Ce semnificație mai are pentru România ziua de 9 Mai?

steag

9 mai este o zi cu o dublă semnificaţie pentru România și Europa: se celebrează victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial și naşterea Uniunii Europene.

Al doilea eveniment se referă la ziua de 9 mai 1945, zi în care aliaţii din cel de-Al Doilea Război Mondial au obținut victoria împotriva Germaniei naziste.

Până în acest moment, Ministerul Apărării Naţionale nu anunțat vreo ceremonie pentru anul acesta. Anul trecut, Ziua Victoriei a fost omagiată pe 9 mai, odată cu Moscova, la Monumentul Eroilor Patriei din faţa Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, printr-o ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane, jerbe şi buchete de flori.

La aproape 80 de ani de la terminarea războiului, România nu are o bază legală pentru Ziua Victoriei. Până acum, se făcea pe 9 mai în urma unei cutume, chiar dacă există în Parlament, din 2020, un proiect de lege pentru a marca Ziua Victoriei pe 8 mai. Atunci, deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a propus o lege care să clarifice definitiv că România marchează Ziua Victoriei pe 8 mai, alături de NATO, şi nu pe 9 mai, pe model stalinist. Proiectul a fost votat de Senat, dar s-a înțepenit la Camera Deputaţilor.

Naşterea Uniunii Europene

Astăzi, Uniunea Europeană va sărbători Ziua Europei 2023, moment cu ocazia căruia se va comemora Declarația Schuman de la 9 mai 1950. Pentru a marca această ocazie specială, instituțiile UE, inclusiv delegațiile și reprezentanțele UE din întreaga lume vor organiza o gamă largă de activități online și la fața locului, oferind cetățenilor posibilitatea de a descoperi și de a se familiariza cu Uniunea Europeană.

În luna mai, Ziua Europei îi va reuni pe cetățeni pentru a afla mai multe despre modul în care UE sprijină pacea, securitatea și democrația prin atitudinea sa fermă în fața războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și a altor conflicte din întreaga lume. Ziua Europei 2023 va permite, de asemenea, vizitatorilor să se familiarizeze mai bine cu eforturile UE de a construi o Europă verde, digitală și competitivă, echitabilă și calificată, dar și puternică, rezilientă și sigură. Anul acesta, Ziua Europei va pune un accent special pe Anul european al competențelor 2023, care va debuta la 9 mai.

Cu ocazia Zilei Europei și în perioada din jurul ei, instituțiile UE vor găzdui o gamă largă de activități interactive în locațiile lor din cele 27 de state membre ale UE și din întreaga lume.

Cetățenii UE vor putea să cunoască mai bine instituțiile UE din Bruxelles, Luxemburg și Strasbourg:

  • Marți, 9 mai:  Cetățenii vor putea vizita Curtea Europeană de Justiție și satul european din orașul Luxemburg. Satul european a fost înființat de reprezentanța Comisiei împreună cu autoritățile naționale, ambasadele statelor membre, instituțiile UE cu sediul la Luxemburg și societatea civilă. Mai multe informații sunt disponibile aici.
  • Sâmbătă, 13 mai: Cetățenii vor putea vizita împrejurimile Parlamentului European de la Strasbourg și vor putea vedea sediul celui mai mare organism democratic din Europa. Mai multe detalii se găsesc aici.

La 9 mai, UE va găzdui, de asemenea, Festivalul Anului european al competențelor. Festivalul se va corela cu multe alte activități care plasează competențele pe primul loc în diferite părți ale Europei. Pe site-ul internet dedicat Anului european al competențelor, pot fi găsite mai multe informații despre acest eveniment, precum și detalii suplimentare privind activitățile locale din întreaga Europă.

Proclamarea independentei statale

Până în 2021,  Ziua Independenței Naționale a României se celebra în data de 9 mai, așa cum stabilise regimul comunist după 1948. În iulie 2021, însă, Parlamentul a aprobat legea prin care Ziua Independenței Naționale a României să fie sărbătorită pe 10 mai, zi de sărbătoare națională, dar lucrătoare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

22 de Comentarii

  1. Si ce zice UE despre legile naziste ale Kievului ?
    Legea Educației, a Minorităților, a Popoarelor Indigene ?
    Dar despre cultul criminalului psihopat Bandera, ajuns EROU național în Ucraina, ce zice ??

  2. Nicio zi fara Sarbatoare

    Propun ca 9-MAI in Romania sa fie sarbatorita ca : Ziua Aderarii la Brusselism ( o derivata a nazismului )

  3. il voi respecta pe Kogalniceanu care a refuzat sa accepte falsificare Istoriei de Carol I ca: intelegerea de la Livadia si declararea Intependetei Romaniei sa fie mutata pe 10 mai ca sa se suprapuna cu sarbatorirea sa. Parlamentarii, inculti pot sa voteze ziua Intedendentei si pe 31 februarie ca tot nu conteaza. Vor muri si ei intr-o zi, atunci li se va scrie si istoria lor. Se vede ca n-au avut strastrabunici care sa fi luptat la Plevna, toti sunt nomazi care cred ca pot scrie Istoria daca:”Muntii nostri aur poarta noi cersim din poarta in poarta”. L-au hulit pe Alexandru Ioan Cuza, l-au negat pe Decebal ca sa-si ”traga origini romane” false pt ca Traian a interzis colonizarea cu cetateni romani a coloniilor. Istoria se invata in familie pt suflet, minciunile istorice sunt pt note bune la scoala care scoate…vorba lui Basescu.

  4. Românii au fost în istorie cu partea dorsala intre doua luntrii. Nici nu știu cum ii cheamă dar se dau întotdeauna cu ursul! Huuo, o nație cu peste 22 de naționalități!

  5. Actul capitularii Germaniei a fost semnat la 8 mai. Acesta este adevarul istoric. 9 mai sau, la noi, chiar 10 mai(dorinta lui Carol 1), sunt gaselnite.

  6. Se celebrează sfârșitul unui război clasic și începutul unuia ‘rece’, despre ‘începuturile’ UE nici poveste, Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (CECO) a fost semnat în anul 1951.

  7. 9 Mai are ce semnificatie vrea stapanii nostrii!

  8. Asta cu nasterea kolhozului european este deja fumata. Ceapistii europeni cu ceva in cap asteapta data cand vor sarbatori petrecania.

  9. 9 mai 1877 nu pomeneste nimeni de aceasta zi? Scutiti-ne cu ziua UE.

  10. …ziua în care a fost prelungit pactul Hitler-Stalin (sub altă denumire-lipsea doar Hitler)cu binecuvântarea ” lumii democratice,libere etc,etc”,care ne dăruia cu mărinimie refrenul „Stalin și poporul rus/libertatea ne-au adus”

  11. Ptr Ziua Victoriei impotriva fascismului, romanii se conduc inca dupa ora Moskovei. Este logic ca data corecta este 8 MAI.
    Data de 9 Mai este data unei victorii poprite de muscali, ca ei fiind singurii care au invins Germania hitlerista. Hoti si mincinosi cum au fost dintotdeaua, au pus dosul si pe aceasta data, uitand ca fara ajutorul anglo-american in armament, munitie si petrol si fara debarcarea din Normandia, azi tov Putin al lor ar fi vorbit nemteste.
    La fel au facut rusii si cu victoria din 1877 impotriva turcilor, pe care si-o adjudeca in totalitate, uitand ca fara trupele romane ar fi mancat o bataie magistrala……[Rumburak]

  12. Citi de „Boia”sunt in parlament ? Si de cind „licuricii”occidentali rescriu istoria ? Ne putem trezi ca suntem urmasi ai indienilor americanisau ai papuasilor intr-o buna zi.Si da doamna Magda Colgiu pe 9 mai s-a rostit in PARLAMENT de catre M Kogalniceanu : „Suntem independenti ,suntem natiune de sine statatoare”. Pe 9 mai , in noaptea de 8 spre 9mai ,nu se precizeaza ora, s-a semnat capitularea Germaniei naziste . Deci ce facem ? Rescriem istoria ca unii sunt anti orice ?Daca nu se mai invata istorie in scoli , macar aici in paginile „COTIDIANUL”mai scrieti articole despre istoria acestei tari . Cu stima . PS. Pentru mine ziua UE este o zi trista vazind in ce hal a ajuns tara aderind la UE si ingenunchind in fata oricarui colonist nespalat occidental.Colonist ce veleitati de „civilizator”. sa nu uitam ca au vrut sa ne civilizeze -otomanii ,rusii ,polonezii ,ungurii ,austriecii ,etc ….

  13. Noi ne desprindem greu de metehnele trecutului, inclusiv de cele staliniste. Și-apoi, ce treabă are România cu ziua Victoriei Aliaților împotriva Germaniei naziste, sărbătorită de Rusia la 9 mai, că România a fost aliata Celui de-Al Treilea Reich până în 44 și considerată țară învinsă în războiul mondial menționat?

  14. Eu nu știu cum de pot intelectualii români să sărbătorească Ziua Europei în aceeași zi în care și rușii sărbătoresc ceva. Nu le e teamă că li se ciobește spiritul european?
    Cât despre Ziua Independenței Naționale a României nu cred că are rost să mai discutăm, căci suntem prea obosiți după sărbătorirea Europei.

  15. Puțină ordine istorică nu strică: 1) ziua victoriei in Europa a fost și rămâne 8 mai 1945; la solicitarea sovieticilor (imediat acceptată de anglo-americani!), ceremonia de capitulare totala a Germaniei s-a repetat și a doua zi, in prezența reprezentanților moscoviți; 2) pentru România, 9 mai a fost, este și va rămâne ziua proclamării oficiale a Independenței de stat (pe 10 mai, domnitorul Carol doar a promulgat-o); 3) Regatul român a fost declarat oficial pe 14 martie 1881, pe 10 mai același an având loc încoronarea lui Carol I ca rege (10 mai fiind data din 1866 in care principele german a intrat în București, urmându-i la conducerea țării detronatului – și în veci neuitatului – Al. Ioan Cuza).

  16. Pe data de 8 Mai 1945 ora 23:00 Germania s-a predat oficial aliatilor
    Primul act al capitulării a fost semnat la Reims, Franța, la ora 02:41 a zilei de 7 mai 1945’din partea sovietica a participat generalul Ivan Susloparov, ofițerul de legătură al Armatei Roșii cu Aliații occidentali.
    Stalin s-a basicat si a cerut si el o capitulare germana pe stil sovietic ,culmea semnata pe 8 Mai ,in Germania la Karlshorst, dar deja erau ofiteri germani de categoria a II-a la semnatura

    PS Pe 5 iulie 1945, cele patru puteri au semnat un document în Berlin, iar situația de facto a devenit de jure.Acest fapt era în conformitate cu art. 4 al primului act al capitulării semnat la Rheims.

  17. „Sâmbătă, 13 mai: Cetățenii vor putea vizita împrejurimile Parlamentului European de la Strasbourg …”

    …si vor putea astfel sa admire o reproducere arhitecturala dupa pictura lui Brueghel cel batran, „Turnul Babel” !
    Sau ne prefacem ca suntem chiori?
    Ocultismul asa-ziselor elite transnationale, admirat deci de ziua Europei…cu care aceste elite nu au nici in clin, nici in maneca!
    Cat despre sarbatorile, pardon!- „celebrarile”!- romanesti de 9 mai, mutate pe 10 din oportunism si lichelism: daca in curand stapanii oculti ar schimba si numele tarii, de exemplu din Romania in Ungro-Vlahia, parlamentarii damboviteni ar vota cu doua maini asemenea initiativa!
    Asa de bine ne „reprezinta” sleahta aceasta de Mazepe care se dau dupa cum bate vantul!

  18. Robert Schumann un francez vizionar, care, in deplina epoca a comunismului in Europa, si putere extraordinara a URSS, acest filozof si sociolg francez, a prezis si a pus bazele Uniunii Tarilor Europene, cu institutiile aferente create mai tarziu. A fost bine, a fost rau, efectele le suportam noi, la 33 ani de la Lovitura de Stat din Romania.

  19. toti care comenteaza uita un lucru -daca rusi nu învingeau germania ,acum Romania era o colonie Germano -nazista….iar aliati vestici fara rusi nu puteau învinge germania….asta este adevarul militar al celui de al doilea razboi mondial,restul sant divagatii politice în functie de cine e la putere momentan…

  20. Cum corect remarca ,,Toma”, daca e sa vorbim de 9 mai, atunci acesta este 9 mai 1877.

  21. Deci, pentru România, 9 Mai este ziua proclamării independenței de stat a României mici, baza României Mari de mai târziu și a României de azi.
    Altfel, un bun motiv pentru Cotidianul și tot felul de postaci plătiți să-și câștige o pâine amară despre un alt 9 Mai care nu ne interesează.
    Cotidienelor, vă durea la vorbă să fi pus și niște articole pe tema războiului de independență?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.