Câți ani vom mai arde cărbuni?

România va mai arde cărbune cel puțin zece ani și probabil de abia în 2050 va avea un sistem energetic sigur, competitiv și decarbonizat, a afirmat Daniel Burlan, șeful Complexului Energetic Oltenia, cel mai mare producător de energie electrică pe bază de cărbune. Deocamdată, țara noastră nu are un plan privind eliminarea totală a cărbunelui, plan care să fie aprobat prin lege, așa cum s-a întâmplat în Germania, a mai spus oficialul CE Oltenia, în cadrul conferinţei „Decarbonarea: cât de repede, în ce direcţie?”, organizată de Energynomics.ro “Toate ţările membre UE au aceste planuri. Germania are termen 2038, Polonia – 2040. Revin la Germania, pentru că vreau să înţeleagă şi cei care critică faptul că nu închidem imediat capacităţile pe cărbune ce înseamnă acel plan de închidere a capacităţilor din Germania. Ei primesc pentru asta foarte mulţi bani. Companii precum RWE sau EPH primesc 4,35 miliarde euro despăgubiri, 4,8 miliarde de euro pentru personal şi alte 40 miliarde de euro ca ajutor structural.
Da, a fost aprobat acest plan de decarbonizare a Germaniei printr-o lege. Asta cred că ar trebui să facă şi România. Această comisie care se constituie să vină cu un proiect de lege. Avem nevoie de această lege. Încă o dată subliniez că România are nevoie de un plan de eliminare a cărbunelui, de phase-out a cărbunelui, aşa cum au toate celelalte ţări şi avem nevoie de finanţări, de rezerve de capacitate, de capacităţi strategice, chiar şi SIEG, deci trebuie păstrate strategice pentru România aceste capacităţi”, a precizat directorul CE Oltenia.

Complexul Energetic Oltenia, societate care deține cele mai mari termocentrale pe cărbune (Turceni, Rovinari și Craiova), a notificat Comisia Europeană la finele anului trecut cu privire la un plan de restructurare care prevede modificarea structurală a producţiei de energie dintr-o singură sursă, lignit, pe mai multe surse, mix energetic: gaz, regenerabile, cărbune. Acest plan implică investiţii în capacităţi noi de gaz, parcuri fotovoltaice şi o microhidrocentrală, conform lui Burlan. „Centrale pe gaz vor însemna 1.325 MW, din care 850 de MW la Işalniţa şi 475 MW la Turceni, avem studii de fezabilitate şi fişe tehnice depuse la Ministerul Energiei în vederea accesării Fondului de Modernizare şi s-au cerut în studiile de fezabilitate, cât şi în cerinţa proiectului de studii a acestor capacităţi să fie pregătite să introducă cel puţin 30% hidrogen. Parcurile fotovoltaice vor fi în 8 perimetre, în total 735 MW, iar microhidrocentrala, de 10 MW, la Turceni”, a continuat şeful CE Oltenia. Pe măsură ce vor fi puse în funcţiune aceste capacităţi noi, se vor închide cele pe cărbune, deci din 3.570 MW vor rămâne în 2025 1.450 MW pe cărbune.

În România sunt două mari companii care produc și ard cărbune: CE Oltenia, care se bazează pe resursa de lignit din bazinul Olteniei, și CE Hunedoara, care mai operează în două mine de huilă din Valea Jiului. Prima dintre ale are o cotă în jur de 15% pe piața de producție de curent, iar cea de-a doua nu trece de 1,5%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Văd c-au schimbat placa; din „reducerea gazelor cu efect de seră” au venit cu „decarbonizare”.
    Dacă cineva crede că directoru Daniel Burlan a fost pus să salveze CEO să-şi aducă aminte de miile de directori ce-au închis şi tăiat cu autogena industria din România.

    CO2, dioxodul de carbon, este de 1,5 mai greu decît aerul, stă jos, la nivelul solului unde-i hrană pt plante, nu are nimic de-a face cu efectul de seră.

  2. Retehnologizarea termocentralelor de pe cărbune, pe gaz ar trebui să fie în desfășurarea și să treacă pe rezervele de gaze din Marea Neagră. Dar prima grijă a guvernului cui să le dea să scape de ele. În loc să le păstreze în interes național pe termen mediu și lung. Ei vor să le exporte pe nimic.

  3. Nu poate salva nimic nimeni! A semnat Anton-pmp=pdl contractul ca in 2030 sa fie inchise minele! In perioada mitingului minerilor au spus tot capii guvernului prin micul ecran despre viitorul minier al tarii! Alte tari ca polonua au intins contractul pana in 2050, diar la noi executarea si executia e principala reforma politica de grad zero!

  4. IN TOATA CRAIOVA ,NU MIROASE A CARBUNE, MIROASE A CAUCIUC ARS,A PLASTIC TOPIT, A BENTONITA,A METANOL,PACURINA,PRODUSE REZIDUALE PETROLIERE[AMESTECAT CU ULEIURI REZIDUALE SAU DIN ULEIURI RREZIDUALE] ULEI ARS REZIDUAL DE LA MASINI ,A PERHIDROL ACETONA,AMONIAC. NU INTODEAUNA SE FOLOSESC FILTRE. NICIODATA IN CRAIOVA NU A FOST POLUAREA ATAT GE MARE ,CA ACUM ,CAND NU MAI AVEM INDUSTRIE.pREFER CARBUNELE DECAT SUBSTANTE TOXICE PERICULOASE.AJUNGE pm 10 LA 500

  5. Teoria cu gazele este teoria ruseasca in gura germana. Rusii au dat bani grei ca gazele sa ramana unic conbustibil si sa le aduca profit maxim.Taiem padurea si ardem lemne sau ardem carbuni. Carbunii sunt de doua feluri. Carbune superior folosit in industria de fibra de carbon si carbune inferior turba care se arde.

  6. viki,
    Demult se vorbește că materialele de reciclat de fapt sînt arse și în termocentrale. Niciodată n-a fost vorba de reciclare. Peste tot în lume.
    Este un reportaj TV despre o fabrică de ciment din Mureș sau Brașov unde, cînd nu se face ciment, se ard deșeuri. Oamenii din sat se plîng de duhoare și de îmbolnăviri.
    Se prea poate că ard deșeuri în termocentrala de lîngă Craiova, decît să ardă în altele, ca oamenii să ceară închiderea ei. Astfel se spală pe mâini; nu noi am vrut.

  7. Bai Editat, 8 parcuri fotovoltaice care se produca „în 8 perimetre, în total 735 MW” n-au nici spaniolii care au resurse mult mai consistente/ Poate 7,35 MW, tantalailor! Ca sa obtineti energia verde veti distruge pasuni sau terenuri agricole la care cei din Spania va pizmuiesc. Portugalia desi are Levantul care bate constant nu permite se distruga aspectul turistic al tarii pentru o energie obtinuta cu niste costuri de mentenanta destul de mari.Iar „microhidrocentrala, de 10 MW, la Turceni” o comparati cu cele construite in epoca comunista? Ori sunteti prosti, ori sunteti doare creduli.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.