Ce vrea să facă PSD cu taxa de solidaritate

Partidul Social Democrat a transmis, vineri, că scopul final al taxei de solidaritate este de a susţine măsurile pentru scăderea impozitării muncii, în special la angajaţii cu venituri mici sau medii, precum şi sistemul de educaţie care pregăteşte viitoarea forţă de muncă.

„Într-o perioadă dificilă din punct de vedere economic, ar trebui ca şi companiile mari care au plătit impozite mai mici de 1% din cifra lor de afaceri să plătească măcar această cotă pentru a susţine creşterea veniturilor angajaţilor care contribuie cel mai mult la dezvoltarea României. Acesta este principiul solidarităţii, care ar trebui promovat de toate partidele politice pentru a menţine în România această forţă de muncă productivă, atât de importantă pentru economia naţională”, se arată într-un comunicat de presă al PSD.

Potrivit social-democraţilor, „PNL trebuie să se hotărască dacă vrea să fie alături de aceşti angajaţi care muncesc din greu”, care contribuie „substanţial” la creşterea economică, dar care au fost afectaţi puternic de creşterea preţurilor, în contextul inflaţionist global.

„Este o exagerare populistă să spui că o astfel de abordare ar sufoca mediul de afaceri şi ar creşte preţurile finale, din moment ce, în marea lor majoritate, companiile din România care îşi declară profiturile obţinute în mod real plătesc deja un impozit cel puţin echivalent cu 1% din veniturile lor, fără a avea preţuri mai mari ca celelalte”, se susţine în comunicat.

PSD a solicitat, joi, PNL să-şi definească poziţia faţă de taxa de solidaritate aplicabilă companiilor cu venituri mari şi foarte mari.

„Nu este clar dacă susţin sau se opun acestei taxe. Unii lideri marcanţi ai PNL au cerut cu vehemenţă ca taxa de solidaritate stabilită la nivel european să se aplice asupra unor mari companii din sectorul energetic din România. Alţii, în schimb, critică taxa de solidaritate cu aceeaşi vehemenţă, pe motiv că ar afecta mediul de afaceri şi ar creşte preţurile la clienţii finali. Colegii de la PNL trebuie să explice de ce taxa pe solidaritate e bună când o solicită PNL, dar nu mai e bună când o propune PSD”, precizau social-democraţii.

Liberalii au răspuns, printr-un comunicat de presă, că nu susţin majorarea sau introducerea de noi taxe sau impozite, iar o suprataxare de 1% aplicată tuturor companiilor va duce la „o explozie generalizată” a preţurilor.

„Poziţia Partidului Naţional Liberal în privinţa suprataxării companiilor rămâne una foarte clară şi fermă: nu susţinem majorarea sau introducerea de noi taxe sau impozite care ar aduce o povară pe umerii unui mediu economic care se confruntă deja cu probleme, venite dintr-un context global dificil. O majorare a regimului de taxare ar sufoca economia reală şi ar alunga investitorii, iar PNL nu poate fi de acord cu aşa ceva”, transmitea PNL.

Liberalii menţionau, totodată, că, „în ansamblul ei, coaliţia, inclusiv PSD, s-a angajat ca în acest an să nu introducă nicio taxă nouă sau să le majoreze pe cele existente”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. Cand ii aud ce aberatii si minciuni scot pe gura, ma ia nervii! Asa au spus ca impoxitul casei nu creste, dar au dat mana libera politic fiecarui primar sa puna ceva taxe in plus! In loc sa beneficiexi de reducerea cu 10% adica 8-15 lei, te obliga sa platesti 26-29 lei taxa edilitara! Nu e bascalie, e realitate de 2 ani de zile(primar liberal cu maximum 44% voturi si psd+alte partide sub 30% voturi).

  2. o dea la partide si la speciali. Iar alegatorilor pesedisti, sa dea, cee ramane.

  3. Liberali s-au opus dintotdeauna taxarii companiilor, de regula a celor straine. Din punctul lor de vedere nu era si nu e nrvoie. Pentru ca pot fura linistiti din banii pensionarilor contributori. Adica a celor carora li s-au retinut bani pentru pensie cel putin 35 de ani. Statul le-a bagat mana in buxunar si niciodata nu i-a intrebat daca bugetul le permite sa plateasca contributia la pensie. Le-a umflat banii imediat, garantand prin lege ca le vor fi inapoiati cand le va veni randul. Astazi, acelasi stat modifica fara drept prin ordonante de guvern o lege organica (Constitutia interzice) si asta fara vreo reactie din partea CCR, (ca de-aia salarii si pensii nesimtite) modificarile respective taind din drepturilor garantate pana atunci. Cat timp vor exista banii pensionarilor, liberalii dar si PSD-istii (contrar ipocriziei afisate), nu isi vor face probleme de finantare. Cat timp pot fura din banii cuveniti batranilor e ok.

  4. E neglijat viitorul, adică Educația. Și vor trebui achitate datoriile externe ale acestei generații.

  5. Vrea sa-i ciordeasca, pe rroma, nu ? Unde sunt banii din toate taxele, impozitele, accizele, etc. ??? Bucurestiul nu are Sosea de Centura, ce sa vorbim de autostrazi sau sosele, poduri, etc ! Unde-s banii astia care-i strangeti acum? Hai la poarta sau la usa oamenilor si cere, atunci o sa vezi ce strandi……., s-ar putea sa ramaneti si fara dinti in gura din care sa stangeti !

  6. Să nu ne mai spună PSD ce vrea să facă cu blana ursului din pădure adică Miliardul de Euro de la OMV. Să adune banii și s-ai vedem în economie și nivel de trai. Domnul CiolacPSD anularea taxelor de solidaritate introduse de PSD-Dragnea pe redevența companiilor pe petrol și anulate PNL-Orban, PNL-Cîțu și PNL-Ciolacu la șantajul companilor străine ca să aflăm acum gazul din Marea Neagră care salva România este vândut la Ungaria pe ani buni. Ungaria de la care importăm îngrășăminte pentru agricultură, că fabricle noastre, grația anticorupția DNA și vigilența SRI, nu mai sunt. După ieșirea din sărăcie prin taxa de solidaritate urmează, PSD-Ciolacu: Toți egali în fața Legii!, Jos Pensiile speciale! Chiar nu le este rușine?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.