Ce a vrut şi ce a obţinut Poroşenko de la Angela Merkel

Înainte de a pleca în vizită oficială în Germania, preşedintele Ucrainei a cerut ajutor Berlinului. A făcut-o prin intermediul celui mai popular ziar din Germania – Bild, într-un articol de prima pagină. Petro Poroşenko a început prin sublinia că de la ultimul acord pentru încetarea focului încheiat la Minsk au murit 68 de militari ucraineni şi că alţi 380 au fost răniţi, iar încetarea focului a fost încălcată de 1.100 de ori.

Poroşenko a făcut presiuni asupra Germaniei chiar înainte de Consiliul European ce va avea loc săptămâna viitoare, în cadrul caruia va fi dezbatută extinderea sancţiunilor impuse Federaţiei Ruse.

“Întreaga lume trebuie să înţeleagă ca Rusia luptă împotriva Ucrainei. A început cu separatiştii ruşi, sprijiniţi de Rusia cu arme, la începutul lui 2014. Începând din vară, în Ucraina au intrat trupe regulate ale Rusiei – zeci de mii de militari. Singurul mod de a opri acest război este retragerea completă a trupelor ruse”, a spus Poroşenko înainte de a pleca la Berlin.

“Trebuie să ne dăm jos ochelarii roz şi să recunoaştem că structura de securitate care a garantat pacea în Europa în ultimii 70 de ani nu mai funcţionează”, a răspuns Poroşenko la o intrebare legată de posibilitatea de extindere la scară internaţională a conflictului din Ucraina.

Poroşenko le-a mai spus jurnaliştilor germani că îi va cere cancelarului Angela Merkel arme neletale pentru armata ucraineana, radare, drone, echipamente pentru vedere pe timp de noapte, veste antiglonţ. Şi preşedintele de la Kiev a mai cerut şi boicotarea Campionatului Mondial de Fotbal din 2018, care va fi găzduit de Rusia, spunând că desfăşurarea unei asemenea competiţii este de “neimaginat” atât timp cât trupele ruse se află în Ucraina.

Preşedintele Poroşenko a mai subliniat că acordul de încetare a focului de la Minsk nu este aplicat şi a cerut comunităţii internaţionale să extindă sancţiunile împotriva Rusiei, cel puţin până la finalul acestui an. Singura notă de optimis din interviul oferit de preşedintele de la Kiev a ţinut de unitatea Ucrainei. “Ucraina este mai unită ca niciodată şi vrea să fie o ţară liberă şi democratică”, a spus el, adăugând că agresiunea rusă i-a făcut pe ucraineni mai “pro-europeni decât şi-a putut imagina cineva ”.

Ce a obţinut preşedintele Petro Poroşenko din cele enumerate anterior? El a sosit la Berlin exact la un an dupa referendumul pentru anexarea Crimeii de către Rusia, nerecunoscut internaţional. A fost primit cu onoruri militare la palatul Schloss Bellevue de către omologul său german Joachim Gauck. Ministrul de Externe Frank-Walter Steinmeier se afla la reuniunea omolgilor săi din UE, la Bruxelles. De aici, ministrul german nu a spus decât că este foarte curios să audă opiniile preşedintelui ucrainean după întâlnirile pe care le va avea la Berlin şi să le compare cu cele exprimate anterior.

Întâlnirea de luni seara cu Angela Merkel nu i-a adus preşedintelui Ucrainei mai mult decât Germania a oferit până acum – foarte multă prudenţă în relaţia cu Rusia şi angajamente declarative. Petro Poroşenko a cerut mai multe arme (fie şi nelatale), iar Angela Merkel a vorbit despre “ajutor umanitar”, pentru ca apoi să insiste pe ideea de reglementare paşnică: “Insistăm asupra unei soluționări pașnice și diplomatice a conflictului. Noi doi (Merkel și Poroșenko) avem aceeași părere”.

Porosenko a cerut extinderea sancţiunilor împotriva Rusiei şi a oferit chiar şi un termen. Angela Merkel a declarat: „Nu vreau să vorbesc despre adoptarea în continuare de sancțiuni, vreau să vorbesc despre aplicarea acordurilor de la Minsk”.

„Dacă vor fi încălcări brutale ale acordurilor de la Minsk, sancțiunile vor fi înăsprite”. „Însă acesta nu este punctul principal pentru noi. Scopul nostru îl constituie discuția politică pe marginea modului în care să fie aplicate acordurile de la Minsk”, a spus Merkel ulterior, răspunzând la întrebări ale jurnaliștilor.

„Pe lângă încetarea focului și retragerea armamentului, este important să oferim posibilitatea pentru livrarea de ajutor umanitar. Atunci când retragerea armamentului va fi confirmată de OSCE, când regimul de încetare a focului va fi respectat peste tot, când va avea loc schimbul de prizonieri, atunci vom avea posibilități mai bune pentru a lucra la procesul politic”, a spus Merkel, subliniind că „la fel ca înainte, regimul total de încetare a focului nu a fost atins”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.