Cauzele obișnuite ale demenței ar putea fi tratate

dementa
Un nou studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Edinburgh din Marea Britanie prezintă modul în care o boală care afectează vasele mici de sânge de la nivelul creierului contribuie la dezvoltarea demenței și a accidentului vascular cerebral, potrivit medicalnewstoday.com.
Boala în cauză se numește boala vaselor cerebrale mici. Într-un articol publicat în revista Science Translational Medicine, oamenii de știință, în frunte cu prof. Anna Williams, care conduce departamentuș de medicină regenerativă de la Universitate, menționează cum au studiat caracteristicile moleculare ale bolii la șoareci. Ei au făcut importante descoperiri, identificând, de exemplu, un mecanism prin care modificările de la nivelul vaselor de sânge distrug mielina care îmbracă fibrele nervoase care transmit semnalele între celulele nervoase.

Cum este afectat creierul

Cercetătorii au arătat, de asemenea, cum anumite medicamente au avut efect reversibil asupra modificărilor vaselor de sânge și au prevenit distrugerea fibrelor nervoase la creierul de șoarece. Scanarea creierului la oameni cu demență arată deseori anomalii ale materiei albe a creierului, care consistă în mare parte din fibre nervoase și mielina care le învelește.
Dar până la acest studiu, mecanismele implicate în distrugerea mielinei materiei albe erau necunoscute. Mecanismul ar trebui să același și în cazul oamenilor, iar aceste descoperiri ar trebuie să paveze calea către noi tratamente pentru demență și accident vascular cerebral. dr. Sara Imarisio, care este coordonatorul echipei de cercetare a bolii Alzheimer din Marea britanie – una dintre organizațiile care a sposorizat studiul – spune că descoperirile aratăp „o direcție promițătoare pentru cercetarea tratamentelor care ar putea să limiteze efectele dăunătoare ale modificărilor vaselor de sânge și pentru a a ajuta la păstrarea sănătății celulelor nervoase cât mai multă vreme“

Demența este o cauză majoră de dizabilitate

Demența este un termen general pentru un grup de afecțiuni în care funcționearea creierului se înrăutățește odată cu timpul. Pe măsura ce boala avansează, aceasta diminuează capacitatea de memroie, de gândire, de interacțiune socială, de luare a unor decizii și de a duce o viață independentă. Sunt peste 50 milioane de oameni cu demență în întreaga lume, iar 10 milioane de noi cazuri apar în fiecare an.

Această boală este cauza majoră de dizabilitate la oamenii în vârstă și este principalul motiv  din cauza căruia devin dependenți de alții. Povara economică și socială a bolii afectează și îngrijitorii, familiile și pe cei apropiați. Marea majoritate a cazurilor de demență sunt cauzate de Alzheimer, o boală progresivă, creierul fiind afectat de formarea proteinelor toxice. Și alte boli care afectează direct ori indirect creierul – cum este atacul vascular cerebral – cauzează de asemenea demența.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.