Ce șanse mai are chimia românească să renască

Se vorbește, în România, de revitalizarea chimiei și petrochimiei, altădată cel mai mare sector economic al României, acum doar o umbră a trecutului. Este, de câțiva ani, în condițiile în care ar începe extracția resurselor de gaz ale Mării Negre, pe buzele a mai toți actorii politici, indiferent de culoare.

Dar, când vine de pus în practică un demers altfel lăudabil, tăcere. Nimeni nu vine cu soluții. Fostul guvern PSD, deși a marșat pe tema naționalismului și industriei românești, nu a demarat nimic în acest sens. Noul Guvern PNL are revitalizarea chimiei și petrochimiei în chiar programul de guvernare. La pagina 27, există paragraful încurajarea utilizării gazului natural produs în România la producția de energie electrică și la crearea de produse petrochimice și chimice cu valoare adăugată mare. Atât! Cum să fie făcută această încurajare a consumului în intern a gazului românesc sau soluții concrete pentru industrie, nicio mențiune.

Cu alte cuvinte, toată lumea este de acord că ne trebuie această industrie, care adaugă factori de multiplicare de 3, 4, chiar 10 (la metanol) la tona de petrol sau metru cub de gaz extrase, nimeni nu știe concret ce este de făcut. Pași timizi au fost făcuți, pentru că firme interesate de domeniu au comandat un studiu de piață cuprinzător care să evidențieze situația actuală, piețele de desfacere, investițiile necesare pentru a deveni actor major, competitori regionali, disponibilitatea resurselor.

Concluziile acestui studiu nu sunt încurajatoare, pentru că dezvăluie că o investiție nouă, acum, în chimie este recomandabilă(din punct de vedere al costurilor și profiturilor totale pe perioada de exploatare) achiziției uneia dintre facilitățile deja existente, dar costa între 2,5 și 5 miliarde de euro, luând în considerare crearea unui complex de procesare îngrășăminte simple, metanol și melamină. Șase ani ar dura construcția, amplasamentul fiind obligatoriu lângă Dunăre, pentru o logistică adecvată. Un amplasament spre centrul țării ar face ineficient un combinatul de procesare cu ambiții și la export.

Deși studiul recunoaște că profitul realizat din vânzarea de gaz chimizat este mult superior celui din vânzarea gazului ca materie primă (50 de eurocenți la fiecare m3 vândut sub formă de îngrășăminte față de 0,06 eurocenți, acum, la producătorii de gaz !!!!!), investiția este prohibitivă pentru orice actor local, fără o implicare masivă din partea statului, fiind fezabilă doar pentru o multinațională.

Avem resursa, contextul e bun, ce așteptăm?

Concluzia amară a studiului este că, în ciuda unui context excelent, în care România dispune și de resursa gaz, și de un context regional foarte bun, în care consumurile specifice de produse chimice, cu predilecție îngrășăminte, ale vecinilor sunt estimate să crească cu 2-3% pe an(iar Ucraina aproape că nu mai are producție, de când s-au certat cu rușii pe gaze), în următorii 15 ani, costurile de realizare a unui combinat nou sunt prea mari pentru a fi realizate de orice firmă. Doar o masivă implicare a statului ar putea mișca ceva,  în aceste condiții.

Recent, la mai multe conferințe pe profil energetic, conducerea Romgaz a precizat că societatea de stat analizează intrarea în chimie urmărind să asigure o valorificare superioară a gazului. Este vizată însă strict construcția unei facilități care să producă metanol, nu un complex chimic de amploare. Fabrica de metanol ar urma să coste circa 300 de milioane de euro.

 Încă mai e ceva

Chimia românească este, în prezent, reprezentată în mare parte de sectorul producției de îngrășăminte. Azomureș, Combinatul Chimic Năvodari și șase fabrici din grupul Interagro (Chemgas Slobozia, Donau Chem Turnu Măgurele, Viromet Victoria, Amurcu Bacău, Nitroporos Făgăraș și Ga Pro Co Săvinești) fac parte din acest sector. Din cele  fabrici Interagro, funcționează în prezent doar două: Viromet și Chemgas. Având în vedere costurile pentru o nouă facilitate în industrie, probabil că aceste fabrici vor rămâne și în continuare singurii reprezentanți ai sectorului chimic, care este și cel mai mare consumator de gaze al României.

Separat, Chimcomplex Borzești a preluat, într-o tranzacție de 120 de milioane de euro, 2 secții de producție ale falimentarei Oltchim. Nu știm ce face Chimcomplex cu ele, de la perfectarea tranzacției nicio știre nemaifiind livrată de Chimcomplex.

Balanța comerțului bilateral al României cu partenerii externi este cu deosebire deficitară la prduse ale chimiei și petrochimiei. Din 18 miliarde de euro deficit estimat, anul trecut, peste 7 miliarde vin din acest sector.

Ungaria poate

În timp ce în România nu s-a făcut, după perioada comunistă, nicio nouă investiție în sectorul chimic, Ungaria, o țară cât jumate din România și fără resurse, are în derulare proiecte de amploare. În urmă cu doar câteva luni, grupul MOL, controlat de statul ungar, a anunțat că a început construcția unei fabrici de polioli (materie prima pentru productia de materiale plastice – n.red.) de peste 1,2 miliarde de euro în Ungaria, iar complexul este preconizat să fie pus în funcțiune în 2021 și va crea 200 de noi locuri de muncă în perioada de operare, fiind cel mai mare proiect de investiții din surse proprii din istoria MOL. „Acest proiect de investitii va face ca Grupul MOL sa fie unul dintre cei mai importanti actori din industria chimică a regiunii, MOL fiind singura companie din Europa Centrala și de Est care controlează întregul lanț valoric de la extracția țițeiului până la producția de polioli”, a spus Zsolt Hernadi, președinte și director MOL. Fabrica va avea tehnologie de ultimă generație și va fi construită de compania germană Thyssenkrupp Industrial Solutions.

Este doar primul pas într-un proiect mai mare din chimie și petrochimie al ungurilor care presupune investiții de 4,5 miliarde de euro până în 2030 și care va face din țara vecină principala putere industrială a regiunii. Petrolul pentru proiect este asigurat deja, printr-un contract pe 10 ani semnat cu rușii de la Luk Oil, mai rămâne ca Ungaria să facă rost de gaz. Care ar putea să vină tot din Rusia, având în vedere relațiile bune pe care Vladimir Putin le are cu Viktor Orban, sau…din Marea Neagră, vecinii precizând, în repetate rânduri, că sunt dispuși să cumpere tot gazul care urmează să fie extras de la noi. Mai mult, au făcut presiuni până la Bruxelles și Washington ca decidenții români să facă cât mai prietenoase condițiile ca petroliștii care au concesiuni în Marea Neagră să poată începe cât mai repede extracția.

Grupul MOL controlează patru rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare, în Ungaria, Slovacia şi Croaţia. Compania are, de asemenea, o reţea de aproximativ 2.000 de benzinării în Europa Centrală şi de Sud-Est, în nouă ţări, din care 218 în România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1079 Articole
Author

16 Comentarii

  1. Eh, chimia in general si petrochimia in special ! Nici vorba sa renasca ! Da’ ce nevoie avem ? Nu ne trebuie ! Am distrus tot ! Avem nevoie de ceva ? Cumparam de la altii! De ce sa producem singuri ? Cu ce bani ?Nicio problema ! Imprumutam pe dobanzi grele ! Vorba este pana cand ? In situatia actuala , Romania nu prea mai are bonitate , deci dobanzile pentru imprumuturi sunt tot mai mari ! O sa mergem asa , inca 15-20 de ani pana cand statul roman va intra in faliment , adica nu va mai putea sa-si plateasca datoriile externe si atunci creditorii ne vor scoate la vanzare bunurile , padurile , hidro-termo si nuclear electrica , casa poporului , resursele solului si subsolului etc. , etc.! Este un scenariu sumbru , apocaliptic ! Ei si ? Cei de acum se imprumuta intr-o veselie , fara sa le pese ce va fi maine ! Lor sa le fie bine astazi , maine nu conteaza ! Dar cu noi , oamenii de rand ,cum ramane ?

  2. Nici o sansa,mama draga!Eu cunosc un doctor in chimie,doctorat facut pe bune,cu 3-4 carti editate,in domeniul chimiei materialelor de constructii,la care a colaborat, care acum vad ca e vanzatoare in farmacie,dupa ce a facut tot felul de alte meserii de cand s-a desfiintat Institutul!
    A fost distrus TOT, daca intelegeti ce au facut secaturile din politica timp de 30 de ani,in Democratie!Ce mai EXISTA,nu ne mai apartine….

  3. Sanse ar fi dar nu cu leprele de la putere.stie primul normal al țării de ce.

  4. Toata economia si industria se poate revigora de catre statul roman. Primul pas de vazut ce produse sunt necesare in tara….apoi facute institute de proiectare…apoi Firme de constructii hale fabrici…apoi utilarea cu utilaje…angajarea de muncitori si instruirea acestora si productie.

  5. Ce sa prelucreze chimia romaneasca? Ca toate resursele sunt ale strainilor. Ceusescu si ADI Leana, asa cum erau, au „subminat” economia romaneasca de au avut „democratii” autohtoni si „aliatii strategici” ce sa puna la pamant si sa jefuiasca. Deci, sanse zero, nada, nix, rien, etc!

  6. Industria chimica romaneasca a fost candva pe primele 10 locuri pe plan mondial(profesia mea de baza,este ing.chimist) Cu toate mistourile facuta la adresa „primului chimist al tarii”,Elena Ceausescu,cercetarea in domeniu era la un nivel avansat.Aici includ atat petrochimia,chimia farmaceutica,diversitatea utilizarii polimerilor(avem cateva inventii si inovatii in domeniu),chimia produselor domestice(detergenti,cosmetice),in fine, chimia militara,unde va pot da relatii cei de profil.Sub numele Elenei Ceausescu se editau lucrari ale unor cercetatori de prestigiu,dar rezultatele erau rezultate,chiar daca altcineva isi asuma meritele.

  7. Cu savanta de renume mondial d-na Codoi, Romania era totusi una dintre cele mai importante producatoare mondiale din domeniul chimiei, petrochimiei, cauciucului si firelor sintetice.
    ,,Democratia” capitalista, in intelepciunea ei, a reusit sa anihileze aproape total acest domeniu.
    Concret nu vad un reviriment, ptr ca chiar daca s-ar incerca o renastere, s-ar gasi imediat motive si binevoitori care sa-i dea in cap.
    Romania trebuie sa-si pastreze cu orice pretz statutul de piata consumatoare…..[Markus Roman]

  8. De ce te compari cu Ungaria bre ?? Ungaria e fără resurse, e mică doar de cam 9 milioane de suflete, e cu două războaie mondiale pierdute, dar,.. dar e prima la GDP in europa. Deci clar ungurii au ceea ce lipsește cu desăvârșire românului,.. adică materia cenușie,.Românu mereu codaș, mereu cu manele de jale, cu dușmani și cu pagube,.sau nevasta cooorvă.. Ai gaz cu duiumul, dar mai cumperi scump de la rus, că doar gura bate fundu,. Ai relief variat, excelent pentru turism și agricultură, tu vrei să scoți aurul din piatră seacă distrugând țara. Ai litoral,..destul de mare in europa,. L-ai otrăvit cu hoituri de animale, din lăcomia de a incasa cât de mult.. Evident românu nu poate fi numit popor,. mai mult prostu plin de generali, acu vrea să se războiască și nu știe cum să cheme sub arme vestita diasporă,.. cei 10 milioane plecați,, că doar cu pensionari, fie ei și generali cu pensii nerușinate,. ce război poți face ??

  9. Petrochimia românească nu mai există. A fost integral distrusă de regimurile postdecembrise. Se poate construi o nouă petrochimie? Da, teoretic se poate. Dar foarte greu, căci totul trebuie luat de la început. Chiar dacă se vor cumpăra (sau primi) tehnologii din vest, va trebui recreat fondul intelectual distrus (muncitori calificaţi, maiştri, ingineri, cercetători)). Mă îndoiesc că actualii guvernanţi sînt în stare. Vorbesc în cunoştinţă de cauză: am lucrat ani buni în ICECHIM chiar în colectivul EC, sînt coautor (de fapt autor) al multor articole, brevete, cărţi scrise cu ea. Ani de zile mergeam zilnic în delegaţii la uzinele de cauciuc de la Brazi şi Borzeşti, construite prin efortul a mii de oameni. Acum totul e distrus; fier vechi; ruină.

  10. Lasati partizanatul politic de rahat! Nici stanga, nici dreapta nu au facut ceva pentru industria tarii! Toti sunt dezinteresati,fara viziune,sunt prea mici si prosti. Romania a fost si este statul cel mai prost administrat din toata UE!
    Ungaria are un tatic care face,stie ce sa faca.
    Uitati-va la CFR,sosele ,autostrazi,spitale,scoli,sali de sport,sisteme de irigatii,protectia mediului,paduri,etc. VAX PE TOATE DOMENIILE!
    PS. Se discuta la tv. de pensionarea la 70 de ani si vedeam cat sunt de obtuzi.
    Trebuia spus simplu;de exemplu ,pensionarea la 65 de ani barbati fara prelungirea activitatii.
    Postul se scoate la concurs cu cca.60 de zile inainte ca persoana sa fie pensionata pentru a oferi locuri de munca si persoanelor tinere. Daca postul nu se ocupa atunci se poate apela la pensionari cu prelungirea de activitate numai cu salariu in plata ,nu si pensia in plata (in sistemul public).
    TOATE LEGILE ,ACTELE NORMATIVE CARE AU PERMIS ASA-ZISELE PENSII SPECIALE SI PENSIONARI LA VARSTE DE 40-50 DE ANI TREBUIE ABROGATE! SA SE TERMINE CU ACEST FURT (cu legi hoate) DIN BANUL PUBLIC!!

  11. Foarte clar:
    Nici o sansa.
    Ne-am batut joc de resurse, am distrus cercetarea, am distrus instalatiile de rafinare, de prelucrare…
    Dar cel mai grav, ireparabil:
    AM DISTRUS FORTA MUNCA – calificata si supercalificata,altfel spus,numai avem specialisti, numai avem muncitori…

  12. @Gery: Si eu am fost inginer chimist( din 1975), sunt de acord cu tine. Industria chimica a functionat foarte bine, aveam scoli bune de chimie pentru toate nivelele- incepand de la operatori pana la sefi de sectii-. Nu va mai fi niciodata la acel nivel.

  13. rumania nu a avut industrie sau chimei sau altceva in afara de agricultura decat pe timpul comunistilor.
    In rest … rumania nu s-a ocupat decat cu agricultura. Deci … vreti sa-l puneti pe taran sa faca industrie si chimie … cred ca glumiti.

    • Pe timpul „counistilor” Romania a avut si industrie, inclusiv o industrie chimica puternica. Nu mai sustine niste ineptii. Se vede ca esti aerian.

  14. Pe Calea ASTA CRETINA si Ticaloasa pe care mergem, NICIODATA NU se va reface NIMIC din CE s-a distrus la Ordin STRAIN SPURCAT,
    NU n umai CHIMIA.

    De aceea, TOATE Ideile BUNE Teoretic din Comentariile de mai sus NU vor fi NICIODATA puse in Opera, pentru ca :

    – NU avem VOIE de la Stapanii NOI

    – NU se poate face FARA Randuiala, adica LEGE, Ordine, PEDEAPSA Corecta si CONTROLATA Transparent de catre TOT Boboruu’
    Necaul MEU Mare pe Comunisti, este :

    – ca au avut Intentii BUNE
    – MINTEA Potrivita si in Cantitati SUFICIENTE NU au avut-o …
    In ACEST Mod s-au lasat „lucratzi” pe LA SPATE, in TOATE Modurile …

    Pacat de TOATE Sufletele UCISE degeaba, din 1917 si pana in 1989 …

    Pacat SI de TOATE Sufletele UCISE degreaba si in Mod EXRES, dracesc, din 1989 si pana ACUM, posibil LA FEL de multe, dar „DISCRETE”, neinregistrate ca in Gulaguri …

    Altfel spus, „Comunismul” a incaput pe Maini RELE si PROASTE.

    DACA era Ceva de Capul LOR, in Cap cu URSS, faceau CE a facut DENG din China, INAINTEA lui, ca erau mai puternici.

    ALTFEL se scria Istoria LUMII si era BINE pentru TOTI.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.