Ce vrea MApN în afara dreptului la replică?

Un consilier local de la Primăria Corbu, Gheorghe Lemnaru, afirmă: ”Ei spun că au activitate în poligon. Asta e vrăjeală. Au muniţie sovietică veche de 50 de ani şi mai trag şi ei din când în când cu ce le-a mai rămas. În urmă cu câţiva ani au tras o rachetă spre mare, dar ea s-a dus pe uscat şi nu a fost găsită nici până în ziua de azi. Ei vor în acest fel să justifice funcţionarea unei unităţi dezafectate de mai bine de doi ani. E ciudat faptul că acum şi-au amintit de acest poligon. În realitate, vara vin în această unitate tot felul de ofiţeri cu familiile şi stau gratis la plajă”.

Tot în luna ianuarie, Stere Sponte, directorul Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanța, declara în ziarul „Telegraf” că, din punctul de vedere al instituției pe care o conduce, MApN, prin acţiunile pe care le-a întreprins la Corbu, se situează în afară legii. ”Din punctul nostru de vedere, Primăria a procedat legal la punerea în posesie. Ulterior, MApN ne-a cerut să le intabulăm acest teren, dar i-am respins, pentru că proprietarii de drept deja îşi intabulaseră terenurile.” De fapt, comuna se află în procese cu ministerul, miza fiind şi pentru ambele părţi valoarea imobiliară a terenului.

Publicăm dreptul la replică al MApN, o succesiune de precizări care nu clarifică în nici un fel bătălia pentru terenul din Corbu, judeţul Constanţa.

Domnului Cornel Nistorescu
Director general al publicaţiei COTIDIANUL.ro

DREPT LA REPLICĂ

Referitor la unele informaţii apărute în publicaţia electronică COTIDIANUL, privind situaţia terenurilor aparţinând M.Ap.N. din localitatea Corbu, jud. Constanţa, pentru corecta informare a opiniei publice, precizăm următoarele:

1. Autorul articolului, doamna Cristina Horvat, foloseşte atacul la persoană şi difuzează informaţii neadevărate, în loc să se bazeze pe informaţii verificate privind statutul juridic al terenurilor administrate de M.Ap.N. pe raza comunei Corbu din judeţul Constanţa.

2. Ministrul Gabriel Oprea nu are niciun interes personal imobiliar în zona comunei Corbu, nu este asociat în vreo firmă cu fostul ministru al apărării naţionale, Mihai Stănişoară, iar terenul la care face referire articolul în cauză este în proprietatea statului şi în administrarea M.Ap.N.

3. Pe raza comunei Corbu, judeţul Constanţa, Ministerul Apărării Naţionale deţine în administrare două imobile în suprafaţă totală de 611 ha, înscrise în inventarul centralizat al bunurilor ce alcătuiesc domeniul public al statului, în baza următoarelor acte:
a. Contract de vânzare-cumpărare nr. 2078/1940 înregistrat la Tribunalul Constanţa;
b. Decizia Comitetului executiv al Sfatului Popular Regional Constanţa nr. 554/1957;
c. Decizia Comitetului executiv al Sfatului Popular Regional Constanţa nr. 836/1960.

4. Consiliul local al comunei Corbu a emis o serie de titluri de prorietate pe suprafeţele din interiorul celor două imobile aflate în patrimoniul M.Ap.N., care ulterior au intrat în circuitul civil, deşi aceste suprafeţe nu erau la dispoziţia comisiei de fond funciar de constituire/reconstituire a dreptului de proprietate (fiind exceptate prin lege – art. 5 din Legea nr. 18/1991), acestea figurând în planurile primăriei ca terenuri cu destinaţie specială.

5. Consiliul local a emis Hotărârea nr. 48/2004 prin care, în urma unei inventarieri din comună, a înscris în cartea funciară suprafeţe de teren deţinute de M.Ap.N., această hotărâre neputând reprezenta un act translativ de proprietate. La solicitarea M.Ap.N., Instituţia Prefectului Constanţa a sesizat parchetul pentru analizarea legalităţii hotărârii amintite.

6. Menţionăm că, la această dată, există pe rolul instanţelor două procese care au ca obiect suprafeţe de teren de pe raza comunei Corbu, iar M.Ap.N. a refăcut împrejmuirea celor două imobile pe baza bornării existente. Partea din imobil în care se execută investiţia M.Ap.N. pentru programul SCOMAR a fost intabulată la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa, ea aparţinând domeniului public al statului şi fiind în administrarea M.Ap.N.

7. Informaţii despre conturul imobilului, precum şi despre restricţiile privind construcţiile civile în vecinătatea unităţii militare (datorate câmpului electromagnetic, poluării fonice, riscul căderii unor elemente de muniţie pe timpul tragerilor etc.) au fost comunicate Primăriei comunei Corbu încă din anul 2004 la o solicitare a acesteia de aprobare a unui PUZ. Ulterior, printr-o adresă din 29.01.2007, Statul Major General a comunicat, în baza legii, avizul negativ la Planul de Urbanism Zonal solicitat de Primăria comunei Corbu.

8. Ministerul Apărării Naţionale nu a emis niciun ordin şi nici nu a promovat vreo hotărâre de Guvern privind terenurile menţionate în articol, acestea urmând să aibă aceeaşi destinaţie pe care au avut-o de la dobândire şi până în prezent.

9. Toate aceste informaţii au fost transmise reprezentanţilor mass-media interesaţi de subiect, iar distorsionarea în continuare a adevărului, fără a lua în considerare aceste elemente, nu face decât să limiteze accesul publicului la o informare corectă.

Vă adresăm rugămintea să publicaţi integral acest drept la replică în aceleaşi condiţii grafice în care aţi publicat articolul “Fostul şi actualul ministru al apărării sunt tovarăşi la un tun cu plajă pe terenurile Armatei”.

Ministrul apărării naţionale îşi rezervă dreptul de a acţiona în judecată pe cei responsabili de prejudiciul de imagine adus şi pentru a stopa dezinformarea publicului pe acest subiect.

Biroul de presă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.