Madridul preia administrarea Cataloniei

Senatul spaniol l-a autorizat vineri pe premierul Mariano Rajoy să conducă direct Catalonia după ce Parlamentul Cataloniei a aprobat vineri, prin vot secret, proclamarea independenţei regiunii faţă de Spania şi constituirea unei republici.

Este de așteptat ca Rajoy să convoace guvernul spaniol pentru a adopta primele măsuri de administrare directă a Cataloniei.

Printre aceste măsuri ar putea fi incluse destituirea executivului catalan și asumarea supravegherii directe a forțelor de poliție catalane.

Update: Zeci de mii de persoane s-au adunat vineri seară la Barcelona, în faţa Parlamentului catalan, pentru a celebra proclamarea independenţei Cataloniei, informează presa locală.

Oamenii au urmărit pe ecrane amplasate în centrul Barcelonei votul Parlamentului Cataloniei în favoarea proclamării independenţei.

Mulţi cer coborârea drapelului Spaniei de pe instituţiile regionale şi arborarea steagului Cataloniei.

Premierul catalan, Carles Puigdemont, şi vicepremierul Oriol Junqueras au dat mâna şi s-au îmbrăţişat după votul în favoarea proclamării independenţei.

Update: Parchetul General din Spania va iniţia o procedură judiciară împotriva premierului Cataloniei, Carles Puigdemont, suspectat de rebeliune, faptă pentru care riscă zeci de ani de închisoare.

„Parchetul General va formula săptămâna viitoare acuzaţii de rebeliune în cazul lui Carles Puigdemont”, a declarat vineri seară un purtător de cuvânt al instituţiei.

Oficialul spaniol a explicat că liderul catalan riscă până la 30 de ani de închisoare.

Anterior, surse judiciare anunţaseră că Parchetul General din Spania intenţionează să îi acuze de rebeliune pe liderii responsabili de proclamarea independenţei Cataloniei.

Update: Germania nu va recunoaşte independenţa regiunii spaniole Catalonia şi susţine în totalitate Guvernul de la Madrid, anunţă Biroul cancelarului Angela Merkel, precizând că situaţia este urmărită cu preocupare.

„Guvernul Germaniei nu recunoaşte această proclamare a independenţei”, a declarat Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Berlin, într-un comunicat oficial.

Germania susţine în totalitate Guvernul Spaniei. „Sperăm că persoanele implicate vor utiliza calea dialogului, pentru detensionarea situaţiei. Urmărim situaţia cu îngrijorare”, a precizat Steffen Seibert.

Update: Franţa şi Marea Britanie au anunţat vineri seară că nu vor recunoaşte independenţa Cataloniei, pledând pentru respectarea ordinii constituţionale din Spania.

„Franţa susţine în totalitate poziţia Guvernului Mariano Rajoy”, a declarat preşedintele Emmanuel Macron, citat de cotidianul El Pais.

La rândul său, Marea Britanie a transmis că nu va recunoaşte independenţa Cataloniei. „Marea Britanie nu recunoaşte şi nu va recunoaşte proclamarea unilaterală a independenţei de către Parlamentul regional din Catalonia”, a comunicat Guvernul Theresa May.

Update: Statele Unite consideră Catalonia „parte integrantă a Spaniei”, anunţă Departamentul de Stat de la Washington, potrivit unui comunicat citat de cotidianul La Vanguardia.

„Catalonia este parte integrantă a Spaniei; Statele Unite susţin aplicarea de măsuri constituţionale de către Guvernul spaniol pentru a menţine Spania puternică şi unită”, a declarat vieri seară Heather Nauert, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american.

Update: Uniunea Europeană nu recunoaşte independenţa Cataloniei, anunţă Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, îndemnând totuşi Guvernul de la Madrid să nu recurgă la forţă în criza separatistă.

Referindu-se la decizia de proclamare a independenţei Cataloniei, Donald Tusk a transmis prin Twitter: „Pentru UE, nu se schimbă nimic. Spania rămâne singurul nostru interlocutor”.

„Sper că Guvernul Spaniei va prefera forţa argumentelor, nu argumentul forţei”, a adăugat Donald Tusk.

Update: Reacția Spaniei nu a întârziat să apară.

Senatul Spaniei a aprobat, vineri, suspendarea autonomiei regiunii Catalonia, care tocmai şi-a proclamat independenţa, informează cotidianul El Mundo.

Decizia de activarea a Articolului 155 al Constituţiei Spaniei a fost luată de Senatul spaniol cu 214 pentru, 47 împotrivă şi o abţinere.

Practic, Senatul Spaniei oferă Guvernului de la Madrid, condus de Mariano Rajoy, posibilitatea suspendării autonomiei Cataloniei şi preluarea controlului administrativ direct prin dizolvarea instituţiilor catalane.

Guvernul Spaniei se va întruni vineri seară pentru a dispune măsuri urgente de preluare a controlului administrativ asupra Cataloniei.

Toate structurile regionale – politice, economice şi de securitate – vor trece în subordinea directă a Madridului.

Parlamentul de la Barcelona a aprobat cu 70 de voturi pentru, 10 împotrivă şi două abţineri rezoluţia care prevede iniţierea procedurilor de proclamare a independenţei Cataloniei faţă de Spania şi crearea unei republici independente.

Locuitorii Cataloniei s-au pronunţat pe 1 octombrie în favoarea independenţei regiunii faţă de Spania, într-un referendum considerat neconstituţional de Guvernul Spaniei şi de Uniunea Europeană.

Ulterior, premierul Cataloniei, Carles Puigdemont, a proclamat independenţa regiunii, dar a suspendat decizia, pentru iniţierea dialogului cui Madridul.

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a lansat un apel la calm şi a avertizat că statul spaniol va restabili rapid ordinea constituţională în Catalonia, care şi-a proclamat independenţa.

Mii de persoane s-au adunat vineri la Barcelona, în faţa Parlamentului catalan, pentru a celebra proclamarea independenţei Cataloniei, infotrmează presa locală.

Oamenii au urmărit pe ecrane amplasate în centrul Barcelonei votul Parlamentului Cataloniei în favoarea proclamării independenţei.

Premierul catalan, Carles Puigdemont, şi vicepremierul Oriol Junqueras au dat mâna şi s-au îmbrăţişat după votul în favoarea proclamării independenţei.

Locuitorii Cataloniei s-au pronunţat pe 1 octombrie în favoarea independenţei regiunii faţă de Spania, într-un referendum considerat neconstituţional de Guvernul Spaniei şi de Uniunea Europeană.

Ulterior, premierul Cataloniei, Carles Puigdemont, a proclamat independenţa regiunii, dar a suspendat decizia, pentru iniţierea dialogului cu Madridul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

28 de Comentarii

  1. Vai ce manipulare mediatica…. aceasta foto nu are nici o legatura cu data de azi!
    In prin plan e fost „presedinte” Artur Mas de acum 2 ani….

    In realitate azi 27 10 2017 jumatate din parlamentul catalan a votat o rezolutie pt independenta!
    Sala era goala pe jumatate….
    Iar acum, culmea solicita dialog cu Madridul privind modul practic de realizare a independentei!!!
    Astia sunt de pe alta lume daca isi inchipuie ca Madridul va accepta asa afront!
    Mai ales ca in acelasi timp Senatul Spaniei inca dezbate solicitarea guvernului privind activarea art.155 din Constitutie….Vor veni vremuri grele pt catalani….

  2. Acum 2 minute Senatul Spaniol a abrobat cu majoritate absoluta aplicarea art.155 din Constiutie…
    Sa te tii acum „circ” politic ….Cui prodest!?
    Celor care au dorit ruperea Spaniei si intoarcerea la evul mediu cu state si statulete care mai de care mai slabe pt a fi usor subordonate( populatia lor) corporatismului financiaro-bancar mondialist…
    Si acelor ONG-uri tip opensociety care in numele unor idealuri manipuleaza la greu lumea de azi atomizata si transformata doar intr-o masa amorfa usor controlabila…

    • RUSIEI, CARE VREA SLABIREA UE SI UNORA CA SOROS CARE E UN IDIOT ANTI A ORICE, DOAR SA FACA BANI PENTRU EL?????

  3. Se pare ca au fost platiti bine pentru „independenta”… Vai de capul lor.

  4. Se cam știa că lucrurile vor lua o asemenea întorsătură fără cale de întoarcere, cu toate declarațiile belicoase ale guvernului Spaniei care pur și simplu nu mai are cum să ia la…bătaie 90% din electoratul catalan care o votat la referendum pentru independență. Și asta n-ar fi încă nimic dacă n-ar mai fi și…Țara Bascilor – care momentan stă numa’ și se uită.

    • Din Vaslui se vede asa cum vezi tu, in oglinzi strambe. Asa zisul referendum a fost o imensa frauda electorala cap-coada cu concursul larg al sudului Frantei care a furnizat urne opace pline cu voturi.

  5. O întrebare pentru toți opozanții autohtoni: de ce separarea Slovaciei de Cehia a trecut neobservată față de cea a Cataloniei care irită la maixmum?! Doi la mână: știați că problema catalană nu-i de ieri d-alaltăieri?! ci că datează chiar de la începutul secolului XX?! Trei la mână: care-i problema dacă o un teritoriu și-o populație aferentă, vor să se separe de entitatea statală din care or făcut parte anterior?! Că doar avem o sumedenie de exemple numai în Europa ca să nu mai vorbim de tot restul lumii…

    • Esti novice in ale democratiei, esti doar adeptul politicii de forta si faptului implinit. In Cehia si Slovacia existau mecanismele constitutionale ale desprinderii, Cehoslovacia era o federatie, asa cum spune si numele. la fel a fost si URSS. Spania insa, a fost mereu considerat stat unitar timp de secole. Catalunia a facut parte din Spania pe toata durata cuceririlor geografice si exploatarii lumii noi, beneficiara exploatarii timp de secole a bogatiilor noilor teritorii. Atunci nu i-a putit Spania, pentru ca se imbogatea din Spania. Revenind, pentru separare in mod democratic este necesara parcurgerea tuturor procedurilor democratice care sunt indelungate si greoaie adeseori, dar care protejeaza restul membrilor comuniunii statale din care fac parte in mod benevol si agreeat, au semnat pentru respectarea Constitutiei. Nu poti cere ca dintr-o constructie sa scoti un stalp de baza ca sa fie pus separat (independent) si sa ruinezi constructia principala. Odata asumata o responsabilitate prin aprobarea Constitutiei, trebuie sa tii seama si de intersele intregului. Pentru ca sa intelegi, imagineaza-ti ca picioarele tale isi cer independenta, satule sa alerge pentru a alimenta restul corpului. Unde crezi ca ajungi?

    • Noi, postacii de pe Cotidianul.ro, am înţeles care e limba in care gândiţi şi scrieţi:
      Intr-o baltă neagră,
      Patru ochi luceşte.
      Ce sa fie oare?
      Cred că e doi peşte.

  6. A! era să uit ce-i mai important, și anume patru la mână: care-i tendința istorică dominantă din ultimii 50 de ani: cea a reunirii într-un nou stat, sau cea a separării în state dinstincte?!

    • @Tudor: „Pentru separare in mod democratic este necesara parcurgerea tuturor procedurilor democratice care sunt indelungate si greoaie adeseori…” Adică taman ca-n cazul separării SUA de UK când s-o tras din greu cu puștile și cu tunurile?! Câte clase ai, amice?! Revoluțile burgheze or fost legale sau ilegale?! Hai mă, legalistule (care-ți mănânci pâinea dupe urma lor)?!

    • Melos Negros@ Ce stii tu mai necajitule? Iti dai si tu ifose pe aici, te faci avocatul diavolului. Dar uiti de rolul statelor care trebuiesc intarite, nu slabite ca sa le cumpere privatii aia cu bani calpi facuti din aer.

  7. Daca in Spania, Italia, Franta, Germania, nu vor fi razboaie civile, in Europa estica au fost si vor fi… Pt. ca asa se vrea.

    • Am auzit: decât că problema independenței Vasluiului e doar de acum câteva…ore, pe când cea a independenței Cataloniei e de…o sută de ani. Punct.

    • Ha, ha, ha, adica nu-i ajunge ca a fost „prima doamna ” a viitoarei foste ” republici catalane” !?
      Stau si ma intreb ce o gasit la acesti ridicol ratat jurnalist cu pretentii de mare politician!?
      L-m numit pe maria sa carles puigdemont…al carui sora s-a dezis de el mutandu-si afacerile in Madrid….

  8. Ce-mi place cel mai mult din articol e declaratia amerlocilor, care se trezesc ca proasta in tirg sa-si dea cu parerea despre „Catalonia, parte integranta a Spaniei”, uitind ca acum 18 ani si Kosovo (devenit intre timp republica mafiota) era parte integranta a Iugoslaviei ! Restul parerologilor, mafia de la Bruxelles si pitifelnicii aflati vremelnic pe la conducerea statelor UE, nu sint decit niste umile slugi.

    • Si tu tot sluga, adica tot bovis esti, ca doar n-ai sa pretinzi ca esti Iovis. Dintotdeauna lantul trofic a dictat, pestele mare inghite pe cel mic.

  9. Nu cred cu convingere in lucraturi din exterior.Cred insa ca acolo unde prostia isi pune coroana nu mai e nevoie de dusmani.Sub alta forma noi am trait „democratizarea armatei” care a fost retezata la timp.Noi mai avem si alte evenimente care poarta pecetea prostiei dar catalanii si-au pus de-a dreptul poalele in cap.Ce politician crezi ca esti daca nu tratezi cu nimeni dintre statele care conteaza un asa eveniment.Esti liber sa te arunci in cap.O faci?Esti liber sa te droghezi.O faci?Esti liber sa faci ce vrei.Ce poti sa faci din toate?Nu orice,nu oricum ,nu oricand.Ce cauza vor apara catalanii?Dreptul de a fi cei mai bogati din Spania?Nu doar ei au creat aceasta realitate desi sunt o parte a acestei realitati.Nu e numai de prost gust ce fac dar e total impotriva curentului.Iata fata inepta a democratiei juvenile=lipsa de limite.

    • Asa este…
      Ieri acest ridicol personaj declara ca in faurirea republicii catalane nu conteaza poporul si doar institutiile!!!
      O logica fascistoida in 2017! Cum dreacu sa tina asa ceva!

  10. Cea mai mare greseala din partea conducatorilor Spaniei, ei sunt cei vinovati din cauza escaladarii conflictului pentru ca au refuzat dialogul, desi Catalunya doar asta a dorit.

    • Sierra@ Stii ce dialog dorea conducerea Cataluniei? Doreau sa dialogheze despre data si conditiile obtunerii independentei. Doar atat. Ori nimeni din guvernul central nu ar fi putut dialoga pe tema asta, pentru ca ar fi incalcat legile si prevederile Constitutiei. Urmareste presa si vezi daca a existat un alt subiect de negociere. iti spun de pe acum ca nu. Toata afacerea nu este de bun augur pentru omul simplu, dimpotriva pentru omul de rand e dezastru, dar asa zisa independenta are doar rolul de a acoperi niste fraude uriase si acte de coruptie ale clasei lor politice autonome.

    • Serios!?
      Pai ce dialog sa ai cu unii care nu accepta decat o singura varianta!?
      Daca facea asta Rajoy ar fi legitimat pe secesionisti si ar tradat Spania…

  11. Stau si ma intreb cum de e cu putinta ca milioane de oameni sa mai creada in lozincile mafiotilor politici. Nu stiu dar chiar sa te nasti prost si mori prost si manipulat de orice nenorocit este si mai greu de inteles.

    • Simplu: Aventurierul fost jurnalist are un dosar penal pt deturnare de fonduri…asa ca ce putea sa faca!?
      Daca i-ar iesi schema cu independenta, Madridul nu ar mai putea sa il judece…
      Dar nu ii va iesi!

    • @Dragos, mai pune mâna pe carte: „O istorie a fricţiunilor dintre Catalonia şi Spania: un drum spre autodeterminare întins pe câteva secole” (Adevărul)

    • Ce vorbesti mai semidoctule? Mai intai a fost califat. Trebuia sa-i lase asa, nu sa-i elibereze- Apoi au participat la exploatarea coloniilor, s-au umplut de aur. Atunci a fost buna Spania. Asta spne totul despre moralitatea lor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.