Cea mai nouă nemulțumire a CSM: „Am primit pe surse”

Membrii CSM s-au declarat joi nemulțumiți de faptul că nu au fost consultați cu privire la proiectul de lege privind salarizarea bugetară, solicitându-i ministrului Justiției, Tudorel Toader, sprijinul pentru a intra în posesia proiectului.

„Cel puțin în momentul de față, nu știu și nu cunosc să fie invitat Consiliul pe discuții pe actualul proiect de lege al salarizării, deși aflăm cu toții din spațiul public că s-ar fi întâmplat acest lucru cu toată lumea. Nu știm și în egală măsură nu putem să facem aprecieri nici negative, nici pozitive pentru că nu cunoaștem conținutul acestui proiect de lege al salarizării. Am primit pe surse și noi diferite variante, dar neavând certitudinea că este varianta oficială nu putem să purtăm discuții, să formulăm reproșuri și nici să venim cu comentarii suplimentare.

De aceea, domnule ministru, vă adresăm rugămintea de a ne sprijini, pentru că dumneavoastră aveți pârghiile corespunzătoare de a intra în posesia acestui proiect de lege al salarizării”, a transmis, în plenul CSM, Gabriela Baltag, membru al Consiliului.

Nemulțumiri au fost exprimate și de alți magistrați, precum preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), Andreea Ciucă, reprezentantul Asociaţiei Procurorilor din România, Bogdan Gabor sau reprezentantul Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR). Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a răspuns acestor critici şi a arătat că, în 2010, instanţa supremă a dat o hotărâre potrivit căreia procurorii şi judecătorii au acelaşi statut de magistrat.

„Diferenţele semnificative nu rezultă din salarii, ci din sporuri. Veţi vedea că diferenţele rezultă din aplicarea sporurilor pe diferite categorii, în cazul magistraţilor. De principiu, sunt de acord cu eliminarea acestor inechităţi salariale”, a arătat Toader.

El a dat ca exemplu o judecătoare care aproape toată cariera a fost magistrat de civil, dar „în ultima luna de activitate a combătut corupţia” şi apoi a încasat la pensie sporuri de judecător de penal.

„Cu privire la restanţele salariale ale magistraţilor, drepturi câştigate în instanţa, răspunsul de la minister a fost foarte simplu: Avem calcule, dar nu avem banii. Numai la rectificare este momentul când mai pot să întreb. Nu eu dau un orizont de timp pentru că nu intru în calcule. Mi s-a spus că undeva în aprilie – iunie cel târziu. Acesta a fost răspunsul primit şi de mine”, a precizat Toader.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.