Ce scrie Radu Rizea despre vinul dedicat lui Brâncuși? Sărut

Sărut

Geniul lui Brâncuși descoperă sufletul pietrei. Vinul Olteniei descoperă sufletul pământului. Sărutul este puntea între suflete.

Între ziua sfântului Valentin şi Dragobete, de aniversarea lui Brâncuşi, Domeniul Coroanei Segarcea lanseză un vin rosé care îl celebrează pe marele sculptor, surprinzând, totodată, un crâmpei de suflet al Olteniei: Sărut.

Oltenia înseamnă multe lucruri, de la pasiune şi senzualitate, la determinare şi acţiune. De la veri fierbinţi la ierni în care nimic nu stă în calea viscolului. Oamenii de aici cresc blânzi, dar, fermi. Pot spune lucruri importante în puţine cuvinte. Pot părea repeziţi dar, de cele mai multe ori, fac lucrurile cu gândul la viitor.

Acest spirit este esenţa locului, atât de bine surprinsă de genialul Brâncuşi, cel care a reuşit să transforme două jumătăţi de cerc în definiţia Sărutului. Două linii care surprind esenţa celui mai important gest de apropiere, de tandreţe, de împărtăşire a sentimentelor.

Vinul Olteniei este un rod al acestor atribute. Poate spune lucruri complicate în puţine cuvinte. Poate suprinde esenţe în forme simple. SĂRUT este un vin despre iubire, despre magia întâlnirilor între jumătăţile potrivite, despre poveştile locurilor şi ale oamenilor.

Odinioară, Brâncuşi îşi găsea şlefuirea în Franţa, sufletul său de Hobiţa fiind ajutat să-şi găsească expresia desăvârşită în mijlocul suflării artistice pariziene. Sufletul Segarcei a fost descoperit şi ajutat să îşi definească forma de către un oenolog francez, după ce, în urmă cu un veac, pământul de aici fusese citit, cercetat şi înţeles de către un viticultor francez, ale cărui sfaturi au construit podgoria, aşa cum arată până în ziua de azi.

Sărut este o întâlnire – nu doar între două soiuri, ci şi între două şcoli, două culturi, două tradiţii. Pinot Noir – unul dintre marii struguri ai Franţei, şi Fetească neagră – soiul simbol al României. Vinul născut din această întâlnire  este, însă, mai mult decât suma componentelor sale – atributele fiecărui soi fiind împletite într-o personalitate distinctă. Are ceva din delicateţea şi eleganţa Pinot-ului, dar şi note din forţa şi rusticitatea bine temperată a Feteştii negre.

Per total, un vin proaspăt, vivace, dominat de fruct, sprinten, cu un final lung, plăcut, intens şi relaxant. Un vin solar, dar, care nu cere neapărat seri de vară şi vacanţe, ci, mai degrabă, întâlniri lungi, conversaţii calde şi plăcerea împărtăşirii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

2 Comentarii

  1. Ce frumos a scris, si doar dintr-o sticla!La a doua era gol Homer
    Adevarul este ca vinul bine-dispune catre lirism mai bine decat friptura…

  2. Vinul este . a c i d – ul , friptura este b a z a ….iar impreuna formeaza Simtul Artistic ….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.