Locomotivă pentru buzunar

Băsescu își caută o clonă

Fostul șef al statului, actuala „locomotivă“ a partidului său de buzunar PMP, Traian Băsescu a ajuns mai rău decât Călin Popescu-Tăriceanu, pe care l-a botezat „Răzgândeanu“ în urmă cu aproape zece ani. Băsescu anunța încă din primăvară că se va retrage din fruntea PMP, pe care l-a propulsat în Parlament în urma alegerilor senatorilor și deputaților, desfășurate în decembrie 2016.

Ba, mai mult, fostul președinte al României a fixat și un termen, respectiv 21 octombrie, pentru organizarea unui congres al micuței sale formațiuni politice, astfel încât PMP să transmită ștafeta politică unui alt lider, ales de majoritatea membrilor partidului său. Însă congresul programat cu surle și trâmbițe pentru săptămâna trecută nu s-a mai desfășurat, din cauza unor nepotriviri de „caracter“ dintre Traian Băsescu și cei doi noi vectori de influență apăruți în PMP. În primăvară, senatorul PMP îl vedea ca nou președinte al formațiunii pe deputatul Robert Turcescu. Vremea a trecut cu o serie de conflicte care i-au înșelat așteptările fostului președinte.

Și-a pierdut instinctul politic?

Despre Traian Băsescu s-a vorbit mereu că ar fi printre puținele „animale politice adevărate“ apărute după 1989, alături de Ion Iliescu, Adrian Năstase și Viorel Hrebenciuc. „O să mai caut unul ca mine!“, spunea Băsescu despre viitorul său locțiitor, care trebuia să-l urmeze la conducerea PMP, la nici doi ani după ce fostul șef al statului intrase în această formațiune. În ciuda experinței sale politice, Traian Băsescu a mizat pe o carte necâștigătoare – Robert Turcescu. Turcescu l-a atacat dur pe Traian Băsescu, după ce acesta a depus mai multe amendamente la Legea grațierii, care prevedeau grațierea pedepselor de sub 10 ani, reducerea la jumătate a pedepselor pentru femeile condamnate pentru fapte fără violenţă, inclusiv pentru corupţie, și grațierea persoanelor condamnate pentru terorism. Turcescu a afirmat că superiorul său de partid a făcut respectivele amendamente cu dedicație directă pentru pupila sa, Elena Udrea. Războiul declarațiilor dintre cei doi i-a dat peste cap toate proiectele senatorului, motiv pentru care Băsescu își caută în continuare urmașul politic. Chiar dacă Eugen Tomac și Valeriu Steriu au propriile lor planuri de candidatură la șefia PMP, niciunul din ei nu este candidatul favorit al lui Traian Băsescu.

Tomac, Steriu și cooperativele din PMP

Deputații Eugen Tomac și Valeriu Steriu sunt, la ora actuală, singurele variante pentru șefia PMP. Tocmai din acest motiv fostul președinte al României merge pe burtă în privința congresului partidului său. În timp ce Steriu joacă la două capete, cochetând intens cu ProRomânia lui Victor Ponta și Daniel Constantin, care ar putea duce la dispariția PMP, Tomac are și el „bubele“ sale. Eugen Tomac nu este atât de bine văzut de majoritatea membrilor de partid, grupați în diferite cooperative, care mai de care mai ambițioase. Nici Băsescu nu este convins de experiența politică pe care deputatul a acumulat-o până acum și nici nu este mulțumit de unele ieșiri publice ale acestuia. Pe lângă cele două alternative deloc conforme standardelor sale personale la continuarea „regenței“, Traian Băsescu mai trebuie să se lupte și cu un inamic invizibil al PMP. Decizia instanțelor privind fuziunea mult contestată dintre Mișcarea Populară și UNPR este încă o piedică pentru proiectele de viitor ale senatorului. Și asta, în condițiile în care PMP va pierde printr-o decizie nefavorabilă a Justiției nu doar un număr considerabil de membri, foști uneperiști, cât mai ales infrastructura din majoritatea județelor, „zestrea“ cu care Steriu a venit de la UNPR și în baza căreia a și intrat din nou în Parlament.

Fierb apele și în USR

Dacă în PMP jocurile se fac în continuare doar în culise, departe de ochii electoratului, nu același lucru se poate spune despre USR, fostul partid al lui Nicușor Dan. Așa cum au anunțat din timp, cei de la USR au decis să rupă pisica, privind direcția politică pe care vor merge pe viitor. USR îşi va alege un nou preşedinte, sâmbătă, la Poiana Braşov. Congresul formaţiunii, al doilea din acest an, a început deja cu tensiuni în interior. Deputatul Cristian Seidler, favoritul lui Nicuşor Dan, s-a retras din cursa pentru şefia partidului, acuzând nereguli în organizarea alegerilor. În competiţie au mai rămas senatorul Vlad Alexandrescu şi deputatul Dan Barna, politicieni care pledează pentru o alianţă între USR şi platforma fostului premier Dacian Cioloş.

La reuniunea din acest weekend va fi ales doar noul preşedinte al USR, ­pentru un mandat limitat de doi ani. Membrii celorlalte structuri de conducere vor rămâne cei aleşi la congresul din luna mai, de la Cluj-Napoca.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Anca Toader 86 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Nu am putut citi decat pana la treaba cu punerea lui Robert Turcescu in locul sau ! Vai mama lor de jalnici nu pot decat sa spun: ” tusea si junghiul ” !In rest sa fim sanatosi si la punga grosi

  2. animale s pa toate drumufile; mai mari, mai mici, cat despre cele politice ..la fel; partidele s pline de jigodii ; mai intelighente , mai cu capu n gard . cat despre acest animal pe care l admirati, preamariti si l tineti icoana ii greu da gasit un egal: fara scrupule , fara demnitate, fara cuvant..atat ca profita din plin de iresponsabilitatea noastra de liposa de fermitate a celor care ar trebui sa l judece asa ca si asta va muri ac operit de glorie si de drapel..scarba, jena si rusine..bobor bicisnic.. de fapt insu i o imajine caricaturala a bravjului nost bobor..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.