Cel mai mare combinat chimic închide secții

Chimcomplex Borzești, cea mai mare companie din chimia românească (atâta cât a mai rămas) anunță că prețul energiei, cu precădere al gazului, îi face să reducă activitatea.
Activitatea în trei mari secții consumatoare de gaze,  două de la Rm.Vâlcea și instalația de sodă de la Borzești, va fi redusă la jumătate, pe fondul prețurilor mari ale energiei. Combinatul chimic va intra cu totul în revizie, timp de cel puțin trei săptămâni. Redeschiderea activității la capacitate este incertă, potrivit unui anunț remis bursei. Este a doua mare companie chimică din România românească care este nevoită să-și reducă activitatea, după ce Azomureș s-a închis, la sfârșitul anului trecut. Combinatele de îngrășăminte din grupul InterAgro rămân închise, deja de ani de zile.
Conglomeratul Chimcomplex, controlat de omul de afaceri Ștefan Vuza, a preluat, acum câțiva ani, activele funcționale ale defunctei Oltchim. De atunci, societatea a reușit să fie profitabilă, realizând anual beneficii de zeci de milioane de euro.
“Venim după o perioadă în care grupul nostru a avut o creștere sănătoasă și s-a consolidat în rândul celor mai performante companii din industria chimică regională. Acum ne aflăm în fața unor provocări socio-economice fără precedent în contextul războiului din Ucraina. Suntem deciși să acționăm pentru contracararea trendurilor negative ale pieței și păstrarea stabilității companiei, prin reducerea pierderilor economice pe care deja le resimțim” au declarat reprezentanții Chimcomplex S.A. Borzești.
Acțiunile imediate pe care Chimcomplex le are în vedere pentru compensarea impactului negativ al instabilității energetice sunt:
– Platforma Chimcomplex Borzești intră în revizie generală pentru minim trei săptămâni. Revizia este o operațiune necesară îmbunătățirii echipamentelor și a tehnologiilor de fabricație (eficientizarea producției, reducerea consumurilor energetice).
– Compania este nevoită să reanalizeze activitățile secțiilor de producție, în vederea restructurării acestora pentru a rămâne profitabile, în noile condiții de creștere a costurilor materiilor prime și își va concentra atenția pe maximizarea producției de polioli/ polieteri și a fabricării produselor pentru care este necesar un consum redus de energie. Minimizează astfel dependența de gaz și energie.
– Angajații Chimcomplex sunt în continuare o prioritate absolută pentru companie. Încercăm să găsim soluții pentru protejarea lor, însă dacă prețurile la energie nu își vor reveni, suntem în situația în care va trebui să dăm curs programului de disponibilizare colectivă, după perioada de șomaj tehnic.
“Rămânem realiști, ne facem scenarii de acțiune, cu vigilență în fața schimbărilor economice lipsite de predictibilitate și acoperire în piață. Urmărim evoluția situației energetice la nivel mondial și regional și ne vom adapta permanent pentru a trece cu bine peste aceste perioade tulburi” au mai declarant reprezentanții companiei.
Chimcomplex este principalul producător și furnizor de substanțe chimice vitale din regiune, specializat în polioli, clorosodice și oxo-alcooli. Este o companie strategică pentru economia românească, cel mai mare combinat de produse chimice cu două platforme industriale la Onești și Râmnicu Vâlcea, potrivit propriei descrieri. În anul 2021, Chimcomplex a înregistrat o cifră de afaceri de 2,24 miliarde lei.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Mihai Soare 1091 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Ce are „contextul din Ucraina” cu prețul gazelor, Vuza?
    Vosganian spunea ieri:
    „Creșterile de prețuri nu au nicio legătură cu costurile de exploatare…Faptul că avem în țară destule gaze pentru consumul intern nu are nicio importanță, le plătim de parcă le-am aduce din Siberia…În anul 2021, vânzările ROMGAZ au fost de 4,7 miliarde de lei. În 2022, ele se preconizează a fi de peste două ori mai mari, adică de 11,2 miliarde de lei. Această creștere pe care o plătim din banii noștri se duce integral la buget!!! Cheltuielile cu taxele și impozitele în urma redevenței și a impozitului suplimentar cresc de la 1,9 mld lei la… 7,4 mld lei, adică de aproape patru ori!!!
    Cu alte cuvinte, tot ce plătiți în plus nu are nicio legătură cu costurile de exploatare, nu majorează profitul companiei, nu e resursă de investiții pentru noi explorări și exploatări, ci se duce integral la buget. Adică la statul care altminteri, prin lacrimile amare ale guvernanților, vă plânge de milă”.

  2. @Calin….Are dreptate si Vosganian, dar numai daca Combinatul ar fi izolat de Lume…Nu este, deci Statul are dreptate si mai mare. Statul trebuie sa asigure Sanatatea,Pensiile, Eduacatia, Politia, Armata, armamentul american tot mai mult si mai costisitor…Mai mult, Statul a fost construit pentru multe Complexe si Industrii, nu doar pentru cateva. Agricultura produce foarte putin, terenurile agricole ale tarii dau foarte putin Statului.

  3. „În anul 2021, Chimcomplex a înregistrat o cifră de afaceri de 2,24 miliarde lei”?
    2,24 miliarde lei? HAHAHAHA!
    2,24 miliarde lei ar însemna, groțo motto, pardon! …Mato Grosso, cam 500 de meleoane de coco ioropeniși. Nimic mai mult.
    „…societatea a reușit să fie profitabilă, realizând anual beneficii de zeci de milioane de euro”?
    Zău? Nici industria amerlocă nu reușește să obțină profituri de cîteva procente! 1-2 % e considerat exorbitant!
    …și atunci, de unde a scos vuvuzeaua „beneficii” de zeci de meleoane de coco anual, cînd eu știu bine că SODA OLTENEASCĂ ERA LA CUMPĂRARE MAI SCUMPĂ decît SODA AFLATĂ LA VÎNZARE PE PIAȚA MONDIALĂ?!

  4. Adio industrie românească! Noi nici mâncarea nu mai suntem capabili să o producem. Cum era România în 1980? Cum e România 42 de ani mai târziu? Voi numiți asta evoluție? 2024 rămâne în picioare, este anul în care această națiune va dispărea de pe fața pământului.

  5. Multinaționala la care-am slugărit, SUA și Canada, nu mișca un deget dacă nu ieșea minim 18%. Dacă i-am spus unuia cu o fimă mică, peisagistică parcă, a zis: nici nu-i mult.

  6. de economie care mi-o amintesc:”pt o dezvoltare durabila este nevoie sa ai o industrie grea.” Industria grea era formata din cea extractiva, sidelurgica, utilaj greu, chimica si energetica. Ziaristii „fara” chiar in zirul Capitalul din anii ’90 nu faceau deosebire intre putere kw si energie kwh, dar aveau ideea fixa:”Grandomania lui Ceausescu”, aratand ca nu inteleg termenul de concern… buni de vorba n-au inteles ce inseamna un combinat. Nici azi nu cred ca inteleg domnisorelele si nici generalii care au soldatei de plumb numiti simulatoare, fara abilitatea unui pusti, rigiditatea corpului reflecta si una in gandire, semanand cu niste executanti docili. Auzisem odata stirea ca in trecut produceam cu zecile de mii de MWh, din ei ”ieseau” tone de otel mult mai mult decat ne-a impus UE sa producem, tot ea ne-a impus un cost mare pt energie, dar ati uitat. Produceam utilaje pt sondele din Orient, hipoclor si hidroxid de sodiu(Borzesti), acid sulfuric pt industria ingrasamintelor si pt acumulatori, nu banalii folositi la auto, altii de mare capacitate. Exista si o industrie a neferoaselor. Marea resetare inseamna de fapt campuri de fotovoltaice si eoliene in loc de cereale/hrana care functioneaza dupa cum bate soarele sau vantul. Poate vom trai sa vedem consecintele asupra viului si a gazului de sist, pe care voia in mod ciudat si Ponta sa-l dezvolte impreuna cu d-na Plumb. Ati trait marea revolutie si o veti intelege in ziua in care fie nu veti mai avea bani pt un bec aprins sau nu va vor mai folosi pt ca nu va fi energie. Se apropie lumea grotelor pt care educatia sexuala e necesara de la 4 ani.

  7. CRIMINALITATEA ECONOMICA ESTE LA ORDINEA ZILEI ,IAR COPETITIVITATEA A DEVENIT ANACRONICA ,AZI DEZINFORMAREA,MANIPULAREA ,PROPAGANDA PRIN PRESA ESTE ARMA CU CARE ITI DISTRUGI ORCE CONCURENTA .AZI POLITICUL POATE FI CUMPARAT ,VANDUT DE CEL CARE PLATESTE MAI MULT !.
    ROMANIA A FOST DISTRUSA ,DESTABILIZATA DE COZILE DE TOPOR DIN INTERIOR.VEZI TARICEANU CARE A FACUT CADOU RESURSELE DIN M NEAGAR INAINTE DE A SE TERMINA PROCESUL DE LA HAGA !,ROMANIA AZI ESTE IN STARE CRITICA LA NIVEL DE COLAPS SI CU RESURSELE LA MALUL MARII PENTRU CA SUNTEM SANTAJATI DE CEI CARORA LE-AM FACUT CADOU ZESTREA ROMANIEI.ATI PRIVATIZAT TOTUL PE NIMIC SAU PE SPAGI!,AZI NU AVETI NICI OTEL !,NICI PETROL ,NICI GAZE !,CE-ATI FACUT NEMERNICILOR DIN TARA ASTA ?.
    NULITATILE SI TRADATORII DE LA GUVERNARE AU GENERAT,AU PREMEDITAT-O CRIZA ENERGETICA INCA DIN IANUARIE 2021.
    GREEN DEAL O ALTA FACATURA MARCA UE N-ARE ALT SENS DECAT DIRECTIONAREA INVESTITIILOR SPRE O MARE CACIALMA ,BANII INGROPATI IN ACEL HIDROGEN VERDE VOR INGROPA PE TOTI CEI CARE VOR DA CURS ACELEI ABERATII IMPUSE DE UE!.
    DOVADA O AVETI ,DOAR VO REAMINTESC ,VEZI COMBUSTIBILII BIO !,UNDE SE MAI REGASESC AZI POLITICA UE ?,CAND VA VETI MAI RECUPERA INVESTITIILE FACUTE ?,SAU VA DECLARATI IN FALIMET !,INDUSTRIA CHIMICA ROMANEASCA O VICTIMA A GOLANIILOR POLITICE.

  8. Politica economica de dreapta, care inchide tot !
    Dar suntem multimiti ca avem hartie igienica inca ieftina !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.