CCR, veste pentru cei cu pensii mai mari de 4.000 de lei

Curtea Constituţională a decis joi că sunt neconstituţionale mai multe prevederi din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 prin care a fost instituită obligativitatea plăţii asigurărilor de sănătate pentru persoanele care obţin venituri din pensii mai mari de 4.000 de lei lunar.

CCR a admis joi, cu majoritate de voturi, o excepţie de neconstituţionalitate şi a constatat că sunt neconstituţionale dispoziţiile art. XXIV pct.11 [cu referire la art.153 alin.(1) lit.f ind.2)], pct.12 cu referire la art.154 alin.(1) lit.h) sintagma „de până la suma de 4.000 lei lunar inclusiv”, pct.13 cu referire la art.155 alin.(1) pct.a ind.1), pct.14 cu referire la sintagma „venituri din pensii” din cuprinsul titlului secţiunii a 3-a capitolul III al titlului V „Contribuţii sociale obligatorii”, pct.16 cu referire la art.157 ind.3, pct.17 cu referire la sintagma „precum şi al veniturilor din pensii” din cuprinsul titlului secţiunii a 4-a capitolul III al titlului V „Contribuţii sociale obligatorii”, pct.18 cu referire la art.168 alin.(1) în privinţa trimiterii la art.153 alin.(1) lit.f ind.2), alin.(5) în privinţa trimiterii la art.157 ind.3 şi alin.(7) ind.1 şi pct.19 cu referire la alin.(1) lit.a) în privinţa trimiterii la art.153 alin.(1) lit.f ind.2) şi art. XXV alin.(1) lit.c) cu referire la pct.12, 13, 16, 18 în privinţa alineatelor (1) şi (5) ale art.168 şi pct.19 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

În esenţă, Curtea a reţinut că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.130/2021 a diminuat cuantumul pensiei prin instituirea unei contribuţii la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

„Or, prin ordonanţă de urgenţă, nu se poate diminua cuantumul pensiei, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contribuţii, pentru că o asemenea măsură conduce la o afectare a dreptului la pensie prevăzut de art.47 alin.(2) din Constituţie, fiind, astfel, contrară art.115 alin.(6) din Constituţie, care interzice afectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale prin ordonanţe de urgenţă”, spune CCR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Author

16 Comentarii

  1. Niste guvernanți vremelnici taie și spunzura după cum vrea mușchii lor. N-au nicio treabă și nicio tangenta cu constituția.

  2. Si se îndreaptă neregula sau ccr se face ca sesizează si nimic mai mult.Stirea este incompleta, logic se impune si o acțiune dupa votul majorității, altfel de ce au votat?

  3. Sa mai si platesti pana mori asigurari de sanatate ca pensionar e nemernicia social-democrata,sa aiba votantii lor ce bea si manca fara sa fi adus un ban Romaniei

  4. Politicienii fac totul la misto pentru a se lauda si da vina pe CCR, cand de fapt, ei nu fac intentionat legea corecta pentru a nu fi respinsa.

  5. Niște mizerabili de politruci au stabilit acest inpozit de 10 % au zis că după 35-40 de ani de muncă să nu ai mai mult de 2000 lei!
    (JEGURI MIZERABILE DE POLITRUCI)

  6. vorbim de banii pierduți pe la austrieci.
    Dar de aia pierduți de CCR, miliarde de euro, nu mai vorbește nimeni?
    Prin hotărârile lor recente au scăpat crema hoților.
    Practic, i-a și încurajat!

  7. Aproape că nu există lege trecută prin Parlament sau Ordonanța emisă de guvern care sa nu conțină prevederi neconstituționale.
    Absolut revoltător !
    Cei aleși să facă legi / reglementari nu respecta Constituția.
    O măsură salutară ar fi ca pentru fiecare prevedere găsită neconstituțională emitenților sa li se taie 10% din indemnizații / salarii.

  8. „Or, prin ordonanţă de urgenţă, nu se poate diminua cuantumul pensiei, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contribuţii” Zice CCR-ul.
    Prin ordonanta de urgenta, fara drept, incalcand flagrant constitutia art 73, lit.p s-au modificat si sau anulat articole din legea pensiilor 127/2019 si din 263/2010, legi organice, publicate in M.O. modificari care au dus la diminuarea cuantumului pensiilor. Guvernul nu are dreptul sa intervina saupra unei legi organice. Doar parlamentul, prin lege. Astia sunt primii care nu respecta legile si calca in picioare drepturile fundamentale ale cetatenilor. Aici, CCR-ul n-a mai zis nimic. Probabil li s-a transmis – ori ale voastre ori ale lor. Pensiile. Si au ales.

  9. OK! Am inteles: pensiile speciale nu contribuie la sanatate, au spitale/ retele paralele (pe bani de la buget). Doar restul cetatenilor sunt obligati sa contribuie la sanatate, cu pensii vai capul lor. Ok. Platim. Ne putem ruga pentru voi, specialii: cat mai multe servicii, cat mai bolnavi. Daca se poate, non-stop!? Pentru amarasteni: sanatate! Sa nu aveti nevoie de spitale!

  10. Cancerul Bugetului Romaniei, sunt, in fapt, PENSIILE NECONTRIBUTIVE ALE „REVOLUTIONARILOR” – cca. 2 milioane capete in 2022, cand, in 1989-90′ erau cca. 800 „rivolutionari” cf. rechizitoriului Procuraturii, cireada „rivolutionarilor” de rumegatori de pensii necontributive, creste non-stop lunar si anual de 32 ani, pe baza unei escrocherii cu patalamale „eu te recunosc pe tine, tu ma recunosti pe mine”, date pe mocca, rudelor, amicilor de invarteli, membrilor din partide, oricui are o pila la Secretariatul cuplat la Buget. Legea cu „rivolutionarii”, trebuie modificata, sa ramana ONORIFICI cei care vor sa faca pe „rivolutionari”, fara beneficiile nerusinate si nemeritate.

  11. Dl. Ministru Budai s-a luptat cu partenerii de coaliție și președenția pentru a putea mari pensiile stabilite prin legea publica de pensii, insistenta lui era să-i aducă demisia ceruta de aceștia, însă a reușit după ce le-a demonstrat celor de la UE și Banca Mondiala, necesitatea și posibiltatea acestor măriri de pensii !!!
    Sigur ca trebuie desființate toate pensiile speciale , inclusiv cele ale militarilor, instituții de ordine publica, justiție s. a.!! Continuarea acordării de altfel de pensii acordate prin legi speciale unor categorii profesionale influente, în afara de cele stabilite prin legea publica de pensii (L 127) ce are la baza principiul contributivitatii, reprezinta o grava abatere de la Constituție, o grava discriminare și nedreptate, aspect ce l-au afirmat și cei de la UE și Banca Mondiala !!!
    Insă pentru a putea fi reparata aceasta nedreptate și grava ilegalitate, deci pentru desființarea tuturor legile speciale de pensii și de salarizare pentru anumite categorii profesionale influente, trebuie insistat pe toate căile democratice la care sa fie angrenati toți romanii de bună credință , pentru a se obține acordul și concursul Președenției și a instituțiilor statului roman !!!
    Trebuie eliminate argumentele unora ce spun ca desfășoară activități cu mare responsabilitate, competenta și dificultate , aceasta este rezolvata prin nivelul ridicat al salariilor acordate printr-o Lege publica unica de salarizare, pentru aceste activitati și prin urmare având o contribuție mai mare la fondul de pensii, aceștia vor avea și pensii mai mari !!!

  12. CCR asa deprofesionalizata cum este acum prin componenta ei cu clientii lui Petrov si Verner plus cei ai parlamentului supus nu are nici o vina chiar daca clientii isi urmaresc intai si intai interesele personale. Vinovati sunt acei parlamentari (se aude PSD, PDL,PNL,UDMR?) care in timp au facut posibila aparitia acestor pensii nesimtite. Acum se prefac ca vor sa le reduca apeland la inginerii bagate la mishto pentru a-i prosti pe amarati

  13. Constituția-i degeaba în România.Parlamentul nu are nici o treabă cu ea,e plin de hoți deghizați în deputați și senatori.E clar că forma de organizare actuală din RO nu e benefică deloc ,de 32 ani se repetă același scenariu,politicienii devin tot mai bogați,iar românii tot mai săraci , plecați în bejenie in lume.Pentru aceasta ,parlamentul,magistratura,președintele nu au dat si vor da niciodată socotelă nimănui.De ce ? Ghinion ….

  14. Cancerul Bugetului Romaniei, sunt, in fapt, PENSIILE NECONTRIBUTIVE ALE „REVOLUTIONARILOR” – cca. 2 milioane capete in 2022, cand, in 1989-90′ erau cca. 800 „rivolutionari” cf. rechizitoriului Procuraturii, cireada „rivolutionarilor” de rumegatori de pensii necontributive, creste non-stop lunar si anual de 32 ani, pe baza unei escrocherii cu patalamale „eu te recunosc pe tine, tu ma recunosti pe mine”, date pe mocca, rudelor, amicilor de invarteli, membrilor din partide, oricui are o pila la Secretariatul cuplat la Buget. Legea cu „rivolutionarii”, trebuie modificata, sa ramana ONORIFICI cei care vor sa faca pe „rivolutionari”, fara beneficiile nerusinate si nemeritate.

  15. Contributia la sanantate este o nebunie a ministrului de finante in cautare de bani.Impozitarea in trepte este – dupa parerea mea – singura solutie la balamucul veniturilor existent in Romanica,astfel:
    – pana la 2500 ron – 0% impozit
    – transa de la 2.500 ron pana la 5.000 ron – 10% impozit
    – transa de la 5.000 ron pana la 7.500 ron – 20% impozit
    – transa de la 7.500 ron pana la 10.000 ron – 30% impozit
    – transa de la 10.000 ron pana la 12.500 ron – 40% impozit
    – transa de la 12.500 ron pana la 15.000 ron – 50% impozit
    – transa de la 15,000 ron pana la 17.500 ron – 60% impozit
    – transa de la 17.500 ron pana la 20.000 ron – 70% impozit
    – peste 20.000 ron – impozit 90%.
    Aceasta impozitare sa se aplice tuturor veniturilor – salarii sau pensii, bugetari sau privati.
    Ar fi bine sa incercam sa fortam clasa politica sa se replieze catre aceste deziderate. Astfel patura sociala cea mai sarmana – cu venituri de pana la 2.500 ron – ar scapa de impozitare si s-ar bucura de venituri concrete si sigure. Iar ceilalti, in functie de venituri, de la opinca pana la vladica, sa suporte o impozitare conforma cu veniturile castigate. Nu pare asa greu si nici excesiv pentru marea majoritate a populatiei.
    Cei care au venituri excesive si neconforme cu realitatea cu care ne confruntam zi de zi or sa sufere, dar macar transpare o idee de echitate. Dar nu e cazul, doar nu mai suntem in socialism. Fura fiecare de unde poate, iar cine este specialist la furat intra si in politica. Aferim baietii nostri dragi. Va iubim si va votam, din nou!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.