru refugiați, avem un argument greu: 70% din exportul cerealelor ucrainene (aproape 30 de milioane de tone) se face prin România. Peste ele vin și alte produse agricole, purtînd toate semnătura pesticidelor și, uneori, a cîmpurilor de lîngă Cernobîl, tot acest tsunami revărsîndu-se peste infrastructura rutieră și portuară, înecînd fermierii români, inundînd piața internă cu riscuri de sănătate și alimentînd jocul speculativ al marilor trader-i, în dauna agriculturii și economiei locale.

Acest efort românesc aduce în vistieria de război a Ucrainei cel puțin șapte miliarde de euro anual, la un preț mediu subestimat la 230 de euro pe tonă. Peste cereale vin rapița, floarea-soarelui și celelalte roade ale întinsei stepe ucrainene, care, asemeni grîului, nu prea ajung în statele înfometate din Africa, acolo unde spun statisticile ONU că ar ajunge, ci, mai degrabă, în hambarele unor corporații europene iuți de mînă. De acolo, grîul ucrainean revine la noi sub forma produselor de panificație dăunătoare, elaborate special pentru statele lipsite de standarde și controale alimentare.

România duce în spate aproape o cincime din efortul de război al UE, cu pagube mari în propria economie, cu consecințe ireparabile la nivelul micilor fermieri și cu perspective proaste pentru sănătatea populațiilor din Europa de Est.

(…)

Șantajul lui Orbán funcționează fiindcă Europa e roasă de boala unanimității. Din cauza asta, UE are episoade de demență senilă, face atacuri cerebrale la fiecare Consiliu European, poartă pe obraji semnele endogamiei și, de fiecare dată cînd o încolțește un derbedeu, face atacuri de panică. Viktor Orbán i-a smuls lănțișorul de la gît după ce a amenințat-o cu un cuțitaș. Pe lîngă el, liderii noștri au la îndemînă un depozit de armament greu. Iar șantajul României pentru a-și căpăta dreptul legitim e, prin comparație, o operațiune profund morală. În două săptămîni putem intra în Schengen cu scuze și cadouri compensatoare, numai că pentru asta trebuie să facem rost de un pic de inteligență și un strop de curaj.

Iohannis, care nu mai e interesat de alegeri, a zis că negocierea e grea și departe de a se finaliza în viitorul apropiat. Ciolacu, dimpotrivă, a explodat de fericire cînd austriecii s-au depășit în obrăznicie pe ei înșiși și ne-au pus condiții batjocoritoare. E modelul românesc al lucrului în echipă, cunoscut de veacuri sub denumirea „hăis-cea“. I se mai zice și „pișatul boului“.

Ca să ni se zvinte pantalonii diplomatici ar fi nevoie să facem rost de niște lideri. Altfel, o să le tot schimbăm ăstora lenjeria cu bani de la buget.

Editorialul scris de Doru Bușcu poate fi citit integral în Cațavencii.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

7 Comentarii

  1. Autorul bate campii cu gratie.
    1 Unanimitatea e o chestie corecta, altfel ne mancau fripti nemtii,francezii si in general aia din Occident. Aveai Kolhoz cu sapte viteze gata preparat. Nici acum nu e bine dar altfel era jale.
    2 Un „derbedeu” destept e preferabil unor …n-am cuvinte.
    3 Romania nu a intrat in Schengen pen-ca nu are OK de la Washington, unde e seful de facto al Kolhozului, pen-ca Unchiu’ are alte socoteli cu cele doua tari tampon (RO+BG) dar mai mult cu RO. Doamne fere sa vrea ce cred eu!

  2. Cu transul care este, mai la vara viitoare. Ca vara pleaca omul in vacanta, nu-i asa ?

  3. Adevarul este ca politicul si diplomatia din România este sub orice critica !Cred ca Bobul-ministru cretin a lui Ceasca ar fi etalonul de inteligenta a haitei fsn(psd pnl udmr și minoritar)-excludem udmr care are specialisti școliți si consultați de academii, cei drept, neprietene României.

  4. … cit despre mine, șenghenu’ e ca in bancul cu Bula si cei vreo 10-12 colegi care doreau sa ajute o batrinica sa traverseze strada … problema e ca batrinica chiar nu era interesata sa treaca strada !

  5. Nu ar fi santaj, ar fi un targ cinstit, ca prea ne-au cocosat cei de la UE cu cerinte pe care sa le indeplinim. Dar mai trebuie sa ne plateasca si 2% din PIB pentru fiecare an din perioada trecuta de la momentul la care trebuia sa intram, si in mod arbitrar nu am fost lasati.

  6. Da , BUNA PROPUNERE : Stopam intrarile in Romania a cerealelor ucrainiene ! Dar nu are cine sa faca o astfel de propunere la Bruxelles. Pentru ca Romania in prezent este o colonie a evreimii mondiale , soarta destinata si Ucrainei. Destinata sa fie „al doilea Israel”. Astfel, „liderii” nostrii sunt numiti(vezi Ioha) si tinuti in posturi si in acest scop. Nu stiu cine ar putea ridica un astfel de „santaj” la Bruxelles. Ar fi un om mare….urias. Da Doamne !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.