Ce mai zice Isărescu despre starea economiei?

bani-moneda-romania-inflatie

Evoluțiile în planul sănătății publice continuă să genereze incertitudini fără precedent și riscuri majore la adresa perspectivei activității economice și a funcționării piețelor financiare, cu impact asupra stabilității macroeconomice și a stabilității financiare, spune guvernatorul BNR Mugur Isărescu, într-o declarație de presă, în care arată ce ar fi făcut Banca în ultima perioadă.

Declarația lui Isărescu, integral:

„În ultimele săptămâni, Banca Națională a României a continuat să monitorizeze și să evalueze datele relevante din perspectiva impactului economic al pandemiei de coronavirus, precum și efectele deciziilor și măsurilor de politică monetară adoptate de CA al BNR în ședințele din 20.03.2020 și 29.05.2020, acționând, totodată, pentru punerea lor în practică.

Deficitul de lichiditate pe piața monetară s-a menţinut la cote relativ importante; în consecinţă BNR a continuat să furnizeze lichiditate instituțiilor de credit prin operațiuni repo efectuate pe baze bilaterale, media zilnică a stocului acestor operațiuni situându-se în perioada 15 iunie – 15 iulie la circa 3,7 mld. lei. Totodată, banca centrală a continuat cumpărarea de titluri de stat în lei de pe piața secundară, al căror volum total a ajuns în data de 15 iulie 2020 la aproape 4,4 mld lei.

Această abordare a permis funcționarea fluentă a pieței monetare și a altor segmente ale pieței financiare, în vederea finanțării în bune condiții a cheltuielilor bugetare și economiei reale, în condiții de relativă stabilitate a cursului de schimb leu/euro. Astfel, în perioada 15 iunie – 15 iulie 2020, pe piața primară a titlurilor de stat s-au derulat 12 emisiuni ale MFP, în valoare totală de circa 10,0 mld. lei, majoritatea fiind consistent suprasubscrise. De altfel, în luna iunie, emisiunile de titluri de stat au consemnat al doilea vârf istoric ca valoare brută, și un maxim absolut ca valoare netă. Randamentele medii acceptate în cadrul licitațiilor au continuat să coboare, mai accentuat în cazul titlurilor pe termen mai lung, inclusiv în condițiile unei ușoare corecții descendente a marjei de risc.

În același timp, cotația ROBOR3M a scăzut la 2,15 la sută – cel mai redus nivel post-aprilie 2018 -, iar IRCC s-a diminuat la începutul trimestrului III la 2,41 la sută; totodată, cotațiile de referință de pe piața secundară a titlurilor de stat s-au stabilizat la valori apropiate minimelor din acest an atinse în prima decadă a lunii martie, pe aproape toate scadențele.

La rândul lor, ratele dobânzilor la creditele noi acordate de bănci populaţiei şi firmelor au avut o tendință evidentă de scădere în ultimele luni, media lor ajungând în aprilie la 6,05 la sută, de la 7,24 la sută în februarie 2020, în timp ce rata medie a dobânzii la depozitele noi la termen a rămas relativ constantă (2,09 la sută în aprilie și mai, față de 2,12 la sută în februarie). Drept consecință, ecartul dintre ratele medii ale dobânzilor la credite şi cele la depozite s-a redus pronunțat, atingând în aprilie cea mai mică valoare din ultimii 9 ani și jumătate, iar pe segmentul societăților nefinanciare ecartul a coborât în mai a.c. la un minim istoric.

Evoluțiile în planul sănătății publice continuă să genereze incertitudini fără precedent și riscuri majore la adresa perspectivei activității economice și a funcționării piețelor financiare, cu impact asupra stabilității macroeconomice și a stabilității financiare. Prin urmare, BNR va monitoriza pe mai departe toate evoluțiile relevante și va actualiza evaluările, continuând totodată să acționeze în direcția furnizării lichidității necesare sistemului bancar (fără a afecta stabilitatea relativă a cursului de schimb al leului), în condițiile unei reduceri graduale și sustenabile a ratelor de dobândă; măsurile vor fi atent calibrate astfel încât să nu descurajeze economisirea internă, care reprezintă principala sursă de finanțare a economiei reale și a sectorului bugetar”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8518 Articole
Author

9 Comentarii

  1. De cand Manole a fost luat la fezandat ca turnator la seku a scazut roborul la 2, % iar cursul valutar se mentine ca in vremurile bune. Pe timpul ciumei rosii cand economia duduia roborul si cursul cresteau la cer, azi cand ne conduc catastrofal pedeleprele cu sens unic cimitir, Banca AntiNationala jongleaza cu indicatorii economici precum foca cu mingea la circ. Baiatul asta Manole, zidar calificat rang 33 sa plece acasa, in fruntea BNR trebuie un personaj curat nesantajabil. Hai, mars acasa matusalemule!

  2. Da după cum știți în modul concret de economisire a creanțelor date pe la spate și al titlurilor de scadență care vor fi realizate în cadrul unei conferințe de monitorizare a economiei și de decontare a foilor de parcurs european noi suntem atenți la cursul de la plecare până la consumator și invers in cazul unor factori de risc crescut sau deficite bugetare necontrolate in sensul atenuării greutății care apasă pe firavul leu incercam o susținere în zona de sprijin dorsal al debitorului …..asta e dacă înțelegeți ceva …

  3. Politrucii de azi ai psd-ului, pnl-ului şi usr-ului ar trebui să inițieze o lege în parlament pt a-i ridica un mausoleum lui Isărescu sau o piramidă, să-l mumifice ca pe Tutankamon să fie păstrat pt posteritate întru veşnicie la BNR …Şi după vreo 100 de ani să izbucnească o revoluție culturală unde statuile şi mausoleumul lui Isărescu să fie vandalizate şi dărâmate, dar în istoria Romaniei nu prea s-a întâmplat revoluții, doar lovituri de stat și revolte țărăneşti sau populare, de multe ori din simplu motiv că oamenii mureau de foame, asta e revoluția culturală a românilor…foamea.

  4. Intre 2016-2019 PIB-ul duduia si euroiul tot crestea.Cresteau salariile, crestea si roborul, iar in iesirile publice „ciuma rosie” era aratata cu deshtu’ ca duce romanica in groapa, prin cesterea pozitiva a indicatorilor macro.
    In 2020 imprumuturile curg fluviu, dar euroiu’ e neclintit ca si roboru, care zace si el stabil (wtf?!).Unora le scad salariile sau le dispar, dar asta nu ingrijoreaza pe nimeni, numarul somerilor nu pare sa genereze vreo grija.La fel cu inflatia.Productia industriala scade si ea (ca-i covid sau contractie), investitiile scad de asemenea (ca-sstraineca-s de stat), insa reactiile acide de odinioara lipsesc.
    Pai daca agricultura, horeca si productia industriala scad nu e logic ca si PIB-ul merge in aceeasi directie.
    E plauzibila o scadere de 20% ?
    Pai si cursul leu-euro, de Craciun, la cat sa fie ?

  5. Domnului ministrul de finanțe Câțu și prietenul lui domnul Isar, soțul soției sale doamna Gorghiu, ca să citescă acest raport și să-l înțelegă cât de cât despre ce este vorba le trebuie mai mult timp decât i-a trebuit domnului președinte Iohannis să citească o motivare CCR.

  6. Romania are 2 finantisti de talie universala, academicieni cu norma intreaga, Mugur Isarescu si Daniel Daianu, coledzi si la BNR nu doar la Academia Romana.
    Din 90 ni se indeasa pe gat minciuna „fara Isarescu era mai rau”, din ’90 Romania pluteste ca submarinul dar cica se putea si mai rau. Si Isarescu (ca premier) si Daianu (ministru la Finante) s-au dovedit de o mediocritate crasa cand au detinut functii executive care aduceau si o expunere media mare.
    Amandoi colaboratori ai Securitatii comuniste.

  7. @bogdan: Academia ‘petrovilor’ nu-l putea rata pe colegul Manole. Locul sau era intre aia, probabil mai toti la fel de impostori.

  8. Cum de mai zice ceva? Nu e declarat securist/turnator si ar fi trebuit sa isi dea demisia? De ce presa inca insista ssa ii scoata in fata pe turnatori? Isarescu, Basescu…De ce sunt chemati la televiziuni, la ore de varf, sau citati in ziare cand ar trebui sa nu mai auzim in vecii vecilor de ei si sa isi piarda orice functie publica? De ce platim cu bani grei acesti nenorociti care nu au facut decat rau tarii asteia si continua sa faca? Cat vom mai suporta asa ceva?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.