Rectificarea lui Cîțu menține creșterea pensiilor de la 1 septembrie

Guvernul nu se atinge deocamdată de legea care prevede mărirea cu 40% a pensiilor de la 1 septembrie, în ciuda scăderii drastice a veniturilor la buget și a măririi consistente a cheltuielilor din cauza crizei generată de epidemia de coronavirus.

Cu ocazia prezentării rectificării bugetare timpurii pe anul acesta, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat că nu s-a umblat la cifrele respective. Până la declanșarea crizie, Cîțu a fost bombardat de nenumărate ori de către reprezentanții PSD dar și de către jurnaliști cu întrebări legate de creștrea pensiilor de la 1 septembrie, așa cum prevede o lege votată de Parlament. Ministrul nu a dat niciodată un răspuns tranșant spunând doar că acei bani există prevăzuți în buget. De altfel, această lipsă de fermitate a fost deseori taxată de către opozanții politici care spuneau că la rectificarea bugetară Executivul Orban va renunța creșterea de 40%.

Deficitul bugetului general consolidat pentru acest an urcă la 6,7% din PIB la prima rectificare bugetară din acest an, în condiţiile în care măsurile adoptate pentru stimularea economiei reprezintă 3% din PIB, a anunţat Cîţu. Potrivit acestuia, pe cash deficitul se majorează cu 31,9 miliarde de lei. Ministrul Finanţelor a anunţat, de asemenea, că estimările Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză indică o contracţie a economiei de 1,9% în acest an şi un PIB nominal în scădere la 1,12 miliarde de lei.

„Este o rectificare bugetară care vine mai devreme decât eram obişnuiţi pentru că a fost nevoie de unele măsuri de susţinere a economiei. Pachetul care vine pentru susţinerea economiei, cumulat, are o valoare de aproape 3% din PIB. Vorbim aici de şomaj tehnic, garanţii pentru IMMInvest, ajutorul pentru profesii liberale, indemnizaţii concedii medicale, sănătate, ajutor pentru părinţi, stimulente cadre medicale, plus facilităţile fiscale pentru companii. Toate acestea însumate duc la un pachet de 3% din PIB, ceea ce înseamnă că şi deficitul se va schimba. Coordonatele macro de la care pornim: Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză estimează că economia va avea o contracţie de minus 1,9% şi un deflator PIB de 4,9%. Asta înseamnă o creştere generalizată a preţurilor în economie şi un PIB nominal de 1,08 miliarde de lei faţă de 1,12 miliarde de lei cât am avut în vedere la bugetul iniţial. În aceste condiţii, deficitul bugetului general consolidat creşte de la 40,5 miliarde de lei la 72,5 miliarde de lei, ceea ce înseamnă un deficit estimat pentru acest an de 6,7% din PIB. Acestea sunt estimări pe care le facem în acest moment. Cu datele pe care le avem. Deficitul bugetului general consolidat se majorează în termeni cash cu suma de 31,9 miliarde de lei”, a declarat Florin Cîţu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Numai un prost își poate imagina că în dezastrul economic care urmează se pot majora pensiile cu… 40%! Veniturile bugetare vor scădea cu 20-30% în perioada epidemiei, iar economia se va contracta în 2020-2022. ”Rectificarea” e o minciună bazată pe prognoza fantezistă că PIB-ul va crește chiar și în 2020!
    Anul trecut, când România n-avea probleme, opozantul Cîțu behăia că dacă se aplică legea PSD-ului inflația va trece de 30%! Acum, când suntem în plină criză, din ce bani o să mărească pensiile, fie măcar și cu 4%, nu 40?
    Așteptați septembrie, o să ne distrăm (dacă ne mai dă mâna).

  2. Foarte bine face Citu ca intareste inimile pensionarilor!Nu Citu a pus majorarea aiuristica de 40% ci haita lui Dragnea,cu ochii la alegerile parlamentare!Masa nu e pentru cine se pregateste ,este pentru cine se nimereste!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.