Drama pacienților cu boli de inimă

Un studiu iniţiat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România realizat online în luna februarie arată că 22,8% dintre pacienţii cu boli cardiovasculare nu au fost deloc la medic anul trecut. La sondaj au răspuns 320 pacienţi cu boli cardiovasculare.

„22,8% dintre pacienţii cu boli cardiovasculare nu au fost deloc la medic anul trecut. 59% dintre aceştia nu au mers la medic de teamă de a nu se infecta şi pentru că nu au avut unde, spitalul fiind închis”, se arată într-un comunicat de presă.

96,3% dintre pacienţii cu boli cardiovasculare respondenţi se confruntă cu 3 probleme majore: teama de a nu se infecta (52,5%), lipsa accesului la servicii medicale (25,2%) şi dificultatea de a ajunge la spital (18,6%).

Dintre aspectele pe care pacienţii le enumeră ca fiind necesar să fie schimbate se numără: un acces mai bun la medic/spital – 71,79%, o mai bună cooperare cu medicul 14.10% şi mai multe medicamente compensate – 12,82%.

Un alt aspect „îngrijorător” reieşit din cercetare este că vârsta celor cu probleme cardiovasculare grave precum infarctul sau insuficienţa cardiacă a scăzut: 25% dintre respondenţii chestionarului online sunt persoane cu vârsta între 45-55 ani, persoane active.

Dintre respondenţi – 47% au hipertensiune arterială, 8,9% fibrilaţie atrială, 8,6% insuficienţă cardiacă, 8,2% angină pectorală şi 6,6% infarct miocardic.

„Pacienţilor le este teamă de COVID-19 şi trăiesc un stres extrem din cauza stării de sănătate. Pentru ei trebuie găsite soluţii imediate: o boală precum infarctul nu aşteaptă să treacă pandemia. Mergeţi la medic dacă simţi durere în piept, dureri ale spatelui, stomacului, ameţeală, respiraţie îngreunată pentru mai mult de 15 minute, sunaţi-vă medicul de familie!”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, potrivit comunicatului de presă.

Totodată, COPAC şi Fundaţia Română a Inimii îndeamnă pacienţii şi populaţia să meargă la medic, să solicite îngrijirile medicale de care au nevoie dacă simt o schimbare a stării de sănătate prin prezenţa unor simptome precum respiraţie îngreunată, ameţeală, durere puternică în piept pentru mai mult de 15 minute.

„Poate fi vorba de un infarct, iar intervenţia rapidă, într-un interval scurt, este salvatoare”, mai explică sursa citată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

3 Comentarii

  1. Sa va spun ceva, eu nu am trecut de 2-3 ani pe la medic pentru cardio! Nu numai ca tratamentul e prea scump fara compensare(hotararea in 2004) m-a socat intro zi de doua ori era sa aterizez peste geam cand la bal on cand la bucatarie, noroc ca am constientizat la timp(am scris despre asta la momentul cand se aruncau bolnavii pe geam dintrun spital cardio bucuresti), am primit informatii clare de la cel putin un medic, citez:”ai grija ce bomboane inghiti” si „doar tu te poti vindeca, nimeni si nimic nu te vindeca in afara de tine! Sa refuzi orice tratament si orice trimitere oriunde la medici si spital, tu esti unucul care te poti salva”! Si chiar ma simt foarte bine dupa un preinfarct si o mica comotie! Asta e deviza hotaratoare pentru cat mai traiesc pe aceasta lume: eu, numai eu, si doar eu pot pentru mine!

  2. Părere- ai perfecta dreptate. Un amic, care a făcut IMA si o s-au pus 2 stenturi,n-a mai dat pe la medic de 4 ani. Nu foloseste medicamente alopate, a trecut la un regim regim vegan, naturopatie, gemoterapie si gospodărie, plus exercitii qi gong si automasaj. Se simte excelent.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.