Scrisoarea Vioricăi Dăncilă către Juncker

Guvernul a făcut publică miercuri scrisoarea adresată de premierul Viorica Dăncilă președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, prin care cere clarificări despre nota din 2012 ce conține nume ale unor persoane cu probleme penale. În scrisoarea sa, Dăncilă îi transmite lui Juncker că se impune ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare, „pentru a îndepărta orice urmă de îndoială și pentru a nu afecta credibilitatea relației noastre de parteneriat”.

Iată scrisoarea:

Președintelui Comisiei Europene,

Jean-Claude JUNCKER,

Stimate domnule președinte,

În calitate de prim-ministru al Guvernului României, am responsabilitatea să apelez la toate pârghiile legale și morale pentru protejarea și promovarea României ca stat democratic în care funcționează separația puterilor în stat, independența justiției și în care sunt garantate drepturile și libertățile fundamentale ale cetățeanului.

Domnia legii și apărarea statului de drept sunt pilonii fundamentali ai consolidării oricărei societăți democratice, așa cum este cea a țării mele. Este convingerea mea, a Guvernului României și a tuturor celor care împărtășesc valorile democratice.

Din aceste considerente și având în vedere convingerile noastre comune, mă adresez dumneavoastră, domnule președinte, în legătură cu un subiect care preocupă și îngrijorează opinia publică din România. Mă refer la o scrisoare atribuită Comisiei Europene, datată 10 octombrie 2012, transmisă ministrului Justiției de la acel moment, doamna Mona Pivniceru, care conține 21 de cerințe adresate de instituția europeană Guvernului României referitoare la Mecanismul de Cooperare și Verificare. Între aceste cerințe se regăsesc și solicitări concrete, directe, privind anumite cauze penale și anumite persoane cercetate penal pentru săvârșirea unor infracțiuni de corupție și de abuz în serviciu, respectiv George Becali, Adrian Năstase, Șerban Alexandru Brădișteanu, George Copos, Tudor Alexandru Chiuariu, Ion Dumitru, Decebal Traian Remeș, Cătălin Voicu, Dan Voiculescu.

Având în vedere relația de parteneriat construită de România cu Uniunea Europeană, relație bazată pe transparență și încredere, vă adresez, domnule președinte, rugămintea de a clarifica aspectele de fapt și de drept cu privire la documentul în cauză. Este esențial pentru colaborarea noastră instituțională și pentru consolidarea funcționării justiției în România să lămurim dacă documentul atribuit Comisiei Europene este unul autentic, asumat instituțional, și dacă este singurul document de acest fel, de natură să aducă ingerințe în funcționarea justiției și separația puterilor în stat.

Îmi exprim convingerea că în scurt timp, prin implicarea dumneavoastră directă, vom avea posibilitatea să înțelegem rațiunile, motivele și criteriile care au stat la baza întocmirii de către reprezentanții Comisiei Europene a acestei liste nominale, modalitatea în care informațiile solicitate și obținute de către instituția europeană au contribuit la analizarea și, mai ales, la evaluarea progreselor înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare.

Consider că se impun clarificări urgente, domnule președinte Juncker, cu atât mai mult cu cât, la solicitarea mea, ministrul Justiției, domnul Tudor Toader, m-a informat că transmiterea unor astfel de cerințe imperative autorităților române de către Comisia Europeană a constituit o practică repetată.

Sunt ferm convinsă că răspunsul dumneavoastră va include detalii relevante și utile, care să ne permită, în continuare, obținerea de rezultate semnificative în cadrul MCV, întemeiate pe valorile respectării democrației, statului de drept, drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățeanului, într-o societate caracterizată prin lipsa oricărei discriminări, justiție, dreptate, adevăr și egalitate în drepturi.

Am încredere deplină în menținerea unui dialog efectiv, echilibrat și eficient cu dumneavoastră, în urma căruia statul de drept și justiția din România să fie mai puternice și mai bine consolidate, în spiritul principiilor și valorilor europene care ne unesc.

Din considerentele menționate mai sus și având în vedere progresele făcute de România în domeniul justiției, subliniez, din nou, domnule președinte, că se impune ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare, pentru a îndepărta orice urmă de îndoială și pentru a nu afecta credibilitatea relației noastre de parteneriat.

Vă rog să primiți, stimate domnule președinte, considerația mea deosebită,

VIORICA DĂNCILĂ

PRIM-MINISTRU AL GUVERNULUI ROMÂNIEI”

Comisia Europeană: Am primit scrisoarea premierului Viorica Dăncilă, vom răspunde în timp util

Comisia Europeană a precizat miercuri că a primit scrisoarea din partea premierului Viorica Dăncilă, în care aceasta cere ca instituţia europeană să spună dacă documentul din 2012 ce presupune ingerinţe în justiţie e unul autentic, adăugând că îi va răspunde în timp util.

„Am primit scrisoarea din partea prim-ministrului Românei şi vom răspunde în timp util. În ceea ce priveşte documentul pomenit, acesta făcea parte din corespondenţa tehnică uzuală, de acum mai mulţi ani (2012), din cadrul MCV, cu privire la obiectivul de referinţă numărul 3, care prevedea: <<valorificarea progreselor deja înregistrate, continuarea efectuării de anchete profesioniste şi imparţiale privind acuzaţiile de corupţie, la nivel înalt>>. După cum ştiţi, MCV este un proces prevăzut în Tratat, menit să măsoare progresele înregistrate de România, în îndeplinirea unui set stabilit de obiective de referinţă”, a precizat Comisia Europeană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9
Ioana Radu 8516 Articole
Author

16 Comentarii

  1. Perenitatea lui Caragiale acum si in Telegrame
    ” M. sale Juncker I

    Bruxelles

    Bandiți regimului PSD acest secol lumină bagiucurind Constituția ce ați giurat voit ucidi di două ori cafine central și piața endepedenți fratemeu fost reprezentant națiuni. Victima frică merge telegraf sigur al treilea atentat bandiți. Implorăm garanția vieți onorului contrar siliți face justiție singuri. Trăiască Dinastia Juncker.

    Vasilica Dancila,premier,

    • Bravo, Viorica! Bravo, Dragnea! O revolta in genunchi se cheama ca este tot o revolta.

    • @Lucon: textul este identic cu cel din „Telegrame”,celebra schita a lui Caragiale, prin comentariul tau jalnic arati doar crasa incultura a postacilor pesedisti!Pune mana pe carte,niciodata nu e tarziu!

  2. De la: Jean Claude Junker
    Catre: doamna femeie de serviciu

    Subiect: Bonjour, am primit o livrare de hartie igienica de la Guvernul Romaniei. Va rog sa ridicati marfa si sa o distribuiti pe etaj.
    Cu stima, Jean Claude 🙂

  3. ue se va spala pe miini. nu vor raspunde cu subiect si predicat. vor intelege ca linga polonia, ungaria, cehia, slovacia a mai aparut o voce. acum exista 2 varinte: raspuns diplomatic fara continut sau raspuns aspru la intimidare. in nciun caz nu se va raspunde punctual cererilor. SIE are o mare problema sau informatiile nu ajung la guvern. exista si varianta ca astia sa citeasca si sa nu inteleaga nimic. insa as chema SIE si le-as da sarcini clare. le-as indica clar ce ma intereseaza.

  4. MCV a devenit caduc sau fara baza legala deoarece clauza de salvgardare valabila pe 3 ani ,a expirat in 2010 si aceste argumente juridice trebuiau aduse si in aceasta scrisoare.
    Scrisoare este extrem de inteligenta ,dar nu elimina perioada 2010-si in prezent cand in mod nelegal si abzuiv Bruxellesul a inteles sa faca ingerinte inadmisibile in Justitie,in acea putere declarata si aparata ca independenta exact de aceia care ouneau UE sa controleze, terorizeze Romania in privinta MCV.
    De aceia cred ca dna Dancila trebuia sa fie si mai ferma,CE ,prin Catherine Day,o prietena de-a lui Macovei ,cat si alti abuzivi batandu-si practic joc de „colonia”controlata de o mana de nemernici,mecanismul lui peste fiind pt ei o sursa de bataie de joc la adresa institutiilor din Romania,-CSM,MJ,M Public, absolut tot, sa le dea lor rapoarte pe „fise”,nominale si alte aberatii ins etea nemasurata a comiternistei Macovei de a pazi lagarul de concentrare Ro,la comanda ei !
    Urmeaza sa se vada ce va raspunde dl.Junker, insa rolul avut de grupul straveziu de tradatori ai tarii si activitatea lor va trebui cercetata ,abuz cu abuz ,viata cu viata nenorocita de acest grup, de ce au transformat Ro in Lubianka noului KGB- instituit de acest grup impreuna cu serv.de informatii „nationale”care au scaldat tara in protocoale.
    Nu s -a facut adevarata anticoruptie ci vanatori politice,razbunari si presiuni, lezarea drepturilor si lib.cetatenilor, ei dominand si ingrasindu-se laolalta cu coruptii,antene CIA, cu care chefuiau si mergeau in excursii.Totul pe spesele si cheltuiala tarii vandute,transate,bAtjocorite LA DRUMUL MARE.

  5. L-a lovit cu statul de drept peste fata lui de mincinos neobrazat. Adica atunci cand UE calca in picioare justitia si separarea puterilor in stat, e stat de drept.

  6. Foarte „frumoasa” scrisoare a facut tanty vasilica docila-globina, cum sa nu aibe incredere cei de la UE in „guvernantzi” nostri, in prea cinstiti Daddy&Tarry, Darius-curatorul si eruditzii, „pamblica”, vasilica-globina, „genunche”, blonda-„subprefect”, „tractoristu”, daia-oaia, etc., guvernantzi care fac totul sa „teleormanizeze” tara si sa devenim o gubernie a lu’ davai ceas!Noi nu trebuie sa avem incredere in ei, sa ne arate Juncker macar unul care toata viata a fost simbrias la stat si a ajuns multimilionar in parai, pe cand noi avem „fara numar” si nimeni nu-i intreaba nici macar „de sanatate”!

  7. Sa nu spuneti ca Vasilica asta cu mantie care are mari probleme si cu limba materna a ajuns sa scrie in limba Juncker-easca!

  8. Tanti vasilica! matale stii sa-i scrii scrisoare lu’ nenea Junker? ai scris in engleza?!

  9. Rățoiala mondială a PSD!
    PSD a întrat în luptă cu oricine nu are aceeași opinie, același gând, cu Liderul său, urmarit penal in 2 Dosare(unul de Scrisoarea publica trimisă dlui Juncker de către Vasilica Dăncilă pune România într-o situație dificilă.
    Dragnea și-a continuat si el Ieri disputa cu DNA, in fata judecatorilor de la ICCJ.

    PSD luptă în țară și în lume cu oricine nu e cu Dragnea și cu modul lui de a schimba România.
    Întâi s-a rățoit la propriul poporul în Ianuarie 2017, atunci când oamenii au îndrăznit să iasă în stradă pentru a opri OUG 13.

    Apoi s-au rățoit la SUA, cel mai puternic stat din lume, aliat extrem de important al României.
    Ne amintim că, tot anul trecut, SUA ne cerea să oprim modificările la legile Justiției pentru că va avea de suferit lupta anticorupție și independența Justiției.

    S-a rățoit, de când a venit la guvernare, la întreaga Justiție, pe care nu se va lăsa până nu o va reduce la tăcere. Chiar și ieri, în calitate de inculpat, Dragnea a atacat DNA chiar în fața judecătorilor de la Înalta Curte.
    Dacă prea multe probe în apărarea sa nu a putut aduce, măcar a zis ceva despre procurori.

    Ultima ispravă nu a fost însă asta, ci o scrisoare trimisă de Vasilica Viorica Dăncilă președintelui CE, J.C. Juncker, căruia îi cere explicații și lămuriri față de interesul CE față de marile dosare de corupție din România în cadrul MCV.
    Varianta în Limba Română a scrisorii este una dură, sa placa activului de Partid și susținătorilor PSD, în timp ce varianta în Engleză are un ton mai moderat.

    PSD nu s-a ratoit insa la Rusia si China, niciodata!
    O spune asta ceva?!

    • Indiferent de finalul de-
      mersului, ma bucur ca se mai gasesc si romani cu…o pereche de oua. In fond, de ce sa nu cerem si noi socoteala, atunci cand se cuvine?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.