Ce s-a întâmplat cu APELUL lui Darius Vâlcov

valcov, pensii private, administratori

Darius Vâlcov a depus la instanţa supremă o solicitare de amânare a apelului în dosarul în care a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani de închisoare, motivând că vrea să-şi angajeze un avocat şi să-şi pregătească apărarea, magistraţii dispunând un nou termen pe 11 iunie.

Totodată, Lucia Rog, unul dintre judecătorii completului de cinci care judecă apelul consilierului premierului Viorica Dăncilă a formulat o cerere de abţinere, pentru că a dispus măsuri preventive în dosar, iar instanţa a aprobat această solicitare, magistratul urmând să fie înlocuit.

Magistraţii Înaltei Curţi au stabilit următorul termen de judecată pentru data de 11 iunie. Darius Vâlcov nu s-a prezentat marţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), el fiind reprezentat de un avocat din oficiu.

Pe 8 februarie 2018, fostul ministru al Finanţelor, în prezent consilier de stat al premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, a fost condamnat, de instanţa supremă, la opt ani de închhisoare, decizia nefiind definitivă. Darius Vâlcov a fost trimis în judecată în anul 2015, de către procurorii DNA, fiind acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile.

ACUZAŢIILE CARE I SE ADUC LUI DARIUS VÂLCOV

Potrivit rechizitoriului trimis instanţei, în 2009, administratorul unei societăţi comerciale i-ar fi cerut lui Darius Vâlcov, care atunci era primar al municipiului Slatina, să intervină la factori de decizie de la SC Compania de Apă Olt SA, pentru a câştiga licitaţii de lucrări pentru obiective din Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti. În schimbul intervenţiei sale, omul de afaceri i-ar fi promis lui Darius Vâlcov că îi dă 20 la sută din valoarea sumelor încasate (fără TVA) din contractele de execuţie a lucrărilor. „Propunerea a fost făcută în contextul în care, în luna noiembrie 2008, fusese aprobat la nivel guvernamental proiectul «Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt», al cărui beneficiar final este SC Compania de Apă Olt SA, operator regional, finanţarea fiind asigurată, majoritar, din fonduri europene nerambursabile. În cadrul acestui proiect au fost încheiate trei contracte, respectiv «Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Scorniceşti şi Potcoava», «Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în municipiul Slatina» şi «Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Drăgăneşti-Olt şi Piatra-Olt»”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei, potrivit mediafax.ro.

Darius Vâlcov şi omul de afaceri ar fi convenit ca sumele de bani promise în schimbul intervenţiei fostului ministru să fie date doar în numerar, în lei şi la sediul firmei. Astfel, în perioada ianuarie-martie 2011, Vâlcov s-ar fi prezentat periodic la sediul societăţii, unde ar fi primit de la administratorul acesteia, suma totală de 1,2 milioane de lei, în trei tranşe de câte 400.000 de lei.

Anchetatorii susţin că Darius Vâlcov primea câte o tranşă de bani „ori de câte ori contractantul Compania de Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii”.

Vâlcov ar fi primit banii în sediul SC Tehnologica Radion, deţinută de Theodor Berna, susţinea DNA.

Darius Vâlcov mai este acuzat că, în perioada aprilie-decembrie 2011, a primit de la omul de afaceri, prin intermediul fostului primar Minel Florin Prina, suma totală de 2,5 milioane de lei, în cinci tranşe a câte 500.000 de lei, banii fiind daţi lui Prina, în municipiul Slatina. Vâlcov ar mai fi primit, în perioada 2012- 2013, de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 de lei. DNA spune că, începând din 2011, Vâlcov a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile de primar, senator şi ministru, utilizând informaţii deţinute în virtutea acestora, în legătură cu şapte firme pe care le deţine în fapt şi pe care le administrează, prin interpuşi, obţinând astfel foloase de 2.272.200 de lei.

Potrivit anchetatorilor, Darius Vâlcov ar fi obţinut mai multe bunuri, între care trei lingouri de aur, care cântăresc în total trei kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripţionat Renoir, un tablou inscripţionat Jean Cocteau şi o pictură pe lemn, inscripţionată Aurel Acasandrei, precum şi sumele de 90.000 de dolari şi 1.323.850 de lei. Anchetatorii susţin că banii şi bunurile au fost depozitate într-un seif, în casa lui Daniel Bărbulescu, prieten al fostului ministru al Finanţelor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Tablou cu rama aurie, inscriptionat Renoir, am si eu acasa vreo trei, s-a facut vreo expertiza pe tabloul respectiv??? Bine eu acasa mai am si Gaugain, si Lautrec vreo doua….hai arestati-ma!

  2. Nu, Aurele, nu s-a facut nici o expertiza pe tablou. Noroc cu tine ca ne-ai luminat.

  3. Diferentza e ca tu le-ai expus acasa sa vada lumea ce baiat avut si fin esti. El le tinea ascunse, probabil nu vroia sa se faca de ras cu fake-uri 😉

  4. Motivare dupa un an? De ce? Miroase a coruptie,a mita? De aceea se tot amana! Cazul Valcov e dovedit fara dubii! Actioneaza justitia corect? Absolut NU! Daca era un amarat care a furat doua conserve si o paine era condamnat imediat la doi ani cu excutare! Adica dupa 2-3 termene de judecata. Cata nedreptate! O tara condusa de banditi!
    PS. Sa iasa public si sa-si justifice averile!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.