CCR pune piedici PNRR-ului

CCR pune piedici PNRR-ului României. Curtea Constituţională a discutat miercuri, sesizările Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în legătură cu modificările aduse legii privind pensiile de serviciu, dar şi în legătură cu legea privind cumulul pensiei cu salariul.

Judecătorii Curții Constituționale au decis să amâne dezbaterile pe Legea pensiilor speciale pentru data de 2 august. De asemenea, discuțiile pe Legea cumulului pensiei cu salariul au fost amânate pentru 21 septembrie, se arată într-un comunicat al CCR.

Motivul amânării îl reprezintă ”necesitatea unor lămuriri suplimentare”.

Această amânare reprezintă o problemă foarte mare pentru România, Guvernul fiind obligat să adopte cele două legi până la începutul lunii septembrie pentru a putea depune cererea pentru tranșa a treia de bani din PNRR.

Pe 29 iunie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul pensiilor de serviciu, dar şi referitor la actul normativ privind creşterea vârstei de pensionare.

Proiectul se referă la pensiile speciale ale magistraţilor, militarilor, diplomaţilor, funcţionarilor parlamentari, personalului Curţii de Conturi, aeronautic.

Actul normativ vizează calcularea pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut şi alinierea stagiului de contributivitate minim la cel aplicat în sistemul public de pensii.

Conform actului normativ, procurorii şi judecătorii se vor putea pensiona până în 2028 în aceleaşi condiţii ca până acum, adică indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime şi beneficiind de o pensie în cuantum de 80% din indemnizaţia brută şi sporurile din ultima lună de activitate. De aceleaşi condiţii de pensionare prevăzute de legile în vigoare vor beneficia şi pensionarii militari, în următorii cinci ani. Totodată, pensiile mai mari de 4.000 de lei net vor fi impozitate cu 15%.

O posibilă explicație pentru amânarea CCR

4 dintre cei 9 judecători au deja pensii speciale importante, iar un al cincilea ar aspira și el la acest statut, scriu jurnaliștii de la Stiri pe surse. Faptul că judecătorii CCR sunt beneficiari de pensii speciale ar putea constitui motivul pentru care toate legile privitoare la eliminarea pensiilor speciale au fost ”trântite” la Curtea Constituțională.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

29 de Comentarii

  1. ”necesitatea unor lămuriri suplimentare” e o exprimare aproape poetica…asa ma baieti!

  2. Sfidarea acestor politruci , membri ai CCR , sfidare fatisa a intereselor esentiale ale poporului roman , este tot mai periculoasa ! Pur si simplu blocheaza guvernarea statului !

  3. Evident ca au fost altii nu chiar ONG-uri care au lansat analize pertinente transmise la Bruxelles cu privire la pensiile uneia din clanurile si tagmele cele mai otravite ale societatii românesti: magistratii alaturi de rubedeniile lor în nelegiuire procurorii. Cei care iau unii dintre ei fiind procurori de parchete de pe lânga tribunale pensionati cu speciale de peste 470 milioane ROL, pâna la 72.000 RON lunar. Ce nu am facut eu si voi face împotriva aceste tagme împutite de jeguri ale alteratiei statale este sa le reiau si tradus fidel consideratiile lor cu privire la specialele lor la pensii vocationale si pensii de serviciu; la sacrificile si limitariile convieturiii si frustratiilor lor, incluzând pe cele de psihopatologice. Este elocvent sa preiau alegatiile scabroase din excremente în robe negre de la CSM, ICCJ si CCR: Pivniceru, Stanciu, Brehar, Gradinaru, Corbu, Ghica, Savonea.
    Sictir! nu voi mai avansa comentararii desi sunt prea cunoscute în afara. Dovada ca pe Portalul ECRIS si cel al SCJ (ICCJ) ati sters sutele de dosare în care am fsot implicat nu ca procesoman ci ca vicima a represiunii. Sunt prea cunoscut în afara în mediile judiciare ca sa nu mi se dea ccrezare, chiar daca nu mi s-ar da respect ei au teama totusi. Si stiu ca am dreptatae. Cea mai infecta tagma infractionala a soceitatii românesti nu pentru ca sunt imorali si fara carte ci pentur ca au transformat sistemul dupa chipul si asemanarea lor.
    Unde s-a vazut câinii sa plece din fata macelariei? Asa sunt si jegurile alteratiei statale, mii si mii de nevolnici în robe negre. Nicaieri în lume, poate în regimuri totalitar criminale sa mai posede altfel de drepturi si egalitati altfel decât egalitatea cu prostimea de rând.

  4. Oameni puși (instalati) de cele doua partide,oameni lor decid interesul lor să nu fie afectat…

  5. Inseamna ca sunt incompatibili si este necasara o demisie imediata pentru deblocarea sumelor din pnrr.

  6. CCR a reusit stingerea dosarelor penale prin „prescrierea faptelor „la cca 5500 penali (statistica MJ) care raman cu banii furati contribuabililor, adica CCR a organizat un Caritas Judiciar ,furi cat poti din banul p[ublic si daca tragi targa dosarului suficient,se prescrie fapta
    Acum vrea sa perpetueze o societate pe CASTE ca in India,de fapt Romania democratiei originale Iliesciene ,tot impotriva dreptatii sociale
    Cred ca nu mai avem oameni politici daca gaska CCR isi face de cap in Romania sau chiar e necesara o Revolutie,nu bascalia din dec 1989

  7. Singura “lămurire suplimentară” necesara in speța pensiilor speciale este de ce decid cei aflați in conflict de interes?
    De ce nu decide societate civilă prin democrație directa: vot pe tema pensiilor speciale.

    Specialiștii in drept nici teoria nu o mai cunosc?:
    Conflictul de interese apare atunci când funcționarul public are un interes personal care influențează sau pare să influențeze îndeplinirea atribuțiilor sale oficiale cu imparțialitate și obiectivitate.

    Interesele private ale funcționarului public pot include un beneficiu pentru sine sau pentru familia sa, pentru rudele sale apropiate, pentru prieteni, pentru persoane sau organizații cu care funcționarul public a avut relații POLITICE sau de afaceri.

  8. PNNR este o idiotenie usereista a unui admirator de Monika Mengele Makovei. Cum sa fie egala pulimea cu specialii ? Niciodata !

  9. planul de indatorare pe banii nostri, prin care ei au semnat aducerea romanilor in sclavie si traiul intr-o societate ps i h opata, se aplica „decat” cand convine sistemului ocult de mafioti talhari si criminali. in cazul de fata, nu. pentru restul rugam rog sa iasa la ciripeala te-ve, pentru ca oricum rumanii sunt in vacante, refuzand sa-si cunoasca drepturile pentru care au murit niste naivi in 1989! o sa vina tavalugul peste voi lepre ce sunteti!

  10. Cine a conceput legile speciale? Nu partidele politice? Acum aceleași partide,cu pistolul la tâmplă, vor desființarea pensiilor speciale! Înainte să desființați pensiile speciale va rog sa vă faceți sepuku!

  11. @Diana R.
    vot adica referenduum:
    -nu merci!

    in „dreptul” anglo-american judecatorul este izvor de drept,
    asta nu e conflict de interese?

  12. Ar fi cazul sa se gaseasca o modalitate in care aceasta Curte Constitutionala sa fie desfintata pt. ca vedem cit se poate de clar ca sacalii astia nu fac nimic corect si totul numai in favoarea unei anumite categorii de romani din care fac si ei parte.Daca derulam din urma toate deciziile acestei Curti Constutionale ,vedem ca niciodata nu au judecat corect ,inafara faptului ca destul de multe decizii, au fost amanate cu un anumit scop pervers din partea lor.

  13. Bun, s-au găsit și vinovații, CCR nu tâmpiții care au făcut PNNR-ul. Și tâmpiții care au dat legile prin care s-au acordat pensiile speciale.

  14. Curtea Const.in alte tari nici nu exista. Dat fiund faptul ca Constitutia din 1990 este deja perimata, avem o legislatie proasta, stufoasa carpita cu sute de hg si ordine, atunci a aparut aceasta hidosenie CCR. Dar ea nu apara interesele natiunii si bunastarea ei ci interesele mafiei din toate partidele si guvernelw.

  15. Bună! Doi președinți,unul mai dăunător decât celălalt au pus diagnosticul corect;”stat Mafiot” & „stat EȘUAT „. Intrun stat definit cu adjectivele de mai sus totul e nedrept, putred si corupt.
    CCR face abuzuri iar parlamentul doarme.CCR amână dezbaterea unor legi?CCR JUDECA SPETE IN CARE ESTE PARTE INTERESATA DIRECT?? ILEGAL !UN PARLAMENT cu personalitate ar trebui să REVOCE pe toti membrii CCR! De ce parlamentul nu abroga art 211 si 212 din legea 303/2022 ?
    La art.211 se prevede pensionarea magistraților dupa 25 de ani de activitate ( ca sa avem pensionari in floarea varstei) si calculul pensiei ca fiind 80% din veniturile realizate în ultima lună e activitate( așa se obtin pensii nesimțite mai mari decât salariul).
    CE spun acești așa-zisi politicieni despre eliminarea pensiilor speciale e o minciună, o prosteala si o sfidare a poporului.
    Decidentii de ieri si de azi, mare parte din ei pt ce au facut din țara asta sunt fără dubiu PUSCARIABILI !
    Deși e clar ca sunt puscariabili( multi din PNL si PSD) in 2024 vin sa ne ceară votul motivînd ca ei au adus țara La statutul de COLONIE DEVALIZATA, ocupată militar si de care austriecii își bat joc.
    CINE E IN SPATELE AUSTRIECILOR?
    NISTE surse spun că opoziția fermă a a Austriei fata de intrarea României în spațiul Schengen este la cererea fermă a Rusiei si a SUA in buna înțelegere între cei doi MARI.
    O FI AȘA? NU O FI AȘA?
    Aiasta-i intrebarea ! To be OR NOT TO be?Opozitia Austriei nu are nicio justificare legală și logică.
    Atunci Dracii…si-au băgat COADA?
    Puterea de la Bucale in frunte cu …cum sa-i zic sa nu…cu Nimeni plus Ciolaci, Ciuci si Servicii sunt
    niște catelusi care nu maraie, nu latră , doar schelaie si se târăsc.
    Vai de noi!
    PS.fapt divers! Am aflat recent din presă că ROMÂNIA este singura țară din UE care nu a rezolvat până acum in 2023 alimentarea cu apă in mediul rural! RUȘINE MARE !

  16. Buna! Softul pe cate il folosesti pt a numara caracterele este aiurea! Ia un text si verifica-l si cu alte softuri. Al tau e prea ” exigent”.

  17. CCR ar trebui desfiintata. Oricum e populata numai cu gunoaie puse politic, Scanteie – o securista infecta, stie drept cat stiu eu golf, Licu – un derbedeu care abia trecea clasa, Stanciu un gunoi de om, restul nu prea departe de primii. In general, in Romania, nu mai avem judecatori, procurori, niste gunoaie hamesite, a caror lacomie este absolut gretoasa. Procurorii niste interlopi mizerabili (vezi Horodniceanu, Portocala, etc). Cam asta e statul de drept. Chiar daca vine transa din PNR, o sa fie furata de firmele de partid sau de securitate.

  18. ce au banii de PNRR cu pensiile…
    doar ca vrea unul ca Ghinea…
    pensiile trebuie sa fie corelate cu fondurile de investitii in care ar fi trebuit investite…
    alta MEGA ESCROCHERIE a unor GOLANI POPULISTI
    PAI BAAA…IIII PE ASTA LUATI VOI VOTURILE …DE LA PROSTI..
    ideea este…romanesca…sa moara si capra vecinului..
    mult mai simplu, nu-i asa ?

  19. Premisa clara a capilor se vede de pe luna: „Toti pentru unul si unul pentru toti” lacomii si avarii tarii. Inca ceva, ce nu observa nimeni! Sunt enorm de multe legi prin care pot aduna la bugetul statului bani berechet, dar, pentru ca, complicitatea la furaciuni si parandarat e uriasa pe toate palierele politica plus destui, nu aplica legislatia, si, fac alte legi, din care, sa poata chinui si falimenta restul din ce mai exista si rezista! Asadar, prefera sa nu deranjeze furaciunile si parandaratul contra altor legi dubioase in defavoarea a tot ce mai exista.

  20. Este dovedit ca CCR-ul meu nu se poate pronunta ,ii impiedica Legea,5 dintre judecatori se afla in conflict de interese.Deci este pierdere de vreme.Singura solutie,sa se apeleze la CEDO,sau la Curtea dela Haga.

  21. Peste tot in lume unde functioneaza Curti Constitutionale, acestea au dreptul de a intoarce o singuta data in Parlament, o lege contestata, dupa care Parlamentul poate decide chiar impotriva Curtii Constitutionale. Asa era in Constitutia din 1991.Batjocura si rusinea nationala cu pensiile speciale ale magistratilor, etc, cumulul pensiei cu salariul de la stat reprezinta apogeul degradarii Romaniei.

  22. pt. DIANA R. , ANDREI IONESCU —- DECIZIILE CCR , prin care au solutionat litigii de pensii speciale sunt NULE DE DREPT ! Motivul , este conflictul urias de interese in care se afla multi dintre membrii CCR , ei insisi beneficiari de pensii speciale ! O stie orice student la drept ! Insa , este straniu ca NIMENI nu pomeneste de acest urias sbuz de drept , incepind cu ministrul justitiei , av, poporului , partide , sindicate , ong … nici macar PIPEREA , sau SEVERIN , mari juristi . Sa fie o conspiratie ( chiar tacita ) ?

  23. cauza pinguinilor mov s-au pierdut zeci de miliarde iar hotii ne fac bezele. Ce mai conteaza miliardele de la UE?!
    Oare, toate tarile au un CCR?

  24. Potrivit Lg.
    Articolul 41
    Judecătorii Curţii Constituţionale sînt obligaţi:
    a) să-şi îndeplinească funcţia încredinţată cu imparţialitate şi în respectul Constituţiei;
    d) sa comunice preşedintelui Curţii Constituţionale orice activitate care ar putea atrage incompatibilitatea cu mandatul pe care îl exercita.
    Lege 161/2003 prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative.
    Avind in vedere ca se afla in conflict de interes urm.jud.la CCR –
    -Marian Enache-fost consilier al lui Iona Iliescu,
    -Livia sTanciu fosta pres,ICCJ,
    -Cristian Deliorga fost procuror,
    -Gheorghe Stan a făcut carieră ca procuror de anchete disciplinare. Are în palmares, din perioada în care conducea Secția Specială, două dosare împotriva Laurei Codruța Kovesi și anchetarea procurorilor care s-au ocupat de instrumentalizarea dosarului Revoluției. A fost numit tot de PSD ,acestia toti sunt iNCOMPATIBILI si intrucit potrivit
    Articolul 47 Preşedintele Curţii Constituţionale este asimilat cu preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, iar judecătorii Curţii Constituţionale, cu vicepreşedinţii Curţii Supreme de Justiţie,ei trbuie sa comunice INCOMPATIBILTATEA pt.conflict de interese,
    catre PRESEDINTELE ICCJ care sa dispuna MASURILE LEGALE !

  25. Este vorba de LEGE Nr. 47 din 18 mai 1992
    privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale,art.41,
    citat mai sus-
    Indivizii acestia sunt Incompatibili fiind pensionari cu pensii speciale-
    dar se fac ca ploua !

    Potrivit Lg. nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, ei exercita demnitati publice ,
    fiind cert in conflicte de interese !
    Solutia o are ICCJ,sau daca nu posibil Parlamentul!
    JOS CU EI!

  26. Constitutionalitatea tuturor proiectelor de legi ar trebui stabilita in Parlament , inainte de supunerea lor la votul final ! Curtea Constitutionala nu poate fi obiectiva atata timp cat trebuie sa decida constitutionalitatea salariilor si pensiilor speciale , de care , chiar cei de acolo beneficiaza! Chiar nu este nevoie de CCR, Parlamentul, avand destul discernamant pentru a aprecia, corect si obiectiv, constitutionalitatea unor proiecte de legi ! S-ar face si o economie serioasa la buget!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.