Ce facem cu prețurile? Opinia altui economist

Profesorul de economie Cristian Păun nu vede benefică o intervenție a statului asupra prețurilor, deoarece, spune el, în momentul în care prețul nu se mai formează în piață, el nu mai este ”preț”. Ar aresta piața, susține el.
Noua marotă a PNLPSD este problema prețurilor ”incorecte”. Vor să corecteze prin lege prețurile, ceea ce este imposibil. Adică să aresteze piața, să încarcereze prețurile, să execute chiaburii și speculatorii.
În momentul în care prețul nu se mai formează în piață, el nu mai este ”preț”. Este orice altceva, dar nu preț. Nu mai sintetizează condițiile pieței. Este expresia impresiilor sau a percepțiilor unuia din afara pieței care, de cele mai multe ori, nu are nicio legătură sau calitate în a-și da cu părerea despre prețul ”corect”.
Prețul este întotdeauna ”corect” atunci când se formează cât mai LIBER în piață. Atunci când este plătit de consumator fără să fie forțat sau constrâns de nimic să o facă. Atunci când este alegerea lui exclusivă să plătească sau să nu plătească prețul pe care îl cere producătorul. La fel și pentru producător, prețul este CORECT atunci când nimeni nu îl constrânge într-un fel să ceară mai mult sau mai puțin pe ceea ce produce sau pe ceea plătește drept costuri (materii prime, muncă) pentru ceea ce produce.
Orice interferență, de orice tip, în mecanismul de formare al prețurilor îl face ca acesta să nu mai fie preț. Să nu mai transmită tipul de INFORMAȚIE care stă la baza deciziilor din sfera consumului sau producției. Alterând prețul, consumatorii nu mai știu în timp real că bunul e rar (prețul e mare, prețul crește abrupt) sau abundent (prețul e mic, prețul scade abrupt). La fel și producătorii. Atunci toate deciziile lor vor fi supuse ERORII. Alocarea resurselor se va face HAOTIC și cu EROARE tot mai mare în spate. În final, producătorii și consumatorii vor avea direct de suferit de pe urma acestui haos generat de interferența statului în piață. Adică vor da FALIMENT, vor SĂRĂCI.
Prețurile, prin natura lor, nu sunt niciodată nici fixe și nici stabile. Ele sunt purtătoarea acelei informații legată de condițiile pieței (cât se consumă versus cât se produce) care sunt mereu în schimbare. Baterea prețurilor în cuie este cea mai periculoasă temă cu care politicienii pot veni în fața noastră. Desigur, la ce nivel de pregătire economică există în România, nu e de mirare să își găsească repede o grămadă de adepți.
Asta înseamnă populismul! Să guvernezi cu ochii pe ”ce vrea poporul”, chiar dacă ceea ce vrea este imposibil de rezolvat de tine. Mai mult, știind că poporul nu se pricepe la prea multe, poți plusa în materie de populism, propunând aberații seducătoare dar falimentare.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

24 de Comentarii

  1. Cand la energie electrica, gaze si combustibili preturile sunt SPECULATIVE, deci fara nici o legatura cu mult trambitata economie de piata, celelalte preturi cum pot fi altfel ?!

  2. Omul asta plateste gaze si curent? Nu de alta dar pretul acestora se face la Viena si nu la Bucureti si nu se ia nimic in considerare cand vine vorba de a explica de ce preturile sunt la fel cand este evidenta diferenta masiva a nivelului de trai si venit dintre Romania si Austria. Sau o traii din basinile pe care le da in spatiu public?

  3. De 30 ani la marginea Bucurestiului e un targ angro de legume fructe. La Pucheni . Aici vin camioane cu legume, mere, pere, varza, cartofi, etc. Merele se vand cu 1 leu la angro. In Bucuresti in piata Rahova, la 1 km de Pucheni merele se vand cu 6 lei. Adica de 6 ori cat il da producatorul. Asta de 30 ani cu piata libera. Pretul liber nu functioneaza.
    Ar trebui data LEGEA ADAOSULUI COMERCIAL. Se lasa la producator un pret mediu liber si adaos la vanzator maxim 20% in piata. Adica pret maxim limitat prin lege functie de pretul angro. Si asta ar trebui la toate produsele in supermarket. De ce dau scump tziganii in piatza??? Pentru ca sunt cartel mafiot, daca nu dai la pretul lor vin doi obezi si iti arunca marfa pe jos.

  4. se lucreaza la #marea infometare. ceva despre aberatiile legislative intru nationalizarea terenurilor si proprietatilor „mascat” sub pavaza „razboiului”? sub diferite pretexte „urgente” mafiotii criminali aflati la putere vor putea lua discretionar tot. cand va treziti? cand chiar nu veti mai avea NIMIC. copiii NU au nici o sansa. atat timp cat i mb eci lii (cercieeel) vad in china „un model”, cam incotro ne-om indrepta…?
    https://www.romaniainfo.com/recoltelor-taranilor-din-china-sunt-distruse-sub-pretextul-ca-sunt-contaminate-criza-alimentara-este-creata-artificial-video/

  5. De fapt raportarile INS privind inflatia acopera o mare mizerie. Ei calculeaza acesti indicatori la preturile tutror produse;or – haine, mobila, flori, electrocasnice plud ALIMENTE!!! Astfel obtin un indicator ponderat care intr-un fel ascund tragedia cresterii preturilor la alimente, gaz si energie elctrica. Ieri am fost intr-un supermarket, cel mai ieftin la produsele de carne si am constatat ca fata de ianuarie, pretul la carnea de pui si de porc a crescut in medie cu cel putin 50%. La lactate preturile au crescut in medie cu 25-40%. INS ar trebui sa dea indicatorul de inflatie pe grupe de produse si nu asa, in general. Inflatia calculata de INS e cam asa – vecina mea are pensie 1000 de lei, iar vecinul cu vila si pensie speciala are 30.000 de lei. Pensia medie este de 15.500 lei. Deci o duc bine…..in medie. Daca aduni inflatia la electrocasnice si autoturisme cu cea de la alimente sigur ca obtii o inflatie de 13%. Oare pe majoritatea romanilor ce ii intereseaza? In mod sigur pretul la alimente si la cheltuielile de intretinere a locuintei.

  6. In Amerika se foloseste cpi adica consumer price index. Indexul pretului cumparatorului bineinteles scade pe tot globul. Inflatie si saracirea planificata a populatiei pe tot globul. Eu cred ca fortele industrializarii mor si vor apare inapoi fortele satului cu apa curata si hrana bio.

  7. Faptu ca statu iti fura prin taxe doua treimi din munca e grav. Faptu ca iti fura si din ce-ti ramane inca 20% pe an e si mai grav. Dar faptu ca 99% din populatie nu intelege ca asta e facut intentionat, e cel mai grav. Sunt de inteles si parazitii. cand vezi cat de prosti is toti cum sa nu profiti de ei?

    Ce facem? trecem pe ajutoare, ne facem o pensie de boala, ne invatam copiii sa fure si sa se angajeze la stat.. doar un parinte care nu si iubeste copilu il indeamna sa munceasca

  8. Care piata, care pret? Mai nou pietele sunt confiscate de speculantii care vand marfa de afara. O cumpara de la angrosisti cu un pret si o revand la amanunt cu altul. Normal ca pretul este acelasi la toti. La fel este si cu benzina. Dar in final rusii sunt de vina.

  9. Natia khazara ce-si trage obarsia dint-un trib de turciti, m-a lasat in turul gol. Uite ce am patit.
    Am facut afaceri cu ei, dar nu s-a lipit banu de mine nici cat apa de gasca. N-am putut sa fac mai mult. Cu un singur neuron, cand astia aveau fiecare cate o armata.
    Asa ca ii fac de rusine, ca sa stie lumea sa nu mai schimbe jgheaburi si burlane cu ei
    Te fac din vorbe.
    Va mai scriu. Desi mi-e rusine, ca se vede ce pot.

  10. Domnule Paun teoriile sunt frumoase numai ca seamana mai nou ca un fel de Pat a lui Procust in care trbuie sa fim cadavrul care se incadreaza intr-un model de pat, ca daca NU vine sabia lui Damocles si ii ‘aranjeaza” trupul economic – ii mai taie din picioare, din cap, pana intra in model.
    Scuzati-ma, dar nu sunt de acord cu MODELUL DUMNEAVOASTRA, care se bazeaza pe teorii probabil valabile in tari care chiar au o piata….cu toate ca ma indoiesc. Pana si in SUA se vorbeste de reglementarea preturilor….si acolo chiar e piata…In tari din Europa se vorbeste de reglementarea preturilor…

    Nu poti trata economia actuala cu teorii ale fostului capitalism din epoca industrializarii…cand existau resurse….cand marile piete aveau la dispozitie colonii cu resurse care le permiteau sa se dezvolte. Acum fostele colonii vor si ele sa se dezvolte si nu mai isi dau asa usor resursele ca jocul pietei sa mai fie chiar asa de simplu…In plus, fenomenul speculativ din Sistemul PONZI al burselor incearca sa mentina acest specatcol speculativ din economiile lumii. Rezultatul? Unii se imbogatesc tot mai mult, alti, majoritatea saracesc tot mai mult.

  11. Dantheman: sper din suflet sa aveti dreptate… dar la ce „legi” neconstitutionale sunt impuse din afara, prin cedarea suveranitatii (care ne apartine noua, poporului, si nu lorsa o „dea”) precum si incurajarea judecatorilor de instante de a nu lua seama de deciziile ccr si a Constitutiei Romaniei (cand am facut refeendum intru federalizare? cand am accepat noi asta? cand s-a trecut de la „piata libera” la supra-statalitate?), prin incurajarea si legiferarea in curand a interzicerii cultivarii si consumului propriei hrane, inclusiv cresterea animalelor, nu prea vad cum…doar daca romanii se trezesc si se opun acesto aberatii. din pacate, dorm…multi oameni nu stiu ca au lipsit anumite medicamente cu lunile din farmacii – pentru ca ei NU luau, iar tv-circ NU se spune. ei habar n-au ca in in curand, odata cu restrictiile nu vor mai avea micile si multele produse toate fabricate unde..? IN CHINA. noi NU mai producem nimic. se mai fac oale din lut? pentru ca acolo vom ajunge.

  12. Asa-i bre marine..Lucra seitanii ,pas cu pas,la o mare infometare globala pentru a mai baga in groapa cateva milioane de ,,neensentiali,,de pe fata pamantului.Oricine mai destupat la minte veze ca totul se tine lant..Au fost teroristii,isis si atentate ?Amu nu vezi batar un ,,terorist,,de parca au disparut din senin.A avenit plandemia ? A venit.Dupa doi ani de teroare si dat omor in ,,neensentiali,,au anuntat brusc din pix ca plandemia s-a incheiat.Au reusit totusi ,,eroii,,sa bage in groapa pe date oficiale vreo 6 milioane de ,,neensentiali,,la nivel mondial.A urmat rezbelul ucrain ?A urmat.Probabil si aici se va lasa cu sute de mii de ,,neensentiali,,bagati in groapa in functie de durata conflictului.Bre,dupa cum bat tobele ,,lumea buna,,garantat ca dupa rezbel ,ca orice prostanac poate vedea pregatiirile in dreulare,ne arunca astia in fomete mondiala pentru a baga in groapa alte milioane de ,,neensentiali,,la nivel global.Totul e calculat pentru a mai ,,rade,,pas cu pas,din omenire,la mintea lor in colturi cred ca suntem prea multi pe acest pamant.Ghinion.Mari hahalere bre.Mari.

  13. Declara SPECULA ca virtutea suprema a neoliberalismului si atunci schimbam tot in cultura crestina , schimband Biblia si jucandu-ne cu destinele oamenilor , SPECULANTII isi pot satisface toate poftele si vrerile .
    PNL-ul de astazi inseamna Specula pentru Romania , iar pietele sunt mecanisme scarboase de imperialism si sclavie .

  14. Ca matale dle. Paun, economisti facuti la „fara frecventa” si cu examenele luate prin „corespondenta” (se trimite, la profesor, carnetul de note ….), au adus Romania de rapa, caci, nu esti capabil, dle. Paun sa explici coerent, cum au majorat tarifele la gaze si electrica, de 10 ori/concomitent, in Romania, unde furnizorii de gaze si electr sunt – in fapt UNUL SINGUR, deci, fara concurenta de piata.
    Dle. mare economist – gurist, majorarile la utilitati au fost aplicate de pafaristi ca matale – Catu, Gorghiu & PNL capusat de pdlhotii lu’ Basescu, iar, explozia preturilor la alimente, nu este decat efectul imensei fraude cu tarifele gaze/electr.
    Deci, daca taceai, filozof te faceai, dle. Paun „ieconomist”..

  15. @ABCD: Fenomenul nu are nici o legatura cu ‘fara frecventa’. Este vorba de cu totul altceva dar este greu pentru aia ‘cu frecventa’ sa priceapa.

  16. De pensii speciale sa nu va luati!
    Nici azi, nici maine, nici poimaine. Niciodata!
    Majoritatea comentatorilor de pe site suntem beneficiari esentiali. Le aparam in fiecare zi cu destu. Tastand pentru criminalul Putin si impotriva Romaniei.
    Pensiile sa vina.
    Traiasca ministru Budai, care lupta sa ne scoata pensiile speciale din PNRR si sa le indexeze.
    Contribuabilii la munca si la frontiere.

  17. In 6 luni, VINE IARNA !
    Atunci sa te ții, in cutiile de beton inghețate …

  18. @ 10.38….De unde stii tu ca cei care posteaza pe forum ar avea pensii speciale? Ai un glob de cristal in care citesti pensiile oamenilor? Imbecilitatea ta. eu din mai 1990 am lucrat NUMAI in mediu privat si nu iti permit sa ii jignesti pe cei care nu sunt „cantaretii” lui Zelenski si ai americanilor, ci cauta radacina razboiului de azi si interesele straine, inclusiv straine de Romania,care au instigat la acest razboi si il intretin. Ai auzit vreun oficial american vorbind despre negocieri de pace? NU!! pentru ca visul complexului militaro-economic american sunt razboaiele, cat mai multe razboaie, pentru profiturile lor exorbitante.
    Este celebra afirmatia ambasadorului Romaniei ca tara noastra sustine prin achizitiile facute locurile de munca din industraia de armament americana. Asta trebuie sa faca Romania?

  19. Daca n-ai o problema cu pensiile speciale, inseamna ca esti beneficiar ciorditor de pensii speciale. Tu sau cineva apropriat.
    Plimba ursu, tovarase!

  20. In momentul cand pietele sunt pline de speculanti si ele nu mai functioneaza,oare ce trebuie facut?sa ne bucuram ca unii au profituri exorbitante?sa asteptam sa dam toti faliment?nu mai vorbesc de monopol,cvasi-monopol si intelegeri de tip cartel.
    Eu nu zic sa stabileasca pretul statul,sa fie obligat producatorul sa vanda sub pietul de producție.
    DAR STATUL POATE SI TREBUIE SA IMPUNA MARJA MAXIMA LA ADAOSUL COMERCIAL.cel putin la unele produse,pe o perioada limitata de timp.
    Asta nu vrea autorul si sponsorii lui.de asta le e frica.sa nu raman doar cu 10% adaos comercial,in loc de 100%,200% etc.

  21. militienii presupunerii dau cu presupusul, daca ei sunt postaci platiti de #noul normal, noi care vedem ADEVARUL (niste conspirationisti si negationisti, pro-putinisti etc), sigur trebuie ca suntem „platiti” de „cineva”. ataca sperand sa obtina ceva firimituri de informatii. generatia mea nu va mai avea pensie, d-apai „speciala”. sa mai facem niste segregari ideologice ca la aste se pricep cei mai bine militienii din ministerul presupunerii via ministerul adevarului. distopia zilelor noastre.

  22. Trebuie sa scot 200 de lei pe zi ! 100 de lei mie , si 100 de lei pe zi , costa Taraba ! Taxa pe Taraba , costa 100 de lei pe zi !

  23. Cheltuielile de Intretinere la Bloc la 2 Camere si 1 Calorifer , costa 400 de lei , pentru 1 Persoana , pe timp de Iarna ! S-a scumpit Gigacaloria de la 150 lei la 360 de lei . Iar pentru un Calorifer cu 35 de Grade Celsius , Caldura va Costa 150 de lei numai caldura , plus Cheltuielile de Intretinere si cu Apa Calda care e mai Scumpa !

  24. Soluția lui Isărescu: ‘ceai de tei’, penibil, nu te scapă de inflație, foame, sărăcie dar ‘te liniștește’ ! In topic : CE prin BCE îl menține în post pe ‘Manole’ (vârsta : 72) și alături de el pe Adrian Vasilescu (vărste : 86) !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.