Ce a negociat premierul Tudose cu oamenii de afaceri

Patronatele au convenit cu premierul Mihai Tudose ca măsurile bugetar fiscale anunțate joi de Executiv să nu fie aprobate în următoarea ședință de guvern, ci să fie amânată, deoarece există tensiune deoarece intenția a fost anunțată ”peste noapte și cu implementare peste două luni”.

”Am discutat despre principii aici, pentru că noi nu am fost pregătiți cu lucruri foarte concrete și cu calcule făcute azi-noapte. Am discutat despre necesitatea predictibilității, despre îngrijorarea mediul de afaceri și despre tensiune din mediul de afaceri atunci când se anunță lucrurile și peste noapte și cu implementare peste două luni.

Am convenit ca toate măsurile să nu intre în următoarea ședință de guvern de miercuri, să mai avem timp o săptămână pentru discuții, pentru șlefuiri și pentru calcule și să fie o ședință de guvern specială pentru aceste măsuri, vinerea viitoare”, a declarat Dragos Anastasiu, reprezentant al Coaliției pentru Dezvoltarea României.

El a mai spus că CDR va organiza o conferință de presă miercuri, în cadrul căreia va prezenta poziția oamenilor de afaceri.

”Premierul a acceptat această prelungire cu câteva zile”, a ținut să mai precizeze Dragos Anastasiu.

La întâlnire, care s-a desfășurat la Vila Lac 1, au participat, din delegația guvernamentală, printre alții, premierul Mihai Tudose și vicepremierul Marcel Ciolacu.

Ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, a prezentat, joi, măsurile pe care Guvernul intenționează să le aplice din 2018, printre care instituirea unui impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru firmele care au o cifra de afaceri de sub un milion de euro și tranferul unor contribuții în contul angajatului.

”Am să încep cu una din cele mai importante măsuri – scăderea impozitului pe venit de la 16 la 10%, nu doar pe veniturile de salarii, ci și pentru alte venituri, cum ar fi cele din pensii, chirii, dobânzi, activități agricole. Astfel, avem azi 4,85 de milioane de salariați care vor plăti un impozit mai mic pe veniturile din salarii. Sunt 10 milioane de români care au depozite bancare și care vor plăti, astfel, un impozit mic pe dobânzi.

Sunt peste 250.000 de pensionari care au pensii mai mari de 2000 de lei și care vor plăti un impozit redus pe suma care depășește acest prag de 2000 de lei. Sunt peste 500.000 de cetățeni care vor plăti un impozit mai mic pe veniturile din activitățile independente sau din drepturi de autor, inclusiv o mare parte dintre jurnaliști. Toți românii care au închiriat o locuință, un teren sau alte bunuri vor plăti, de asemenea, un impozit redus pe chiria primită.

De asemenea, toți românii și firmele care desfășoară activități agricole vor plăti un impozit redus de 10% pentru veniturile obținute”, a anunțat ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, la începutul ședinței de Guvern.

El a mai spus că se prevede creșterea cu 60% a deducerilor personale pentru românii cu salarii mici, ceea ce înseamnă că aceștia vor rămâne cu mai mulți bani în mână după aplicarea taxelor și impozitelor.

”Pentru cei cu salariul minim suma scutită de impozit va crește de la 300 de lei la 510 lei, iar în cazul celor care au copii sau alte persoane în întreținere se mai adaugă o sumă de 160 de lei pentru fiecare copil, față de 100 de lei în prezent”, a adăugat Mișa.

O altă măsură anunțată de ministrul de Finanțe a fost reducerea contribuțiilor sociale și creșterea acestora în dreptul salariaților. ”Contribuțiile scad cu 2 puncte procentuale.

Din totalul contribuțiilor de la 39,25 plătite azi șla un salariu brut se vor reduce și vor ajunge la 37,25%. Asta înseamnă mai multe contribuții în contul salariatului. Din totalul de 22,75% contribuții plătite în dreptul firmei 20 de puncte procentuale trec în dreptul salariatului.

În totalul din salariul brut 35% vor fi contribuții plătite de angajator în numele salariatului. Deci vor fi mai mulți bani pentru pensie și sănătate pentru angajat. Contribuțiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75%, după transferul de 20% la salariat, scad la 2,25% și vor acoperi riscurile de șomaj, accidente, concediu medical, creanțe salariale. Toate acestea vor fi cuprinse într-o singură contribuție care se va numi <contribuție asiguratoare pentru muncă>”, a mai anunțat ministrul de Finanțe.

De asemenea, Mișa a mai spus că va fi redus numărul de contribuții plătite în prezent de salariat și angajator, de la nouă la trei – contribuția pentru pensie – CAS, plătită pentru salariat, contribuția pentru sănătate – CASS, plătită pentru salariat, precum și contribuția asiguratoare pentru muncă, suportată de angajator.

”Scad contribuțiile pentru condițiile de pensie, pentru condiții deosebite sau speciale de muncă. Astfel, CAS pentru condiții deosebite de muncă scade de la 31,3% la 29%, cu minus 2,3%. CAS pentru condiții speciale de muncă scade de la 36,3% la 33%, cu 3,3 puncte procentuale.

O altă măsură din Codul Fiscal – românii care desfășoară activități independente, de exemplu medicii, avocații, notarii, jurnaliștii, scriitorii, artiștii, nu vor mai plăti contribuții sociale raportate la sumele obținute din aceste activități. Aceste contribuții se vor calcula la nivelul salariului minim pe economie”, a continuat Mișa.

El a precizat că vor fi și măsuri pentru încurajarea mediului de afaceri.

”Pentru 450.000 de firme care au o cifra de afaceri de sub un milion de euro se va institui un impozit de doar 1% pe cifra de afaceri, față de impozitul de 16% pe profit, cât se plătește în prezent”, a mai spus ministrul Mișa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Avându-se în vedere prevederile Legii responsabilității fiscale și cele din Codul fiscal, considerați reglementările legale pe care se va elabora bugetul pentru anul 2018 vor fi cele publicate până la 30 iunie 2017 ?

  2. PSD vor avea 4 milioane de pensionari ca votanti siguri. Pana nu va locui sub doi metrii de pamant acest balast , tara nu va progresa , dar dupa nu va mai fi cine sa progreseze. Ghinion!!!

    • Daca tu crezi ca doar pensionari voteaza cu psd-ul atunci e clar pe ce lume traiesti.Daca tu crezi ca restul ca pnl-ul ,pd-ul si restul is mai de calitate ca psd-ul atunci las-o balta

  3. Si atunci ce bani va avea bugetul, pe cei din imprumuturile viitoare?

  4. Romanii au faima de hoti planetei si este un adevar
    08 octombrie 2017 8:51
    Stop defăimării! Românii sunt la fel de hoi ca iganii, dar Poliia se face că nu-i vede. Romanii au faima de hoti planetei si este un adevar. Nici o tara din lume nui suporta in frunte cu Romania , SUA, Canada. Romanii din SUA, Canada se opun ridicari vizelor , fratiilor sasa santem prea multi aici la furat vreti sa ne expulzeze pe toti ca in Paris. Desi Romani nu sant decat 400.000 in Canada si SUA ei comit deja jumaate din infractiuni sant decat 1 la suta din populatie si comit deja 50 la suta din infractiuni, daca ar ajunge la 4 milioane ar sari nr infractiunilor si criminaliate in SUA si Canada de 10 ori mai mare si iar expulza pe toti romani ca la Paris. Romanii sant salbatici, Studiile arată că iganii fură în general de foame, dar românii sunt născui hoi, iar tradiiile lor reflectă asta. Imediat după natere sunt pui să fure ceva sclipicios de pe o tavă, iar la nuntă se fură mireasa, după care se fură i tacâmurile.Un studiu i mai îngrijorător arată că românii ar fi evoluat dintr-o altă specie de maimuă, numită Ciorditopitecus Manglitorius Interlopus, care era capabilă să fure cu toate cele 4 picioare, dar i cu coada, trăsături motenite de românii din prezent. Până când să denigrăm o categorie socială? Ajunge! Ok, poi spune fără probleme că moldovenii sunt beivi, dar nimeni nu mai poate spune că iganii ar fura mai mult decât românii. O găinărie gen furat un capac de canal nu se compară cu un tun de miliarde dat de hoi ca Hrebenciuc, Dragnea sau ali bandii de etnie română Cine să-i salte, dacă ei numesc efii Poliiei?, declară Decebal Popescu, analist politic.

    • Decebal si Traian, cauta-te urgent ! Socola, Spitalul Noua, Malamuci, Plataresti, Palazu Mare, Balaceanca, Marcuta te asteapta cu bratele deschise .

  5. Numai despre taxe, impozite si procente stie toata lumea sa vorbeasca. De 28 de ani nimeni nu zice nimic de investitii care sa aduca bunastare populatiei si statului. O sa-l parafrafrazez pe Petre Roman: Acum, in 2018 Industria e o gramada de fier vechi si Romania o turma condusa de niste tradatori.

    Chiar asa, cum am citit si aseara un comentariu la articolul despre pilonul I si II , cat mai rabdam ?

  6. Tudose negociaza sa mai treaca timpul, nu cred ca vor schimba ceva, FOAMEA de BANI a Guvernului e URIASA.
    30% din forta de munca a Romaniei nu lucreaza in Romania, ci in strainatate. Oficialii BNR numesc fenomenul „PIB-ul pierdut”.
    Mai bine de jumatate dintre cei care au parasit tara spun ca s-ar intoarce dar ii opreste, inaintea banilor, coruptia de aici. De voie, de nevoie prind radacini peste granita si avem deja o generatie mare de copii romani nascuti in strainatate si care nu au chiar niciun motiv sa vina in Romania. In paralel de la statistica avem mereu acelasi semnal – populatia imbatraneste accentuat. Romanul mediu are 41 de ani, mai mult decat australianul mediu si mai mult decat americanul mediu.
    Ritmul de imbatranire a populatiei se accentueaza si se accentueza inainte ca economia sa devina una matura.
    Tinerii sub 14 ani sunt cu 300.000 mai putini decat varstnicii peste 65 de ani. Iar dezechilibrul este tot mai mare.
    INS arata ca numarul batranilor creste de 3 ori mai repede decat al tinerilor.
    Si asta cu 15 ani inainte de momentul in care decreteii vor iesi la pensie.
    Riscul e ca Romania de atunci sa fie batrana si saraca.
    Si totusi balanta demografica ar putea fi echilibrata.
    30% dintre romanii apti de munca lucreaza in strainatate, arata oficialii BNR. Si multi dintre ei nu isi doresc sa ramana acolo pentru totdeauna. In diaspora, 6 romani din 10 spun ca isi doresc sa se intoarca in tara si 3 din 10 ca vor sa se intoarca pentru a investi aici, arata un sondaj rePatriot.
    Sunt insa 3 bariere: coruptia, birocratia si lipsa increderii in clasa politica. Si intre timp, Romanii continua sa plece din tara…
    Despre toate astea NU discuta nici Tudose, nici Dragnea…
    Dar e bine, e foarte bineee, ne asigura la fiecare aparitie TV liderul suprem si penal al PSD, dl Dragnea!
    De ce or pleca inca Romanii dlui Dragnea, daca e atat de bineee?!

  7. In general si in principal, negocierile se ”poarta cu OAMENII de AFACERI !!!”, asa a scazut TVA-ul de la 24 la 18, respectiv 9 % doar ca pretyurile nu numai ca nu au scazut ba, au crescut MULT peste valoarea de dinainte de ”aranjamentul TVA, asa si-au aranjat toate retinerile ”DOAR din salariul angajatului”, u7rmand ca angajatorul DAR DACA vrea el va mari salariul angajatului cu valoarea acestor retineri care pana acum erau obligatia angajatorului. Probabil ca intalnirea dintre primul ministru si oamenii de afaceri va avea o alta ”meschinarie, matrapazlac, megaescrochrie care va fi ”pusa sau aranjata TOT pe spatele romanhilor ca … nu degeaba ii spunea ”MOTOC lui Lapusneanu – incelebra nuvela … – ca … poporul ii mult si ..,. prost ” si degeaba ii ” si … mult !!!” ca politicienii si acolitii lor il inseala dupa vrea muschii lor.

  8. Deci, remarcați totuși că negocierile cu oamenii de afaceri, în condițiile repectării legilor, ar putea fi referitoare la propuneri și măsuri pentru proiecte viitoare ce ar putea fi inițiate pentru anul financiar-fiscal 2019, referitoare la inițiative economico-social-politice ce ar putea fi implementate ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.