Ce pierde gazul în volum câștigă în valoare de piață

Centralele de gaze pierd constant volume de energie vândute, per total, dar câștigă valoare de piață. Pe măsură ce gazul devine un combustibil tot mai marginalizat, în comparație cu sursele regenerabile, fiecare kilowatt-oră de generare în centralele ce funcționează cu acest combustibil aduce venituri mai mari din piață, relatează Energypress.

Producția de energie pe bază de gaz în Europa este la cel mai scăzut punct din 2005. Dar aceasta este doar jumătate din imagine. Instalațiile pe bază de gaz își reduc orele de funcționare în intervalele în care eolianul și fotovoltaicul produc cel mai mult, adică în cursul zilei. Ele sunt însă din ce în ce mai mult solicitate atunci când prețurile sunt la vârf și atunci când sursele dependente de vreme nu sunt disponibile, adică, de obicei, seara.
Gradul mediu de capacitate pentru generarea termică este cu 16% mai mic în acest an decât media ultimilor cinci ani, potrivit datelor institutului german Fraunhofer ISE. Totodată, prețul mediu obținut de unitățile termice este cu 42% mai mare în acest an față de perioada 2019-2021 de dinaintea crizei energetice. Acest preț este cel pe care îl primește un producător de energie pentru energia electrică pe care o vinde pe piață.
Prețurile corespunzătoare la SRE(resursele regenerabile) tind să scadă, deoarece eolianul și fotovoltaicul produc doar atunci când potențialul regenerabil este disponibil. Mai mult vânt și fotovoltaic înseamnă o corelație mai mare în timp a producției, ceea ce duce la prețuri mai mici – un fenomen cunoscut sub numele de „canibalizarea prețurilor”.
Dar opusul este valabil pentru cărbune și gaz. Deoarece aceste unități au producție de tip bandă, ele pot optimiza veniturile producând în perioadele de prețuri ridicate – de obicei atunci când sursele regenerabile sunt absente. Acest lucru le permite să obțină în mod sistematic prețuri peste media zilei precedente.
Indicatorul care măsoară eficacitatea centralelor se numește „rata de recuperare”. Acesta este raportul dintre prețul pe care îl obține producătorul și prețul mediu de piață. Rata reflectă cât de eficient o unitate sau un set de unități de generare pot valorifica volatilitatea prețurilor în raport cu altele și modul în care aceasta se schimbă în timp. Rata de recuperare a cărbunelui și gazului în Germania este în medie cu 6% mai mare în 2024 decât în ultimii cinci ani.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1192 Articole
Author

1 Comentariu

  1. „-multi nemtzi nu vor energie nucleara,nu vor nici gaze:
    cu ce se vor incalzi la iarna,
    cu soba cu lemne?
    -avem si lemne in Siberia!”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.