Premiile Pulitzer, dominate de războiul din Ucraina

Cotidianul New York Times şi agenţia de presă Associated Press au fost recompensate luni cu premii Pulitzer, cele mai prestigioase distincţii ale presei americane, pentru felul în care au relatat despre războiul din Ucraina, informează AFP şi DPA.

Una dintre cele mai importante instituţii media din lume, New York Times (NYT) şi reporterii săi au primit premiul Pulitzer pentru „reportaj internaţional” pentru „acoperirea neabătută a invaziei Ucrainei de către Rusia, în special pentru o anchetă de opt luni asupra morţilor ucraineni din Bucea şi a unităţii ruseşti responsabile de aceste crime”, a anunţat Marjorie Miller, administratorul premiilor Pulitzer.

Procurorii ucraineni susţin că forţele ruse au ucis circa 1.400 de civili în sectorul Bucea, la nord de Kiev, unde au fost descoperite cadavre după ce Moscova şi-a retras trupele la sfârşitul lunii martie 2022.

Bucha a devenit un simbol al crimelor de război comise de armata rusă de la începutul invaziei Ucrainei, în februarie 2022.

Agenţia de presă americană AP a primit premiul pentru „serviciu public” pentru un reportaj „curajos” despre asediul oraşului ucrainean Mariupol.

Simbol al rezistenţei ucrainene, acest oraş-port din sud-estul ţării a fost asediat şi bombardat timp de mai multe săptămâni de forţele ruse la începutul invaziei.

AP a câştigat şi un Pulitzer la categoria „breaking news photo” pentru imaginile sale „unice” de la începutul conflictului, în urmă cu 14 luni.

O fotografie AP cu o femeie gravidă rănită care este evacuată dintr-o maternitate din Mariupol atacată de către forţele ruse a fost recompensată cu premiul World Press Photo of the Year din acest an, acordat luna trecută. Femeia şi copilul ei nenăscut au murit în urma atacului.

Alte instituţii media americane de renume, cum ar fi Los Angeles Times şi Wall Street Journal, au fost premiate pentru reportajele lor de investigaţie privind scandalurile politice şi financiare din SUA.

Anul trecut jurnaliştii ucraineni au fost recompensaţi pentru „curajul” lor cu un Pulitzer special.

Cincisprezece dintre cele 23 de categorii ale Premiilor Pulitzer sunt rezervate lucrărilor jurnalistice, de la reportaje de investigaţie la fotografii şi caricaturi.

Premiile sunt acordate şi pentru literatură, precum şi pentru muzică şi teatru. Câştigătorii sunt aleşi de un juriu cu sediul la universitatea new-yorkeză Columbia.

La categoria „fiction” s-au impus „Demon Copperhead”, de Barbara Kingsolver, şi „Trust”, de Hernan Diaz, iar în domeniul muzicii, Pulitzer-ul le-a revenit lui Rhiannon Giddens şi Michael Abels pentru opera lor „Omar”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. PRECIS au luat Premiul cu fotografiile tatuajelor Erorilor de la Termopane, Azovienii extrași de ceceni din canalizarea de la Mariupol !?

  2. Au ajuns astia mai rau ca cei de la Eurovizion. Padurarii aia de dau ‘nobelul’ la ordin au fost primii care s-au ‘acomodat’.

  3. Profețiile Europei Libere: Dacă un PRO-RUS ascuns cum este RUSOFONUL ZELENSKI preia controlul Ucrainei, asta ar putea destabiliza întreaga regiune. Podul: Volodîmîr este OMUL LUI PUTIN!
    Mascarada iese la suprafața

  4. S-ar întoarce în mormânt Joseph Pulitzer dacă ar vedea ce a ajuns presa din „lumea civilizată”! „… o presă cinică, mercenară, demagogică va produce în timp un popor la fel de josnic ca ea însăși!” spunea Joseph Pulitzer, ăla cu premiul în jurnalism.
    P.S. Pulitzer este bănățean născut la Macău (oraș situat pe Mureș), în anul 1847

  5. Intre timp, selectia efectuata in grupul metalurgistilor din zona Muntilor Urali, pentru prinderea unui loc la noul Azovstal din Mariupol, este in plina desfasurare. Castigatorii premiului se vor putea muta, cu familie cu tot, „la mare”.

  6. … ca idee despre diferenta dintre Pulitzer și vuvuzelele de astăzi: în anul 1909, Pulitzer va dezvălui scandalul în legătura corupția regimului Theodore Roosevelt la construirea canalului Panama, care era construit de compania „French Panama Canal Company“. Pulitzer va fi acuzat pentru defăimare de Roosevelt și de omul de afaceri J. P. Morgan. Procesul a fost câștigat de Pulitzer, care a devenit popular prin demonstrarea libertății presei.

  7. Excelentă mențiunea lui @Leopold despre Pulitzer. Josnicia presei așa zis libere rezonează astăzi cu josnicia elitelor politice subculturale și amorale care conduc lumea. Iar la noi cu neghiobia patrupedelor slugarnice înșurubate la putere mereu datorită prostiei și delăsării noastre.

  8. Unde era Associated Press când aviația americană a bombardat maternitatea din Belgrad în 1999?

  9. „…ultimii dintr-o organizaţie internaţională de ştiri care au rămas în oraşul…”?
    „…înainte de a se salva”?
    Mai ușor cu pianu’ cowboyst pă scări, bre! Presarii poartă în zonele dă conflict tricoaie cu inscripții șî colori distinctive („PRESS”), așa că nu-i agresează nime’, nici măcar terorijdii finanțați dă C.I.A. ai Statului Islamic (ăia care tăiau gîți), șî cu atît mai puțîn armata rusă!
    NYT a fost premiat păntru literatură SF cu titlul „Bucea”? …mai bine scriau despre „Buchi”-le lu’ Kim Kârdășean sau despre amerloci zbenguindu-se pă Marte!
    https://www.youtube.com/watch?v=UFtpibohxg0
    Ultimii oameni……[Rumburak]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.