Ce are Pleşoianu cu Timmermans

Deputatul PSD Liviu Pleşoianu a declarat la RFI, referindu-se la scrisoarea premierului Viorica Dăncilă către președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, că va depune şi el o reclamaţie la Consiliul de Etică al CE, vizându-l pe prim-vicepreşedintele Comisiei, Frans Timmermans.

Dăncilă i-a adresat miercuri o scrisoare lui Jean-Claude Juncker, cerându-i clarificări privind documentul atribuit Comisiei Europene, prin care erau cerute detalii despre cauze penale vizându-i între alţii pe Gigi Becali, Adrian Năstase, Tudor Chiuariu, Decebal Traian Remeş, Cătălin Voicu şi Dan Voiculescu.

În opinia lui Liviu Pleşoianu, scrisoarea premierului este un demers necesar: „Mi se pare absolut necesar, cum absolut necesară mi se pare o dezbatere la Bruxelles pe această temă. Am tot auzit un argument care mi se pare nu numai slab, dar perfect fals, anume acela că raţiunea pentru care au fost trimise acele scrisori dinspre Bruxelles este aceea că vroiau cei care se ocupau de rapoartele MCV dinspre Bruxelles vroiau să ştie dacă se tergiversează dosare până dincolo de termenul de prescripţie. OK, dacă vrei să afli aşa ceva, atunci îţi sunt suficiente datele statistice, în nici un caz nu este nevoie să apelezi la nume şi prenume. Ceea ce s-a întâmplat a dus la o individualizare a MCV-ului, lucru care mie mi se pare cât se poate de grav”.

Deputatul PSD a anunțat în acest context că îl va reclama pe Frans Timmermans la Bruxelles: „Voi depune chiar o reclamaţie într-un alt caz, dincolo de scrisoarea doamnei Dăncilă, voi depune o reclamaţie la Consiliul de Etică al Comisiei Europene, vizându-l pe domnul Timmermans, pentru că domnul Timmermans când a fost în România ultima dată a spus că sunt atacuri dinspre mass-media la adresa justiţiei. Practic, a spus acest lucru când a fost întrebat ce părere are despre recent relatatele în presă cazuri de la DNA Ploieşti, iar domnul Timmermans a găsit de cuviinţă să ne spună că practic, dacă presa vorbeşte despre abuzuri ale unor procurori, acesta este un atac la adresa justiţiei. Din punctul meu de vedere, ce-a spus domnul Timmermans e un atac la adresa presei independente, lucru care mi se pare inacceptabil, pentru că domnul Timmermans a mers mai departe şi a spus că aceste atacuri dinspre mass-media la adresa justiţiei afectează rapoartele viitoare MCV şi închiderea până la urmă a MCV-ului, pe care ne-o dorim cu toţii”.

Potrivit lui Pleşoianu, oficialii CE nu au cerut informaţii tehnice despre anumite dosare penale, ci au comis o „ingerinţă” în actul de justiţie din România. „În momentul în care vorbim cu nume şi prenume despre anumite persoane, aceea nu este o informaţie tehnică, aceea este o ingerinţă, este chiar un atac, culmea, la adresa independenţei justiţiei din ţara noastră”, a afirmat deputatul PSD.

Întrebat cum poţi evita nominalizarea unor persoane, când ceri informaţii despre dosare de mare corupţie, parlamentarul a răspuns: „Poţi să ceri informaţii despre situaţia statistică a rezolvării cazurilor de mare corupţie. Ce relevanţă are că ceri situaţie despre trei-patru cazuri, care bineînţeles sunt celebre în ţara respectivă, în condiţiile în care există posibilitatea ca în 1.540 de alte cazuri similare să nu se fi întâmplat lucrurile OK, să se fi tergiversat, să se fi ajuns la prescripţie? Deci dacă vrei să ai o imagine asupra actului de justiţie dintr-o ţară, te interesează înainte de toate situaţia statistică”.

Întrebat cum apreciază diferenţa de ton dintre varianta în limba română şi cea în limba engleză a scrisorii trimise de premierul Viorica Dăncilă şefului CE, Jean-Claude Juncker, Liviu Pleşoianu a precizat: „Mi-e greu să apreciez, pentru că n-am văzut varianta în limba engleză, n-am apucat s-o citesc. O s-o citesc şi o să mă exprim în sensul ăsta, dacă într-adevăr e aşa. Din punctul meu de vedere, nu trebuie să existe nici un fel de diferenţă între cele două variante, pentru că e în primul rând un mesaj adresat celor de acolo”.

Chestionat dacă în cazul scrisorii premierului Dăncilă nu se aplică o dublă măsură, parlamentarul a răspuns: „Dacă este o diferenţă, putem să vorbim şi să analizăm, dar eu vă repet, nu am citit varianta în limba engleză, abia am citit-o pe cea în limba română”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

9 Comentarii

    • Justiția din Polonia a fost recuperată de către polonezi după ce au demis toți securiștii trădători. UE nu face decât să se lamenteze degeaba. Decizia polonezilor este luată și n-o poate schimba nimeni. Repet, au scăpat de slugi.

    • @Woodenhead, mai „cap de lemn”, in Polonia guvernantzii actuali, nu au jefuit banu public, nu au dosare penale si au curatzat justitzia de bolshevici, securisti, agentzi a lu’davai ceas, in schimb la noi, bolshevicii, securisatii, agentzii lu’davai ceas vor sa acapareze justitia ca sa scape de bulau si de confiscarea averilor pe cei ce au jefuit tara de peste 26 de ani, sunt putrezi de bogatzi si au pus stapanire pe tara[nu o guverneaza]! Panimaesh gaspadinu?!

    • @Tiraspolean sovietic
      Tocmai ai spus că UE se lamentează în van în privința Poloniei.
      La propaganda securistă nu vă învață să vă dați o șansă când spuneți prostii?

  1. Stiti cum se zice la vanatoare:” Să faci cocoşul armei să cânte cucurigu”!Acum nu stiu daca deranjeaza cu ceva Plesoianu…

  2. Plesoianu ramane cam SINGURUL POLITICIAN ROMAN CU COLOANA VERTEBRALA NEONDULATA SI CARE SPUNE LUCRURILOR PE NUME. Din pacate, cu o floare … Caci, romanii de pe margine n-au nicio treaba, ei doar se duc duminica sa incalce Constitutia sub conducerea MARELUI ESCROC IMOBILIAR DOVEDIT DE JUSTITIE.

  3. întrebaţi-vă mai bine ce are olandezul turbat timmermans cu România…

  4. Foarte bine dle Plesoianu…daca as putea as semna-o si eu! Asa bataie de joc la adresa unui stat membru nu s-a mai vazut! Uitati-va la Polonia… un stat demn si mandru…e drept ca avem o droaie de cozi de topor mercenari ce ar trebui acuzati de tradare nationala… Stim bine cine sunt!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.